Με λαμπρότητα τελέστηκε o καθαγιασμός των υδάτων στο λιμάνι της Ερμούπολης

“Με φως πλημμύρισε η αρχόντισσα του Αιγαίου”

  • Δευτέρα, 8 Ιανουαρίου, 2024 - 06:16

Κάτω από τον ηλιόλουστο ουρανό της πρωτεύουσας των Κυκλάδων και με τη συμμετοχή πλήθους πιστών, τελέστηκε το Σάββατο ο εορτασμός των Θεοφανείων στη Σύρο, αλλά και ο αγιασμός των υδάτων στο λιμάνι της Ερμούπολης, μπροστά από το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις άρχισαν το πρωί του Σαββάτου, όπου στον μητροπολιτικό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην Ερμούπολη, τελέστηκε από τον μητροπολίτη Σύρου, Δωροθέο Β’ και τον ιερό κλήρο η αρχιερατική θεία λειτουργία και ο μέγας αγιασμός. 

Στο ναό, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν οι βουλευτές Κυκλάδων, Φίλιππος Φόρτωμας και Κατερίνα Μονογυιού, ο εισαγγελέας Εφετών Αιγαίου, Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου, ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Πολύκαρπος Πολυχρονάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου,  η αερολιμενάρχης Σύρου, Βασιλική Πρέκα, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. 

Αμέσως μετά το πέρας των θρησκευτικών τελετών, ακολούθησε η λιτανευτική πομπή του Τιμίου Σταυρού με επικεφαλής τον μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο Β΄, τον ιερό κλήρο, τις αρχές, τους εκπροσώπους φορέων, οργανισμών, οργανώσεων, σωματείων και με τη συμμετοχή της φιλαρμονικής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, εκπροσώπων του Λιμενικού Σώματος, της Σχολής Εμποροπλοιάρχων, της Φιλαρμονικής του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου και του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.

Η πομπή μέσω των οδών Μητροπολίτου Αντωνίου Πολίτη, Χίου, Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ελευθερίου Βενιζέλου, κατέληξε στο λιμάνι της Ερμούπολης και συγκεκριμένα στην αποβάθρα μπροστά από το μνημείο Εθνικής Αντίστασης, όπου ο μητροπολίτης Σύρου πραγματοποίησε τον καθαγιασμό των υδάτων και τη ρίψη του τιμίου σταυρού στη θάλασσα εν μέσω συνεχών συριγμών, από τα ιστιοπλοϊκά του Ναυτικού Ομίλου Σύρου, τα ιδιωτικά σκάφη, τα ρυμουλκά και  το πλοίο «Blue Star Paros» που βρέθηκαν στο λιμάνι της Ερμούπολης, δημιουργώντας μία εντυπωσιακή εικόνα.

Η Σύρος σήμερα και ολόκληρο το Αιγαίο πλημμύρισε με φως

Στην σύντομη προσφώνησή του προς τους κατοίκους του νησιού, ο κ. Δωρόθεος Β’, σημείωσε ότι η αρχόντισσα του Αιγαίου πελάγους, η Σύρος, πλημμύρισε με «φως», σκορπώντας αισιοδοξία και χαρά σε όλους. 

Ο μητροπολίτης αναφέρθηκε στο λιμάνι της Ερμούπολης, το οποίο αποτέλεσε το πρώτο και σημαντικό λιμάνι της χώρας, αλλά και στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού, η οποία, όπως τόνισε, εδώ και 60 χρόνια έχει βγάλει άξιους ναυτικούς, που μεταφέρουν στα λιμάνια του κόσμου την πίστη, το ήθος και τον πολιτισμό της Ελλάδας, ευχόμενος η θάλασσα του Αιγαίου να αποτελέσει τον σύνδεσμο της ειρήνης και της ευημερίας. 

