Χιλιάδες πιστοί έδωσαν το "παρών" σε Τήνο, Πάρο, Σύρο και στα άλλα νησιά των Κυκλάδων

Οι Κυκλάδες τίμησαν τη χάρη της Παναγίας

Με λαμπρές εκδηλώσεις σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων, χιλιάδες πιστοί, τίμησαν την εορτή της Παναγίας. Όλα τα νησιά "φόρεσαν" τα γιορτινά τους, άσπρισαν τους δρόμους και τα σκαλάκια τους και υποδέχτηκαν τους πιστούς από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο.

Με μεγαλοπρέπεια οι εορτασμοί στην Τήνο

Οι εορτασμοί για την Κοίμηση της Θεοτόκου κορυφώθηκαν στην Τήνο με τη λιτανεία της εικόνας της Παναγίας. Χιλιάδες πιστοί, ανάμεσά τους και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στάθηκαν με δέος και σεβασμό μπροστά στην εικόνα της Παναγίας με τον κεντρικό δρόμο από το λιμάνι έως τον ιερό ναό της Παναγίας να είναι γεμάτος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολούθησε την λιτανεία της ιερής εικόνας της Παναγίας μαζί με τους μητροπολίτες Σύρου - Τήνου Δορώθεο, Σερβίων και Κοζάνης Παύλο, Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγο, Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων Νεκτάριο.

Ο πρωθυπουργός, σε δήλωσή του από την Τήνο, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι, "ο Δεκαπενταύγουστος είναι μια ημέρα ταυτισμένη με την αισιοδοξία και ελπίδα και έχουμε κάθε λόγο ως Ελληνίδες και Έλληνες να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε η χώρα έχει ξεπεράσει μια δεκαετή κρίση και έχει κάθε δικαίωμα να ατενίζει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία και ελπίδα, λέξεις που είναι ταυτισμένες με τη μεγάλη σημερινή γιορτή" ενώ μιλώντας για τις Ένοπλες Δυνάμεις, τόνισε, "σε αυτές και αυτούς που φροντίζουν να είμαστε όλοι ασφαλείς και έδωσαν τη ζωή τους στην άνιση μάχη με την πύρινη λαίλαπα, γνωρίζουν πάντα η πολιτεία θα βρίσκεται κοντά τους και θα τους στηρίζει". Κλείνοντας, σημείωσε ότι "ήθελα ειδικά σήμερα να βρεθώ στην Τήνο 200 χρόνια μετά την εύρεση της θαυματουργής εικόνας και σε όλους τους εορτάζοντες και εορτάζουσες όπως στη σύζυγό μου που γιορτάζει και αυτή, χρόνια πολλά. Χρόνια πολλά σε κάθε Έλληνα όπου και αν βρίσκεται. Σήμερα γιορτάζει όλος ο Ελληνισμός και όλη η Ορθοδοξία".

Στον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου παραβρέθηκαν και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο ενώ μαζί με τον πρωθυπουργό βρέθηκε και η κόρη του Δάφνη. Η λιτανεία ολοκληρώθηκε με τους παριστάμενους να ψάλουν τον εθνικό ύμνο και να φωνάζουν «ζήτω το Έθνος». O πρωθυπουργός παρέλαβε, μάλιστα, από τον μητροπολίτη Σύρου - Τήνου Δωρόθεο την θαυματουργή εικόνα και τη μετέφερε μέχρι την έξοδο του ναού.

Με μεγαλοπρέπεια γιόρτασε και η Παναγία Εκατονταπυλιανή 

Σημαντική ήταν η προσέλευση των πιστών και στους εορτασμούς στην Πάρο και την Παναγία Εκατονταπυλιανή. Η κοίμηση της Θεοτόκου κάθε χρόνο γιορτάζεται στον εντυπωσιακό ναό, που είναι από τους αρχαιότερους και καλύτερα διατηρημένους χριστιανικούς ναούς στην Ελλάδα. 

Στη Θεία λειτουργία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Παροναξίας, Καλλίνικος. Το "παρών" έδωσαν επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, η Κατερίνα Μονογυιού, ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος και ο έπαρχος Πάρου Αντιπάρου, Κώστας Μπιζάς.

Ο δήμαρχος της Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, σε δήλωσή του για τον δεκαπενταύγουστο ανέφερε: "Με ευλάβεια και σεβασμό γιορτάζουμε τη μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, σήμερα Δεκαπενταύγουστο. Ας είναι αυτή η ημέρα μια ευκαιρία για εσωτερική ανανέωση και πνευματική ανάταση, καθώς αναδεικνύει τη σημασία της πίστης και της ελπίδας στη θρησκευτική μας παράδοση. Στον τόπο μας, οι θρησκευτικές εκδηλώσεις προσδίδουν ένα ξεχωριστό βάθος σε αυτήν την ημέρα. Οι πανηγυρικές λειτουργίες και τα παραδοσιακά προσκυνήματα δημιουργούν μια ατμόσφαιρα συνεύθυνης, συμμετοχής και αφοσίωσης. Μέσα από την κοινότητα και την πίστη, αναζητούμε την ενότητα. Από τις προσευχές μας αντλούμε δύναμη και ευλάβεια, ενισχύοντας την ελπίδα για καλύτερες μέρες και για την ευημερία όλων στο νησί μας."

Με κατάνυξη γιόρτασαν οι πιστοί στη Σύρο

Πλήθος πιστών γεμάτο ευλάβεια συμμετείχαν στην καθιερωμένη περιφορά της εικόνας της Παναγίας στη Σύρο παραμονή της Εορτής της, το βράδυ της Δευτέρας, η οποία ξεκίνησε από τον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ερμούπολη, με την πομπή να πηγαίνει προς το κέντρο της πόλης. 

Στο πλαίσιο της μεγάλης χριστιανικής γιορτής του Δεκαπενταύγουστου, κάτοικοι κι επισκέπτες της Σύρου κάθε χρόνο, παραμονή του μεγάλου Εορτασμού, συνοδεύουν την περιφορά του Επιταφίου υπό τους θρησκευτικούς ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, καταλήγοντας ξανά στον Ιερό Ναό.

Ανήμερα της εορτής στις 7:30 πραγματοποιήθηκε όρθρος και θεία λειτουργία στον ιερό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και η Ιερά Μητρόπολη Σύρου, με τους πιστούς να δηλώνουν την παρουσία τους και να ζητούν την βοήθεια και την προστασία της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Η Κύθνος έβαλε τα "καλά" της τιμώντας την Παναγία

Όμορφες εικόνες είχαν τη χαρά να ζήσουν όσοι πιστοί βρέθηκαν και στην Κύθνο για να γιορτάσουν τον δεκαπενταύγουστο, με γραφικές εικόνες με καΐκια στο λιμάνι του νησιού.

Ο δήμαρχος του νησιού, Σταμάτης Γαρδέρης, σε δήλωσή του ανέφερε: "Σήμερα γιορτάζουν οι Παναγίες μας, η Παναγιά Καναλα, η Παναγία η Στρατηλατισσα και η Παναγιά του Νικους. 

Χρόνια πολλά σε όλους τους Θερμιώτες, χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες."