Σύρος: Καθαρισμός του μονοπατιού Πάγος – Γαλησσάς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πάγου

  • Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024 - 12:54

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πάγου πραγματοποιεί κατά τα δύο τελευταία Σαββατοκύριακα, εργασίες κλαδονομής σε τμήμα (με κίτρινο στην εικόνα) του μονοπατιού Πάγος - Γαλησσάς με σκοπό την αποκατάσταση της βατότητάς του.

Το μονοπάτι Πάγου – Γαλησσά έχει δημιουργηθεί πριν από δύο αιώνες και οριοθετείται από δύο ξερολιθικούς τοίχους οι οποίοι το διαχωρίζουν από τις γύρω ιδιοκτησίες. Έχει ασύμμετρο πλάτος δύο περίπου μέτρων και είναι από τα μονοπάτια που είναι καταχωρημένα στο κτηματολόγιο ως δρόμοι με κύριο το Ελληνικό Δημόσιο.

Από πληροφορίες που μάθαμε, το μονοπάτι εγκαταλείφθηκε μετά την καταστροφική πλημμύρα του 1976. Η εγκατάλειψη βοήθησε τη φύση στο έργο της και έτσι το μονοπάτι γέμισε γρήγορα με ποώδη βλάστηση (αστυβές, φασκόμηλα, θυμάρια, ασπάλαθοι), ενώ η θαμνώδης βλάστηση (αρευτιές, σκίνοι) που υπάρχει στο πλάι του μονοπατιού επεκτάθηκε καταλαμβάνοντας πολύ γρήγορα ολόκληρο το διάδρομο σε απόσταση περίπου 400 μέτρων, καθιστώντας εξ ολοκλήρου αδύνατη την πρόσβαση σε αυτό .

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πάγου, έχοντας ως στόχο τη δημιουργία μίας εύκολης και βατής πεζοπορικής διαδρομής στο κέντρο του νησιού, η οποία θα περνά μέσα από δέντρα, πήρε την πρωτοβουλία να πραγματοποιήσει έπειτα από την απαραίτητη έγκριση και αυτοψία της Διεύθυνσης Δασών Κυκλάδων καθαρισμό και κλαδονομή, η οποία λόγω του όγκου των εργασιών πραγματοποιείται τμηματικά κατά τα Σαββατοκύριακα.

Tο περασμένο Σαββατοκύριακο, οι εργασίες ολοκληρώθηκαν κατά ένα μεγάλο μέρος και ελπίζουμε ότι το επόμενο Σαββατοκύριακο με τις τελευταίες κλαδονομές και την αποκομιδή των κλαδιών θα ολοκληρωθούν πλήρως.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τους συμπολίτες μας, μέλη και φίλους του Πολιτιστικού Συλλόγου Πάγου για τη μαζική συμμετοχή τους στη δράση αυτή! Χωρίς εσάς η δράση αυτή θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί. Ευχαριστούμε επίσης θερμά και όσους ιδιοκτήτες γειτονικών αγροτεμαχίων συνέβαλλαν στην πραγματοποίηση της δράσης μας.

Χαιρόμαστε πολύ που καταφέραμε να συνεισφέρουμε από την πλευρά μας ώστε οι πεζοπόροι να μπορούν να χαρούν μία ακόμα όμορφη διαδρομή μήκους περίπου 2 χιλιομέτρων στη συριανή φύση και σας καλούμε να συμμετέχετε στην ολοκλήρωση της δράσης μας το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Απριλίου!