Επιχορήγηση ΟΤΑ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους προς τρίτους

  • Τετάρτη, 16 Ιουνίου, 2021 - 06:12

Το Υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε την επιχορήγηση, συνολικού ποσού έως 54.005.992,10€, σε Δήμους της χώρας, αποκλειστικά και μόνο για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους προς τρίτους (φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης).

Η κάλυψη ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, σύμφωνα με την σχετική λίστα του Υπουργείου, για δήμους των Κυκλάδων αφορά στους Δήμους: ΜΥΚΟΝΟΥ 88.232,56 ευρώ και ΣΥΡΟΥ-ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ 117.110,64 ευρώ.

Το ποσό της έκτακτης επιχορήγησης χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Η εξόφληση των παραπάνω οφειλών πραγματοποιείται μετά τη μεταφορά των αντίστοιχων πιστώσεων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, μέσω του λογαριασμού που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για κάθε Δήμο με τίτλο «Υπουργείο Εσωτερικών – Εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων Δήμου...», προκειμένου να διευκολύνεται η παρακολούθηση της διαδικασίας πληρωμών και η διενέργεια σχετικών ελέγχων.

Η σειρά εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων μπορεί να ανατρέπεται στις ακόλουθες περιπτώσεις: i) όταν αφορούν σε δικαστικές αποφάσεις οι οποίες είναι εκτελεστές, ii) όταν προβλέπονται ποινές και πρόστιμα σε περίπτωση καθυστέρησης, όπως τόκοι υπερημερίας κ.λπ., iii) όταν δεν προσκομίζονται όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, iv) όταν κρίνεται ως επείγουσα η άμεση πληρωμή ληξιπρόθεσμης υποχρέωσης, με την αυτονόητη βεβαίως υποχρέωση, ότι όταν επιλυθούν τα όποια ζητήματα ωριμότητας των ενταλμάτων που έχει παρακαμφθεί η χρονολογική τους σειρά, αυτά αποστέλλονται στην αμέσως επόμενη Εντολή Εξόφλησης.

To 60% των εισπραχθέντων με την παρούσα ποσών, παρακρατείται από τους επιχορηγούμενους ΟΤΑ στο πλαίσιο της μηνιαίας διαδικασίας κατανομής των δικαιούμενων Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων.

Αν οι Ο.Τ.Α. ολοκληρώσουν την αποπληρωμή του συνόλου των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους μέχρι τη λήξη του παρόντος προγράμματος τα ποσά επιχορήγησης που έλαβαν κατά τα οικονομικά έτη 2020 και 2021 για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους, δεν παρακρατούνται.