Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων σε Τήνο και Πάρο για τον 15Αύγουστο

Οι Κυκλάδες έτοιμες να γιορτάσουν την Παναγιά

Παραμονή της Παναγίας σήμερα και τα νησιά των Κυκλάδων προετοιμάζονται για να τιμήσουν την εορτή της Μεγαλόχαρης. Όλα τα νησιά, γιορτάζουν με ξεχωριστό τρόπο και κατάνυξη την 15η Αυγούστου κάθε χρόνο. Στην Παναγία της Τήνου και την Εκατονταπυλιανή της Πάρου, παραδοσιακά πραγματοποιούνται οι μεγαλύτερες εκδηλώσεις και συγκεντρώνονται οι περισσότεροι πιστοί για να προσκυνήσουν.

Τήνος: Οι λαμπροί εορτασμοί στο "νησί" της Παναγίας

Από τις αρχές Αυγούστου πλήθος προσκυνητών επισκέπτεται τον ιερό ναό για να παρακολουθήσει τις παρακλήσεις που γίνονται κάθε μέρα μέχρι και τις 13 Αυγούστου που γίνεται η τελευταία μεγάλη παράκληση στο προαύλιο του ναού. 

Την παραμονή της γιορτής το νησί στολίζεται εορταστικά και πλήθος πιστών κατακλύζει το νησί. Η Τήνος μετατρέπεται σε έναν απέραντο ξενώνα. Πλήθος κόσμου έρχεται στη Χάρη της να φέρει ένα τάμα, να κάνει μία παράκληση ή να ευχαριστήσει την Μεγαλόχαρη για κάποια ευεργεσία της. Την παραμονή της εορτής καταφθάνουν στο νησί εκπρόσωποι της κυβέρνησης, επίσημοι και τα στρατιωτικά αγήματα που θα αποδώσουν τιμές. Το βράδυ τελείται μεγάλος αρχιερατικός εσπερινός και στη συνέχεια παράκληση και θεία λειτουργία και μεταδίδεται η θεία μετάληψη.

Το πρωί της εορτής γίνεται αρχιερατική λειτουργία στον ναό της Μεγαλόχαρης. Κατά την διάρκεια της Λειτουργίας ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο αρχηγός του Ναυτικού και οι άλλοι επίσημοι επιβαίνουν σε τορπιλάκατο του Πολεμικού Ναυτικού και ρίχνουν στεφάνια στον υγρό τάφο της Έλλης που τορπιλίστηκε άνανδρα έξω από το λιμάνι της Τήνου στις 15/8/1940. Μετά το πέρας της λειτουργίας ακολουθεί μεγαλοπρεπής λιτάνευση. Το κουβούκλιο σηκώνουν άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού ενώ τιμητικά αγήματα από όλα τα όπλα και σώματα ασφαλείας το περιστοιχίζουν. Ακολουθούν οι Αρχιερείς και οι επίσημοι.

Πρόγραμμα για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Τήνο

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και της συμπλήρωσης 83 χρόνων από τον τροπιλισμό του Κ/Δ «ΕΛΛΗ» ξεκίνησε την Κυριακή 13 Αυγούστου 2023 στις 18:30, όπου τελέστηκε Αρχιερατικός Εσπερινός & Ιερά Παράκληση στον αύλειo χώρο του Ιερού Ιδρύματος.

Δευτέρα 14 Αυγούστου 2023

19:00: Τέλεση επιμνημόσυνης δέησης και καταθέσεις στεφάνων στο κενοτάφιο Κ/Δ “ΕΛΛΗ“ από τον Δήμαρχο Τήνου, τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, τον Σεβασμιώτατο Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.

20:00: Τέλεση Μεγάλου Αρχιερατικού Εσπερινού, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου – Τήνου κ. Δωροθέου Β’.

23:00: Τέλεση Ιεράς Παρακλήσεως.                                       

Τρίτη 15 Αυγούστου 2023

02:30: Τέλεση Όρθρου και Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας. 

07:00: Γενική Χαρμόσυνη κωδωνοκρουσία όλων των Ιερών Ναών της Πόλεως Τήνου.  Παιάνιση από τις Φιλαρμονικές του Πολεμικού Ναυτικού και του Π.Ι.Ι. Ευαγγελιστρίας Τήνου στους δρόμους της πόλης.

07:00: Τέλεση Όρθρου Ιεράς Πανηγύρεως.

08:00: Έπαρση σημαίας στην πλατεία Παντανάσσης.

08:30: Τέλεση Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου – Τήνου κ. Δωροθέου Β’.

09:30: Ρίψη στεφάνου στον υγρό τάφο του Κ/Δ “ΕΛΛΗ” από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης και τη Στρατιωτική Ηγεσία. Κατάθεση στεφάνου στο μνημείο της “ΕΛΛΗΣ” από τον  Δήμο Τήνου. Τιμητικοί κανονιοβολισμοί  στο «ΚΑΝΟΝΑΚΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΣ».

10:30: Λιτάνευση της Αγίας Εικόνας της Μεγαλόχαρης με πλήρη εκκλησιαστική τάξη, δέηση από της εξέδρας της πλατείας Παντανάσσης και εκφώνηση του Πανηγυρικού από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου και Τήνου κ. Δωροθέο Β’.

20:19: Υποστολή της σημαίας στην Πλατεία Παντανάσσης.

20:30: Παιάνιση εμβατηρίων από τη Φιλαρμονική του Π.Ι.Ι.Ε.Τ. στην παραλιακή λεωφόρο της πόλης.

Το βράδυ της 14ης και 15ης Αυγούστου γενική φωταγώγηση και σημαιοστολισμός δημοσίων και δημοτικών καταστημάτων, οικιών και ελλιμενισμένων πλοίων. Τελετάρχης των εκδηλώσεων ορίζεται ο κ. Ευάγγελος Περιβολαράκης, εκπαιδευτικός, με την συνεπικουρία του προέδρου Κοινότητας Τήνου κ. Δημήτριου Μπάσιου.  

Πάρος: Η Παναγία Εκατονταπυλιανή γιορτάζει

Η κοίμηση της Θεοτόκου κάθε χρόνο γιορτάζεται στον εντυπωσιακό ναό της Παναγίας Εκατονταπυλιανής της Πάρου, που είναι από τους αρχαιότερους και καλύτερα διατηρημένους χριστιανικούς ναούς. 

Σύμφωνα με την παράδοση το αρχικό κτίσμα του ναού αυτού ήταν έργο του Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Μέγα / Αγίου Κωνσταντίνου προς εκπλήρωση επιθυμίας της μητέρας του, της Αγίας Ελένης, περί τον 4ο αιώνα. Λέγεται ότι η ονομασία Εκατονταπυλιανή, πηγάζει από τις 99 πύλες (πόρτες) που είναι φανερές ενώ, σύμφωνα με την παράδοση, η 100η θα φανερωθεί με το άνοιγμα αντίστοιχης μυστικής πόρτας που βρίσκεται στην Αγία Σοφία. 

Ο εορτασμός για τους πιστούς αρχίζει με λειτουργίες από τις 13 Αυγούστου και κορυφώνεται στις 15 Αυγούστου, όπου γίνεται η λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας και περιφορά της στον παραδοσιακό οικισμό της Παροικιάς. 

Ακολουθούν εορταστικές εκδηλώσεις και μεγάλο πανηγύρι που διαρκεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας. Το ίδιο βράδυ το λιμάνι ζωντανεύει ακόμα περισσότερο, καθώς τα ψαροκάικα βγαίνουν στον κόλπο της Παροικιάς και πετούν πυροτεχνήματα που φωτίζουν τον ουρανό και “ανάβουν” το κέφι. 

Σε συνδυασμό με τις νησιώτικες μελωδίες που ακούγονται από τους ντόπιους οργανοπαίκτες και με τα χορευτικά συγκροτήματα που δίνουν τον ρυθμό στον παραλιακό δρόμο της Παροικιάς, ξεκινώντας με έναν Μπάλο και το μεγάλο γλέντι αργεί να τελειώσει.

Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών Ι.Ν. Παναγίας Εκατονταπυλιανής

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την  Κυριακή με Όρθρο και Θεία Λειτουργία νωρίς το πρωί και στις 19:30 με Εσπερινό, η Ακολουθία του Μεγάλου Παρακλητικού Κανόνος. Στη συνέχεια το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Δευτέρα 14 Αυγούστου 2023

07:00: Όρθρος και Θεία Λειτουργία

20:00: Μέγας Εόρτιος Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, μετά Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος. Κατά την Ακολουθία της Λιτής θα πραγματοποιηθεί η περιφορά της Ιεράς Εικόνος της Κοιμήσεως και του Επιταφίου της Παναγίας στον περίβολο του Ιερού Ναού, όπου και θα τελεσθεί η Ακολουθία της Αρτοκλασίας

22:30 Έναρξη Ιεράς Αγρυπνίας που θα περιλαμβάνει Μικρό Απόδειπνο, Όρθρο (με τα Εγκώμια της Υπεραγίας Θεοτόκου)και Θεία Λειτουργία

Τρίτη 15 Αυγούστου 2023

07:00: Έναρξη Όρθρου

08:30: Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετά Θείου Κηρύγματος

10:30: Λιτάνευση της Ιεράς και Θαυματουργού Εικόνας της Παναγίας Εκατονταπυλιανής

10:45: Δέηση στην εξέδρα του Λιμανιού και ολοκλήρωση της Λιτανείας στα Προπύλαια του Ιερού Προσκυνήματος, όπου και θα ψαλεί η ακροτελεύτια Δέηση

20:00: Μεθεόρτιος Αρχιερατικός Εσπερινός μετά Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος. Εν συνεχεία θα ψαλεί η Ακολουθία της Μεγάλης Παρακλήσεως