Πλήθος πιστών βρέθηκε στον Αρχιερατικό Εσπερινό, αλλά και στη λιτανεία της εικόνας στην πλατεία Μιαούλη

Πάνδημος εορτασμός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

  • Δευτέρα, 7 Αυγούστου, 2023 - 06:17

Με λαμπρότητα και με παρουσία πολλών πιστών, Συριανών αλλά και επισκεπτών του νησιού, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, στον ιστορικό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Μέγας Εόρτιος Αρχιερατικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Σύρου  Δωροθέου Β', με τη συμμετοχή των εφημερίων της Σύρου.

Στην γιορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας, οι αντιδήμαρχοι Νίκος Φωτεινιάε, Γιάννης Βρούτσης και Αγγελική Πρίντεζη, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Αλέξης Αθανασίου και Άρης Ρώτας, η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, η πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών, ο  πρόεδρος του Συνδέσμου Συριανών, καθώς και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Μετά το τέλος του Εσπερινού, τους ύμνους του οποίου απέδωσαν χοροί ιεροψαλτών, υπό την διεύθυνση των πρωτοψαλτών κ.κ. Λουκά Τσούκου και Βασιλ. Χασανδρινού, πραγματοποιήθηκε λαμπρή λιτάνευση της Αγίας Εικόνος της Μεταμορφώσεως, προς την πλατεία Μιαούλη, πλαισιουμένη από την Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, τελεταρχούντος του Αρχιερατικού Επιτρόπου Σύρου.
Στην πλατεία Μιαούλη, μετά την καθιερωμένη δέηση, ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β', αφού ανεφέρθη στο ιστορικό του Ναού της Μεταμορφώσεως, ομίλησε περί του ακτίστου φωτός της Μεταμορφώσεως του Κυρίου, τονίζοντας ότι χωρίς Αυτόν και την παρουσία Του στη ζωή της Εκκλησίας και των πιστών δεν γίνονται θαύματα. 

Μάλιστα, ο κ. Δωρόθεος κάλεσε τους πιστούς να πορευθούν προς το προσωπικό του ο καθένας Θαβώρ, να συμμετάσχουν στο διαρκές θαύμα της Μεταμορφώσεως του Κυρίου, μεταμορφώνοντας τη ζωή και τη σκέψη τους. 

Ο μητροπολίτης Σύρου δεν παρέλειψε να καλέσει τους πιστούς να προσευχηθούν και για τις οικογένειες των θανόντων Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, κατά την προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών. Ευχαρίστησε, τέλος, τους επισκέπτες του νησιού διότι επέλεξαν τη Σύρο για τις διακοπές τους και τους ευχήθηκε καλή επάνοδο εις τα ίδια. 

Αξίζει να σημειωθεί πως το πρωί της Κυριακής στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως πραγματοποιήθηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, με τον μητροπολίτη  Δωρόθεο Β', πριν το τέλος της, να ευλογεί το νέο καρπό της αμπέλου, αναφερθείς στην καταξίωση των υλικών αγαθών επ` ωφελεία του ανθρώπου και στον αγιασμό τους, διά της παρουσίας του Κυρίου, ο Οποίος ήρθε για να μεταμορφώσει και νά "ποιήσει καινά" τα πάντα, όχι μόνο τον άνθρωπο, αλλά και τη φύση, η οποία, δυστυχώς στις μέρες μας καταστρέφεται από πυρκαγιές, ευχήθηκε τάχιστα ο Κύριος, να στηρίξει τους πληγέντες και να ενισχύσει και προστατεύσει όσους, με κίνδυνο της ζωής τους, μάχονται για την κατάσβεσή τους, καλώντας όλους να προσευχηθούν για όσους έχασαν τη ζωή τους, στην προσπάθειά τους να προστατέψουν τα έργα του Θεού και των ανθρώπων! 

Τέλος, ευχαρίστησε και συνεχάρη τους Εφημερίους του Ναού, Πρωτοπρεσβυτέρους Εμμανουήλ Συρίγο και Αντώνιο Βελούδιο, και τους συνεργάτες τους, για τον προευτρεπισμό της Πανηγύρεως, τους Ιεροψάλτες και όλους τους συμμετάσχοντες στην Πανήγυρι, Συριανούς και παραθεριστές, ενώ ευχήθηκε να είναι φωτεινό το μονοπάτι της ζωής τους και να διέλθουν με υγεία το υπόλοιπο θέρος και να αξιωθούν με υγεία να εορτάσουν και την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου.