Τήνος: 200 χρόνια από την εύρεση της εικόνας της Παναγίας

Η Τήνος “φόρεσε” τα γιορτινά της για να τιμήσει τα 200 χρόνια από την εύρεση της Αγίας Εικόνας της Μεγαλόχαρης και οι επετειακοί εορτασμοί στο νησί ήταν εντυπωσιακοί και λαμπεροί. Οι εκδηλώσεις άρχισαν την Κυριακή 29/1 και ολοκληρώθηκαν την Τρίτη 31/1. Η γιορτή κορυφώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, όταν και όλοι οι δρόμοι της Τήνου γέμισαν με κόσμο που κρατούσε φαναράκια και το θέαμα ήταν κατανυκτικό. Την επέτειο γιόρτασαν και στη Σύρο με τα φαναράκια να κάνουν την εμφάνιση του στα στενά των Καμινίων.

Παραδοσιακά οι εορτασμοί ορίζουν, ότι το εικόνισμα κατεβαίνει την παραμονή από τον κυρίως ναό, στον ναό της Ευρέσεως. Ο εργάτης που βρήκε την εικόνα στις 30 Ιανουαρίου 1823 καταγόταν από το χωριό Φαλατάδο, όπου στις 18.00, το απόγευμα της παραμονής πραγματοποιείται Εσπερινός. Ανήμερα της ευρέσεως και όταν αρχίζει να βραδιάζει, γίνεται λαμπαδηφορία, με τον κόσμο να κρατά στα χέρια τα φαναράκια του, ένα έθιμο πολλών ετών, που συμβολίζει την αντίδραση των κατοίκων, όταν είχαν ενημερωθεί εκείνο το βράδυ για την εύρεση της εικόνας της Μεγαλόχαρης.

Ανήμερα του εορτασμού στην Τήνο

Τη Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023, οι εορτασμοί άρχισαν από τις 07:00 το πρωί με την πανηγυρική χαρμόσυνη κωδωνοκρουσία, η οποία συνεχίστηκε με εμβατήρια από την Φιλαρμονική του Δήμου Τήνου. Στην συνέχεια ακολούθησε, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Πανίερο Ναό της Ευαγγελίστριας, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη, Δωροθέου Β’.

Το μεσημέρι ακολούθησε λιτάνευση της Αγίας Εικόνας στην πόλη και στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στους τάφους των Κτητόρων του Πάνσεπτου Ναού και του Ιερού Καθιδρύματος. Κατά τη διάρκεια της δέησης που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Παντανάσσης, στα πλαίσια της λιτάνευσης της Αγίας Εικόνος, το πλοίο Blue Star Paros απέδωσε τιμητικό χαιρετισμό με πολλαπλούς συριγμούς και μανούβρα, ενώ πάνω στο πλοίο υπήρχαν συνεχώς αναμμένα καπνογόνα.

Εορτασμοί και φαναράκια και στην Σύρο

Την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023, πραγματοποιήθηκαν εορτασμοί και στην Σύρο και συγκεκριμένα στα Καμίνια, στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας. Το απόγευμα τελέσθηκε Μέγας εόρτιος εσπερινός και έπειτα έγινε λιτάνενση της Αγίας Εικόνας με τα Φαναράκια στα σοκάκια των Καμινίων. Πλήθος Συριανών παρά το τσουχτερό κρύο, κράτησαν το φαναράκι τους και ακολούθησαν την εικόνα της Ευαγγελίστριας, τιμώντας και εκείνοι, τα 200 χρόνια από την εύρεση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας της Τήνου.

Το όραμα της ευρέσεως

Η εύρεση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας έγινε ύστερα από όραμα της Αγίας Πελαγίας. Την Κυριακή 9 Ιουλίου 1822 βλέπει στον ύπνο της μία μεγαλοπρεπή κυρία με φωτοστέφανο, η οποία της εξηγεί πόσο υπέφερε θαμμένη τόσα χρόνια κάτω από το χώμα.

Την ίδια μέρα η Πελαγία κατέφυγε στην Ηγουμένη, η οποία γνωρίζοντας τον ενάρετο βίο της την πίστεψε και επισκέφθηκε τον επίτροπο. Ο επίτροπος με τη σειρά του ειδοποίησε με τη συνοδεία της Πελαγίας τον Μητροπολίτη της Τήνου, ο οποίος προσκαλεί τον λαό της Τήνου στον Μητροπολιτικό ναό των Ταξιαρχών, παρακαλώντας τους να συνδράμουν για τον σκοπό αυτό σε χρήμα ή και σε εργασία.

Ο λαός πρόθυμα άρχισε τις ανασκαφές στις αρχές Σεπτεμβρίου 1822, από τις οποίες αποκαλύφθηκαν ο αρχαίος ναός του Διονύσου και ο ναός του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Ωστόσο δεν βρέθηκε κανένα ίχνος εικόνας, πράγμα που επισκίασε το θετικό κλίμα και οδήγησε τον κόσμο σιγά-σιγά στην εγκατάλειψη του εγχειρήματος. Η πανώλη θέριζε εκείνη την εποχή, πράγμα που ο επίτροπος το θεώρησε θεία τιμωρία.

Με δάκρυα στα μάτια η Πελαγία ζητά τη βοήθεια της Παναγίας, η οποία της αποκαλύπτει πλέον το ακριβές σημείο στο οποίο ήταν θαμμένη η εικόνα Της. Στις 30 Ιανουαρίου 1823, μετά από την υπόδειξη της εν λόγω θέσης, η αξίνα του Δημ. Βλάσση προσκρούει στο θαυματουργό εικόνισμα!

Κατά τις εργασίες στον Ναό της «Ζωοδόχου Πηγής» (ονομάστηκε έτσι από το νερό που πήγαζε εκεί), στις 30 Ιανουαρίου 1823, η σκαπάνη ενός εργάτη χτύπησε σε ξύλο. Ηταν η εικόνα της Παναγίας και του Αρχαγγέλου Γαβριήλ. Η πανώλη άρχισε να υποχωρεί. Οι πρόκριτοι, ο κλήρος και ο λαός αποφάσισαν τότε να κτίσουν τον ναό με μάρμαρα από τη Δήλο, πολλούς εργάτες αλλά και πολλά χρήματα. Η ανέγερση ολοκληρώθηκε το 1826, ενώ το 1880 αποπερατώθηκαν οι εργασίες κατασκευής του συνόλου του κτηριακού συγκροτήματος της Μεγαλόχαρης.