Ποιοτικό αστυνομικό έργο στα νησιά
- Τετάρτη, 16 Μαΐου, 2018 - 06:20
- / Eνημέρωση: 16 Μαΐου. 2018 - 19:00
Τις σοβαρές ανάγκες που πρέπει να απαντηθούν στην πράξη και αφορούν τις αστυνομικές υπηρεσίες και τους υπηρετούντες αστυνομικούς των Κυκλάδων, επισημαίνει προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση του 13ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση (Ν. Αιγαίου), το οποίο θα λάβει χώρα στη Σύρο.
Τα μέλη της Ένωσης και ο πρόεδρός της, Βαγγέλης Κεφάλας ανταποκρινόμενοι άμεσα στον προσυνεδριακό “διάλογο” που αναπτύσσει η κυβέρνηση με σκοπό την αποστολή υπομνημάτων προς τα αρμόδια Υπουργεία προ της διεξαγωγής του Συνεδρίου για το Ν. Αιγαίο, προχώρησαν στη σύνταξη ενός τεκμηριωμένου εγγράφου που συμπεριλαμβάνει στοιχεία, προκειμένου να αναδείξουν τα προβλήματα που θέτουν εμπόδια στο καθημερινό έργο τους.
Μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” ο κ. Κεφάλας κατέστησε ξεκάθαρο πως “οι αστυνομικοί δεν είναι φυγόπονοι, αλλά αγαπούν τη δουλειά τους”, υποστηρίζοντας κατηγορηματικά, πως τα αιτήματά τους έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο με σκοπό την παροχή “ποιοτικών υπηρεσιών” προς τους πολίτες και τους επισκέπτες ενός τόπου.
Σοβαρή υποστελέχωση με ποσοστά που φθάνουν έως κι 70%
Μείζονος σημασίας πρόβλημα που καταγράφεται σταθερά στις Αστυνομικές Υπηρεσίες των Κυκλάδων τα τελευταία χρόνια, αποτελεί η υποστελέχωση, με την Ένωση να αναδεικνύει το ζήτημα, προβαίνοντας σε σαφή αναφορά των ποσοστών έλλειψης δύναμης σε κάθε νησί του νομού.
Σύμφωνα με όσα εξήγησε ο κ. Κεφάλας, “H Διεύθυνση Αστυνομίας Κυκλάδων έχει στην εδαφική της αρμοδιότητα και αστυνομεύει εικοσιτέσσερα κατοικημένα νησιά, στα οποία λειτουργούν δέκα Αστυνομικά Τμήματα, ένα Τμήμα Ασφαλείας και δώδεκα Αστυνομικοί Σταθμοί. Λόγω της εδαφικής νησιωτικής ιδιομορφίας αλλά και της προβληματικής συγκοινωνίας μεταξύ των νησιών δημιουργούνται πολλαπλά προβλήματα, το σημαντικότερο εκ των οποίων είναι η μη έγκαιρη ενίσχυση των νησιών μας τόσο σε τακτικά όσο και σε έκτακτα περιστατικά”.
Προκειμένου να επισημάνει η Ένωση την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης των Αστυνομικών Υπηρεσιών με προσωπικό, παρουσιάζει αναλυτικά τα ποσοστά υποστελέχωσης σε κάθε Κυκλαδονήσι. Τα ποσοστά έλλειψης έχουν ως ακολούθως: ΑΤ Σύρου – Ερμούπολης 19%,, Τ.Α. Σύρου – Ερμούπολης 17%, Α.Τ. Μήλου 60%, Α.Σ. Σίφνου 63%, Α.Σ. Κιμώλου 50%, Α.Σ. Σερίφου 67%, Α.Τ. Μυκόνου 41%, Α.Τ Κέας 58%, Α.Σ. Κύθνου 42%, Α.Τ. Τήνου 40%, Α.Τ. Πάρου 20%, Α.Τ. Νάξου 9%, Α.Σ. Δρυμαλίας Νάξου 33%, Α.Τ. Άνδρου 40%, Α.Σ. Υδρούσσας 55%, Α.Σ. Αμοργού 70%, Α.Σ. Κουφονησίων 33%, Α.Τ. Θήρας 20%, Α.Σ. Ανάφης 66%, Α.Τ. Ιητών 53%, Α.Σ Σικίνου 33%. Συνολικά το ποσοστό έλλειψης στο νομό Κυκλάδων μεταφράζεται σε 32%.
Απαραίτητη η ενίσχυση για την στήριξη του Τουρισμού
Εξηγώντας τον ρόλο της αστυνομίας σε επίπεδο στήριξης του Τουρισμού, πεδίο που αναμφισβήτητα επενδύει η χώρα, ο κ. Κεφάλας κατέστησε σαφές πως είναι σημαντικό να παρέχεται ποιοτικό αστυνομικό έργο, πολλώ δε μάλλον στα νησιά που αποτελούν κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς.
“Αν θέλουμε να μιλάμε για στήριξη του τουρισμού και ποιοτική ανάπτυξη των παροχών μας προς τους επισκέπτες, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον τομέα της ασφάλειας. Κατά γενική ομολογία, ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας από την οποία προσδοκούμε κέρδη στην δύσκολη οικονομική περίοδο που περνούμε και οι Κυκλάδες είναι η ναυαρχίδα του τουρισμού” σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης, επισημαίνοντας μάλιστα πως, “Η πιθανή ανεπαρκής αστυνόμευση σε αυτήν τη γεωγραφική περιοχή, που θα οφείλεται καθαρά σε έλλειψη αστυνομικού δυναμικού και κάθε σημαντικό γεγονός το οποίο λαμβάνει χώρα εξαιτίας αυτής, δύναται να αποτελέσει παγκόσμια είδηση με αρνητικά αποτελέσματα για τον τουρισμό της χώρας”.
Βάσει των ανωτέρω, ο ίδιος πρόσθεσε πως, “είναι αναγκαία η άμεση πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων των υπηρεσιών με αστυνομικό προσωπικό και δη η ενίσχυση από την 1η Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου εκάστου έτους με επιπλέον αστυνομικό προσωπικό από την ηπειρωτική Ελλάδα λόγω των αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών λόγω της τουριστικής κίνησης”. Δεν παρέλειψε να επισημάνει δε, πως, ιδιαίτερο βάρος απαιτείται και στην ενίσχυση των αερολιμένων Σαντορίνης και Μυκόνου, καθώς “είναι καθημερινό φαινόμενο οι συλλήψεις αλλοδαπών οι οποίοι κάνοντας χρήση πλαστών εγγράφων, προσπαθούν να ταξιδέψουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.
Υψηλό κόστος διαβίωσης στα νησιά και ειδικότερα σε Μύκονο και Σαντορίνη
Ένα ακόμη σημαντικό αίτημα των αστυνομικών στο νομό αποτελεί και η οικονομική ενίσχυσή τους, αφού το κόστος διαβίωσης σε πολλά νησιά και κυρίως στους τουριστικούς προορισμούς Μυκόνου και Σαντορίνης είναι δυσβάσταχτο για τους ίδιους.
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος, “Το κόστος ζωής στα νησιά των Κυκλάδων, όπως όλοι γνωρίζουν, είναι αρκετά υψηλό, ειδικά όμως στα νησιά Μυκόνου και Σαντορίνης μοιάζει σχεδόν εξωπραγματικό ειδικά για τον αστυνομικό ο οποίος αμείβεται κατά μέσο όρο με το ποσό των 900 ευρώ μηνιαίως”. Δεδομένου μάλιστα πως, “η ανεύρεση κατοικίας προς ενοικίαση, που να πληροί αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, στην καλύτερη των περιπτώσεων απαιτεί το ελάχιστο ποσό των 400-500 ευρώ και δυστυχώς υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο τους θερινούς μήνες να ζητηθεί από τον χαμηλά αμειβόμενο αστυνομικό να αποχωρήσει προκειμένου οι ιδιοκτήτες να το νοικιάσουν ως τουριστική κατοικία” έκρινε επιβεβλημένο να επισημάνει πως πρέπει να υπάρξει οικονομική ενίσχυση και καθιέρωση αυτής σε μηνιαία βάση.
“Προτείνουμε ως βοήθημα την καθιέρωση μηνιαίου επιδόματος ενοικίου ύψους 150 ευρώ για τους υπηρετούντες στην Μύκονο και στην Σαντορίνη” ανέφερε παρακάτω ο Βαγγέλης Κεφάλας, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι “παρότι έχει ψηφιστεί ο Ν. 4483/2017 που δίνει την ευχέρεια στους Ο.Τ.Α. να δώσουν επίδομα σίτισης και διαμονής σε δημοσίους υπάλληλους, μέχρι σήμερα κανένας Δήμος των Κυκλάδων δεν το έχει πράξει έμπρακτα”.
