Παρουσίαση της εγκυκλίου «Αδελφοί όλοι – FRATELLI TUTTI»

Στην κατάμεστη αίθουσα Γ.Ρίτσος του Πνευματικού Κέντρου Ερμούπολης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας η εκδήλωση για την παρουσίαση της  εγκυκλίου επιστολής του πάπα Φραγκίσκου «Αδελφοί όλοι – FRATELLI TUTTI», για την Αδελφοσύνη και την Κοινωνική Φιλία, με καλεσμένο ομιλητή τον Αρχιεπίσκοπο πρώην Κερκύρας Σεβασμιότατο π. Ιωάννη Σπιτέρη.

Όπως διευκρίνισε στην αρχή της ομιλίας του ο π. Ιωάννης Σπιτέρης, ο τίτλος της εγκυκλίου έχει αντληθεί από τις παραινέσεις του Aγίου Φραγκίσκου και υποδηλώνει μία αδελφοσύνη που επεκτείνεται, όχι μόνο στα ανθρώπινα όντα αλλά και στη γη και βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με την άλλη εγκύκλιο του πάπα Φραγκίσκου “Δοξασμένος να’ σαι”.

“Οκτώ χρόνια μετά την εκλογή του ο παπά Φραγκίσκος έγραψε μία εγκύκλιο η οποία σε σημαντικό ποσοστό αποτελεί τη σύνδεση μεγάλου μέρους του διδακτικού του έργου. Έξαλλου το λέει ο ίδιος: Τα θέματα που σχετίζονται με την αδελφοσύνη και την κοινωνική φιλία ήταν πάντοτε μεταξύ των ανησυχιών μου. Τα τελευταία χρόνια αναφέρθηκα σε αυτά πολλές φορές και σε διάφορα μέρη”, ανέφερε ο π. Ιωάννης Σπιτέρης τονίζοντας ότι η αδελφοσύνη είναι το κέντρο του Ευαγγελίου διότι μας φανερώνει ποιός είναι ο Θεός για εμάς, ποιοί είμαστε εμείς για τον Θεό και ποιοί είμαστε εμείς μεταξύ μας. “Θα σας κάνει εντύπωση ότι ένας πάπας μιλάει για θέματα όπως η πολιτική, η βία, ο ρατσισμός ακόμα και η θανατική ποινή”, ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι η απάντηση σε όλα τα παραπάνω είναι η αδελφοσύνη.

Σχεδιάζοντας και δημιουργώντας έναν ανοιχτό κόσμο

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο π.Ιωάννης Σπιτέρης , επέμεινε ιδιαίτερα στο θέμα των μεταναστών και των προσφύγων, προτρέποντας τους πιστούς να τους αγκαλιάσουν, να τους αποδεχθούν και να βοηθήσουν στην αφομοίωσή τους στις κοινωνίες μας, τονίζοντας ωστόσο ότι όλοι έχουν κέρδος, ηθικό καθώς και πολιτισμικό, από αυτήν την πράξη αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.

Αναφέρθηκε επίσης στο σχίσμα που παρατηρεί ο πάπας Φραγκίσκος μεταξύ του ατόμου και της ανθρώπινης κοινότητας: “Φαίνεται να υπάρχει οπισθοδρόμηση, συγκρούσεις, εθνικισμοί, χαμένη κοινωνική αίσθηση και το κοινό καλό φαίνεται να είναι το λιγότερο κοινό αγαθό. Σε αυτόν τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο είμαστε μόνοι και το άτομο υπερισχύει της κοινωνικής διάστασης της ύπαρξης. Οι άνθρωποι παίζουν το ρόλο του καταναλωτή ή του θεατή κι έτσι ευνοούνται οι ισχυρότεροι αυτού του κόσμου”.

Ο π. Ιωάννης Σπιτέρης δεν αμέλησε να αναφερθεί, μεταξύ άλλων, στα θέματα πολιτικής και θρησκείας με τα οποία καταπιάνεται ο πάπας Φραγκίσκος στην εγκύκλιο. Μίλησε για τον λαϊκισμό που λειτουργεί δημαγωγικά και τον φιλελευθερισμό που εξυπηρετεί τα οικονομικά συμφέροντα των ισχυρών ενώ αναφερόμενος στο τελευταίο κεφάλαιο της εγκυκλίου, μίλησε για τις θρησκείες οι οποίες οφείλουν να βρίσκονται στην υπηρεσία της αδελφοσύνης στοχεύοντας στον διάλογο που μπορεί να καθιερώσεις τη φιλία, την ειρήνη, την αρμονία και τον συμμερισμό των ηθικών και πνευματικών εμπειριών και αξιών σε ένα πνεύμα αλήθειας και αγάπης.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ανέφερε ότι, σύμφωνα πάντα με τον πάπα Φραγκίσκο, οι θρησκευτικοί λειτουργοί δεν πρέπει να ασχολούνται με την κομματική πολιτική όπως αρμόζει στους λαϊκούς αλλά ούτε μπορούν να απαρνηθούν την πολιτική διάσταση της ύπαρξης: “Η εκκλησία έχει έναν παγκόσμιο ρόλο που οφείλει να λειτουργεί για την παγκόσμια αδελφοσύνη”.

Έκθεση φωτογραφίας “Αθήνα, η πόλη μου”

Μετά το πέρας της ομιλίας, ακολούθησαν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας που πραγματοποιείται με τη φροντίδα της Κάριτας Ελλάς, του Συνδέσμου Ελλήνων Καθολικών Σύρου και της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ελλήνων Καθολικών, καθώς και με τη φιλική συμμετοχή της Λέσχης Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Σύρου.

Οι εικόνες επελέγησαν από ένα σύνολο 11.478 φωτογραφιών, αποτέλεσμα ενός τετράμηνου σεμιναρίου φωτογραφίας που υλοποιήθηκε στο Κοινωνικό Κέντρο της Κάριτας Ελλάς στον Νέο Κόσμο στην Αθήνα. Οι 28 συμμετέχοντες μυήθηκαν στα μυστικά της τέχνης και της τεχνικής της φωτογραφίας και προσέφεραν εικόνες της πόλης της Αθήνας μέσα από τον “φακό” της δικής τους κουλτούρας και των δικών τους εμπειριών.

Το τετράμηνο σεμινάριο ήταν ενταγμένο στο πλαίσιο του προγράμματος “ΜΕΤΑΒΑΣΙΣ – Συμμετοχή, ενίσχυση και κοινωνική ένταξη προσφύγων/μεταναστών στην Ελλάδα” που αφορά στην υποστήριξη και την ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Κάριτας Ελλάς και χρηματοδοτείται από το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών και την Κάριτας Γερμανίας.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 12 Μαρτίου και θα λειτουργεί καθημερινά μεταξύ 11.00-13.00 και 17.00- 19.00 (Αίθουσα «Εμμ. Ροΐδης»)