Μέτρα από Λιμεναρχείο Σύρου και Λιμενικό Ταμείο Σύρου αναφορικά με τις ταυτόχρονες αφιξοαναχωρήσεις πλοίων εντός της τρέχουσας εβδομάδας

Οι αυξημένες αναχωρήσεις υπαγορεύουν σχεδιασμό

Στην αξιοποίηση του χώρου kiss 'n' ride πλησίον του λιμένα Ερμούπολης προχωρά το Λιμεναρχείο Σύρου, προκειμένου να εξυπηρετήσει ταυτόχρονες αφιξοαναχωρήσεις πλοίων, εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Ένας αρκετά αυξημένος αριθμός επισκεπτών της Σύρου αναμένεται να αναχωρήσει με τα προγραμματισμένα δρομολόγια των συμβατικών, αλλά και ταχυπλόων πλοίων (Blue Star Paros, Santorini Palace, World Champion Jet και Thunder) τις προσεχείς ημέρες, με αποτέλεσμα η Λιμενική Αρχή Σύρου να καλείται να διαχειριστεί τον αυξημένο όγκο οχημάτων που θα διακινηθεί ακτοπλοϊκά.

Με φόντο τη δυνατότητα του λιμένα Ερμούπολης, ο οποίος μπορεί να δεχθεί σε αναμονή και με ασφάλεια περίπου 230 οχήματα, κατέστη για μία ακόμη φορά επιτακτική η ανάγκη να αξιοποιηθεί επιπλέον χώρος για τα οχήματα που θα “φορτωθούν” στα πλοία.

Για το συγκεκριμένο θέμα και δεδομένης της αυξημένης κίνησης του καλοκαιριού και ιδιαιτέρως τον Αύγουστο, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη ανάμεσα στον Λιμενάρχη Σύρου και στην πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, παρουσία και άλλων στελεχών των δύο πλευρών, ώστε να εξυπηρετηθεί ο κόσμος με αμεσότητα και ασφάλεια.

Το kiss 'n' ride εξυπηρετεί οχήματα προς αναχώρηση

Αναφορικά με τα παραπάνω, ρωτήθηκε ο Λιμενάρχης Σύρου, Γιάννης Βαμβακούσης. Σύμφωνα με όσα εξήγησε ο ίδιος εξ αρχής, η ανάπτυξη ιδιαίτερου σχεδιασμού για το επόμενο 15ημερο υπαγορεύεται από τον αυξημένο αριθμό αναχωρήσεων.

“Η φετινή χρονιά ήταν πάρα πολύ καλή και αυτό φαίνεται χωρίς καν τα στοιχεία. Μπορεί να αντιληφθεί ο οποιοσδήποτε ότι φέτος ο Αύγουστος είναι πάρα πολύ καλός, όπως ήταν και ο Ιούνιος και ο Ιούλιος σε σχέση με τη θερινή περίοδο του 2020” παρατήρησε προλογικά, σημειώνοντας πως, “αυτό επιβάλλει να επιδείξει η Λιμενική Αρχή Σύρου αντανακλαστικά, πράγμα το οποίο οφείλουμε να το κάνουμε και το κάνουμε, προκειμένου να είμαστε προετοιμασμένοι για τη διαχείριση των επιβατών και των οχημάτων”.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, το Λιμενικό Ταμείο Σύρου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση, μετά από συνεννόηση με το Λιμεναρχείο Σύρου.

“Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου ενημερώνει τους δημότες και επισκέπτες της Σύρου ότι, ενόψει της έναρξης των μαζικών αναχωρήσεων των επισκεπτών του νησιού τις προσεχείς ημέρες, με εντολή της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής Σύρου στα πλαίσια του σχεδιασμού της για την ασφαλή και ευχερή διακίνηση επιβατών και οχημάτων στο χώρο του λιμένα Ερμούπολης, ο χώρος ολιγόλεπτης στάσης στο βόρειο τμήμα του λιμένα («Kiss and ride») θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος ταξιθέτησης των οχημάτων πριν την αναχώρησή τους από τη Σύρο για Πειραιά, για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ήτοι για το 2ο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου 2021, για τις ημέρες Τρίτη – Παρασκευή – Κυριακή ή άλλες που τυχόν προκύψουν λόγω έκτακτων δρομολογίων των πλοίων, και μεταξύ των ωρών 12:00 – 16:00 περίπου.”