Επιπλέον, από την πλευρά της Ένωσης, προτείνεται να επεκταθεί και στους υπηρετούντες στις υπηρεσίες των Κυκλάδων “η χορήγηση του επιδόματος των εκατό ευρώ που προβλέπεται στο άρθρο 127 παρ. ε΄ του Ν. 4472, όπου αναφέρει ότι “... στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος που υπηρετούν ή είναι αποσπασμένα στο Νομό Έβρου και στους Νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσων και Σαμοθράκης.... χορηγείται μηνιαίο επίδομα ύψους εκατό ευρώ”.
Επιβεβλημένη η ανανέωση του μηχανοκίνητου στόλου της Αστυνομίας
Εκτός των ανωτέρω, ο κ. Κεφάλας έδωσε έμφαση και στο αίτημα της ανανέωσης του μηχανοκίνητου στόλου της Αστυνομίας στο γεωγραφικό τμήμα των Κυκλάδων, εξηγώντας σχετικά πως, “για να μπορούμε να παρέχουμε το έργο μας, χρειαζόμαστε κι “εφόδια””.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Ένωση και στο υπόμνημά της, “Τα περιπολικά οχήματα έχουν ξεπεράσει τα όρια αντοχής τους, λόγω συνεχούς (24-ωρης) κίνησής τους με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των επιβαινόντων σε αυτά (συναδέλφων και πολιτών). Αυτό οφείλεται στην παλαιότητα του στόλου καθώς και στην αδυναμία επισκευής τους – συντήρησης λόγω συσσωρευμένων ανεξόφλητων δαπανών στα συνεργεία επισκευής τους”. Μιλώντας στην εφημερίδα, ο πρόεδρος της Ένωσης, σημείωσε επιπλέον πως, “Τα αυτοκίνητα είναι από το 2004, έχουν κλείσει δεκαετία και “κουβαλούν” χιλιόμετρα, συνθήκες όχι καλές οδικού δικτύου και σκεφθείτε πως τα περιπολικά της Αστυνομίας δουλεύουν όλο το 24ωρο για ανάγκες περιπολίας, πρόληψης και σαφώς καταστολής”.
Δυσβάσταχτο κόστος ακτοπλοϊκής μετακίνησης. Ζητείται έκπτωση για τους υπηρετούντες
Ένα ακόμη ζήτημα που απασχολεί τους Αστυνομικούς αποτελεί και το “δυσβάσταχτο κόστος ακτοπλοϊκής μετακίνησής τους”. Σύμφωνα με όσα υπογραμμίζει η Ένωση στο υπόμνημά της προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας “με την υπ' αριθ. 3324/1/15/03 από 03-04-2003 Κ.Υ.Α Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Ναυτιλίας και Αιγαίου (ΦΕΚ Β-438) καθορίστηκαν για λόγους δημοσίου συμφέροντος οι κατηγορίες προσώπων που δικαιούνται έκπτωση επί του εκάστοτε ισχύοντος ναύλου κατά τη διακίνηση τους με όλα τα ακτοπλοϊκά πλοία, ανεξαρτήτως τρόπου δρομολογήσεως. Μεταξύ των κατηγοριών αναφέρονται και «...οι Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, οπλίτες των ένοπλων δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας εν ενεργεία ταξιδεύοντας ιδιωτικώς με τα ακτοπλοϊκά Ε/Γ πλοία όλων των γραμμών με έκπτωση 50% με την επίδειξη της υπηρεσιακής ταυτότητας». Για τις μετακινήσεις των προσώπων αυτής της κατηγορίας η δαπάνη βαρύνει τους οικείους φορείς μέσω του Υπουργείου Ναυτιλίας”. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε ο κ. Κεφάλας, “Στη συνέχεια εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 3324.1/01/13 από 15-07-2013 Απόφαση κ. Υπουργού Ναυτιλίας & Αιγαίου, η οποία κατάργησε πλήρως την έκπτωση στους αστυνομικούς κ.α.”. Από την πλευρά των αστυνομικών καθίσταται σαφές πως πρέπει να αλλάξει αυτή η κατάσταση, εξηγώντας σχετικά πως, “Φρονούμε ότι είναι επιβεβλημένη η έκδοση νέας Κ.Υ.Α. που θα διασφαλίζει τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις των συναδέλφων που υπηρετούν στην νησιωτική χώρα, με έκπτωση στην τιμή των εισιτηρίων κατά 50%, τόσο για τους ιδίους όσο και για τα μέλη των οικογενειών τους, κατά ανώτατο όριο δυο φορές το χρόνο”. Όπως εξηγούν αυτό το αίτημα αφορά σε διαστήματα κατά τα οποία λαμβάνουν άδεια.
Ανεξόφλητα έξοδα και οδοιπορικά για υπηρεσιακές μετακινήσεις
Ολοκληρώνοντας την ενημέρωσή του για οικονομικής φύσεως θέματα που απασχολούν τους ένστολους της Αστυνομίας, ο κ. Κεφάλας έκανε λόγο για “τα μειωμένα οδοιπορικά έξοδα μετακινήσεων” καθώς και για το θέμα των ανεξόφλητων εξόδων μετακίνησης.
Σύμφωνα με όσα εξήγησε, “Με το άρθρο 15 της υποπαραγράφου Δ.9 της παρ. 9 του άρθρου 2 του νόμου 4336/2015 (ΦΕΚ 94 Α'/14-08-2015) που αναφέρεται στις δαπάνες μετακίνησης στρατιωτικών, αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών, τις οποίες κάποιοι με πονηρό σκοπό θεωρούν ότι είναι ξεχωριστές επιχειρούν να παρεμποδίσουν την αύξηση και την εξομοίωση με τους λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους. Για να ισχύει ο νόμος και να λαμβάνουν τα στελέχη ΕΔ και ΣΑ το ποσό των 40 ευρώ ανά ημέρα (αντί 29,35 ευρώ), όπως όλοι οι άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι [άρθρο 11 της υποπαραγράφου Δ.9 της παρ. 9 του άρθρου 2 του νόμου 4336/2015 (ΦΕΚ 94 Α'/14-08-2015)] θα πρέπει να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα το οποίο θα καθορίζει «το ύψος, τους όρους και τις προϋποθέσεις καταβολής των δαπανών μετακίνησης εσωτερικού και η αποζημίωσης εκπαίδευσης στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας»”. Από την πλευρά του, πρόσθεσε πως, “Μέχρι και σήμερα με συνεχείς τροπολογίες των συναρμόδιων υπουργείων δίνεται παράταση στην μη έκδοση του Π.Δ. με αποτέλεσμα να ισχύει το παλιό καθεστώς αποζημίωσης το οποίο προβλέπει 35 ευρώ για μίσθωση καταλύματος την χειμερινή περίοδο και 42 ευρώ τη θερινή (ας έρθει ο νομοθέτης να βρει κατάλυμα με 42 ευρώ στη Μύκονο τον Αύγουστο ή και τον Ιούλιο)”. Εκφράζοντας την αγωνία του για τη μη εξυπηρέτηση των συναδέλφων του, πολλώ δε μάλλον εκείνων που καλούνται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στα τουριστικά νησιά της Μυκόνου και της Σαντορίνης, επεσήμανε την ανάγκη λήψης μέτρων που θα ενισχύουν τους αστυνομικούς για να ανταπεξέλθουν στα έξοδά τους.
Κλείνοντας τις δηλώσεις του αναφορικά με τα αιτήματα της Ένωσης προς το αρμόδιο Υπουργείο, πρόσθεσε πως, “Δεν έχουν εξοφληθεί, στο σύνολό τους τα οδοιπορικά έξοδα προηγουμένων ετών (σε βάθος διετίας), ενώ στις μετακινήσεις που πραγματοποιούνται τελευταία, δεν καταβάλλεται στους συναδέλφους η προβλεπόμενη προκαταβολή, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι ίδιοι με το μεγαλύτερο μέρος του κόστους”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων: Ύστατο χαίρε στον Μάκη Τζιράκη
13 Φεβ. 2023 - 11:15 - Ευχαριστήριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κυκλάδων
4 Σεπ. 2019 - 6:21 - “Ζητάμε ενισχύσεις για κάθε νησί”
18 Απρ. 2019 - 6:17 - Μειωμένη ενίσχυση στις Κυκλάδες
13 Ιουλ. 2018 - 6:20 - Επανεκλογή του Β. Κεφάλα στην Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων
3 Μαΐου. 2018 - 15:25