Συνεχίστηκε χθες η δίκη για την υπόθεση της Φολεγάνδρου με την οικογένεια της άτυχης κοπέλας να βρίσκεται στη Σύρο και να παρακολουθεί τις καταθέσεις των μελών της οικογένειας του δράστη

Περιμένουν δικαίωση για το θάνατο της Γαρυφαλλιάς

Επικαλούνται σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα για τον 30χρονο από τα νεανικά χρόνια του, οι συγγενείς του και η υπερασπιστική γραμμή

Στο Δικαστήριο βρέθηκε για μία ακόμη ημέρα η οικογένεια της δολοφονημένης Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου χθες το πρωί, στη Σύρο, όπου και συνεχίστηκε η δίκη της υπόθεσης που σόκαρε το πανελλήνιο το καλοκαίρι του 2021 στη Φολέγανδρο, με τον κατηγορούμενο να βρίσκεται στο εδώλιο με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Σε συνέχεια της πρώτης δικασίμου στις 17 Νοέμβρη, οπότε και ξεκίνησε η εκδίκαση της δίκης στη Σύρο και στο αρμόδιο Δικαστικό Μέγαρο, έλαβε χώρα η δεύτερη δικάσιμος χθες, κατά τη διάρκεια της οποίας κατέθεσαν τα μέλη της οικογένειας του καθ΄ ομολογίαν δράστη.

Η υπερασπιστική γραμμή του, τον θέλει να αντιμετώπιζε από τα πολύ νεανικά του χρόνια, σοβαρά - ψυχιατρικής φύσεως - προβλήματα και κατά καιρούς να μην λάμβανε την φαρμακευτική αγωγή που αποφάσιζαν ψυχίατροι που τον είχαν παρακολουθήσει.

Η υπόθεση της άγριας γυναικοκτονίας της 26χρονης κοπέλας έχει προκαλέσει φρίκη στο πανελλήνιο, με ορισμένα μέλη φεμινιστικών και αντιρατσιστικών οργανώσεων να έχουν προβεί στην ανάρτηση πανό στην πλατεία της Ερμούπολης.

Στην κατεύθυνση που η οικογένεια της κοπέλας ζητά δικαίωση για το παιδί της, τα συνθήματα στα πανό κάνουν λόγο για γυναικοκτονία, ενώ αναφέρουν ακόμη πως “δεν χάλασε η φάση” και πως ο θάνατός της “δεν προκλήθηκε από την κακιά στιγμή”.

Πρώτη δικάσιμος

Υπενθυμίζεται πως στην πρώτη δικάσιμο είχαν καταθέσει οι γονείς της Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου και τα τρία αδέρφια της, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων πως, η ίδια ήταν μία κοπέλα χαρούμενη όπως ακριβώς έδειχνε και δεν είχε δώσει σημάδια πως κάτι την ανησυχούσε ή την απασχολούσε. Εξαίρεση αποτέλεσε η αναφορά της αδερφής της, πως, η Γαρυφαλλιά είχε γνωστοποιήσει σε ανύποπτο χρόνο τον προβληματισμό της αν κάποιος της παρακολουθεί το κινητό.

Η μητέρα της είχε συγκλονίσει στην κατάθεσή της, σημειώνοντας με σαφήνεια πως μέχρι και την ημέρα γνωστοποίησης της δικογραφίας, δεν είχε ακούσει ποτέ ότι ο 30χρονος δράστης αντιμετώπιζε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.

Επιπλέον, κατά την πρώτη δικάσιμο είχε καταθέσει και ο ιατροδικαστής και προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά, Ηλίας Μπογιόκας. Ο ίδιος είχε αναφέρει πως βάσει της νεκροψίας – νεκροτομής και των εργαστηριακών εξετάσεων, η αιτία του θανάτου της κοπέλας ήταν ο πνιγμός εξαιτίας της εισρόφησης ποσότητας θαλασσινού νερού, ενώ είχε επισημάνει πως το θύμα έφερε πολλαπλές κακώσεις στα άνω και κάτω άκρα, όπως όμως και στο κεφάλι, ενώ διαπιστώθηκε πως του πνιγμού της Γαρυφαλλιάς, είχε προηγηθεί “σύρσιμο σε αμβλεία και τραχιά επιφάνεια”. Επίσης είχε υπογραμμίσει πως τα τραύματα στο κεφάλι ήταν συμβατά με βίαιη πτώση στο έδαφος.

Δεύτερη δικάσιμος: Καταθέσεις για ψυχιατρικά προβλήματα του δράστη

Πολύωρες υπήρξαν οι καταθέσεις των μελών της οικογένειας του δράστη της Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου, Δημήτρη Βέργου κατά τη χθεσινή ημέρα. Πρώτη η μητέρα του, εμφανίστηκε στο Δικαστήριο και κατέθεσε πως ο γιος της ήταν από μικρός ένα παιδί ήρεμο και “κλειστό στον εαυτό του”, που δεν προκαλούσε εντάσεις και δεν είχε επιθετικές συμπεριφορές.

Τα πρώτα σημάδια απόσυρσης του γιου της, η ίδια τόνισε πως τα εντόπισε στην εφηβεία, ωστόσο, όπως ισχυρίστηκε η συμπεριφορά του γιου της στο σχολείο και σε όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες “υπήρξε εξαιρετική”. “Δεν είχε εμπλακεί σε καυγάδες και χειροδικίες” επανέλαβε αρκετές φορές η ίδια, ενώ αμέσως μετά εστίασε στα φοιτητικά χρόνια του και στην ενήλικη ζωή του.

Η μητέρα του δράστη υποστήριξε πως ο γιος της είχε από τη φοιτητική ζωή ανησυχητικά σημάδια απόσυρσης από την κοινωνική ζωή, τονίζοντας πως ο ίδιος κλεινόταν στο σπίτι του και δεν φρόντιζε τον εαυτό του. Η ίδια έκανε λόγο για τρεις μεγάλες κρίσεις που παρουσίασε ο 30χρονος σε νεαρότερη ηλικία και που όπως είπε φανέρωναν συμπτώματα ανησυχητικά για ψυχικές ασθένειες.

Μεταξύ άλλων, τόνισε πως ένα έντονο συμβάν ήταν στη φοιτητική ζωή του όταν κάποια στιγμή τηλεφώνησε ο ίδιος στην οικογένειά του και ανέφερε πως δεν μπορούσε να βγει από το σπίτι, καθώς φοβόταν, ενώ επίσης ανέφερε πως κάποιοι τον παρακολουθούσαν χωρίς να προσδιορίζει ποιοι. Πρόσθεσε ότι τότε η ίδια και η οικογένειά της τον συνόδευσαν από την Αθήνα στο πατρικό του σπίτι και φρόντισαν να απευθυνθούν σε ψυχίατρο. “Είδαμε ένα παιδί που δεν καταλάβαινε τι γινόταν” σημείωσε η ίδια, ενώ ακόμη γνωστοποίησε πως ο γιος της “τους έβαζε να του υποσχεθούν πως είναι οι γονείς του” και πως δεν είναι υιοθετημένος.

Η μητέρα του 30χρονου εξήγησε πως ο γιος της έδειχνε να έχει κάποιες εμμονές με αυτές τις ιδέες και αμέσως μετά από αυτό το διάστημα της κρίσης, όταν συνήλθε αρκετά, τον συνόδευσε στην Αθήνα και παρέμεινε, ενώ ψυχίατρος του είχε προτείνει φαρμακευτική αγωγή. Στις ερωτήσεις που έγιναν στην ίδια από την Εισαγγελέα, τον πρόεδρο του Δικαστηρίου, αλλά και τους δικηγόρους κατηγορίας και υπεράσπισης του δράστη, η μητέρα τόνισε πως ο γιος της είχε εκδηλώσει παραληρηματική σκέψη, επιμένοντας στα περί παρακολούθησής του.

Όταν ρωτήθηκε αν ο γιος της λάμβανε την αγωγή του και σε μετέπειτα διαστήματα, όταν ο δράστης είχε παρουσιάσει άλλες δύο κρίσεις τα επόμενα χρόνια, η ίδια εξήγησε πως ορισμένες περιόδους, αυτό δεν ήταν εφικτό να το γνωρίζει καθώς τα χάπια τα είχε ο ίδιος στο δωμάτιό του και δεν είχε τον έλεγχο η οικογένεια. Η ίδια αναφέρθηκε αναλυτικά σε δύο ακόμη μεγάλες κρίσεις, όταν δούλευε σε μία εταιρεία και ο ίδιος είχε εκ νέου απομονωθεί στο σπίτι του και μία ακόμη κατά τη διάρκεια της πανδημίας και του εγκλεισμού εξαιτίας της Covid.

Αναφορικά με όλη την εικόνα που παρουσίαζε ο δράστης προ της τέλεσης του εγκλήματος, η μητέρα του, όπως παρομοίως και ο πατέρας του, αλλά και η αδελφή του, υποστήριξαν πως, ο ίδιος κλεινόταν στον εαυτό του, έκλεινε τις κουρτίνες θεωρώντας πως τον παρακολουθούν, φοβόταν ότι υπήρχαν κάμερες στο σπίτι, ενώ σταθερά θεωρούσε πως όλοι μιλούσαν γι αυτόν. Οι συνεχείς προτροπές για επίσκεψη σε ψυχιάτρους, εξήγησαν πως γίνονταν αποδεκτές από τον ίδιο, όχι όμως και οι συνταγές για λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Μάλιστα τόνισαν πως οι διαγνώσεις των ειδικών αφορούσαν σε διπολική διαταραχή στην καλύτερη περίπτωση, ενώ άλλοι διαπίστωσαν σχιζοφρένεια.

Επιπλέον των ανωτέρω, στις καταθέσεις τους ανέφεραν πως ο ίδιος κατά τη θητεία του στον στρατό, μία φορά είχε εκφράσει την πρόθεση να διακόψει, κάτι που τελικά δεν έκανε.

Κρίσιμο υπήρξε το σημείο των καταθέσεων που όλα τα μέλη της οικογένειάς του, τόνισαν πως προ του ταξιδιού του με τη Γαρυφαλλιά στη Φολέγανδρο, είχαν αντιληφθεί πως έδειχνε καλά, αλλά μπορεί να μην ήταν απόλυτα και πως υπήρξε η προτροπή τους να πάει ταξίδι σε πιο κοντινό μέρος και κάπου στην Πελοπόννησο. Οι ίδιοι όταν ρωτήθηκαν αν είχαν επικοινωνία μαζί του, επεσήμαναν πως είχαν σε καθημερινή βάση και πως ο ίδιος τους έλεγε πως στις διακοπές περνούν καλά. Υπενθυμίζεται πως στο σακίδιό του, στη Φολέγανδρο βρέθηκαν χάπια για ψυχικές ασθένειες.

Οι γονείς του δράστη απάντησαν σε όλες τις ερωτήσεις, ισχυριζόμενοι πως σε καμία περίπτωση δεν φαντάζονταν πως το παιδί τους θα μπορούσε να βλάψει άνθρωπο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η οικογένεια του δράστη όταν ρωτήθηκε για την εικόνα του κατά την πρώτη επαφή τους μετά την τέλεση της δολοφονίας και κατά τη διάρκεια της κράτησής του, εξήγησε πως είδε έναν άνθρωπο που “έμοιαζε μόνον με άνθρωπο”, αλλά “δεν μπορούσε να επικοινωνήσει”.

Ανέφεραν ιστορικό στην οικογένεια με ψυχικές ασθένειες

Στο πλαίσιο των καταθέσεων των τριών προσώπων του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος του 30χρονου δράστη, αλλά και του θείου του, του αδερφού του πατέρα του, ειπώθηκε πως ο παππούς του δράστη είχε βαριά ψυχική ασθένεια (σχιζοφρένεια) και είχε νοσηλευθεί στο παρελθόν σε ψυχιατρική κλινική ενώ σήμερα κάνει αγωγή. Τα παραπάνω τονίσθηκαν κατ΄ επανάληψη, με την αδερφή του δράστη μάλιστα να αναφέρει πως αυτός ήταν και ένας σοβαρός λόγος ανησυχίας και προτροπής προς τον ίδιο να επισκεφθεί ψυχίατρο, όταν ο κατηγορούμενος παρουσίασε κάποιες σοβαρές κρίσεις, δείχνοντας πως έχει οπτικές και ακουστικές ψευδαισθήσεις.

Συναισθηματική φόρτιση και συνέχιση δίκης

Πρέπει να σημειωθεί πως η οικογένεια της αδικοχαμένης Γαρυφαλλιάς ταξιδεύει στη Σύρο και παρακολουθεί την εξέλιξη τη δικής, με τη μητέρα αλλά και τον πατέρας της να συγκινούνται έντονα και να εκφράζουν τον τεράστιο πόνο τους για τον θάνατο της κόρης τους.

Σε γενικές γραμμές, η χθεσινή δικάσιμος δεν χαρακτηρίστηκε από εντάσεις, ωστόσο, ορισμένες φορές μικρές “εκρήξεις” αγανάκτησης για τη δολοφονία της 26χρονης καταγράφηκαν και κυρίως εκτός δικαστικής αίθουσας. Σημειώνεται πως στη δίκη υπάρχει ισχυρή αστυνομική παρουσία.

Η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε για τις 12 Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία θα κλητευθούν να καταθέσουν και οι πραγματογνώμονες.