Με πάσα λαμπρότητα και επισημότητα ο εορτασμός των Θεοφανίων στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων

“Το Αιγαίο “ψιθυρίζει” χαρές, λύπες και αισιοδοξία”

Συγκινητική η ομιλία του μητροπολίτη Σύρου, Δωρόθεου Β΄ στο λιμάνι της Ερμούπολης

Υπό το λαμπερό φως του ήλιου και την “ακτινοβολία” του Αιγαίου πραγματοποιήθηκε φέτος ο εορτασμός των Θεοφανίων στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, με τον μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο Β΄ να απευθύνει αισιόδοξο μήνυμα προς το πλήθος που συγκεντρώθηκε στο λιμάνι της Ερμούπολης για να παρακολουθήσει τον αγιασμό των υδάτων και τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού.

Με γενναιότητα, αρκετοί νέοι του νησιού κολύμπησαν στη θάλασσα εν μέσω χειμερινής περιόδου, τιμώντας τη χριστιανική παράδοση, ενώ ο Θεόδωρος Λουδάρος έπιασε τον Σταυρό, κατά την καθιερωμένη προσπάθεια για την ανάσυρσή του.

Στη μεγάλη θρησκευτική γιορτή συμμετείχε αρκετός κόσμος, όπως επίσης αρκετοί πολίτες με μικρά σκάφη και καΐκια, αλλά ακόμη και τα ρυμουλκά, όπως επίσης και το Blue Star Paros που λίγο νωρίτερα είχε καταπλεύσει στο λιμάνι της Ερμούπολης. Με “ριπές” νερού δημιούργησε μία ξεχωριστή εικόνα, πλαισιώνοντας τα μικρά σκάφη.

Οι πιστοί παρακολούθησαν την τελετή του αγιασμού των υδάτων έχοντας κατακλύσει όλο το λιμάνι, ενώ ο μητροπολίτης Σύρου επιβιβάστηκε σε σκάφος του Λιμενικού Σώματος για να προχωρήσει στη ρίψη του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα.

Με “σύμμαχο” το ηλιόλουστο πρωινό

Όμορφες εικόνες “κόσμησαν” το ηλιόλουστο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης, το πρωί της Παρασκευής, καθώς η λιτανευτική πομπή διήλθε από τους μικρούς και μεγάλους δρόμους της πόλης, μέχρι να καταλήξει στο σημείο του μνημείου της Εθνικής Αντιστάσεως.

Προηγουμένως, ο μητροπολίτης Σύρου, πλαισιωμένος από τον μητροπολίτη Βρεσθένης, Θεόκλητο τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και τον Μέγα Αγιασμό στον μητροπολιτικό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, παρουσία εκπροσώπων όλων των Αρχών του τόπου. Καθ΄ όλη τη διάρκεια της πομπής η Φιλαρμονική Σύρου παιάνιζε ύμνους, ενώ συμμετοχή είχαν και οι Πρόσκοποι Σύρου, όπως και το Λύκειο Ελληνίδων. Το ηλιόλουστο πρωινό αποτέλεσε έναν ισχυρό “σύμμαχο” ώστε ο κόσμος να παρευρεθεί στο λιμάνι της Ερμούπολης και να παρακολουθήσει τη σημαντική χριστιανική γιορτή.

Στον λαμπρό εορτασμό των Θεοφανίων στη Σύρο φέτος, συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης, Γ. Χατζημάρκος, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γ. Λεονταρίτης, ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Ν. Λειβαδάρας, ο βουλευτής Κυκλάδων Φ. Φόρτωμας, ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Πολύκαρπος Πολυχρονάκης, καθώς επίσης πολλά μέλη της αυτοδιοίκησης αλλά και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Επίσης, παρόντες ήταν οι υποψήφιοι δήμαρχοι, Αλέξης Αθανασίου και Άρης Ρώτας

Μητροπολίτης Σύρου: Αγιάζεται όλη η κτίσις

Ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β΄ ανέπεμψε έναν αισιόδοξο χαιρετισμό προς όλους τους πολίτες, με το βλέμμα στραμμένο στη θάλασσα, που, όπως περιέγραψε κάνοντας αναφορά και στον μεγάλο ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, “αγκαλιάζει” κάθε πτυχή της ζωής των ανθρώπων.

Για την ημέρα των Θεοφανίων, ο ίδιος τόνισε πως ο Κύριος με την βάπτισή του στον Ιορδάνη ποταμό, έχει αγιάσει όλη την κτίση.

