Με λαμπρότητα και παρουσία πλήθους κόσμου τελέστηκαν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Αγίου Νικολάου

Η Σύρος τίμησε τον πολιούχο της

Με λαμπρότητα και ευλάβεια πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι διήμερες θρησκευτικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό του πολιούχου και προστάτη της Σύρου, Αγίου Νικολάου.

Την Τρίτη το απόγευμα, παραμονή της εορτής, τελέστηκε ο πανηγυρικός εσπερινός στον ναό του Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του μητροπολίτη Σύρου, Δωροθέου Β’, με τη συμμετοχή του συνόλου των ιερέων του νησιού, εκπροσώπων της πολιτείας, της αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, καθώς και πλήθος κόσμου.

Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του πολιούχου του νησιού, ολοκληρώθηκαν χθες Τετάρτη, ανήμερα της εορτής, με την τέλεση της θείας λειτουργίας, προεξάρχοντος του κ. Δωροθέου Β’, αλλά και με την πάνδημη λιτανεία της ιερής εικόνας και των τιμίων λειψάνων του Αγίου Νικολάου.

Η θεία λειτουργία στο ναό του Αγίου Νικολάου

Από νωρίς το πρωί ο ναός του Αγίου Νικολάου είχε κατακλυστεί από πλήθος πιστών, οι οποίοι με κατάνυξη συμμετείχαν στη θεία λειτουργία, την οποία τέλεσε ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β’.

Στον ναό, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο καθολικός επίσκοπος, Πέτρος Στεφάνου, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού και βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης, καθώς επίσης οι βουλευτές Μάρκος Καφούρος και Φίλιππος Φόρτωμας, ο εισαγγελέας Εφετών, Οδυσσέας Τζορμπατζόγλου, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, ο δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου, καθώς επίσης εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, των παραγωγικών φορέων και των στρατιωτικών αρχών της Σύρου.

Ο μητροπολίτης Σύρου στην καθιερωμένη ομιλία του αναφέρθηκε στο πρόσωπο του τιμώμενου Αγίου Νικολάου και στη θέση που του έχει δώσει τιμητικά η εκκλησία. “Αυτή τη φτώχεια και αυτόν τον πλούτο που διέθετε ο Άγιος Νικόλαος, τον ανέδειξαν περιφανή και δημοφιλή ανά την Οικουμένη Άγιο και αυτές τις αρετές μας προσκαλεί να αποκτήσουμε, ώστε να ακτινοβολούμε στην κοινωνία το φως και την αγάπη του Χριστού”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δωρόθεος.

Τιμήθηκε ο Ύπαρχος Σταύρος Βουδούρης

Μετά το τέλος της θείας λειτουργίας, ο μητροπολίτης Σύρου τίμησε με το μετάλλιο της Ιεράς Μητροπόλεως τον αξιωματικό του Ε.Ν., Ύπαρχο του πλοίου «BLUE STAR PAROS», Σταύρο Βουδούρη, ο οποίος έσωσε μία ηλικιωμένη γυναίκα μέσα από το λιμάνι της Τήνου τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο μητροπολίτης Δωρόθεος Β’, αναφερόμενος σε αυτή την αυτοθυσιαστική προθυμία του κ. Βουδούρη, τόνισε ότι μέσα από αυτή την ενέργεια, αναδεικνύεται το ανθρώπινο και επαγγελματικό πρόσωπο της πλειοψηφίας όλων εκείνων που υπηρετούν στην ελληνική ακτοπλοΐα, γεγονός το οποίο θα πρέπει να προβάλλεται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όπως επίσης θα πρέπει να προβάλλεται και η προσφορά της εταιρίας «Blue Star», η οποία διακινεί χιλιάδες επιβάτες στα νησιά μας.

Να σημειωθεί ότι έπαινο προσέφερε στον Ύπαρχο Βουδούρη, η διοικήτρια της Σχολής Εμπορικού Ναυτικού της Σύρου, Κωνσταντίνα Κορακά.

Η λιτανεία της ιεράς εικόνας του Αγίου Νικολάου

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η λιτανεία της ιεράς εικόνας και του από τμήματος εκ των τιμίων λειψάνων του Αγίου Νικολάου στο κέντρο τη Ερμούπολης, με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, αντιπροσωπείας του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, Σπουδαστών της Ναυτικής Ακαδημίας, Μαθητών, Προσκόπων και στελεχών του Λιμενικού Σώματος.

Στην πλατεία Μιαούλη πραγματοποιήθηκε δέηση υπέρ των ναυτιλλομένων και ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο Β’, τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση και τον δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης, Νίκο Λειβαδάρα.

Στην ομιλία του, ο κ. Δωρόθεος Β’ αναφέρθηκε στην ζωή του Αγίου Νικολάου, αλλά και στην προσφορά του στην εκκλησία, αλλά και στην θρησκευτική του παρουσία στη Σύρο, μέσω του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου, όπου και υπάρχουν μέρος των λειψάνων του.

“Στις 15 Μαρτίου του 270 μ.Χ. γεννήθηκε ο Άγιος Νικόλαος και απέθανε σε ηλικία 73 χρονών.  Όλη η ζωή του ήταν γεμάτη από πίστη και από αγάπη για το Θεό, ενώ έμεινε από πολύ μικρός ορφανός. Από την οικογένειά του κληρονόμησε μία τεράστια περιουσία και μετά με την ασκητική του πορεία προς την ιεροσύνη διένειμε τα πάντα σε φτωχούς και όσους είχαν ανάγκη. Αφιέρωσε τον εαυτό του στη διακονία της εκκλησίας και του λαού του Θεού. Θα μπορούσαμε να πούμε σήμερα από τα Μύρα της Λυκίας έφτασε στην ευλογημένη πόλη μας την Ερμούπολη, ο Άγιος Νικόλαος και τα ιερά λείψανά του. Έχουμε και εμείς ευλογία από τα μυρόβλητα λείψανα του Αγίου Νικολάου. Την ευλογία για τον καθέναν μας. Τον κάθε Συριανό, την κάθε Συριανή, ιδιαίτερα για τα παιδιά μας και ιδιαίτερα για τους ναυτικούς μας. Ο Άγιος μας είναι εδώ. Οι παλαιοί πατέρες μας τον έβλεπαν να κυκλοφορεί μέσα στο ναό, ένα μικρό και ταπεινό γεροντάκι και έλεγαν ο παππούς ο Άγιος Νικόλαος. Έτσι έχει μείνει στη συνείδηση του λαού μας”, σημείωσε ο  μητροπολίτης Σύρου και κατέληξε, τονίζοντας ότι “το Αιγαίο μας να είναι μία θάλασσα ειρήνης που να ενώνει τους δύο λαούς και η χάρη του Αγίου να είναι στις καρίνες, στην πλώρη, στην πρύμνη, να είναι στις μηχανές των πλοίων. Εύχομαι σε όλους Χρόνια Πολλά και ευλογημένα”.

Από την πλευρά του, ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στο μεγαλείο, όπως τόνισε, της θείας λειτουργίας στον πιο εμβληματικό ναό των Κυκλάδων, αυτό του Αγίου Νικολάου της Σύρου,  επισημαίνοντας τη μεγάλη συμβολή της ναυτοσύνης στην Ελλάδα.

“Η χάρη του Αγίου Νικολάου, να είναι στις θάλασσές μας, στους ναυτικούς μας, στα καράβια μας, στην ναυτοσύνη της χώρας μας. Μια περήφανη ναυτική χώρα όπως είναι η πατρίδα μας. Όμως σήμερα εκπέμπεται και ένα άλλο πολύ σημαντικό μήνυμα, ένα μήνυμα το οποίο έρχεται μέσα από την ίδια την ιστορία της πατρίδας μας, αφενός δείχνει το πόσο οι Έλληνες είμαστε δεμένοι με τη θρησκεία μας, μία θρησκεία η ορθοδοξία και ο χριστιανισμός που έπαιξαν στην πορεία των ετών ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της πατρίδας μας, του έθνος μας, για να είμαστε εδώ που είμαστε σήμερα. Σε όλες τις δύσκολες στιγμές η εκκλησία ήταν πάντα εκεί στυλοβάτης του ελληνισμού και του έθνους μας και άρρηκτα συνδεδεμένοι Ελλάδα και θρησκεία πήγαιναν στα δύσκολα ενωμένοι κέρδιζαν και είμαστε σήμερα εδώ για να είμαστε μπροστά σε νέες προκλήσεις που ανοίγονται στα δύσκολα χρόνια που έρχονται. Η εκκλησία θα είναι στυλοβάτης και η ελληνική πολιτεία θα είναι πάντα δίπλα στην εκκλησία”, σημείωσε ο κ. Βρούτσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού έκλεισε την τοποθέτησή του, με την εξαγγελία που έκανε την περασμένη Τρίτη από τη Σύρο, για τη διεξαγωγή εκδηλώσεων προς τιμήν του Δημήτριου Βικέλλα, κάθε ολυμπιακό έτος.

Τις ομιλίες στην πλατεία Μιαούλη έκλεισε ο δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Νικος Λειβαδάρας, ο οποίος σημείωσε ότι η Ερμούπολη και η Σύρος βρίσκεται επί δεκάδες χρόνια κάτω από την σκέπη και την ευλογία του Αγίου Νικολάου, ευχόμενος το παράδειγμα της ζωής του Αγίου, να είναι οδηγός για όλους.

“Με ευλάβεια και βαθειά πίστη βρισκόμαστε όλοι εδώ σήμερα για να εορτάσουμε και να τιμήσουμε τον πολιούχο Άγιο μας, τον ταπεινό ιεράρχη Άγιο Νικόλαο. Ο Άγιος Νικόλαος προστάτης της ναυτιλίας και των ναυτικών, είναι από τις λίγες μορφές της χριστιανοσύνης που έχουν παγκόσμια αναγνώριση και εμβέλεια, καθώς το πρόσωπό του συμπυκνώνονται οι αρετές τις πραότητας, της ταπεινής αγάπης, της εγκράτειας, της φιλανθρωπίας, της δικαιοσύνης και τη ειρήνης.

Η Ερμούπολη και η Σύρος πορεύεται κάτω από την σκέπη και την ευλογία του Αγίου Νικολάου, ελπίζοντας και προσδοκώντας το παράδειγμα της ζωής του, να είναι οδηγός για όλους μας. Εύχομαι η χάρη του Αγίου Νικολάου να προστατεύει την πόλη μας και τον καθένα ξεχωριστά, να μας δίνει υγεία και δύναμη για να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες, να ενισχύει την υπομονή και το θάρρος μας και να γεμίζει τις καρδιές μας με αγάπη και ελπίδα. Χρόνια Πολλά σε όλους”, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Λειβαδάρας.

Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων ναυτικών

Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων ναυτικών που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Κανάρη.

Μετά το τέλος της επιμνημόσυνης δέησης, ο μητροπολίτης Σύρου, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού και ο πρόεδρος των Απομάχων Ναυτικών έριξαν στεφάνια στη θάλασσα, με τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, του Λιμενικού Σώματος, των αλιέων, του Ναυτικού Ομίλου Σύρου και ιδιωτών να αποδίδουν τις πρέπουσες τιμές.