Διήμερος εορτασμός με αποκορύφωμα τη λιτανεία της εικόνας

Τήνος: 201 χρόνια από την εύρεση της εικόνας της Παναγίας

  • Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου, 2024 - 06:21

Πλήθος πιστών από πολλές περιοχές της χώρας ταξιδεύουν στην Τήνο, προκειμένου να συμμετάσχουν στις θρησκευτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο, με αφορμή τα 201 χρόνια από την εύρεση της εικόνας της Ευαγγελίστριας, το 1823.

Να σημειωθεί ότι η 30η Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί ως ημέρα αργίας για το νησί της Τήνου. 

Η σύνδεσή της με την ελληνική επανάσταση 

201 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, 30 Ιανουαρίου 2024, από τη στιγμή που η αξίνα του εθελοντή Δημ. Βλάσση χτύπησε την Ιερή Εικόνα του Ευαγγελισμού της Παναγίας και την έκοψε ανάμεσα στον Αρχάγγελο Γαβριήλ και την Θεοτόκο στα χώματα της Τήνου. 

Συγκεκριμένα, στις 30 Ιανουαρίου του 1823 μετά από πολλές προσπάθειες, εθελοντές από το χωριό του Φαλατάδου Τήνου έσκαβαν στο χωράφι του Αντωνίου Δοξαρά, που είχε υποδείξει η Αγία Πελαγία ότι βρίσκεται η Εικόνα της Παναγίας. 

Η είδηση της ευρέσεως, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται, διαδόθηκε στους εξεγερμένους Έλληνες οι οποίοι άρχισαν να προσέρχονται στο νησί της Τήνου για να πάρουν την ευλογία της Ιερής Εικόνας ενώ χαρακτηρίστηκε ως σημάδι για την θετική έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης που είχε ξεκινήσει το 1821. Μάλιστα σημαντικοί οπλαρχηγοί κατέφθασαν στην Τήνο για να προσκυνήσουν όπως ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Ανδρέας Μιαούλης και άλλοι.

Θα λάμψει ο ουρανός της Τήνου 

Αποκορύφωμα των διήμερων θρησκευτικών εορτών, είναι η λαμπαδηφορία με τα χιλιάδες φαναράκια, όπου καιρού επιτρέποντος, αύριο το βράδυ κατά τη διάρκεια της λιτανείας της ιεράς εικόνας, θα φωτίσουν τον ουρανό της Τήνου.  

Με τη συνοδεία της φιλαρμονικής του Δήμου, μαθητές από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, κάτοικοι, αλλά και επισκέπτες του νησιού, κρατώντας από ένα φαναράκι με πολύχρωμες διαφανείς μεμβράνες, ξεκινώντας από την εκκλησία της παναγίας και περνώντας από τα στενά δρομάκια της χώρας, ψάλλουν εμβατήρια σχετικά με τη μεγάλη αυτή εορτή της Τήνου.

 

Ετικέτες: