Αποτίμηση της καλοκαιρινής σεζόν στη Σύρο, από τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, Β. Αλεξανδρίδη με φόντο και την εμπορική κίνηση

“Να κεφαλαιοποιήσουμε τη φετινή τουριστική επιτυχία μας”

Επί τάπητος η διεύρυνση των ωραρίων των καταστημάτων και ζητήματα που αφορούν τις υποδομές και τις δυνατότητες του τόπου

Την αξιολόγηση της πορείας του φετινού καλοκαιριού - που κατά γενική ομολογία χαρακτηρίζεται ως ιδιαιτέρως επιτυχημένη -, από κάθε αρμόδια πλευρά, με στόχο να κεφαλαιοποιήσει οφέλη η πρωτεύουσα των Κυκλάδων και να προετοιμαστεί καλύτερα για τα επόμενα χρόνια, επισημαίνει ως μονόδρομο, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Βαγγέλης Αλεξανδρίδης.

Αναγνωρίζοντας πως η Σύρος έχει περιθώρια σημαντικής βελτίωσης σε κάθε επίπεδο προκειμένου να στοχεύσει και να επιτύχει σταθερή τουριστική τροχιά, ο κ. Αλεξανδρίδης δίνει απαντήσεις σχετικά με τον τρόπο ανταπόκρισης των εμπορικών καταστημάτων τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν, το ωράριο λειτουργίας τους, την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την ασφάλεια των καταναλωτών, καθώς επίσης τοποθετείται όσον αφορά τις υποδομές του τόπου σε συνάρτηση με τη διαχείριση της επισκεψιμότητας.

Πιο αναλυτικά, ο ίδιος παρατηρώντας το διάστημα του καλοκαιριού, παραδέχεται πως απαιτείται διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων σε περιόδους που το νησί έχει τουρισμό, ενώ σε κατηγορηματικό τόνο, υπερασπίζεται το αίτημα αναζήτησης λύσεων για το κυκλοφοριακό και την τμηματική πεζοδρόμηση της οδού Σταματίου Πρωίου. Από την πλευρά του, σημειώνει τις κινήσεις που μελετά να κάνει προσεχώς ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου, ενώ επισημαίνει πως με τη σειρά τους, ο Δήμος και η Δημοτική Αρχή οφείλουν να βρουν λύσεις για “καυτά” θέματα που ταλαιπωρούν το ιστορικό κέντρο σε περιόδους αυξημένης επισκεψιμότητας.

  • Η γενική εικόνα είναι πως το φετινό καλοκαίρι κύλησε πολύ καλά όσον αφορά τον τουρισμό και την επισκεψιμότητα. Βρισκόμαστε στην “αυγή” του Σεπτεμβρίου. Ποια είναι η δική σας εικόνα για τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν;

“Η εικόνα που εισπράξαμε είναι ίδια, όπως αυτή που έχει αντιληφθεί όλος ο κόσμος στο νησί μας. Το φετινό καλοκαίρι είχε πάρα πολύ καλή κίνηση και υψηλή επισκεψιμότητα. Δεν νομίζω πως – τουλάχιστον για τα τελευταία δέκα χρόνια – έχει υπάρξει άλλη όμοια χρονιά με τη φετινή. Όποιον και να ρωτήσετε θα πει ότι η επισκεψιμότητα ήταν πολύ υψηλή.

Η Σύρος είχε ανάγκη αυτόν τον κόσμο και πήρε ανάσα, γιατί όλο το διάστημα των περασμένων μηνών και κυρίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που είχαμε και lockdown, μέτρησε “πληγές”.

Διαπιστώσαμε κίνηση καθώς ο κόσμος προφανώς μετά από δύο δύσκολους χειμώνες, θέλησε να ταξιδέψει.

