Ο έλεγχος κλιμακίου εφοριακών έφερε στο φως ληξιπρόθεσμες οφειλές πολλών εκατομμυρίων ευρώ στο νησί των ανέμων

Στο στόχαστρο της εφορίας οι επιχειρήσεις της Μυκόνου

  • Πέμπτη, 9 Αυγούστου, 2018 - 06:19

Σε κατάσταση «μάχης» βρέθηκε τα τελευταία 24ωρα κλιμάκιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το οποίο με τη συνδρομή  της Οικονομικής Αστυνομίας είχαν κάνει το τελευταίο τετραήμερο απόβαση στη Μύκονο, με σκοπό την πραγματοποίηση εξονυχιστικών φορολογικών ελέγχων στις επιχειρήσεις του νησιού.

Οι απλησιάστες τιμές της Μυκόνου σε συνδυασμό με τα εκατομμύρια επισκεπτών που συγκεντρώνονται στο νησί, αποτελούν στοιχεία που συνηγορούν υπέρ των υψηλών εσόδων, που με δεδομένη την έντονη φορολογική παραβατικότητα που έχει καταγραφεί στο πολυτελές νησί, οδήγησαν σε εκ νέου στόχευση των ελεγκτικών μηχανισμών, πολύ δε περισσότερο φέτος με την κατάρτιση ολοκληρωμένου σχεδίου φορολογικών ελέγχων.

Όχι μόνο πολυπληθές φορολογικό κλιμάκιο αλλά και μεθοδολογική διενέργεια ελέγχων, επί 4 ημέρες, από την Κυριακή έως εχθές Τετάρτη, «σάρωσε» τις επιχειρήσεις του κοσμοπολίτικου νησιού.

Το κλιμάκιο αποτελούμενο από 56 εφοριακούς, οι οποίοι κυριολεκτικά «ξεσκόνισαν» και έλεγξαν μεγάλες επιχειρήσεις του νησιού και ήδη από τις πρώτες ώρες έβγαλαν «λαβράκια».

Η φοροελεγκτική επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Τρίαινα», η οποία ολοκληρώθηκε εχθές, έγινε με τον σχεδιασμό που κατάρτισε το επιτελείο του επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή και είχε ως στόχο τον εντοπισμό επιχειρήσεων που αποκρύπτουν έσοδα, ή είναι ασυνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις με συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ο σχεδιασμός των ελέγχων των 96 ωρών είχε χωριστεί σε τρεις φάσεις, οι οποίες αφορούν σε συντονισμένες και στοχευμένες κινήσεις. Η επιχείρηση ελέγχων αφορούσε σε όλη την επιχειρηματική δραστηριότητα της Μυκόνου όπως ξενοδοχειακές μονάδες, θαλάσσιες δραστηριότητες, από ομπρέλες και ξαπλώστρες έως  θαλάσσια σπορ, εστίαση, μπαρ, επιχειρήσεις μετακίνησης τουριστών και εμπορικά καταστήματα.

Σε τρεις φάσεις ο σχεδιασμός

Ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ αφορά σε τρεις φάσεις ελέγχων με στόχο τον εντοπισμό κάθε είδους φορολογικών παραβάσεων των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, κατά την πρώτη φάση οι 56 εφοριακοί διενέργησαν ελέγχους σε επιχειρήσεις υψηλών τζίρων στις οποίες παρέμειναν έως το τέλος της ημέρας προκειμένου να αποτυπώσουν μία ολοκληρωμένη εικόνα για το ύψος των ημερήσιων εισπράξεων. Στη συνέχεια, οι εισπράξεις αυτές συγκρίνονται με τα έσοδα που έχει δηλώσει η επιχείρηση το προηγούμενο διάστημα, το οποίο μπορεί να αφορά λίγες ημέρες ή ακόμα και παρελθόντα έτη και στην περίπτωση που υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις ορίζεται η διαδικασία επιβολής των προστίμων που προβλέπει η νομοθεσία.

Η δεύτερη φάση του ελέγχου αφορά στις ταμειακές μηχανές και πολύ περισσότερο κατά πόσο αυτές είναι «πειραγμένες», καθώς το φαινόμενο αυτό έχει πάρει ραγδαίες διαστάσεις και σαφέστατα συνιστά φοροδιαφυγή. Φυσικά μέσα στο στάδιο του ελέγχου είναι και οι τυχόν παρεμβάσεις στις ταμειακές μηχανές, με την εισαγωγή σε αυτές ειδικών λογισμικών, τα οποία ακυρώνουν στο τέλος την ημέρας όσες αποδείξεις έχουν «χτυπηθεί».

Το τρίτο και τελευταίο στάδιο, αφορά στις ληξιπρόθεσμες και μη ρυθμισμένες οφειλές που τυχόν έχουν οι επιχειρήσεις προς την εφορία. Στην περίπτωση που όντως εξακριβωθεί, προχωρούν στη δέσμευση των εισπράξεων της ημέρας αλλά και επιταγών που υπάρχουν στο ταμείο έναντι των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Γι΄ αυτό άλλωστε τις ομάδες των ελεγκτών συνοδεύει και δικαστικός επιμελητής.

Έχουν πιάσει «λαβράκια»

Ήδη η επιχείρηση «Τρίαινα» έχει πιάσει στα «δίχτυα» της πραγματικά «λαβράκια», καθώς έχουν βρεθεί POS συνδεδεμένα με ξένες τράπεζες, αποστέλλοντας αυτομάτως τις εισπράξεις στο εξωτερικό, ληξιπρόθεσμες οφειλές πολλών χιλιάδων ευρώ και εργαζόμενοι στο Ισπανικό ΙΚΑ.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα έχουν διαρρεύσει, το κλιμάκιο εντόπισε στο κατάστημα της Luis Vitton στο κέντρο της Μυκόνου δύο POS συνδεδεμένα με την Ελβετία, ενώ άλλο ένα τέτοιο POS εντοπίστηκε σε άλλο κατάστημα της ίδιας εταιρίας.

Εκτός όμως από τα POS, εντοπίστηκαν και πάλι στο κατάστημα της Louis Vitton, Ισπανοί εργαζόμενοι ναι μεν ήταν ασφαλισμένοι όχι όμως στο ΙΚΑ της Ελλάδας, αλλά στο Ισπανικό ΙΚΑ, γεγονός που τελεί προς διερεύνηση περί της νομιμότητας της. Να σημειωθεί ότι τα δύο POS, όπως ήταν αναμενόμενο κατασχέθηκαν.

Αυτό όμως που πραγματικά έρχεται να προβληματίσει είναι ότι το κλιμάκιο ανακάλυψε σε πολύ γνωστή επιχείρηση της Μυκόνου, ληξιπρόθεσμες οφειλές που αγγίζουν το ύψος των πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Συγκεκριμένα ο έλεγχος ανακάλυψε ληξιπρόθεσμες και μη ρυθμισμένες οφειλές 4 εκατ. ευρώ προς την εφορία και μετά από την επίσκεψης της «Τρίαινα», οι ιδιοκτήτες έσπευσαν να τις αποπληρώσουν άμεσα.

Και οι παραβάσεις δεν έχουν τελειωμό στο νησί της Μυκόνου, αφού σε κέντρο στην Παράγκα της Μυκόνου διαπιστώθηκε, ύστερα από τον έλεγχο που διενεργήθηκε, ότι κατά έναν «μυστήριο» λόγο δεν είχαν κοπεί αποδείξεις 3.500 ευρώ. Επίσης, εξακριβώθηκε ότι σε κατάστημα τουριστικών ειδών που λειτουργεί στον ίδιο χώρο, τα εμπορεύματα που βρισκόταν προς πώληση,  δεν είχαν τιμολόγια αγοράς. Στο κέντρο επιβλήθηκε 48ωρο λουκέτο.

Σε επιχείρηση στον Ορνό εντοπίστηκε ταμειακή μηχανή με ειδικό λογισμικό, η οποία και κατασχέθηκε προκειμένου να διερευνηθεί περαιτέρω.

Και σε γνωστό ιταλικό εστιατόριο στο κέντρο της Μυκόνου κατασχέθηκαν οι ημερήσιες εισπράξεις ύψους 19.000 ευρώ διότι διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση είχε ληξιπρόθεσμες και μη ρυθμισμένες οφειλές προς την εφορία ύψους 380.000 ευρώ.

Τέλος, λουκέτο 48 ωρών επιβλήθηκε και σε μεγάλο πλυντήριο στη χώρα της Μυκόνου καθώς δεν είχε κόψει 67 αποδείξεις που αντιστοιχούν στο χρηματικό ποσό των 13.000 ευρώ.