Ανασκόπηση 2022

Θρησκευτικές εκδηλώσεις σε Σύρο και Κυκλάδες το 2022

  • Τρίτη, 3 Ιανουαρίου, 2023 - 06:14

Ιανουάριος

3/1: Ευχές του Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β΄ στην αγορά της Σύρου. Τη χαρά της επικοινωνίας με τους καταστηματάρχες της Ερμούπολης είχε ο μητροπολίτης Σύρου, ο οποίος περιόδευσε στους εμπορικούς δρόμους για να ευχηθεί για το νέο έτος.

6/1: "Φωτεινός" ο φετινός εορτασμός των Θεοφανείων στη Σύρο. Με τη συμμετοχή πιστών στη λιτανευτική πομπή με επικεφαλής τον μητροπολίτη Σύρου, κ. Δωρόθεο Β΄ και την τήρηση υγειονομικών μέτρων εντός του Μητροπολιτικού ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Ερμούπολη εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στη Σύρο, με την κορύφωση της θρησκευτικής εκδήλωσης να λαμβάνει χώρα στο λιμάνι της πόλης, όπου και τελέστηκε ο αγιασμός των υδάτων και η ρίψη του σταυρού.

Φεβρουάριος

7/2: Ποιμαντική επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου κ. Αμφιλοχίου στην Ίο. Ο μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού & Νήσων Αμφιλόχιος πραγματοποίησε ποιμαντική επίσκεψη στη νήσο Ίο. Εκεί τον υπεδέχθησαν ο Δήμαρχος Ιητών και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας.

18/2: Προτροπή του μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου Β’ προς τους δημότες της Σύρου, ώστε να συμμετέχουν στη διαδικασία της απογραφής.

Μάρτιος

18/3: Η Ιερά Μητρόπολη Σύρου τιμά τη μνήμη από τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής. Με την παρουσία του Ιερού Κλήρου της Σύρου και άλλων προσκεκλημένων, και ενώ οι παριστάμενοι έψαλλαν, σε κλίμα συγκίνησης, τον Εθνικό Ύμνο, ο μητροπολίτης Δωρόθεος Β΄ ανήρτησε στον κεντρικό ιστό του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου Ερμουπόλεως τη Σημαία Μνήμης για την Επέτειο των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή, την οποία φιλοτέχνησε η Ιερά Μητρόπολη.

20/3: Καθολική Επισκοπή Σύρου: Προσφορά αγάπης για το λαό της Ουκρανίας. Στις 20 Μαρτίου, δεύτερη Κυριακή της Τεσσαρακοστής, ημέρα αφιερωμένη στην ΚΑΡΙΤΑΣ, πραγματοποιείται προσφορά στο δίσκο των ενοριών, ως συνεισφορά στις ανάγκες εκείνων που πλήττονται από τον πόλεμο.

Απρίλιος

18/4: Πάνδημος εορτασμός της Βαΐφόρου στη Μύκονο. Η λιτανεία αυτή αποτελεί επιβίωση Βυζαντινού εθίμου, που ετελείτο την ημέρα αυτή στην Κωνσταντινούπολη, με την επωνυμία «Ο περίπατος του Αυτοκράτορα», από το Παλάτι προς τη Μεγάλη Εκκλησία.

22/4: Κορύφωση του Θείου Δράματος στους ναούς της Σύρου. Μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη στους ναούς της Σύρου τη Μεγάλη Παρασκευή, όπου από το πρωί κάτοικοι και εκατοντάδες επισκέπτες του νησιού συρρέουν προκειμένου να προσκυνήσουν τον επιτάφιο, συμμετέχοντας και τιμώντας το Θείο Δράμα. Ορθόδοξοι και Καθολικοί ναοί, υποδέχονται τους πιστούς και για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια, λόγω της πανδημίας.

28/4: 1η Πανσυριανή Συνάντηση για την Σύνοδο των Επισκόπων 2023.

Μάιος

25/5: Τελετή υποδοχής νέας Μοναχικής Κοινότητας από την Καθολική Επισκοπή Σύρου. Την Τετάρτη 25 Μαΐου η τοπική καθολική εκκλησία υποδέχτηκε επίσημα τη μοναχική κοινότητα του τάγματος «του Ενσαρκωμένου Λόγου» στο νησί, με μια σεμνή τελετή στην εκκλησία του Αγίου Σεβαστιανού, στην Άνω Σύρο.

25/5: Επισκέψεις σε σχολεία της Σύρου πραγματοποίησε ο μητροπολίτης Δωρόθεος Β΄, ο οποίος έτυχε θερμής υποδοχής από εκπαιδευτικούς και μαθητές.

28/5: Θρησκευτική συναυλία της χορωδίας του ναού Ευαγγελιστρίας Ερμούπολης. Έλαβε μέρος σε θρησκευτική συναυλία με έργα των: Vivaldi, Bach, Handel, Mozart, Rheinberger, Dubois, Gjeilo, για σολίστ, χορωδία, έγχορδα, και εκκλησιαστικό όργανο, η οποία πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Καθολικό Καθεδρικό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη στην Αθήνα

30/5: Η εικόνα της Παναγίας Βουρλιώτισσας στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Ερμούπολης.

Ιούνιος

2/6: Με πάσα λαμπρότητα ο εορτασμός της Παναγίας Χρυσοπηγής στη Σίφνο.

5/6: Η Σύρος γιόρτασε για τον Μητροπολίτη της Δωρόθεο Β’. Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου Ερμουπόλεως τελέσθηκε το πρωί, επί τη ιερά μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Δωροθέου, Επισκόπου Τύρου, προσωπικού προστάτου κληρωθέντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β΄, Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Αύγουστος

10/8: 425η Επέτειος Ιδρύσεως της Μονής της Αγίας Αικατερίνης του Τάγματος των Δομινικανίδων.

15/8: Η Παναγία των Κυκλάδων. Με μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη εορτάστηκε η Κοίμηση της Θεοτόκου σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων. Εκτός από τα μεγάλα προσκυνήματα της Τήνου και της Πάρου, οι «Παναγίες των Κυκλάδων» τιμήθηκαν σε κάθε νησί, που γιόρτασε τον 15Αύγουστο.

Σεπτέμβριος

22/9: Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ τέλεσε τον αγιασμό για την έναρξη του νέου Δικαστικού Έτους

Οκτώβρης

11/10: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου Θρησκευτικού Τουρισμού.

24/10: Ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β' καλεί τους νέους για την εορτή του Αγίου Δημητρίου.

Νοέμβριος

20/11: Η Αμοργός γιόρτασε την προστάτιδα της Παναγία Χοζοβιώτισσα. Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε στο σπηλαιώδες Καθολικό της Ιεράς Μονής Χοζοβιωτίσσης Αμοργού, η μεγάλη θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου παραμονή της εορτής της.

Δεκέμβριος

6/12: Η Σύρος τίμησε τον πολιούχο της. Τον πολιούχο και προστάτη άγιό της, γιορτάζει με λαμπρότητα η Σύρος, με πλήθος κόσμου να προσέρχεται από νωρίς στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου.

19/12: Χριστουγεννιάτικο μήνυμα από τον Καθολικό Επίσκοπο Σύρου.

23/12: Ευχές του Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β΄ για τα Χριστούγεννα.

 

 

 

 

Ετικέτες: