“ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΙΘΕΩΡΗΣΗ”

“Στοίχημα” η υγειονομική εικόνα για τον τουρισμό της Κρήτης

  • Τετάρτη, 25 Αυγούστου, 2021 - 06:24

Εικόνες που θύμισαν τουριστικές περιόδους παλιότερων ετών με αυξημένη κίνηση Ελλήνων και ξένων επισκεπτών, υψηλές πληρότητες και τόνωση στα τουριστικά έσοδα, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του Δεκαπενταύγουστου για τον τουρισμό του Ρεθύμνου, που πλέον επιστρέφει σε γνώριμους ρυθμούς με το βλέμμα ωστόσο στραμμένο στον έλεγχο της πανδημίας μετά την επιβολή “μίνι” lockdown αλλά και καραντίνας που τίθεται από σήμερα σε ισχύ για τους Γερμανούς επισκέπτες που επιστρέφουν από την Κρήτη.

Μετά την θετική αποτίμηση των προηγούμενων ημερών και την υψηλή επισκεψιμότητα Ελλήνων και ξένων επισκεπτών στην Κρήτη και το Ρέθυμνο “στοίχημα” για το μέλλον του τουρισμού -προκειμένου η κίνηση να διατηρήσει τη δυναμική της έως και τον Οκτώβριο- αποτελεί για τους παράγοντες του κλάδου ο έλεγχος της πανδημίας. Ήδη ο αντίκτυπος στις κρατήσεις , σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην “Κ.Ε” ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανώλης Τσακαλάκης έχει αρχίσει να διαφαίνεται, αφού η ροή των κρατήσεων έχει πατήσει “φρένο” ενώ παρατηρούνται και ακυρώσεις από την γερμανική αγορά . Όλα τα παραπάνω μετά το “βαθύ κόκκινο” στο οποίο εντάχθηκε η Κρήτη στον χάρτη του ECDC όσο και μετά την επιβολή καραντίνας στους Γερμανούς επισκέπτες με την επιδείνωση της υγειονομικής εικόνας να είναι καθοριστικός παράγοντας για το μέλλον του τουρισμό τους επόμενους μήνες.

Περιοριστικά μέτρα στο Ρέθυμνο έως και τις 25 Αυγούστου

Υπενθυμίζεται πως και το Ρέθυμνο από την Τετάρτη 18 Αυγούστου βρίσκεται σε “μίνι” lockdown το οποίο και βρίσκεται σε ισχύ έως και την Τετάρτη 25 Αυγούστου.

Τα μέτρα που ισχύουν είναι:

– Απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας και

– Απαγόρευση της μουσικής σε κέντρα διασκέδασης και επιχειρήσεις εστίασης.

Επιπλέον, από τη 01:00 έως τις 06:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους:

– Μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας και

– Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).

"Καραντίνα" για τους Γερμανούς τουρίστες που επιστρέφουν και απο την Κρήτη

Σε περιοχές υψηλού κινδύνου λόγω των κρουσμάτων κορωνοΐού, κατέταξε και η Γερμανία πέντε ελληνικά νησιά μεταξύ αυτών και την Κρήτη, επιβάλλοντας καραντίνα στους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τους προορισμούς αυτούς στην Γερμανία, μέτρο που τίθεται σε ισχύ από σήμερα και αφορά την Κρήτη, τη Ρόδο, την Κω, τη Μύκονο και τη Νάξο.

Αυτό σημαίνει πως ταξιδιώτες προερχόμενοι από περιοχές υψηλού κινδύνου, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν αναρρώσει, θα τεθούν σε καραντίνα για δέκα ημέρες, αλλά μπορούν να απαλλαγούν από αυτήν μετά από πέντε ημέρες εάν το διαγνωστικό τους τεστ είναι αρνητικό. Δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή έχουν αναρρώσει.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ, ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ

Η περίοδος του Δεκαπενταύγουστου , αν και κινήθηκε για δεύτερη χρονιά στη “σκιά” της πανδημίας, έφερε χαμόγελα και ικανοποίηση στους επαγγελματίες στον κλάδο του τουρισμού, θυμίζοντας σε πολλούς έτη όπως το 2019 με την κίνηση να διατηρείται υψηλή τόσο σε ότι αφορά Έλληνες, όσο και ξένους επισκέπτες. Μεγάλη “έκπληξη” φέτος αποτέλεσαν οι Έλληνες επισκέπτες που κατέκλυσαν το Ρέθυμνο προκειμένου να κάνουν ολιγοήμερες διακοπές.

Όπως εξήγησε μιλώντας στην “Κ.Ε” ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανώλης Τσακαλάκης: “Υπήρξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από Έλληνες επισκέπτες που μάλιστα ξεπέρασε και το 2019. Αν και φέτος ήταν πολλοί οι Έλληνες που επισκέφτηκαν το Ρέθυμνο ήταν αρκετά περιορισμένες οι διαμονές , η πλειοψηφία των οποίων δεν ξεπερνούσε τις τρεις ημέρες. Τα ξενοδοχεία είχαν όλες τις προηγούμενες ημέρες υψηλά ποσοστά σε πληρότητες και το θετικό είναι ότι εκτός από τους ξένους επισκέπτες βλέπουμε ότι το ενδιαφέρον των Ελλήνων συνεχίζεται και για τον Σεπτέμβριο” υπογράμμισε ο κος Τσακαλάκης.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων αναφέρθηκε και στους νέους περιορισμούς για το Ρέθυμνο αλλά και την επιβολή καραντίνας για τους Γερμανούς επισκέπτες που επιστρέφουν από πέντε ελληνικούς προορισμούς μεταξύ των οποίων και η Κρήτη τονίζοντας πως ο αντίκτυπος στις κρατήσεις ήταν άμεσος ενώ τις επόμενες ημέρες θα φανεί αν το “φρένο” αυτό στις κρατήσεις θα διατηρηθεί ή θα ανακόψει την πορεία του. Βασική μέριμνα για τους επαγγελματίες του κλάδου, που δίνουν έμφαση στην τήρηση των μέτρων αποτελεί η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας του Νομού που θα είναι καθοριστική τους επόμενους μήνες για τον τουρισμό. Όπως εξήγησε ο κος Τσακαλάκης :“Από σήμερα οι ανεμβολίαστοι που θα επιστρέφουν στη Γερμανία θα μπαίνουν σε καραντίνα. Η Γερμανία είναι μια σημαντική αγορά – τροφοδότης για τον Ελληνικό τουρισμό, επομένως ο αντίκτυπος από την απόφαση αυτή είναι σημαντικός. Κάποιες κρατήσεις ακυρώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες αφού η Κρήτη βρισκόταν ήδη σε βαθύ κόκκινο στον χάρτη του ECDC. Μετά την απόφαση της Γερμανίας είδαμε επιπλέον ακυρώσεις, ωστόσο όχι σε μεγάλο βαθμό. Διαπιστώσαμε όμως ότι η κάμψη που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες αυξήθηκε κι άλλο με την Γερμανική αγορά. Η υγειονομική εικόνα είναι καθοριστική και ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να κρατήσουμε τον τουρισμό και τους επόμενους μήνες”.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ

Θετικός ήταν ο απολογισμός τις προηγούμενες ημέρες και για την εστίαση που κινήθηκε σε επίπεδο τζίρων παίρνοντας την “ανάσα” που προσδοκούσε. Όπως ανέφερε μιλώντας στην “Κ.Ε” ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Ανδρέας Κλαψινός: “η κίνηση διατηρήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα τον Δεκαπενταύγουστο και δημιούργησε μια αισιοδοξία. Είδαμε πολλούς επισκέπτες Έλληνες και ξένους και μάλιστα η κίνηση θύμιζε παλαιότερα έτη”. Πλέον οι προσδοκίες στρέφονται στον τουριστικό Σεπτέμβριο , μετά την αναμενόμενη κάμψη στα τέλη Αυγούστου η οποία παρατηρείται κάθε χρόνο στην εστίαση και συνεπώς δεν ανησυχεί τους επαγγελματίες που δηλώνουν αισιόδοξοι και για τον Σεπτέμβριο.

Ο ίδιος ωστόσο δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο μίνι lockdown που επιβλήθηκε στο Ρέθυμνο τονίζοντας πως για την ώρα η εστίαση έχει πολύ μικρό αντίκτυπο από την επιβολή του lockdown στο Ρέθυμνο σε αντίθεση με τον κλάδο της αναψυχής και επανέλαβε την ανάγκη τήρησης των μέτρων με στόχο η επιδημιολογική εικόνα του Ρεθύμνου, να επιτρέψει την συνέχεια της τουριστικής περιόδου και τον Σεπτέμβριο αλλά και τον Οκτώβριο.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 50% Η ΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΨΥΧΗ ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Για έναν δυναμικό Δεκπενταύγουστο στην αναψυχή έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συλλόγου καταστημάτων παραλιακής ζώνης Βαγγέλης Μπικάκης.

Ο ίδιος ωστόσο τόνισε πως η επιβολή lockdown που ακολούθησε έφερε άμεσα πτώση πάνω από 50% στα καταστήματα αναψυχής. Βασικοί λόγοι είναι οι περιορισμοί στη μουσική αλλά και το ωράριο ενώ όπως τόνισε και για τον τουρισμό η εικόνα με τα κλειστά καταστήματα και τους άδειους δρόμους δεν είναι η ιδανική για έναν τουριστικό προορισμό. Ο ίδιος εξέφρασε την βεβαιότητα πως“η επιδημιολογική εικόνα του Ρεθύμνου θα καθορίσει τα πάντα” αναφορικά με το μέλλον του τουρισμού ενώ πρόσθεσε πως ο απολογισμός των ημερών του Δεκπαενταύγουστου δημιούργησε αισιοδοξία η οποία ωστόσο θα πρέπει να διατηρηθεί. Παράλληλα, πρόσθεσε: “Η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και ελέγχεται και η τήρηση των μέτρων κάτι που είμαστε αισιόδοξοι ότι θα συμβάλλει στην βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας του Ρεθύμνου. Τον Δεκαπενταύγουστο είχαμε μια πολύ καλή πορεία στο Ρέθυμνο ειδικά σε ότι αφορά τους επισκέπτες που ήταν και καλή η ποιότητά τους και οι ηλικίες τους και αυτό μας δημιούργησε αισιοδοξία. Το παν όμως είναι να το διατηρήσουμε”.