Στάση εργασίας και στήριξη των απασχολούμενων στα προγράμματα “κοινωφελούς” εργασίας για τη δασοπροστασία και πυροπροστασία στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου

“Όχι στις απολύσεις και στην ανακύκλωση της ζωής μας”

Ζητούν τη 12μηνη ανανέωση των συμβάσεών τους καθώς καλύπτουν πάγιες ανάγκες

Την ανανέωση των συμβάσεών τους και τη συνέχισή τους στο πρόγραμμα δασοπροστασίας / πυροπροστασίας στις Δασικές Υπηρεσίες, ζητούν οι “ωφελούμενοι” των κοινωφελών προγραμμάτων, με φόντο την έναρξη των απολύσεων συναδέλφων τους, μετά την ολοκλήρωση του χρόνου απασχόλησής τους.

Στη Σύρο πραγματοποιήθηκε χθες στάση εργασίας στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης που αποφασίστηκε από την ΑΔΕΔΥ και την Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, σε συνέχεια του αγώνα των συμβασιούχων – ωφελούμενων για συνέχιση της εργασίας τους στα συγκεκριμένα προγράμματα και την παραμονή τους στις Δασικές Υπηρεσίες.

Οι συμμετέχοντες στη χθεσινή κινητοποίηση στη Σύρο αφού συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, στη συνέχεια μετέβησαν στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης προκειμένου να δηλώσουν τη στήριξή τους σε όλους τους απασχολούμενους των λεγόμενων “κοινωφελών” προγραμμάτων, καθώς όπως επισημαίνουν, από την πλευρά τους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Εργαζομένων στη Δασοπροστασία / Πυροπροστασία στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου τοποθετήθηκαν με λιτές δηλώσεις τους στην “Κοινή Γνώμη”, εντός του Δημαρχιακού Μεγάρου, όπου και συνάντησαν τον Δήμαρχο, Νίκο Λειβαδάρα.

Είμαστε εργαζόμενοι και όχι ωφελούμενοι”

Συγκεκριμένα, από την πλευρά τους, σημειώθηκε πως, “Όλοι οι εργαζόμενοι ζητάμε την παράταση των συμβάσεων γιατί όντως αναγνωρισμένα έχουμε προσφέρει ένα πολύ μεγάλο έργο με τα δικά μας ατομικά μέσα”, εξηγώντας μάλιστα πως, “Δεν είχαμε τη στήριξη όπως θα θέλαμε σε εξοπλισμό, ακόμη και σε έξοδα για τις μετακινήσεις μας”. Σύμφωνα με όσα υπογράμμισαν μάλιστα, “Ότι έχουμε καταφέρει τους τελευταίους 16 μήνες είναι αποκλειστικά και μόνο με τις δικές μας δυνατότητες”, γνωστοποιώντας επιπλέον πως ως εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα της δασοπροστασίας / πυροπροστασίας έχουν λάβει και τις σχετικές πιστοποιήσεις.

“Είμαστε εργαζόμενοι και όχι ωφελούμενοι. Παρέχουμε ίση εργασία με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, καλύπτοντας κενά στον τομέα της πυροπροστασίας, της πρόληψης πυρκαγιών αλλά και στον καθαρισμό φρεατίων / δημόσιων χώρων κ.α.” πρόσθεσαν μεταξύ άλλων, εξηγώντας επιπρόσθετα, την ανάγκη της “οχύρωσης” του κράτους απέναντι σε όσα φέρνει σταδιακά η κλιματική αλλαγή.

“Τα φαινόμενα που συνοδεύουν την κλιματική αλλαγή απαιτούν καλά οργανωμένο, προετοιμασμένο και εξοπλισμένο κρατικό μηχανισμό. Κανένας δεν νομιμοποιείται πλέον να επικαλείται άγνοια, καθώς όπως δυστυχώς πρόσφατα μάθαμε με τραγικό τρόπο (Μάτι, Μάνδρα) και στη χώρα μας, οι ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στην πυροπροστασία, τα αντιπλημμυρικά έργα, την προστασία του περιβάλλοντος κλπ είναι κάτι περισσότερο από αναγκαίες”.

Συγκεκριμένα αιτήματα

Αμέσως μετά, μίλησαν για τα αιτήματά τους, τα οποία έχουν ως εξής: “Διεκδικούμε και απαιτούμε τα αυτονόητα: Α. Μόνιμη εργασία με μισθούς που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας. Β. 12Μηνη ανανέωση των συμβάσεων των 5.066 συναδέλφων συμβασιούχων των “κοινωφελών” προγραμμάτων Πυροπροστασίας στις Δασικές Υπηρεσίες. Γ. Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε όλες τις υπηρεσίες, σε αορίστου χρόνου για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Δ. Άρση όλων των νομικών / συνταγματικών περιορισμών, για την μετατροπή των συμβάσεων των “ευέλικτων” εργαζομένων, σε αορίστου χρόνου”.

Στήριξη στον αγώνα

Από την πλευρά των εργαζομένων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου έχει εκφραστεί συμπαράσταση στον αγώνα τους. Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες στην εφημερίδα εκπρόσωπος του Συλλόγου των Εργαζομένων της ΑΔΑ: “Σήμερα είναι ημέρα πανελλαδικής κινητοποίησης με απόφαση της ΑΔΕΔΥ αλλά και της Ομοσπονδίας των Συλλόγων Εργαζομένων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας για τον αγώνα των εργαζομένων σε διάφορα προγράμματα τα λεγόμενα “κοινωφελή” που στην ουσία καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες συμβασιούχων ώστε να παραμείνουν στις θέσεις τους. Σε αυτό το πλαίσιο σήμερα στην Αθήνα γίνεται συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας”. Στην ίδια κατεύθυνση, όπως εξήγησε, “στη Σύρο γίνεται στάση εργασίας και είχαμε συγκέντρωση έξω από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου. Στη συνέχεια περάσαμε από τους φορείς της Σύρου, από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για συμπαράσταση στον αγώνα όλων για μόνιμη και σταθερή δουλειά”.

Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου μάλιστα, αφού υπενθύμισε πως έχει εκδοθεί ανακοίνωση συμπαράστασης στον αγώνα τους και έχει υπάρξει σχετικό αναλυτικό ομόφωνο ψήφισμα, έκλεισε τη δήλωσή του, λέγοντας τα εξής: “Αυτοί οι άνθρωποι έχουν εκπαιδευτεί ήδη εδώ και 16 μήνες και έχουν αποδεδειγμένα έργο χρήσιμο και αναγκαίο. Από την πλευρά μας συμμετέχουμε στη στάση εργασίας και στηρίζουμε τον αγώνα τους και τα δίκαι αιτήματά τους”.