Μήνυμα του καθολικού επισκόπου π. Πέτρου Στεφάνου για τα Χριστούγεννα

  • Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου, 2023 - 07:25

Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές,

«Η ειρήνη είναι αξία και οικουμενική υποχρέωση και βρίσκει τα θεμέλιά της στη λογική και ηθική τάξη της κοινωνίας, που έχει τις ρίζες της  στον ίδιο το Θεό, πρωταρχική πηγή ύπαρξης, ουσιώδης αλήθεια και υπέρτατο αγαθό». Λόγια εμπνευσμένα, που περιέχονται σε μηνύματα για την Παγκόσμια Ημέρα  για την Ειρήνη, των αγίων παπών Παύλου ΣΤ΄ και Ιωάννη Παύλου Β΄ και που πλέον δεν είναι ευχή και προτροπή, αλλά ανάγκη και υποχρέωση.

Οι ανοιχτές πληγές των πολέμων που διεξάγονται σε διάφορα σημεία του κόσμου, με πιο κοντινά σε μας αυτά στην Ουκρανία και στη Γάζα, βαθαίνουν και οδηγούν εκατομμύρια ανθρώπους στην απόγνωση, στο χάος. Εκλείπει ο σεβασμός στην ανθρώπινη υπόσταση και αξιοπρέπεια, δεν του αναγνωρίζεται κανένα δικαίωμα και με τη βία επιχειρείται, τάχα, να προστατευτεί η ζωή και η ελευθερία του ανθρώπου… Πώς αυτό είναι δυνατό;

Η βία δεν αποτελεί λύση στα προβλήματα, είναι απαράδεκτη και ανάξια του ανθρώπου, σε όλες της τις μορφές και απ’ όπου κι αν ασκείται!

Αγαπητοί και αγαπητές μου,

ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα, γιορτή της αγάπης και της ει-ρήνης, όπως την ευχήθηκαν και την έψαλαν οι άγγελοι εκείνη την «άγια νύχτα» για όλη τη γη.

Ας φροντίσουμε να αποκτήσουν το πραγματικό τους νόημα η γιορτή και οι ευχές, αναζητώντας πάντα, στο στενό μας περιβάλλον, εναλλακτικές λύσεις για να αντιμετωπίσουμε κάθε μικρή ή μεγαλύτερη πηγή έντασης, πριν αυτή γιγαντωθεί και γίνει ανεξέλεγκτη. Ας αναζητήσουμε  τα αίτια που την προκάλεσαν και ας επέμβουμε για να τα εξαλείψουμε.

Ας φροντίσουμε να  αναγνωρίσουμε και να αναλάβουμε το μέρος από τη συλλογική ευθύνη που μας αναλογεί, όταν δεν προωθούμε τακτικές ειρήνης, συνύπαρξης, αλληλεγγύης και συνεργασίας  στο ευρύτερο περιβάλλον μας. Να ανακαλύπτουμε διαρκώς δεσμούς που μας ενώνουν και όχι  αιτίες σύγκρουσης,  που μας οδηγούν  σε ρήξεις.

Ας σταθούμε αλληλέγγυοι στις τεράστιες ανθρώπινες ανάγκες που η εξέλιξη των πολέμων  φέρνει στην πόρτα μας, ας εργαστούμε σε κάθε περίπτωση για την εδραίωση της ειρήνης και το κοινό καλό.

Ας προσευχηθούμε στον Κύριο, Άρχοντα της Ειρήνης  να φωτίσει το νου και την καρδιά εκείνων που κρατούν στα χέρια τους την υπόθεση της ειρήνης, επειδή «ο δίκαιος πόλεμος» και οι συνέπειές του στη ζωή των ανθρώπων  είναι στη δική τους κρίση, στη δική τους ευθύνη, στη δική τους εκτίμηση της ηθικής και της νομιμότητας.

Καλά Χριστούγεννα και ειρηνικό Νέο Έτος!

+ Πέτρος
 Καθολικός Επίσκοπος Συρου, Θήρας και Κρήτη