“Όπως στον εορτασμό του Αγίου Νικολάου, έτσι και σήμερα στην ημέρα της καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα κατά την εορτή των Θεοφανίων, λάμπει ο ήλιος, φωτίζει τις ψυχές μας. Είναι ολοφώτεινο το Αιγαίο. Είναι ολοφώτεινη αυτή η θάλασσα η ευλογημένη. Κι εδώ όλοι πανδήμως παριστάμεθα σήμερα για να τιμήσουμε την εορτή και να δούμε τον Κύριο να κατέρχεται στον Ιορδάνη και στη θάλασσα για να βαπτισθεί. Και να αγιάσει μετά την κάθοδό του από τον ουρανό στη γη, τον αέρα, μετά τη γέννησή του στο ταπεινό σπήλαιο της φάτνης στη γη, σήμερα να αγιάσει τη θάλασσα και έτσι να αγιαστεί όλη η κτίσις, αλλά να αγιασθεί και ο φύλακας της κτίσεως, που είμαστε εμείς οι άνθρωποι. Να λοιπόν, ο κτιστός ήλιος λάμπει στα πρόσωπά μας, αλλά βλέπει μπροστά του τον άκτιστο ήλιο, τον δεσπότη Χριστό, κατερχόμενον και βαπτιζόμενον και η λάμψις του γίνεται ακόμη λαμπρότερη και μεγαλύτερη.”.

Και πρόσθεσε παρακάτω τα εξής: “Θέλω αυτήν την ώρα να δανειστώ έναν στίχο, από τον εθνικό μας ποιητή, τον Οδυσσέα Ελύτη που είπε γι αυτήν τη θάλασσα. “Ω, αμάραντο πέλαγο, τι ψιθυρίζεις, πες μου”. Αλήθεια, τι ψιθυρίζει αδερφοί μου το Αιγαίο σήμερα;

Ψιθυρίζει τις χαρές μας, τις αγωνίες μας, τις λύπες μας, ψιθυρίζει την αγωνία του καπετάνιου στην γέφυρα και του ψαρά στο καΐκι, ψιθυρίζει το κλάμα των μικρών παιδιών που τα τελευταία χρόνια πάλεψαν με τα κύματά του, τα άλλοτε γαλήνια και τα άλλοτε μανιασμένα, αναζητώντας στην αγκαλιά της μάνας και του πατέρα τους, μία καλύτερη τύχη για τη ζωή τους. Ψιθυρίζει τα πανηγύρια μας, τις λειτουργίες μας, τις χαρές μας, ψιθυρίζει έναν ύμνο εορταστικό και δοξαστικό όπως ακριβώς ο Ελύτης τον έγραψε και όπως σήμερα πρέπει να τον ακούσουμε, γιατί είναι πράγματι τα λόγια του τόσο συγκινητικά”.

Συνεχίζοντας ο μητροπολίτης τον χαιρετισμό του, σε αισιόδοξο τόνο, συμπλήρωσε τα ακόλουθα. ““Ανοίγω το στόμα μου και αναγαλλιάζει το πέλαγος και παίρνει τα λόγια μου στις σκοτεινές του σπηλιές και στις φώκιες, τις ψιθυρίζει τις μικρές τις νύχτες που κλαιν των ανθρώπων τα βάσανα”.

Ναι αδερφοί μου, αυτή η θάλασσα, θα πάρει τα βάσανά μας, θα πάρει τις αγωνίες μας και σήμερα η ημέρα αυτή μας καλεί με τον Κύριό μας, να γεμίσουμε την καρδιά μας με πολλή ελπίδα, να μη γονατίσουμε, να μην αποκάμουμε, να μην απογοητευτούμε. Να μείνουμε όρθιοι, δυνατοί γιατί αξίζει σε αυτήν την πατρίδα, αξίζει και για τα παιδιά μας μόνο, όλοι εμείς οι μεγαλύτεροι που τρώμε το ψωμί με δυσκολία ίσως, να δίνουμε στα παιδιά μας, να τρώνε το ψωμί με ευκολία και να τους δώσουμε ό,τι πρέπει για να εκπληρώσουν τα οράματα και τις προσδοκίες τους”.

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, ο μητροπολίτης Σύρου ευχαρίστησε για την παρουσία του, τον μητροπολίτη Βρεσθένης Θεόκλητο, καθώς όμως και όσους συμμετείχαν στον μεγάλο εορτασμό των Θεοφανίων, στη Σύρο.

Ο ίδιος έδωσε την ευλογία του σε όλο τον κόσμο, εκφράζοντας την χαρά του για την συμμετοχή του στη χριστιανική γιορτή.

Εορτασμός και στα χωριά της Σύρου

Λιτές τελετές για τον αγιασμό των υδάτων και τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού πραγματοποιήθηκαν και στα χωριά της Σύρου, με τη συμμετοχή ανδρών αλλά και μίας γυναίκας, που με τόλμη έπεσαν στην κρύα θάλασσα. Ειδικότερα, στην Ποσειδωνία της Σύρου, εορτάστηκαν τα Θεοφάνια πρωινές ώρες, όπως κάθε χρόνο, με τον συμπολίτη μας, Παναγιώτη Παυλόπουλο να πιάνει στον Σταυρό. Στην Ποσειδωνία βρέθηκαν ορισμένοι αυτοδιοικητικοί, όπως μεταξύ άλλων και η χωρικά υπεύθυνη αντιδήμαρχος, Αγγελική Πρίντεζη.

Παράλληλα, το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ακολούθησε ο καθιερωμένος εορτασμός και στην παραλία της Βάρης, με τους χειμερινούς κολυμβητές να βουτούν στη θάλασσα, ενώ αμέσως μετά έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους. Ανάμεσά τους και ο βουλευτής Κυκλάδων, Φίλιππος Φόρτωμας.

 

 

 

 

Ετικέτες: