Συμπληρώνουν 16ωρα οι αστυνομικοί στο Νότιο Αιγαίο για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών

Ελλείψει δύναμης, υπερεργασία

Λαμβάνουν εκλογική αποζημίωση με απόφαση του αρμόδιου υπουργείου

Την επαγγελματική παρουσία τους για την ομαλή διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου θα χρειαστεί να αυξήσουν οι αστυνομικοί υπάλληλοι στο Νότιο Αιγαίου και ειδικότερα στις Κυκλάδες, αφού ελλείψει της απαραίτητης δύναμης και δεδομένης της υποστελέχωσης του Σώματος, η υπερεργασία μοιάζει να είναι η μόνη λύση στο κρίσιμο θέμα των εκλογών.

Μία σειρά από απαραίτητες δραστηριότητες που σχετίζονται μεταξύ άλλων, με τη φύλαξη των εκλογικών τμημάτων, αλλά και με την επιτήρηση συνολικά της διαδικασίας την Κυριακή, έρχεται να προστεθεί στις καθημερινές υποχρεώσεις κι αρμοδιότητες των αστυνομικών υπαλλήλων, με το προσεχές διήμερο να φαίνεται πως απαιτεί ιδιαίτερο προγραμματισμό ώστε να αντεπεξέλθουν οι ίδιοι και να επιβαρυνθούν όσο το δυνατόν λιγότερο.

Στο πλαίσιο όσων προαναφέρθηκαν εντάσσεται και η παρέμβαση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων για το Νότιο Αιγαίο προς τον Διευθυντή της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης, την οποία συνυπογράφουν οι τρεις πρόεδροι και συγκεκριμένα, των Κυκλάδων, Βαγγέλης Κεφάλας, της Ν. Δωδεκανήνου, Μανώλης Ανδρουλάκης και της Β. Δωδεκανήσου, Αντώνης Κυδωμάκης, μέσω της οποίας αιτούνται ουσιαστικά την τήρηση των προβλεπομένων ωραρίων στο μέτρο που αυτό είναι εφικτό κατά την 24η και 25η Ιανουαρίου.

Από 8ωρο σε 8ωρο για φύλαξη κι επιτήρηση εκλογικών τμημάτων

Ειδικότερα, η αστυνομική δύναμη είναι ένα από τα κομμάτια του παζλ των εκλογών, που κρίνεται αναγκαίο προκειμένου αυτές να διεξαχθούν με την δέουσα ασφάλεια, σε μία εποχή μάλιστα, που οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα είναι ραγδαίες και οι εκλογές έχουν πρόωρο χαρακτήρα.

Το σύνολο των δυνάμενων σε κάθε Αστυνομική Διεύθυνση πανελλαδικά απαιτείται να αξιοποιηθεί με τον πιο κατάλληλο τρόπο, καθώς η επιτήρηση των εκλογικών τμημάτων καθ' όλη τη διάρκεια του 48ωρου, καθιστά αναγκαία την παρουσία αστυνομικών.

Σε πρακτικό επίπεδο ωστόσο, αυτή η επαγγελματική υποχρέωσή τους, γεννά την ανάγκη οι ίδιοι να υπερβάλουν εαυτόν, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την υπερεργασία που πραγματοποιείται και η οποία έχει παρατηρηθεί και στο παρελθόν, όταν απαιτήθηκε η διεξαγωγή των πρόσφατων δημοτικών εκλογών και των ευρωεκλογών. Αξίζει να αναφερθεί, πως οι αστυνομικοί χρειάστηκε για κάθε 48ωρο να εργάζονται οκτώ ώρες με “διάλειμμα” αντίστοιχων ωρών και μετά ξανά να εκτελούν το καθήκον τους για ένα ακόμη οκτάωρο. Πρακτικά αυτό σε κάποιες περιπτώσεις μεταφράζεται σε 16 ώρες εργασίας το 24ωρο.

Ως εκ τούτου, γίνεται εύλογα αντιληπτό, πως οι πλείστες αναφορές που έχουν υπάρξει για την υποστελέχωση της Αστυνομικής Υπηρεσίας και δη στο νησιώτικο χώρο των Κυκλάδων, έρχεται εκ νέου στο προσκήνιο, αφού σύμφωνα και με το περιεχόμενο της παρέμβασής τους, οι αστυνομικοί υπάλληλοι ζητούν να τηρηθεί, ο χρόνος εργασίας των αστυνομικών της Ελληνικής Αστυνομίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου.

Προληπτικού χαρακτήρα παρέμβαση

Στην κατεύθυνση της κατάστασης που επικράτησε σε παρελθούσες εκλογικές αναμετρήσεις, εξαιτίας της έλλειψης αστυνομικής δύναμης, μόλις έξι ημέρες πριν τη διεξαγωγή των μεθαυριανών εκλογών (25 Ιανουαρίου), στάλθηκε έγγραφο με τη θέση των αστυνομικών υπαλλήλων προς τη Γενική Διεύθυνση, με το περιεχόμενό της, να εστιάζει στο συγκεκριμένο ζήτημα της υπερεργασίας. Αυτούσια η αναφορά τους, έχει ως εξής: “Κύριε Γενικέ, Ενόψει των Βουλευτικών Εκλογών της 25-01-2015 θέτουμε υπ’ όψιν σας τα ακόλουθα: Κατά τις τελευταίες πραγματοποιηθείσες εκλογές (Ευρωεκλογές, Δημοτικές) παρατηρήθηκε η κατά παρέκκλιση των διατάξεων του Π.Δ.394/2001«Χρόνος εργασίας προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ» , καθώς και των εκδοθέντων διαταγών του Α.Ε.Α. , διάθεση του Αστυνομικού προσωπικού, σε εκτέλεση διατεταγμένης Υπηρεσίας ανά οκτώ ώρες επαναλαμβανόμενα (8-8),γεγονός που παρατηρήθηκε μόνο στις Υπηρεσίες του Νοτίου Αιγαίου και όχι σε άλλες Υπηρεσίες (Αττικής, Θεσ/νίκης, Κρήτης κ.α.) ανά την χώρα. Αποτέλεσμα των ανωτέρω, ήταν η υπέρμετρη καταπόνηση του προσωπικού και καθολική παραβίαση των δικαιωμάτων του και των εκδοθέντων διαταγών του Α.Ε.Α. , με αποτέλεσμα να γίνουμε αποδέκτες πολλών παραπόνων σχεδόν από το σύνολο του προσωπικού.

Κύριε Γενικέ, Κατά την διεξαγωγή των Εθνικών εκλογών της 25-01-2015 και την διάθεση του προσωπικού σε διατεταγμένη Υπηρεσία , ζητούμε από εσάς την τήρηση επακριβώς του ωραρίου εργασίας, σύμφωνα με τα ισχύοντα και των οριζομένων στις διαταγές που θα εκδοθούν από το Α.Ε.Α. στο πλαίσιο των διαταχθέντων μέτρων τάξης και επιφυλακής, απαρέγκλιτα. Οι Ενώσεις μας ,σε κάθε περίπτωση, θα προασπίσουν τα δικαιώματα των συναδέλφων με κάθε μέσο, στην περίπτωση που παρατηρηθούν πρακτικές των προηγούμενων εκλογών”.

“Θυσίες” αντοχών κι εκλογική αποζημίωση

Όσον αφορά στο νησιώτικο χώρο, γεγονός αποτελεί πως κατά καιρούς, κρίνεται αναγκαία η μετακίνηση αστυνομικής δύναμης από το ένα νησί στο άλλο, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ενόψει των εκλογών, δεν πρόκειται να καταγραφούν μαζικές μετακινήσεις αστυνομικής δύναμης. Παρά τη διασπορά των εκλογικών τμημάτων αλλά και τις πενιχρές ανθρώπινες δυνάμεις του Αστυνομικού Σώματος, τα αυξημένα καθήκοντα που πηγάζουν από την εκλογική διαδικασία, θα καλυφθούν από τους αστυνομικούς που ήδη στελεχώνουν τα Αστυνομικά Τμήματα, με όποιες “θυσίες” σε επίπεδο αντοχών απαιτηθούν. Εξαίρεση μόνον, ενδέχεται να αποτελέσει κάποια μεμονωμένη μετακίνηση για την εξυπηρέτηση μικρών νησιών από γειτονικά νησιά.

Δεδομένης της διατεταγμένης υπηρεσίας στην οποία βρίσκονται δε, κατά τη διάρκεια του διημέρου των εκλογών, έχει αποφασισθεί κι εγκριθεί από το αρμόδιο υπουργείο, να λάβουν την εκλογική αποζημίωσή τους, όπως ανάλογα ισχύει για τους δικαστικούς αντιπροσώπους. Πρόκειται για ένα ποσό που ανέρχεται σχεδόν σε 123 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των κρατήσεων, το οποίο με την πάροδο των ετών έχει μειωθεί κατά πολύ. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα ποσόν που τουλάχιστον έρχεται να “αναγνωρίσει” την αυξημένη εργασία που χρειάζεται να καταβάλουν οι αστυνομικοί για την απρόσκοπτη διεξαγωγή των εκλογών, και το οποίο θα καταβληθεί σε εκείνους τον προσεχή Φεβρουάριο.