Απολογιστικά στοιχεία για την πορεία της φετινής σεζόν στον θαλάσσιο τουρισμό που κλείνει στις 17 Νοεμβρίου με την τελευταία προσέγγιση κρουαζιερόπλοιου

Η Σύρος διατήρησε τα κεκτημένα της στην κρουαζιέρα

Το νησί υποδέχθηκε φέτος 15.000 επισκέπτες από τις πραγματοποιηθείσες προσεγγίσεις

Στους 15.000 ανήλθαν οι επισκέπτες που αποβιβάστηκαν φέτος στη Σύρο από κρουαζιερόπλοια, αρκετά εκ των οποίων ανήκουν στον κύκλο της πολυτελούς κρουαζιέρας, που σταδιακά επιλέγει ολοένα και περισσότερο ως ποιοτικό προορισμό, την πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Η Σύρος – βάσει των απολογιστικών στοιχείων με φόντο το κλείσιμο της σεζόν για τον θαλάσσιο τουρισμό -, διατήρησε τα κεκτημένα της, καθώς με 73 προσεγγίσεις, απέσπασε επισκεψιμότητα ίδια με την περυσινή σεζόν, όπου οι προσεγγίσεις ήταν αυξημένες κατά τέσσερις.

Τα δεδομένα του τελευταίου διαστήματος με φόντο την εμπόλεμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, οδήγησαν σε ορισμένες ακυρώσεις, με μια βασική εξ αυτών να είναι η μη προσέγγιση του Crown Iris στις 17 Οκτωβρίου, που θα μετέφερε στο νησί 1.300 επισκέπτες. Παρόλα αυτά, ο αριθμός των επισκεπτών δεν έπεσε κάτω από τον περυσινό, κάτι που γεμίζει με αισιοδοξία το Λιμενικό Ταμείο Σύρου και τη διοίκησή του, που κλείνει τη θητεία με θετικό πρόσημο.

Στη γενικότερη προσπάθεια ανάπτυξης της πολυτελούς κρουαζιέρας και του θαλάσσιου τουρισμού στο λιμάνι της Ερμούπολης, αυτή τη θητεία είχε σημαντικό ρόλο και η συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, την οποία και άρχισε η πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Κανδιώ Μαραγκού.

Αναφορικά με το κλείσιμο της σεζόν για την κρουαζιέρα στη Σύρο μίλησε τόσο η ίδια, όσο και ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης και νυν πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Νίκος Λειβαδάρας.

9μηνη σεζόν της κρουαζιέρας στη Σύρο

Ειδικότερα, η πρώτη άφιξη της φετινής σεζόν στον θαλάσσιο τουρισμό καταγράφηκε στις 27 Μαρτίου από το κρουαζιερόπλοιο EMERALD AZZURRA και ο κύκλος των προσεγγίσεων κλείνει με έναν ακόμη κατάπλου στις 18 Νοεμβρίου.

Απολογιστικά για την 9μηνη σεζόν της κρουαζιέρας στη Σύρο, ο Νίκος Λειβαδάρας εξέφρασε την ικανοποίησή του, βάσει στοιχείων.

“Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε μέχρι σήμερα υπολείπεται ακόμη ένα κρουαζιερόπλοιο που έχει προγραμματιστεί για τις 18 Νοεμβρίου. Όσον αφορά στην επισκεψιμότητα για τη φετινή σεζόν, να πω ότι κινηθήκαμε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι με το 2022. Ίσως να το ξεπερνούσαμε και λίγο, αλλά λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στο Ισραήλ, υπήρξε κι ένα κρουαζιερόπλοιο (Crown Iris) στις 17 Οκτωβρίου, με 1.300 επιβάτες που δεν ήρθε. Ακύρωσε τις προσεγγίσεις”, εξήγησε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας μάλιστα πως σε επισκεψιμότητα, αυτό μεταφράζεται ως εξής: “Αυτή τη σεζόν όπως και πέρυσι υποδεχθήκαμε συνολικά περίπου 15.000 κόσμο με την προσέγγιση 73 κρουαζιερόπλοιων. Πέρυσι είχαμε 77 κρουαζιερόπλοια με τον ίδιο αριθμό κόσμου. Κινούμαστε σε ίδια επίπεδα και σε αριθμό αφίξεων και σε αριθμό επισκεπτών”.

Ως εκ τούτου, επεσήμανε πως, “σαφώς και υπάρχει ικανοποίηση. Αν μάλιστα είχαμε και την άφιξη των 1.300 επισκεπτών, θα ξεπερνούσαμε σε κόσμο και το περυσινό ποσοστό”.

Ωστόσο, ο δήμαρχος εξήγησε πως, όλα αυτά τα χρόνια της τρέχουσας θητείας, καταγράφεται μία σταθερή ροή. “Υπάρχει μία σταθερή πορεία και φυσικά να πω πως σχετικά με τη Σύρο και την περιφέρειά μας, ότι είμαστε και για το 2022 στην 5η θέση. Δηλαδή έρχονται πρώτες η Σαντορίνη και η Μύκονος και ακολουθούν Ρόδος, Πάτμος, Σύρος”.

Συμπλήρωσε δε, πως, “θεωρώ ότι προχωράμε ικανοποιητικά και βέβαια πάντα ο στόχος είναι το καλύτερο. Την αύξηση του αριθμού των κρουαζιερόπλοιων τη θέλουμε. Και πιστεύω ότι από τη στιγμή που το νησί δεν είναι σε τέτοιο επίπεδο που να έχει υποδομές για να αυξήσει τον τουρισμό του, πως, η κρουαζιέρα είναι ένας επιπλέον παράγοντας που βοηθά στο τουριστικό κομμάτι.

Τονώνεται και η αγορά”. Τα παραπάνω άλλωστε, έχει εκφράσει δημοσίως και κατ΄ επανάληψη και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Βαγγέλης Αλεξανδρίδης, μεταφέροντας την ικανοποίηση του εμπορικού κόσμου για το αποτύπωμα της κρουαζιέρας στο νησί και την τοπική αγορά.

Θετική πορεία από το 2019 μέχρι και σήμερα

Στην ερώτηση αν η στόχευση στην πολυτελή κρουαζιέρα παραμένει σε προτεραιότητα για τη Σύρο, ο Νίκος Λειβαδάρας, τόνισε τα ακόλουθα.

“Βεβαίως είχαμε καλές προσεγγίσεις και φυσικά είχαμε και έξτρα ένα νορβηγικό πλοίο που μας προσέγγισε για πρώτη φορά, το SIRENA, στις 8 Νοεμβρίου. Ήταν ένα πολυτελές νορβηγικό κρουαζιερόπλοιο και αυτό προέκυψε μετά από τροποποίηση δρομολογίων, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης. “Έπιασε” λοιπόν και Σύρο”, σχολίασε συγκεκριμένα, επισημαίνοντας πως η προσπάθεια και ο προγραμματισμός για την κρουαζιέρα που έχει υπάρξει μέχρι σήμερα, κληροδοτείται στην επόμενη Δημοτική Αρχή.

“Σαφώς. Εάν δει κάποιος τα στοιχεία όλων των τελευταίων ετών, σαφώς και υπάρχει αύξηση. Δώσαμε μία ειδική βαρύτητα όλο το τελευταίο διάστημα και βέβαια όλο αυτό από την προηγούμενη πρόεδρο, Κανδιώ Μαραγκού που είχε δουλέψει πάρα πολύ αυτό το κομμάτι. Και σε αυτό το οφείλεται και το αποτέλεσμα. Αν δει κάποιος μάλιστα τι παραλάβαμε για την κρουαζιέρα το 2019 και που είμαστε σήμερα, υπάρχει μία μεγάλη αύξηση. Αλλά ήταν έργο της προηγούμενης προέδρου, που είχε δουλέψει πολύ”, ανέφερε ο δήμαρχος, επαναλαμβάνοντας πως στην τρέχουσα θητεία, “είχαμε μία θετική πορεία από το 2019 που αναλάβαμε μέχρι σήμερα. Τα στοιχεία δείχνουν μία πολύ καλή εικόνα”.

Η υπόθεση της πύλης Σένγκεν στην επόμενη Δημοτική Αρχή

Από τα γεγονότα που απασχόλησαν έντονα αυτή τη θητεία και συνδέονται με την περαιτέρω ανάπτυξη της κρουαζιέρας στη Σύρο ήταν και η συζήτηση για την ανάπτυξη της πύλης Σένγκεν στο Νησάκι. Υπενθυμίζεται πως υπήρξαν έντονες αντιδράσεις αναφορικά με το σχέδιο του κτηρίου που αποτελεί μία αρχιτεκτονική “συνέχεια” του ιστορικού κτηρίου του Τελωνείου, για την οποία ορισμένες πλευρές είπαν ότι παραπέμπει σε μία κάκιστη απομίμηση που προσβάλλει την ιστορία της περιοχής.

Ερωτηθείς σχετικά με αυτή την υπόθεση ο δήμαρχος, εξήγησε πως ως θέμα “περνά” στην επόμενη Δημοτική Αρχή. “Αυτό είναι κατανοητό. Θα ασχοληθεί πλέον η επόμενη Δημοτική Αρχή. Είναι καταγεγραμμένο πάντως πως προσωπικά και για το κτήριο Σένγκεν ήμουν απόλυτα εναρμονισμένος με τον σχεδιασμό. Γιατί όταν είχαν έρθει οι μελετητές, είχα πει πως τουλάχιστον στο αισθητικό κομμάτι, χρειάζεται μεγάλη προσοχή ώστε να εναρμονίζεται με το περιβάλλον. Για εμένα, αυτό που είχε προταθεί είναι κάτι καλό που δεν προσβάλλει την περιοχή”, τόνισε ο κ. Λειβαδάρας, καταλήγοντας στις δηλώσεις τους και λέγοντας πως, “αυτό θα κληθεί να το διαχειριστεί η επόμενη Δημοτική Αρχή”.

Κ. Μαραγκού: Αρνητική εξέλιξη που δεν γίναμε μέλος της MedCruise

Σε ένα απολογιστικό σχόλιο για την κρουαζιέρα στη Σύρο προέβη και η πρώην πρόεδρος, Κανδιώ Μαραγκού, η οποία υπογράμμισε εξ αρχής πως, “η βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού είναι απολύτως αναγκαία για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας”. Σε αυτή την κατεύθυνση επεσήμανε πως, “είναι πασιφανές πλέον ότι η οικονομία της Σύρου δεν “τραβάει” όπως άλλων νησιών στις Κυκλάδες και αυτό είναι κάτι που μπορεί και πρέπει να αλλάξει. Και βέβαια ο θαλάσσιος τουρισμός, είτε μιλάμε για πολυτελές yachting που προϋποθέτει εγκαταστάσεις μαρίνας, είτε για πολυτελή κρουαζιέρα, μπορεί να βοηθήσει σε όλο αυτό”.

Στην ερώτηση αν θεωρεί πως με τη δική της παρουσία στο “τιμόνι” του Λιμενικού Ταμείου Σύρου για τέσσερα χρόνια, έθεσε τα “θεμέλια” προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, απάντησε τα εξής. “Προσωπικά, ως πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, έθεσα γερές βάσεις για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, αλλά δεν αρκεί η προσπάθεια ενός ή μιας δημοτικής αρχής. Εδώ, χρειάζεται συνέχεια, αλλιώς η Σύρος θα χάσει ευκαιρίες χρόνων”.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως σε αυτή την προσπάθεια, η στάση της αντιδημαρχίας Τουρισμού θα είναι σημαντική. “Η αντιδημαρχία Τουρισμού είναι καθοριστική για την πορεία αυτού του τόπου και πρέπει να εντάξει στο πλάνο της και την κρουαζιέρα”, τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως για το Λιμενικό Ταμείο και το νησί παραμένει μεγάλη εκκρεμότητα η μη ένταξή του στη MedCruise, ώστε να έχει τη δυνατότητα πλήρους παρακολούθησης, ενημέρωσης και βοήθειας αναφορικά με τις εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά της κρουαζιέρας. “Λυπάμαι που ενόψει των γνωστών εξελίξεων, η Σύρος δεν έγινε μέλος της Medcruise, όπως είχε προγραμματιστεί για τον Οκτώβρη του 2023, γεγονός που θα προσέδιδε εξωστρέφεια στη Σύρο, ως λιμάνι υποδοχής πολυτελούς κρουαζιέρας”. Η κ. Μαραγκού έκλεισε τις απαντήσεις της στην “Κοινή Γνώμη”, λέγοντας πως αυτό αν το επιθυμεί θα μπορέσει να το προωθήσει η επόμενη Δημοτική Αρχή. “Εύχομαι αυτό να υλοποιηθεί από την επόμενη δημοτική αρχή, μιας και ο δρόμος πλέον είναι ανοιχτός”, σημείωσε, καταλήγοντας στις δηλώσεις της.