“Λιγοστοί λαοί έχουν θηλάσει, βιώσει, αγαπήσει, παλέψει με τη θάλασσα, απ' τη θάλασσα, για τη θάλασσα, όσο οι Έλληνες, κάτοικοι μιας χώρας αφρογεννημένης και αφροτυλιγμένης. Η ιστορία και η καθημερινότητά της, οι πόθοι και τα πάθη της, η ποίησή της, η πράξη και όραμά της, είναι πάνω απ' όλα η θάλασσα. Στις φλέβες μας κυλάει θαλασσινό νερό, στα μάτια μας καθρεπτίζονται τα κύματα, στο νου μας χορεύουν πόνοι και ωκεανοί. Κάθε κύμα, κάθε σταγόνα του Αιγαίου, ένα δάκρυ αγωνίας, ένας αναστεναγμός δροσιάς και αλμύρας.  Το σημερινό φως που πλημμυρίζει την αρχόντισσα του Αιγαίου τη Σύρο, να πλημμυρίσει τις καρδιές μας και να μείνει ανεξίτηλο στην ψυχή μας. Εύχομαι χρόνια πολλά και ευλογημένα. Ζήτω η Σύρα μας η ένδοξη. Η αρχόντισσα του Αιγαίου. Η πρωτεύουσα της Περιφέρειας που δεν θα αλλάξει ποτέ”, σημείωσε, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζοντας το 2024 να είναι μία χρονιά ειρηνική, μακριά από πολέμους και να καταπαύσουν οι θάνατοι αθώων παιδιών και ανθρώπων και η ειρήνη του θεού και της καρδιά μας να επικρατήσει σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τέλος, ευχαρίστησε τους πλοιάρχους και τα πληρώματα των ρυμουλκών «ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ» και «ΟΡΦΕΑΣ», τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς, τους ιδιώτες, το Σωματείο  Λεμβούχων και Καβοδετών Σύρου, τον Ναυτικό Όμιλο, αλλά και τα πλοία της Blue Star Ferries που κάθε χρόνο τιμούν την συγκεκριμένη ημέρα.

Πράξη αγάπης και αφιέρωσης

Εν συνεχεία ο μητροπολίτης Σύρου επιβιβάσθηκε σε σκάφος του Λιμενικού Σώματος, από όπου έριξε τον Τίμιο Σταυρό στη θάλασσα. 

Τον σταυρό ανέσυρε από τα νερά του λιμανιού της Ερμούπολης, ο Μανώλης Μουλίδης, ο οποίος και τον αφιέρωσε σε ένα μικρό κορίτσι, την βαφτισιμιά του, που όμως είπε, το τελευταίο διάστημα αντιμετώπισε προβλήματα. 

Μάλιστα, κρατώντας το μικρό κορίτσι στην αγκαλιά του στάθηκε δίπλα από τον μητροπολίτη Δωρόθεο Β΄, ο οποίος και της πέρασε ένα χρυσό σταυρό το λαιμό της. 

Μετά το πέρας της θρησκευτικής εκδήλωσης ο Μανώλης Μουλίδης ενθουσιασμένος, αλλά ταυτόχρονα συγκινημένος δήλωσε ότι ”τα δύο τελευταία χρόνια συμμετέχω στον εορτασμό των Θεοφανείων πέφτοντας στα παγωμένα νερά, έχοντας στο μυαλό και την καρδιά μου την μικρή βαφτισιμιά μου, γιατί πέρασε πολλά και ήθελα να πιάσω τον Τίμιο Σταυρό για εκείνη. Και τα κατάφερα. Το σημερινό το αφιερώνω σε εκείνη με όλη μου την καρδιά και τη δύναμη της ψυχής μου. Εύχομαι σε όλους το 2024 να είναι τυχερό και ευτυχισμένο”. 

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Μουλίδης, είναι αθλητής, μέλος  του Αίαντα Σύρου και είχε ανασύρει από τη θάλασσα τον Τίμιο Σταυρό και στα Θεοφάνεια του 2022.