¨ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ”

Αγωνιούν οι έμποροι του Ρεθύμνου για την επιβίωση των καταστημάτων τους

Έκκληση για τήρηση των μέτρων ώστε να επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις την περίοδο των γιορτών
  • Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου, 2020 - 06:23

Συμπληρώνοντας πέντε μήνες που τα εμπορικά καταστήματα παραμένουν κλειστά στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί για την προστασία από τον κορονοϊό και η αγωνία και η ανησυχία των εμπόρων εντείνεται καθημερινά βλέποντας την υγειονομική κατάσταση στη χώρα μας να συνεχίζει να είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Η προστασία της δημόσιας υγείας αποτελεί για τους ίδιους προτεραιότητα σε αυτή τη φάση, για αυτό και από πλευράς εμπορικού κόσμου γίνεται έκκληση στους πολίτες – καταναλωτές να τηρούν πιστά τα περιοριστικά μέτρα για δέκα ακόμα μέρες, έτσι ώστε, όπως τονίζουν, να μπορέσουμε όλοι να επιστρέψουμε σταδιακά στην κανονικότητά μας. Η επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την περίοδο των γιορτών αποτελεί ζήτημα επιβίωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργος Πολιουδάκης, επισημαίνοντας την αυστηρή τήρηση των μέτρων που ισχύουν και για τις εμπορικές επιχειρήσεις.

Η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων από τις αρχές Δεκεμβρίου αποτελεί για τους ίδιους ζήτημα ζωτικής σημασίας, με δεδομένο ότι ενδεχομένως λόγω των γιορτών να υπάρξει μια κίνηση στις εμπορικές επιχειρήσεις για να ζωντανέψει λίγο η εικόνα της πόλης και φυσικά να φτιάξει η κακή ψυχολογία των καταναλωτών.

«Εννοείται ότι θέλουμε να ανοίξουμε τα καταστήματά μας την περίοδο των γιορτών. Τα εμπορικά καταστήματα τηρούσαν τα υγειονομικά μέτρα με τις αποστάσεις και τον αριθμό των καταναλωτών με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της κάθε επιχείρησης αφενός και αφετέρου ούτως ή άλλως η κίνηση ήταν περιορισμένη. Θα μπορούσαν τα εμπορικά καταστήματα να είναι ανοικτά με περισσότερα μέτρα ασφαλείας, σε περιοχές όπως η Κρήτη, που είναι αποκομμένη από την υπόλοιπη Ελλάδα και έχει λιγότερα κρούσματα, θα μπορούσε να πάρει διαφορετικά μέτρα το κράτος. Τα νυχτερινά μαγαζιά, που υπήρχε συνωστισμός και από εκεί ξεκίνησε το πρόβλημα της αυξημένης διασποράς, είναι λογικό να οδηγηθούν σε λουκέτο. Σαν Σύλλογος κάνουμε μια έκκληση στους καταναλωτές και στους επιχειρηματίες, να τηρούν πιστά τα μέτρα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανοίξουμε πάλι τις γιορτές. Έστω μέχρι τις 5 του Δεκέμβρη να ανοίξει η αγορά, να δουλέψουμε όσο μπορέσουμε αυτές τις ημέρες λόγω και των Χριστουγέννων, που ο κόσμος θα θέλει να ψωνίσει. Όλος ο επιχειρηματικός κόσμος έχει φτάσει στο αμήν και δεν θα επιβιώσει αν για οποιοδήποτε λόγο δεν ανοίξουν τα μαγαζιά τις γιορτές. Η ζημιά είναι ήδη μεγάλη. Ακούμε για κυλιόμενα lockdown, ευελπιστούμε τουλάχιστον μέχρι τις γιορτές να είναι ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα, να δουλέψουμε λίγο, να αλλάξει και λίγο η ψυχολογία του κόσμου».

Τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας – Αύξηση των δικαιούχων στο πρόγραμμα μη επιστρεπτέας επιχορήγησης ζήτα ο Εμπορικός Σύλλογος

Μείζον ζήτημα για τον εμπορικό κόσμο του Ρεθύμνου αποτελεί η ενίσχυση της ρευστότητας, με δεδομένο όπως τονίζουν ότι τα εμπορικά καταστήματα έχουν κατεβάσει ρολά εδώ και πέντε μήνες, η οικονομική τους θέση είναι παραπάνω από δεινή. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου οι ενέργειες της κυβέρνησης με τις διευκολύνσεις της μη επιστρεπτέας προκαταβολής για το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου και της επιστρεπτέας επιχορήγησης των προηγούμενων μηνών είναι στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν συνολικά το πρόβλημα που καταγράφεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρόβλημα το οποίο θα το βρουν όπως λένε μπροστά τους τους επόμενους μήνες.

«Η προκαταβολή του κράτους μέχρι τώρα, οι 3 δόσεις που έχει δώσει από την αρχή του κορονοϊού, είναι επιστρεπτέα. Μόνο τώρα στην δόση του Δεκεμβρίου, η μισή είναι επιστρεπτέα, η άλλη μισή όχι. Το μισό δηλαδή είναι «δώρο». Τώρα θα δοθεί για το δίμηνο Σεπτέμβρη – Οκτώβρη, με βάση την πτώση του τζίρου, με βάση το προσωπικό που είχε η κάθε επιχείρηση. Και επίσης τώρα θα πάρουν ενίσχυση στην προκαταβολή Νοέμβριο και Δεκέμβριο και όσες επιχειρήσεις δεν είχαν προσωπικό και δεν μπορούσαν να μπουν σε επιστρεπτέα, από το κράτος. Έχουμε μετά και το επίδομα των 800 ευρώ που θα δώσει, αλλά δεν φτάνουν.

Συμπληρώνουμε σχεδόν μισό χρόνο, με τις επιχειρήσεις να είναι κλειστές. Πώς θα επιβιώσεις, ενώ τρέχουν οι υποχρεώσεις… Διάβασα ότι ανακοινώθηκε και η αναστολή πληρωμών για 75 ημέρες, των επιταγών που λήγουν 30 Νοέμβρη. Η αναστολή πληρωμών και οφειλών και όλα αυτά τα μέτρα είναι ευεργετικά μεν αλλά θα τα βρούμε μπροστά μας στο μέλλον. Αν δεν βγούμε από αυτή την κατάσταση, να ξεκινήσει ο τουρισμός και η οικονομική ζωή να είναι φυσιολογική, όλες οι επιχειρήσεις και πάλι θα σημειώσουν πτώση. Έχουμε στην πλάτη μας υποχρεώσεις 5 και 6 μηνών με κλειστά τα μαγαζιά μας» τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργος Πολιουδάκης.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης της Περιφέρειας Κρήτης, το οποίο αυξήθηκε κατά 10 εκ. ευρώ και ανέρχεται συνολικά σε 60 εκ. ευρώ για τις επιχειρήσεις της Κρήτης ο κ. Πολιουδάκης εξήγησε ότι ναι μεν είναι θετικό το γεγονός ότι αυξήθηκαν τα χρήματα, ωστόσο όπως διευκρίνισε αφορά τους ίδιους δικαιούχους, καθώς η Περιφέρεια έχει θέσει ως προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα την απώλεια τζίρου σε ποσοστό 90%. Αυτό όπως εξήγησε αφορά ουσιαστικά τα ξενοδοχεία αφήνοντας απ’ έξω το λιανεμπόριο. Για το λόγο αυτό επιμένουν με αίτημά τους προς την Περιφέρεια να προσαρμόσει τα κριτήρια, ώστε να μπορούν να ωφεληθούν από το πρόγραμμα περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπου έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ειδικότερα, σε δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», ο κ. Πολιουδάκης ανέφερε: «Στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης δεν αυξήθηκαν οι δικαιούχοι που θα λάβουν μη επιστρεπτέα προκαταβολή, απλώς προστέθηκαν 10 εκατ. Από 50 εκατ., έγιναν 60 εκατ. Όμως με τους όρους που έχει βάλει η Περιφέρεια, η ενίσχυση αυτή κυρίως θα πάει στα ξενοδοχεία που δεν άνοιξαν ή που άνοιξαν λίγο και είχαν πτώση τζίρου 90%. Από την αρχή του προγράμματος της Περιφέρειας είναι πολύ αυστηρές οι προδιαγραφές που έχουν τεθεί. Πρέπει να φτάσεις την βαθμολογία 90, πρέπει να έχεις 90% πτώση τζίρου, που σημαίνει ότι έστω και 80% να έχεις, αποκλείεσαι από την μη επιστρεπτέα. Άρα εφαρμόζεται μόνο για τα ξενοδοχεία και εκεί θα δοθούν και όλα τα λεφτά της Περιφέρειας. Είχαμε ζητήσει και αύξηση του κεφαλαίου και διεύρυνση των δικαιούχων, που μπορεί να γίνει μόνο με την χαλάρωση των ήδη υπαρχόντων κριτηρίων εισαγωγής. Της Περιφέρειας η προκαταβολή είναι όλη μη επιστρεπτέα».

Της Ελπίδας Αριστείδου