Το Επιμελητήριο Κυκλάδων υπέρ της κρουαζιέρας πολυτελείας στη Σύρο

Τις πρωτοβουλίες που ανέπτυξε, προκειμένου η Σύρος να τεθεί στον χάρτη της κρουαζιέρας, γνωστοποίησε το Επιμελητήριο Κυκλάδων, αποσκοπώντας στην τόνωση της τοπικής οικονομίας, μέσω μεθοδικών κινήσεων και στοχευμένων ενεργειών.

Η τριετής προσπάθεια του Επιμελητηρίου Κυκλάδων δείχνει να αποδίδει τους πρώτους καρπούς, καθώς πέτυχε την ένταξη της Σύρου στους προορισμούς πολυτελούς κρουαζιέρας, μετά και τις πτωτικές τάσεις που καταγράφηκαν στις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στο νησί.

Εξ αφορμής των δημόσιων ανακοινώσεων σχετικά με το θέμα, για τις ενέργειες του Επιμελητηρίου και τα αποτελέσματα τους, μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» ο πρόεδρος του, Γιάννης Ρούσσος, ο οποίος εστίασε στο σημείο των συνεργιών και των συλλογικών προσπαθειών, που θα αποφέρουν θετικότερα αποτελέσματα στην προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού κρουαζιέρας.

Οι ενέργειες και ο προγραμματισμός του Επιμελητηρίου Κυκλάδων για την κρουαζιέρα πολυτελείας

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων «αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η Σύρος καθώς και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες-μέλη του - στο πλαίσιο της γενικότερης οικονομικής συγκυρίας που έχει επηρεάσει το νησί ιδιαίτερα - έχει πάρει την απόφαση να ενταθούν οι προσπάθειές του για την υποστήριξη της τοπικής οικονομίας.

Τα τελευταία τρία χρόνια το Επιμελητήριο ασχολείται συστηματικά με την κρουαζιέρα καθώς και με την εκπαίδευση των επαγγελματιών του ευρύτερου τουριστικού κλάδου που έρχονται με οποιοδήποτε τρόπο σε επαφή με τους επισκέπτες κρουαζιέρας.

Ειδικά για την περίπτωση της Σύρου, έχει θέσει ως στόχο την ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας στο νησί, με έμφαση στην προσέλκυση ποιοτικού και πολυτελούς θαλάσσιου τουρισμού, ώστε τα σημεία πρόσδεσης να καταλαμβάνονται κατά το μέγιστο δυνατό από κρουαζιερόπλοια πολυτελείας.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας το Επιμελητήριο Κυκλάδων, με συνεργάτες ειδικούς στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας και επαφές με διεθνείς εταιρείες του χώρου, έκανε την περασμένη χρονιά την αρχή εξασφαλίζοντας, την προσέγγιση του πολυτελούς κρουαζιερόπλοιου Seabourn Odyssey. Πρόκειται για κρουαζιερόπλοιο το οποίο ανήκει στην εταιρεία Seabourn Cruises, μέλος του Ομίλου Carnival Corp με επιβάτες υψηλής αγοραστικής δύναμης, όπως αποδείχθηκε και στην πράξη στη Σύρο.  Κατά την παραμονή του Seabourn Odyssey στη Σύρο, το Επιμελητήριο Κυκλάδων διοργάνωσε Aegean Cuisine Welcome Reception στο Θέατρο Απόλλων, σε συνεργασία με το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης που παρουσίασε μουσική παράσταση με την Ορχήστρα των Κυκλάδων στον ίδιο χώρο. Το τουριστικό Profile του νησιού και οι συντονισμένες προσπάθειες όλων είχαν ως αποτέλεσμα, το υψηλού επιπέδου κοινό των επιβατών του κρουαζιερόπλοιου να αποκομίσει ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις για το νησί.

Όλα τα παραπάνω δεδομένα συνέβαλαν ώστε η Σύρος να ενταχθεί, ως προορισμός, με το συγκεκριμένο κρουαζιερόπλοιο   και το 2019.  με τρεις προσεγγίσεις συνολικά βάσει του προγράμματος που ακολουθεί.

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων, σήμερα, ανακοινώνει ότι σε συνέχεια αυτών των προσπαθειών εξασφάλισε, με τους ειδικούς συνεργάτες του, τις προσεγγίσεις των παρακάτω πολυτελών κρουαζιερόπλοιων στη Σύρο για το 2018 και 2019:

2018

Marella Discovery 2 (TUI Cruises): 1/7/2018, 12/8/2018, 7/10/2018

Το κρουαζιερόπλοιο θα προσεγγίσει απευθείας από την Κέρκυρα στο πλαίσιο θεματικής κρουαζιέρας (πολιτισμός, αιγαιοπελαγίτικη γαστρονομία).

Wind Star (Windstar Cruises): 21/8/2018, 31/8/2018

Το κρουαζιερόπλοιο θα προσεγγίσει στο πλαίσιο θεματικής κρουαζιέρας (αρχαίος πολιτισμός). Το πρόγραμμα της κρουαζιέρας με την Σύρο συνεχίζεται και το 2019.

2019

Wind Star (Windstar Cruises): 15/5/2019, 25/5/2019

Le Bougainville (Ponant Cruises): 20/7/2019, 25/7/2019, 2/8/2019

Το κρουαζιερόπλοιο είναι υπερπολυτελές και ανήκει στην κατηγορία της micro cruising - mega yachting. Αυτή την στιγμή είναι υπό κατασκευή και θα διαθέτει όλες τις κορυφαίες τεχνολογίες για τις ανέσεις των 200 επιβατών του, αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος.

Seabourn Odyssey (Seabourn Cruises/Carnival Corp. Group): 19/7/2019, 16/8/2019, 13/9/2019

Η εταιρεία Seabourn Odyssey εντάσσει την Σύρο ως προορισμό και το 2019, σε θεματική κρουαζιέρα με τίτλο «Tα διαμάντια της Αδριατικής και της ΝΑ Μεσογείου».

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων θεωρεί ότι οι αφίξεις των συγκεκριμένων κρουαζιερόπλοιων αποτελούν σημαντική ευκαιρία ώστε να υποδεχθεί η Σύρος επισκέπτες πολυτελούς κρουαζιέρας με όφελος την εμπορική αναζωογόνηση του νησιού και καλεί τα μέλη του να ανταποκριθούν ανάλογα». 

Χρειάζονται κοινές προσπάθειες

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, μίλησε για την εντατικοποίηση των προσπαθειών του συλλογικού φορέα που εκπροσωπεί, σε ότι αφορά στις ενέργειες του για την κρουαζιέρα, με έναρξη προ τριετίας, των δράσεων εκπαίδευσης των επιχειρηματιών που θα έρθουν σε επαφή με την κρουαζιέρα και παράλληλες κινήσεις προσέγγισης των εταιρειών κρουαζιέρας.

Ο ίδιος θέλησε να διευκρινίσει ότι απαιτούνται τουλάχιστον 2 χρόνια για να ενταχθεί στα δρομολόγια των εταιρειών κρουαζιέρας ένας προορισμός, οπότε οι επαφές και οι συνεργασίες που ανέπτυξε το Επιμελητήριο άρχισαν να αποδίδουν τα πρώτα δείγματα, όπως αυτά καταγράφονται από τις ανακοινώσεις προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων πολυτελείας στη Σύρο.

Ο κ. Ρούσσος έθεσε και την σημασία της ύπαρξης της λιμενικής υποδομής της Σύρου, που μπορεί με μερικές βελτιωτικές κινήσεις να λειτουργήσει καταλυτικά στην προσέγγιση μεγάλων κρουαζιερόπλοιων, αρκεί να υπάρξει η βούληση και ο προγραμματισμός για την υλοποίηση των συγκεκριμένων παρεμβάσεων. «Έχουμε έναν ντόκο στο λιμάνι, που είναι ένα πλεονέκτημα της Σύρου σε σχέση με άλλα νησιά όπου το πλοίο προσεγγίζει απομακρυσμένα. Το Επιμελητήριο προσπαθεί να συμβάλλει με κάθε τρόπο ώστε να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο αυτή η υποδομή και γι’ αυτό εστίασε σε πολυτελή και μεγάλα κρουαζιερόπλοια. Εάν γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις που θα επιτρέπουν την προσέγγιση μεγαλύτερου μήκους και μεγαλύτερου αριθμού επιβατών πλοίων, αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στη Σύρο να αξιοποιήσει σε μεγαλύτερο βαθμό, από ότι τώρα, την κρουαζιέρα και θα λειτουργήσει υπέρ της οικονομίας του νησιού».

Αυτή προοπτική έρχεται σε αντίθεση με τα μικρά κρουαζιερόπλοια των προηγούμενων χρόνων που προσέγγιζαν το νησί, σε συνδυασμό και με την πτωτική πορεία που κατέγραψαν οι προσεγγίσεις, γεγονός που κατέστησε σαφή την ανάγκη αντιμετώπισης του θέματος από κοινού με το Λιμενικό Ταμείο και τον Δήμο για την αντιστροφή αυτών των δεδομένων.

Για την σημασία προσέλκυσης κρουαζιέρας πολυτελείας, ο κ. Ρούσσος ανέφερε ότι «υπάρχουν μετρήσεις για τα ποσά που καταναλώνει ένας επισκέπτης κρουαζιέρας. Η Σύρος, μέχρι στιγμής, δεν είχε αυτή την τύχη, με εξαίρεση, σε συνεργασία με το Δήμο, την περυσινή προσέγγιση του πολυτελούς κρουαζιερόπλοιου, που φάνηκε το αποτέλεσμα στην αγορά του νησιού. Το τι ξοδεύει ένας επιβάτης εξαρτάται από το επίπεδο της κρουαζιέρας και τα κρουαζιερόπλοια που έχουμε προγραμματίσει είναι εφτάστερα, συγκεκριμένων προδιαγραφών και απαιτήσεων, με επιβάτες μεγαλύτερου εισοδηματικού επιπέδου από αυτούς που έρχονταν μέχρι τώρα στη Σύρο».

Μετά την περυσινή φιλοξενία, που από κοινού Επιμελητήριο και Δήμος προσέφεραν στο πολυτελές κρουαζιερόπλοιο «Seabourn Odyssey», ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου σχολίασε, ότι «τόσο η ύπαρξη της λιμενικής υποδομής, όσο και τα συστήματα ασφαλείας, σε συνδυασμό με την ύπαρξη ρυμουλκών και εκ παραλλήλου τα πολύ ευνοϊκά σχόλια των επιβατών, τα οποία απαιτούνται ώστε μία εταιρεία να εντάξει στο πρόγραμμα του έναν προορισμό, έδειξαν ότι η Σύρος μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για την κρουαζιέρα πολυτελείας. Χαρακτηριστικά είναι τα σχόλια των επιβατών του συγκεκριμένου πλοίου, όταν πέρυσι δήλωναν ότι το καλύτερο σημείο της 7ημερης κρουαζιέρας τους ήταν η Σύρος, γεγονός που ξαναφέρνει αυτό το πλοίο με 3 προσεγγίσεις στο νησί για τα 2019».