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο Λιμενάρχης μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” διευκρίνισε πως, “τα ταξί θα παραμείνουν μέσα στον χώρο του kiss 'n' ride. Απλώς θα αλλάξουν σημείο που σταθμεύουν, όπως και τα οχήματα που είναι ενοικιαζόμενα”.

Ασφαλής και άμεση λύση

Κληθείς να μιλήσει πιο αναλυτικά για τη συγκεκριμένη απόφαση, ο Γιάννης Βαμβακούσης ανέφερε τα εξής: “Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, έγκαιρα η Υπηρεσία μας, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για τις αναχωρήσεις (κατά το παρελθόν είχε επιλέξει την περιοχή της Ακτής Καταδρομικού Έλλη για να ταξινομήσει οχήματα τα οποία επρόκειτο να μπουν στα πλοία), σήμερα, επέλεξε τον χώρο του kiss 'n' ride. Κι αυτό επειδή είναι χώρος που γειτνιάζει με το λιμάνι”.

Ως εκ τούτου, διευκρίνισε πως, “Εκεί κατά τις ημέρες που παρατηρείται η αυξημένη κίνηση λόγω της ταυτόχρονης άφιξης πλοίων και συγκεκριμένα την Τρίτη, την Παρασκευή και την Κυριακή, που έρχονται τα ταχύπλοα μαζί με τα συμβατικά συγκεκριμένη ώρα (15.30 – 16.00), ένα μέρος των οχημάτων θα εξυπηρετηθεί σε αυτό το μέρος”.

Κατά συνέπεια, πρόσθεσε πως, “θα απαιτηθεί λοιπόν για το διάστημα από 12.00 μέχρι 16.00, ο συγκεκριμένος χώρος να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες του λιμένα”.

Σύμφωνα με όσα απάντησε μάλιστα σχετικά με τη χωρητικότητα του συγκεκριμένου χώρου, το kiss 'n' ride χωρά περίπου 50-60 οχήματα.

“Θα ταξιθετηθούν οχήματα, υπολογίζουμε γύρω στα 50 – 60 οχήματα, τα οποία ακολούθως θα φορτωθούν στα διερχόμενα πλοία. Η δύναμη που θα αναπτυχθεί από την πλευρά του Λιμεναρχείου Σύρου, θα είναι η ενδεικνυόμενη προκειμένου να εξυπηρετηθούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι επισκέπτες και οι αναχωρήσεις που πρόκειται να λάβουν χώρα το επόμενο διάστημα” ξεκαθάρισε ο Λιμενάρχης.

Αξιολογούμε καθημερινά την κατάσταση”

Καθώς στο παρελθόν είχε αξιοποιηθεί το τμήμα της Ακτής Καταδρομικού Έλλη (πλησίον ΑΕΝ Σύρου), ο ίδιος ρωτήθηκε αν το Λιμεναρχείο επεξεργάζεται εκ νέου την ίδια λύση, ως μία ακόμη δοκιμασμένη επιλογή.

“Εξετάζεται και αυτή η περίπτωση” ανέφερε αρχικά, σημειώνοντας πως, αυτή η λύση θα επιλεγεί αν κριθεί αναγκαίο με φόντο τον αριθμό των οχημάτων που θα συγκεντρωθεί στο λιμάνι της Ερμούπολης.

“Αξιολογούμε καθημερινά την κατάσταση και εγκαίρως γινόμαστε γνώστες για τον αριθμό των οχημάτων και των επιβατών που πρόκειται να διακινηθούν. Αξιολογείται κάθε ημέρα ξεχωριστά από την Υπηρεσία μας. Αν καταστεί αναγκαίο να βάλουμε οχήματα και στην Ακτή Καταδρομικού Έλλη, θα το κάνουμε” δήλωσε σε απόλυτο τόνο.

Αυστηρός έλεγχος για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού

Εκτός των ανωτέρω, ο Λιμενάρχης Σύρου ρωτήθηκε και για τη συνέχιση των ελέγχων σχετικά με την τήρηση των μέτρων ενάντια στη διασπορά του κορωνοϊού.

“Σαφώς παράλληλα, φροντίζουμε για να τηρούνται και τα μέτρα προστασίας αναφορικά με την Covid-19. Είναι βούληση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Λιμενικού να είναι εντατικοποιημένοι οι έλεγχοι, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία” πρόσθεσε, εξηγώντας πως στο πλαίσιο αυτών των οδηγιών “παραμένουμε σε ακραία εγρήγορση. Τα μέτρα είναι σε καθημερινή βάση αυξημένα και εντατικοποιημένα. Ελέγχεται κάθε επιβάτης, ο οποίος εισέρχεται στον επιβατικό λιμένα, αναφορικά με τα νομιμοποιητικά έγγραφα και τα τεστ που οφείλει να έχει κάνει προκειμένου να επιβιβαστεί στο πλοίο”.

Ολοκληρώνοντας αυτό το κομμάτι δε, γνωστοποίησε πως μέχρι στιγμής έχουν αποτραπεί “αρκετοί πολίτες από το να επιβιβαστούν στα πλοία”.

Τόνισε μάλιστα πως, ανακοινώσεις γίνονται και προς τους πολίτες που βρίσκονται στα στέγαστρα αναμονής. “Διαρκώς γίνονται ανακοινώσεις από τα συστήματα που έχουν εγκατασταθεί στο λιμάνι. Γίνονται ανακοινώσεις προς τους επιβάτες ώστε να λαμβάνουν μέτρα και να φορούν προστατευτική μάσκα που είναι απαραίτητη. Αυτό γίνεται και από την πλευρά τη δική μας. Είναι σημαντικό γιατί στα στέγαστρα αναμονής υπάρχει συγχρωτισμός” συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Ευελιξία όσο αυξάνεται η επισκεψιμότητα

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ρωτήθηκε για τον τρόπο που καλείται η Λιμενική Αρχή Σύρου να βρίσκει λύσεις όσον αφορά την ομαλή αναχώρηση των επισκεπτών, καθώς το λιμάνι έχει συγκεκριμένες δυνατότητες.

“Με την υφιστάμενη υποδομή που έχουμε για λιμένα σίγουρα θα πρέπει να αναζητηθούν λύσεις. Το πράττουμε σε ετήσια βάση προκειμένου σύμφωνα με τις ανάγκες, να προσαρμόζεται ο σχεδιασμός της Υπηρεσίας μας” σχολίασε αρχικά ο κ. Βαμβακούσης, λέγοντας παρακάτω πως από το Λιμεναρχείο θα επιδεικνύεται ευελιξία έως ότου ο ακτοπλοϊκός λιμένας μεταφερθεί.

“Οι λιμενικές υποδομές βελτιώνονται συνεχώς και το Λιμενικό Ταμείο λαμβάνει συνεχώς μέριμνα, όπως και προσφάτως με την ανακατασκευή και τις συντηρήσεις στα στέγαστρα.

Είναι σε καλή κατάσταση ο λιμένας, ωστόσο, όσον αφορά την επάρκεια του χώρου, αυτό είναι σίγουρα κάτι το οποίο μας απασχολεί γιατί όταν αυξάνεται διαρκώς η επισκεψιμότητα στο νησί, πρέπει να βρίσκουμε λύσεις για να είναι επαρκές το λιμάνι για να εξυπηρετήσει τον κόσμο”.

Συμπλήρωσε τέλος πως, “Η ακτοπλοΐα επί του παρόντος παραμένει εκεί μέχρις ότου ληφθούν οι απαιτούμενες αποφάσεις για να μετακινηθεί ο λιμένας, όπως είναι η πρόθεση του Λιμενικού Ταμείου. Όμως, αυτό το έργο θέλει χρόνο και δεν θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επομένως, μέχρι να γίνει αυτό, εμείς θα βρίσκουμε λύσεις για να λειτουργήσει το λιμάνι”.