Πληροφόρηση για την Απάνω Μεριά

Ενημέρωση από το περίπτερο της Απάνω Μεριά ΚοινΣΕπ στην πλατεία Μιαούλη όλες τις τελευταίες μέρες προκειμένου να ενημερωνόταν ο κόσμος για τις συλλογικές δράσεις.

Η ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά γεννήθηκε το 2015 μέσα από μία ανοιχτή συνέλευση πολιτών της Σύρου, η οποία αναγνώρισε την ανάγκη αποτροπής της υπέρμετρης ανάπτυξης μέσω της ενθάρρυνσης ήπιων δραστηριοτήτων, ιδιαίτερα στις προστατευόμενες περιοχές του νησιού (Natura 2000). Ιδρύθηκε το 2017, με σκοπό την ανάδειξη, προστασία και διατήρηση του Βόρειου τμήματος του νησιού (Απάνω Μεριά) και στηρίζει τις ενέργειες του Δήμου για κήρυξη και λειτουργία της περιοχής ως Γεωπάρκο της UNESCO. Εργάζεται για την ενίσχυση των βιώσιμων δραστηριοτήτων του τοπικού πληθυσμού, όπως η πρωτογενής παραγωγή και η ανάπτυξη μορφών τουρισμού που σέβονται τον τόπο και τους κατοίκους του (πχ περιπατητικός, περιβαλλοντικός, γεωλογικός, αρχαιολογικός, αγροτικός τουρισμός, αναρριχήσεις, οι καταδύσεις).

Μελέτες και ενημέρωση

Μέχρι σήμερα, η ΚΟΙΝΣΕΠ έχει καταφέρει να κινητοποιήσει και να ενημερώσει δεκάδες πολίτες για τα ζητήματα της προστατευόμενης περιοχής και της γεωλογικής σημασίας της Σύρου μέσα από πληθώρα εκδηλώσεων, ημερίδων και συνελεύσεων. Το 2018 πραγματοποιήσαμε μελέτη αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς σε τρία μονοπάτια στην Απάνω Μεριά της Σύρου, την οποία ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης αξιοποίησε κατά την αίτηση υπαγωγής του στο πρόγραμμα χρηματοδότησης για τη δημιουργία Γεωλογικού Εκθετηρίου και εφαρμογής Γεωδιαδρομών (geopaths), το οποίο εγκρίθηκε και βρίσκεται υπό υλοποίηση. Επίσης, έχουμε δημιουργήσει ένα μικρής κλίμακας, φορητό εργαστήριο ανακύκλωσης και επαναχρήσης πλαστικού (Precious Plastic) το οποίο λειτουργεί από το 2019 με εργαστήρια δημιουργίας αντικειμένων και εκπαιδευτικά δρώμενα.

 

Ετικέτες: