Συνεχίστηκε χθες στη Σύρο, η δίκη για την υπόθεση της δολοφονίας της άτυχης κοπέλας στη Φολέγανδρο πέρυσι το καλοκαίρι

Οι πραγματογνώμονες στη δίκη για τη Γαρυφαλλιά

Καταθέσεις που απορρίπτουν τους ισχυρισμούς περί σχιζοφρένειας για τον καθ΄ ομολογίαν δράστη, αλλά και που τις υπερασπίζονται

Ιδιαιτέρως κρίσιμη ήταν η χθεσινή ημέρα για τη δίκη που αφορά στην υπόθεση της δολοφονίας της Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου από τον καθ΄ ομολογίαν δράστη Δημήτρη Βέργο, πέρυσι το καλοκαίρι στο νησί της Φολεγάνδρου, με τους πραγματογνώμονες - ψυχιάτρους να καταθέτουν στο Δικαστήριο στη Σύρο, στο πλαίσιο συνέχισης της δίκης που σόκαρε το πανελλήνιο.

Η πλευρά των πραγματογνωμόνων που απορρίπτει τους ισχυρισμούς που θέλουν τον δράστη να μην πάσχει από σχιζοφρένεια ανέπτυξαν τις επιστημονικές θέσεις τους κατά τη διάρκεια της χθεσινής τρίτης δικασίμου, όπως παρομοίως έπραξε και ο πραγματογνώμονας που κάλεσε η πλευρά του κατηγορούμενου, ο οποίος σε αντίθεση με τους συναδέλφους του ψυχιάτρους, διέγνωσε - όπως δήλωσε -, σχιζοφρένεια στον δράστη.

Τα παραπάνω αναπτύχθηκαν αναλυτικά κατά τη διάρκεια των καταθέσεων, αφού είχε προηγηθεί η ανάγνωση των σχετικών εκθέσεών τους από τον πρόεδρο του Δικαστηρίου, επί των οποίων μάλιστα έθεσαν ερωτήματα οι δικηγόροι των δύο πλευρών στους πραγματογνώμονες.

Σημειώνεται πως η χθεσινή δικάσιμος ήταν η τρίτη, ενώ η δίκη είχε ξεκινήσει στις 17 Νοέμβρη οπότε και είχαν καταθέσει τα μέλη της οικογένειας της αδικοχαμένης κοπέλας, όπως επίσης και ο ιατροδικαστής και προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά, Ηλίας Μπογιόκας.

Στη δεύτερη δικάσιμο, που πραγματοποιήθηκε στις 21 Νοεμβρίου είχαν καταθέσει τα μέλη της οικογένειας του δράστη, Δημήτρη Βέργου, επιχειρώντας να στηρίξουν τον ισχυρισμό πως ο ίδιος έπασχε και πάσχει από πολύ σοβαρά ψυχιατρικής φύσεως θέματα από τη νεαρή ενήλικη ζωή του.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως σύσσωμη η οικογένεια της Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου ταξιδεύει και μεταβαίνει στη Σύρο για να παρακολουθήσει τη δίκη, επιδεικνύοντας ψυχραιμία στο μέτρο που επιτρέπει ο πόνος της απώλειας. Στην αίθουσα του Δικαστηρίου βρίσκονται και οι γονείς αλλά και η αδερφή του δράστη.

Υπενθυμίζεται πως η κατηγορία για τον Δημήτρη Βέργο είναι η ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Για μία ακόμη φορά τα πανό με τα συνθήματα για τη γυναικοκτονία στο νησί της Φολεγάνδρου το καλοκαίρι του 2021, είχαν αναρτηθεί σε κεντρικότατο σημείο της πλατείας Μιαούλη από μέλη φεμινιστικών ομάδων.

Η δίκη αναμένεται να συνεχιστεί στις 20, 22 και 23 Δεκεμβρίου, οπότε και λογικά θα ολοκληρωθεί με το Δικαστήριο να γνωστοποιεί τότε την ποινή στον δράστη, μετά από την ολοκλήρωση των καταθέσεων και την απολογία του.

Κατέληξαν στην παρανοειδή διαταραχή προσωπικότητας

Για τις εκθέσεις των πραγματογνωμόνων – ψυχιάτρων και τη σύνταξή τους ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία των συνεντεύξεων – συνεδριών με τους ίδιους και τον δράστη, μετά τον εγκλεισμό του, ώστε να υπάρξουν επιστημονικά τεκμηριωμένες γνώμες και διαγνώσεις. Οι εν λόγω εκθέσεις όπως και οι σχετικές καταθέσεις από πλευράς τους, βοηθούν το Δικαστήριο να εξάγει ασφαλή συμπεράσματα, κρίνοντας τα επιστημονικά στοιχεία που υπάρχουν και σχετίζονται με την κατάσταση της ψυχικής υγείας του δράστη.

Η πλευρά των πραγματογνωμόνων που απέρριψε την περίπτωση της σχιζοφρένειας, κατέληξε πως ο δράστης πάσχει από ψυχική ασθένεια που καλείται παρανοειδής διαταραχή προσωπικότητας, σύμφωνα με τη συμπτωματολογία που ανέφεραν.

Ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος, Αλέξης Κούγιας αναφορικά με τις εκθέσεις των πραγματογνωμόνων (Απόστολου Τσιάμη, Γεωργίου Καραμπουτάκη) τόνισε πως είναι χρήσιμα “εργαλεία” που προκύπτουν από επιστημονική μεθοδολογία, ενώ εξήγησε πως για τέτοιας υφής εγκλήματα στην Ελλάδα, τα συγκεκριμένα πρόσωπα είναι στην “κορυφή” για να βοηθήσουν το Δικαστήριο να εξάγει τα συμπεράσματά του.

Σημείωσε πως αφιέρωσαν χρόνο για να συντάξουν τις εκθέσεις, λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα απαραίτητα δεδομένα.

Ο κ. Κούγιας κάνοντας μία σύντομη αναδρομή στην πορεία του δράστη εξήγησε πως ήταν άριστος μαθητής, εισήχθη δε με καλή βαθμολογία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ενώ υπηρέτησε στην Αεροπορία. Είχε μία κοινωνική ζωή, είχε αναπτύξει κάποιες σχέσεις ενώ ασχολούταν με τον αθλητισμό και εργάστηκε σε ιδιωτικές επιχειρήσεις από τις οποίες ο ίδιος δήλωνε παραίτηση. Μεταξύ των ρητορικών ερωτημάτων που έθεσε προς το Δικαστήριο ο Αλέξης Κούγιας ήταν ότι κανένας σχιζοφρενής δεν υπηρετεί κανονικά στον στρατό και δεν παίρνει όπλο.

Σχολιάζοντας περαιτέρω τις εκθέσεις των εμπειρογνωμόνων, ο κ. Κούγιας υπογράμμισε πως σε αυτήν την περίπτωση και δεδομένης της ομολογίας του δράστη, δεν υπάρχει τεκμήριο αθωότητας, ενώ είναι σαφές πως ο κατηγορούμενος είχε γνώση των πράξεών του, αφού η πάθηση της παρανοειδούς διαταραχής προσωπικότητας, δεν του προκάλεσε τη στιγμή τέλεσης του εγκλήματος, μείωση του καταλογισμού.

Πρέπει να αναφερθεί πως στις καταθέσεις τους οι συγκεκριμένοι πραγματογνώμονες αναφερόμενοι στη συμπτωματολογία των ατόμων με παρανοειδή διαταραχή προσωπικότητας εξήγησαν πως παρουσιάζουν υπερβολική ευαισθησία και αντίδραση στην απόρριψη ή την άρνηση, τάση να κρατούν θυμό, καχυποψία και συμπτώματα παρερμηνευτικής εμπειρίας κ.α..

Σε απόλυτο τόνο ο κ. Κούγιας υπογράμμισε πως αυτό που προκύπτει είναι πως ο κατηγορούμενος δεν είναι σχιζοφρενής.

Ο ίδιος δικηγόρος μάλιστα υπενθύμισε αυτολεξεί την ομολογία του Δημήτρη Βέργου μετά τα φρικτά γεγονότα στη Φολέγανδρο, δηλαδή την παραδοχή του ότι μετά από διαφωνία με την Γαρυφαλλιά Ψαρράκου, την έσπρωξε στα βράχια, ενώ δεν παρέλειψε να επαναλάβει αρκετές φορές πως για τον Δημήτρη Βέργο δεν υπάρχει επίσημα καμία ψυχιατρική διάγνωση όλα αυτά τα χρόνια περί σχιζοφρένειας, αν και τον έχουν εξετάσει αρκετοί ψυχίατροι.

Επέμεινε σε διάγνωση περί σχιζοφρένειας

Από την πλευρά της υπεράσπισης του κατηγορούμενου έθεσαν ερωτήματα οι δικηγόροι, Βλάχος και Μαντάς προς τους πραγματογνώμονες.

Η υπερασπιστική γραμμή του δράστη υποστηρίζει πως ο Δημήτρης Βέργος τέλεσε την εγκληματική πράξη σε στιγμή που έπασχε από κρίση που σχετίζεται με την σχιζοφρένεια, στηρίζοντας τη θέση τους στην πραγματογνωμοσύνη του ψυχιάτρου, Ιωάννη Νέστορος.

Ο εν λόγω ψυχίατρος που όπως ειπώθηκε έχει εξειδικευθεί στη σχιζοφρένεια και έχει επιστημονικές περγαμηνές διέκρινε εξ αρχής αυτή την έντονη ψυχοπαθολογία στον καθ΄ ομολογίαν δράστη, τονίζοντας πως είναι πραγματικά άρρωστος και πως η νεότερη γενιά των ψυχιάτρων έχει άλλη αντιμετώπιση και δεν αναφέρει στους ασθενείς τις παθήσεις, γιατί αρνούνται να πάρουν την αγωγή τους. Ο ίδιος είπε πως ο κατηγορούμενος είχε εξόφθαλμα συμπτώματα σχιζοφρένειας, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του Δικαστηρίου και των δικηγόρων. Ενδεικτικά υπενθύμισε πως σχιζοφρένεια πρόδιδαν και προδίδουν οι αναφορές του δράστη περί παρακολούθησής του μέσα και έξω από το σπίτι του, ενώ για τις απαντήσεις του στον ίδιο σχετικά με το έγκλημα, ανέφερε πως είπε ότι όταν ήταν στο αυτοκίνητο με τη Γαρυφαλλιά και βγήκαν εκτός δρόμου, τρομοκρατήθηκε και “κλείδωσε” το μυαλό του, ενώ είπε πως άκουσε στο αριστερό αυτί του να του λέει μία φωνή πως η άτυχη κοπέλα ζητούσε βοήθεια για να σωθεί από εκείνον.

Ο κ. Νέστορος υποστήριξε μάλιστα πως δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια ο Δημήτρης Βέργος δεν έπαιρνε την αγωγή του, ενώ όπως τόνισε, ανέφερε στους γονείς του, πως, έχουν κι εκείνοι ευθύνη γιατί δεν αντιμετώπισαν ευθέως την κατάσταση.

Πρέπει να αναφερθεί πως μέχρι τη στιγμή που έκλεινε το φύλλο της εφημερίδας, η δίκη με τις καταθέσεις των πραγματογνωμόνων ήταν σε εξέλιξη.

Μητέρα θύματος, Αλεξάνδρα Μάκου: Είναι επίπονη διαδικασία. Έχουμε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη

Η μητέρα της αδικοχαμένης 26χρονης, Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου, Αλεξάνδρα Μάκου προχώρησε σε δηλώσεις στα περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης, χθες, αναφερόμενη στον πόνο που βιώνει η οικογένεια από τη φρικτή δολοφονία και στην επιθυμία όλων να αποδοθεί δικαιοσύνη για τη μνήμη της κόρης της.

Από τη Σύρο χθες η ίδια αναφορικά με την επίπονη διαδικασία της παρακολούθησης της δίκης, ανέφερε τα εξής. “Είναι πολύ δύσκολες οι στιγμές που περνάμε με την οικογένειά μου γιατί δεν είναι μόνο το θέμα ότι αυτός ο άνθρωπος πρέπει να τιμωρηθεί, ζητάμε μία δίκαιη δίκη και να τιμωρηθεί πραγματικά γι αυτό που έχει κάνει”.

Αναφορικά με τη στάση της οικογένειας του δράστη, πρόσθεσε τα ακόλουθα. “Υπάρχει και το ηθικό κομμάτι που είναι πάρα πολύ δύσκολο. Βλέπουμε απέναντι μία οικογένεια, που προσπαθεί να κουκουλώσει ένα έγκλημα, προσπαθεί να σώσει το τομάρι αυτού του ανθρώπου, έτσι μπορώ να το πω. Θέλω να πω ότι αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι τον έχουν αλυσοδέσει τον γιο τους και αυτό φάνηκε πάρα πολύ μέσα σε αυτή την αίθουσα που αν μη τι άλλο, δεν θα πω για τα ψέματα που ακούσαμε, θα πω για το ότι δεν ακούσαμε ότι αυτή η οικογένεια, όχι συγγνώμη – η συγγνώμη δεν λέει κάτι – δεν ακούσαμε από έναν από αυτούς να πουν ότι λυπούνται γι αυτό το κορίτσι που δεν ζει εξαιτίας του γιου τους”.

Στην ερώτηση αν είχαν κάποια επικοινωνία μαζί της, η κα Μάκου απάντησε τα εξής. “Καμία επικοινωνία και δεν μπορούμε να ακούμε γι αυτό ότι ο γιος τους είναι ζωντανός – νεκρός όταν εμείς θρηνούμε μία απώλεια και πάμε στα κοιμητήρια. Κι αυτό είναι το ηθικό κομμάτι. Και είναι πολύ δύσκολο”.

Καταλήγοντας στις δηλώσεις της, η ίδια τόνισε πως η οικογένειά της έχει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και αναμένει το τέλος της δίκης.

“Έχουμε εμπιστοσύνη στη ελληνική δικαιοσύνη. Έχει ομολογήσει το έγκλημα. Πιστεύω ότι το δικαστήριο θα κάνει τη δουλειά του, θα τον κρίνει όπως πρέπει να τον κρίνει κι εμείς αυτό ζητάμε. Μία δίκαιη δίκη και να τιμωρηθεί όπως του αξίζει.”.