Ανοιχτή Συζήτηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη δυνατότητα αλιείας με μηχανότρατα πέραν του ενός ναυτικού μιλίου

“Κόκκινη γραμμή” το ζήτημα για τους παράκτιους αλιείς

Συνάντηση λίγες ημέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα τη δυνατότητα αλιείας με το εργαλείο δίχτυ βυθού(μηχανότρατα) σε απόσταση πέραν του ενός ναυτικού μιλίου από την ακτή, παρουσία αλιέων από όλη τη χώρα.

Παρών στην συνάντηση ο Αντιδήμαρχος Κύθνου

Ειδικότερα, χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συζήτηση η οποία έλαβε χώρα στην αίθουσα συσκέψεων του 6ου ορόφου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπό τον Γενικό Γραμματέα Μόσχο Κορασίδη και την Γενική Διευθύντρια Βιώσιμης Αλιείας Μαρίνα Πέτρου, στην οποία παραβρέθηκε ο Αντιδήμαρχος Κύθνου Γεώργιος Ηλιού, ο οποίος αναγνωρίζοντας την σοβαρότητα του ζητήματος για το κλάδο της παράκτιας αλιείας προσπάθησε να καταθέσει τις ενστάσεις του επί του θέματος. Ο κ. Ηλιού τάχθηκε υπέρ της γενικότερης άποψης που εκφράστηκε από τους παράκτιους αλιείς ότι η αλιεία με μηχανότρατα πέραν του 1,5 ναυτικού μιλίου που ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία αποτελεί κόκκινη γραμμή για τους ίδιους. Επί τάπητος κατά την συνάντηση τέθηκαν και τα ζητήματα που ταλανίζουν τον κλάδο της αλιείας, όπως το δορυφορικό κοστοβόρο σύστημα το οποίο υποχρεούνται να προμηθευτούν οι αλιείς, το ηλεκτρονικό ημερολόγιο το οποίο δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να χρησιμοποιούν όλοι καθώς και το ζήτημα που αφορά στο συνδικαλιστικό τους φορέα, το οποίο είχε πυροδοτήσει τις αντιδράσεις, για τα οποία ζήτησαν απαντήσεις με την πλευρά του υπουργείου να κράτα σιγή ιχθύος. Όπως ενημέρωσε ο Αντιδήμαρχος Κύθνου, με δεδομένο ότι ο αρμόδιος υπουργός ήταν απών, η συνάντηση παρέμεινε σε επίπεδο συζήτησης, με τους αλιείς να εκθέτουν τις θέσεις τους και τα πάγια αιτήματα τους ζητώντας να μάθουν τι έχει αποφανθεί από τους αρμόδιους για το μέλλον του κλάδου. Αντί αυτού όμως έρχεται μια απλή γενική απάντηση εκ μέρους του υπουργείου με τον Γενικό Γραμματέα να διαβεβαιώνει ότι “δεν θα παρθεί κανέναν μέτρο που θα δυσχεράνει την ήδη υπάρχουσα κατάσταση” μην ικανοποιώντας ωστόσο καμία πλευρά. Όσον αφορά τον πραγματικό λόγο συνάντησης, που δεν ήταν άλλος από την δυνατότητα αλιείας με μηχανότρατα σε απόσταση ενός ναυτικού μιλίου, οι αλιείς ζήτησαν την χαρτογράφηση της χώρας, καθώς η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει εξετάσει τις διαφορές στις αποστάσεις των περιοχών ανά χώρα.

Ηχηρό μήνυμα αντίδρασης
Για την ενημέρωση των πολιτών,ο Αντιδήμαρχος Κύθνου προέβη σε δηλώσεις σχετικά με το υφιστάμενο ζήτημα και την προγραμματισμένη συνάντηση όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «Στις 14 Ιανουαρίου στην ευχαριστήρια επιστολή μου προς τους αλιείς της Κύθνου όσον αφορά την αφιλοκερδή συνεισφορά τους στις εορταστικές εκδηλώσεις των Θεοφανείων είχα αναφέρει ότι αναγνωρίζουμε ότι τα προβλήματα είναι τεράστια , αλλά και ότι κάποιοι βάλλουν κατά του κλάδου». Αμέσως μετά τις δηλώσεις του όπως ο ίδιος ενημέρωσε του εστάλη πρόσκληση εκ μέρους του αρμόδιου υπουργείου που καλούσε τους αλιείς σε ανοιχτή συζήτηση. Στη συνέχεια τοποθετούμενος επί του θέματος ο κ. Ηλιού αναφέρει τα εξής: “ Όπως γνωρίζουμε εδώ και μερικά χρόνια έχει εφαρμοστεί στην Ελλάδα η ευρωπαϊκή νομοθεσία που σαν ελάχιστο διαχειριστικό μέτρο απαγορεύει την αλιεία με δίχτυ μηχανότρατας πέραν του 1,5 ν.μ. από την στεριά, προστατεύοντας κατά αυτό το τρόπο το θαλάσσιο αλιευτικό πλούτο αλλά και δίνοντας μία ανάσα στους 40.000 παράκτιους αλιείς της χώρας και στις οικογένειες τους. Μέχρι που φτάνουμε στις αρχές του 2015 που εντελώς άκαιρα αφού σε μερικές μέρες η χώρα οδηγείται σε εκλογές βγαίνει στην επιφάνεια ξανά η δυνατότητα να αλιεύουν οι μηχανότρατες μέχρι και στο 1 ν.μ από τη στεριά θίγοντας κατά αυτό το τρόπο τα συμφέροντα του αλιευτικού κλάδου της Κύθνου που δραστηριοποιείται κατά 100% στην παράκτια αλιεία. Με τη παρουσία μου στη σημερινή συνάντηση ήθελα να υπογραμμίσω για άλλη μία φορά ότι η νέα διοίκηση του Δήμου Κύθνου θα παρίσταται σε όλες τις συναντήσεις όπου και όποτε αυτές γίνονται, εκθέτοντας τα προβλήματα που ταλανίζουν τους επαγγελματικούς κλάδους του νησιού και υπερασπιζόμενη πάντα τους δημότες της σε περίπτωση που θίγονται τα συμφέροντα τους”. Μάλιστα από την συγκεκριμένη συνάντηση ο Αντιδήμαρχος Κύθνου ευελπιστεί ότι μέσα από την αντίδραση που στάλθηκε από τους άμεσα θιγόμενους αλλά και τον ίδιο, καθώς στήριξε τις θέσεις των παράκτιων αλιέων, να έγινε κατανοητό από τους φορείς του Υπουργείου να πείστηκαν ότι το θέμα της δυνατότητα αλιείας με το εργαλείο δίχτυ βυθού(μηχανότρατα) σε απόσταση πέραν του ενός ναυτικού μιλίου από την ακτή αποτελεί κόκκινη γραμμή για το Δήμο Κύθνου αλλά και γενικά για τους Έλληνες παράκτιους ψαράδες.

Ετικέτες: