Ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν. Αιγαίου, Νικόλαος Μπάλσης μιλά στην “Κοινή Γνώμη” με αφορμή το περιστατικό πυρκαγιάς σε εγκαταλελειμμένη κατοικία της Ερμούπολης

Αυξημένη ετοιμότητα για φωτιά σε ιστορικούς τόπους

Αυξημένη ανησυχία προκάλεσε σε πολίτες το περιστατικό πυρκαγιάς σε παλιά εγκαταλελειμμένη κατοικία στην πλατεία Σταύρου Βαφία στην Ερμούπολη της Σύρου, καθώς τα μεγάλα οχήματα της Πυροσβεστικής συνάντησαν εμπόδια στην προσέγγισή τους, με αποτέλεσμα να αξιοποιηθεί ευτυχώς άμεσα, πυροσβεστικός κρουνός στην περιοχή για την κατάσβεσή της από τους πυροσβέστες.

Το περιστατικό που καταγράφηκε το μεσημέρι του Σαββάτου και που ανέδειξε τα προβλήματα που συναντά η Πυροσβεστική Υπηρεσία εντός ιστορικών τόπων και παραδοσιακών οικισμών, με μικρούς δρόμους περιορισμένου πλάτους, στους οποίους διαπιστώνονται και(!) παράνομα σταθμευμένα οχήματα, υπήρξε αφορμή για να μιλήσει στην “Κοινή Γνώμη” ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν. Αιγαίου, Νικόλαος Μπάλσης.

Ο ίδιος ανέδειξε την ευθύνη όλων των πολιτών, των Δήμων και των ιδιωτών των εγκαταλελειμμένων κατοικιών, προκειμένου να αντιμετωπίζονται όσο το δυνατόν πιο άμεσα περιστατικά πυρκαγιάς.

Πρέπει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τηλεφωνική επικοινωνία της εφημερίδας με τον υπεύθυνο της Πολιτικής Προστασίας στον Δήμο, Μηνά Αληφραγκή διευκρινίστηκε πως ο έλεγχος των κρουνών στο νησί γίνεται δύο φορές τον χρόνο.

  • Ποια είναι η κατάσταση που συναντά η Πυροσβεστική σε περιστατικά πυρκαγιάς, εντός παραδοσιακών οικισμών ή ιστορικών τόπων; Προχθές υπήρξε σχετικό περιστατικό στην Ερμούπολη.

“Οι παραδοσιακοί οικισμοί και οι Χώρες όλων των νησιών έχουν στενά σοκάκια, πεζοδρόμια μικρά καθώς και δύσκολες και στενές προσπελάσεις. Αυτή η εικόνα είναι γραφική και όμορφη, προσελκύει τους τουρίστες, αλλά είναι πολύ δύσκολο για έκτακτες ανάγκες, για πυρόσβεση και διάσωση. Δεν υπάρχει δυνατότητα εύκολης και άμεσης πρόσβασης των πυροσβεστικών οχημάτων, τα οποία είναι ογκώδη οχήματα. Ακόμη και τα μικρά οχήματα της Πυροσβεστικής είναι μεγαλύτερα από τα απλά Ι.Χ.. Οπότε και για κατάσβεση δεν μπορούμε να πάμε εύκολα με τα οχήματα, αλλά ούτε να μεταφέρουμε εργαλεία και σωλήνες. Αυτή η κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί.”.

  • Πώς αντιμετωπίζεται αυτή η κατάσταση;

“Σε κάποια μέρη της Ελλάδος και σε κάποιους παραδοσιακούς οικισμούς έχει γίνει το εξής. Έχουν βρεθεί – εξασφαλιστεί κάποιες μικρές αποθήκες, ώστε να τοποθετούνται κάποια εργαλεία και κάποιοι σωλήνες για να αξιοποιούνται εύκολα από τους πυροσβέστες.

Επίσης είναι σημαντικό να υπάρξει η πύκνωση υδροστομίων και κυρίως σε μικρούς οικισμούς και παραδοσιακούς ώστε να εξασφαλίζεται συνεχής ροή νερού για την κατάσβεση. Το νερό είναι το βασικότερο πυροσβεστικό υλικό που έχουμε. Δεν μπορεί ένας μικρός πυροσβεστήρας να αντιμετωπίσει μία πυρκαγιά, αλλά ούτε κι ένα όχημα ενός τόνου όταν υπάρχει ανάγκη.

Πράγματι στο εγκαταλελειμμένο νεοκλασικό της Ερμούπολης υπήρξε σύνδεση με πυροσβεστικό κρουνό, με υδροστόμιο, οπότε και είχαμε αδιάλειπτη παροχή νερού για την κατάσβεση. Ενώ ήταν μικρό το όχημα που έφθασε, του 1 τόνου, το άλλο των 5 τόνων ήταν πολύ μακριά. Οπότε υπήρξε δυνατότητα και διασυνδέθηκε με ένα υδροστόμιο και έγινε η κατάσβεση.”.

  • Από πλευράς Δήμων και Πολιτικής Προστασίας τι πρέπει να γίνεται;

“Πρέπει να γίνουν κάποιες ενέργειες και ειδικά από τον Δήμο, ώστε ακόμη και σε αυτά τα στενά σημεία να αρθούν τα εμπόδια. Δηλαδή αν υπάρχουν παρκαρισμένα οχήματα, απαγορευτικά εμπόδια και κινητά εμπόδια, θα πρέπει να αίρονται με κάποιον τρόπο ή μηχανικό ή χειροκίνητο. Ή αν υπάρχουν κλειδιά να είναι άμεσα διαθέσιμα σε όλες τις Υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης, στην Αστυνομία, σε εμάς και στο ΕΚΑΒ. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει καλύτερη πρόσβαση.

Εμπόδια επίσης μπορεί να αποτελέσουν μικρά φωτιστικά του Δήμου ή και πινακίδες. Πρέπει να υπάρξει φροντίδα και γι αυτές τις θέσεις.

Γενικότερα, πρέπει να έχει κατά νου ο διαχειριστής – είτε είναι ο Δήμος, είτε είναι κάποια τοπική Κοινότητα, είτε ιδιώτες – ότι θα πρέπει απαραίτητα να διευκολύνονται οι Υπηρεσίες. Κι αυτό επειδή μπορεί από μία λεπτομέρεια να έχουμε κάποιο αρνητικό αποτέλεσμα.

Αυτό είναι ένα γενικό πλαίσιο που αφορά σε όλα τα νησιά.

Προς το παρόν, πήγα σε κάποια νησιά. Υπάρχει Χώρα σε όλα και παραδοσιακοί οικισμοί. Στη Σέριφο, στη Σίφνο, στην Κύθνο, στην Άνδρο, στην Τήνο και στη Μύκονο υπάρχουν στενά σοκάκια και δυσκολίες. Πρέπει όλοι να είμαστε σε ετοιμότητα. Εμείς σαν Πυροσβεστικό Σώμα κάνουμε παραινέσεις, δίνουμε συμβουλές και απαιτούμε τα πράγματα να είναι καλύτερα. Και η τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να γνωρίζει και οι ιδιώτες.”.

  • Τα περιθώρια παρεμβάσεων σε ιστορικούς τόπους είναι περιορισμένα πολλές φορές, ακριβώς λόγω της φυσιογνωμίας τους...

“Δεν είμαστε εκτός τόπου και χρόνου. Γνωρίζουμε ότι οι παραδοσιακοί οικισμοί είναι προστατευόμενοι και δεν μπορούν να ανοιχτούν και να γίνουν χώροι στάθμευσης. Είναι δύσκολα τα πράγματα, αλλά ό,τι μπορούμε να κάνουμε, το κάνουμε. Μία πλακόστρωση που θα βοηθήσει στη διέλευση, ένα υδροστόμιο, ή βελτίωση του δικτύου νερού, όλα αυτά βοηθούν στο έργο μας.

Σε κάθε τέτοιο έργο, καλό είναι οι αρμόδιοι να έχουν κατά νου να σηκώσουν υδροστόμιο για να δημιουργείται κι ένα σημείο υδροληψίας. Επίσης, σε χώρο δημόσιο που είναι ανεκμετάλλευτος, να υπάρχει τμήμα για σημείο αναστροφής οχημάτων ή για προσωρινή στάθμευση. Πρέπει η πολιτική προστασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να μεριμνά προς αυτήν την κατεύθυνση.”.

  • Η Ερμούπολη έχει κάποια εγκαταλελειμμένα κτίρια. Εκεί υπάρχει αυξημένος κίνδυνος; Ποια είναι η προτροπή σας;

“Από τη στιγμή που έχουν εγκαταλειφθεί και δεν έχουν κύριο στην πράξη γιατί στα χαρτιά κάπου ανήκουν, πιθανόν να έχουμε προβλήματα. Όταν δεν υπάρχει άνθρωπος να τα επιστατεί και να τα επιβλέπει, τότε μπορεί κάποια παιδιά ή παρέες, ή κάποιοι άστεγοι να εισέλθουν σε αυτούς τους χώρους και να δημιουργήσουν κάποια εστία πυρκαγιάς. Δυστυχώς αυτά τα κτίρια έχουν και ξύλινα δάπεδα και παίρνουν εύκολα φωτιά. Εκεί μπορεί να έχουμε πιο εύκολα επέκταση εστίας ή πυρκαγιάς. Επίσης, μπορεί να υπάρχουν απορρίμματα. Η συμβουλή η δικιά μου είναι αυτοί οι όποιοι ιδιοκτήτες, ανεξάρτητα αν δεν έχουν τα χρήματα για επισκευές ή ανακατασκευές, τουλάχιστον να διατηρούν καθαρούς τους χώρους. Επίσης, να φροντίζουν να σφραγίζουν τις εισόδους. Ο καθαρός χώρος είναι και πιο ασφαλής.”.