Η ιερά μνήμη του Αγίου Ελευθερίου στη Σύρο

  • Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου, 2023 - 07:52

Στον ιερό ναό του Αγίου Ελευθερίου Λαζαρέτων Σύρου ιερούργησε το πρωί της Παρασκευής ο μητροπολίτης  Σύρου Δωρόθεος Β΄, με την λειτουργική συμμετοχή του εφημερίου του ναού και τη συνευχητική παρουσία του αρχιερατικού επιτρόπου Σύρου και πολλών πιστών.

Διακονώντας και τη λειτουργία του θείου λόγου, ο κ. Δωρόθεος Β΄ ανεφέρθη στον τιμώμενο Άγιο Ελευθέριο, στη δύσκολη εποχή κατά τήν οποία έζησε και στις αρετές του, που διέκρινε η Εκκλησία και γι' αυτό σε νεαρώτατη ηλικία τον ανέδειξε Επίσκοπο.

Υπογράμμισε δε ότι ο Άγιος Ελευθέριος μας στέλνει σήμερα το μήνυμα της πνευματικής ελευθερίας και της απαλλαγής μας από τα δεσμά των ελαττωμάτων, των παθών και των αδυναμιών μας, ώστε να βιώνουμε κάθε μέρα στην ψυχή μας τη χαρά της Γεννήσεως του Χριστού.

Προ του πέρατος της θείας λειτουργίας, η κα Ειρήνη Δεσύπρη, εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Λαζαρέτων προσεφώνησε τον μητροπολίτη Σύρου με εγκαρδίους λόγους αγάπης και σεβασμού για την 22α επέτειο της εις Επίσκοπον Χειρονίας του και του προσέφερε άνθη.

Ο μητροπολίτης Δωρόθεος Β΄ καταφανώς συγκινημένος ανεμνήσθη της ημέρας της εις Επίσκοπον Χειροτονίας του στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου και των συμμετασχόντων σ' αυτήν Αρχιερέων, και ζήτησε από τους συνευχομένους πιστούς να μη του εύχονται ἐτη πολλά αλλά έτη μεστά έργων καλών και πνευματικών, έργων διακονίας του πιστού λαού, που να αναπαύουν την ψυχή του, και παρεκάλεσε να τον συγχωρήσουν για τα λάθη ή τις παραλείψεις του, που ακουσίως έκανε, κατά την άσκηση των διοικητικών του καθηκόντων.