Η θετική εικόνα που διαπιστώσαμε σίγουρα οφείλεται στο γεγονός πως παλέψαμε ώστε το νησί μας να είναι “πράσινο” από άποψη κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά και στο γεγονός πως διαθέτουμε Νοσοκομείο. Είδαμε ότι υπήρξε κόσμος που προτίμησε τη Σύρο, ενώ είδαμε και αρκετό κόσμο νεαρής ηλικίας.

Η αλήθεια είναι πως τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρήσαμε μία “ένεση” οικονομική που ήταν απαραίτητη για τον τόπο. Όλο αυτό το όφελος πρέπει να το κεφαλαιοποιήσουμε και πρέπει να ξέρουμε ποιοι είμαστε και πού θέλουμε να φτάσουμε”.

  • Η επισκεψιμότητα μεταφράστηκε και σε εμπορική κίνηση στα καταστήματα;

“Βεβαίως. Οι καταναλωτές ανταποκρίθηκαν και προχώρησαν σε αγορές όλο το καλοκαίρι. Προσπαθήσαμε σε επίπεδο ποιότητας – τιμής να κινηθούμε σε αξιοπρεπή σημεία και να προσφέρουμε κάτι καλό στους μόνιμους κατοίκους της Σύρου και στους επισκέπτες. Φάνηκε πως ο κόσμος αναγνώρισε τις προσπάθειές μας να έχουμε καλές τιμές και μας στήριξε”.

  • Η εκπτωτική περίοδος λειτούργησε ενισχυτικά προκειμένου να προσελκύσετε κόσμο στα καταστήματά σας;

“Σαφέστατα. Οι τιμές μας ήταν πολύ καλές, οι εκπτώσεις υψηλές και πάντοτε υπάρχει ποικιλία στο δικό μας εμπόρευμα. Γι αυτό τα καταστήματα είχαν αυτά τα αποτελέσματα. Μπήκαν χρήματα στα ταμεία μας. Ο κόσμος ξόδεψε”.

  • Άκρως σημαντικός παράγοντας για την κίνηση στα καταστήματα είναι και η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Πώς κινήθηκαν οι καταστηματάρχες στη Σύρο;

“Το θέμα με την προσέλευση των ατόμων στα καταστήματα έχει τηρηθεί στο 100%. Ο κόσμος είναι ενημερωμένος, ευαισθητοποιημένος, υπεύθυνος και περίμενε στην πόρτα, τηρώντας τα όρια σε κάθε κατάστημα. Από την πλευρά τους και οι καταστηματάρχες τήρησαν τα προβλεπόμενα. Είχαν αντισηπτικά, φορούσαν μάσκες και δεν επέτρεπαν την είσοδο σε περισσότερα άτομα, από τον αριθμό που επιτρεπόταν. Θεωρώ πως και αυτό έρχεται να ενισχύσει την καλή εικόνα της Σύρου καθώς οι επισκέπτες θέλουν να αισθάνονται ασφαλείς”.

  • Αναφορικά με την παρουσία της κρουαζιέρας φέτος στο νησί, ποια είναι η εικόνα που καταγράψατε; Διαπιστώσατε ή όχι, επισκέπτες από κρουαζιερόπλοια στα καταστήματα και τους εμπορικούς δρόμους;

“Έχει γίνει μία πολύ σημαντική συνεργασία και δουλειά μεταξύ του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και του Λιμενικού Ταμείου Σύρου για την ανάπτυξη της πολυτελούς κρουαζιέρας. Ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου προσυπογράφει σε αυτήν την κατεύθυνση και στηρίζει από την πλευρά του. Εμείς πιστεύουμε στην κρουαζιέρα και θεωρούμε πως θα αποκομίσουμε όφελος τα επόμενα χρόνια. Για το 2021, δεν μπορώ να πω ότι προέκυψε ανακουφιστική οικονομική κίνηση από τον θαλάσσιο τουρισμό. Είχαμε συγκεκριμένες προσεγγίσεις, με τους επισκέπτες να μην βγαίνουν ελεύθερα στην πόλη λόγω πανδημίας και πρωτοκόλλων.

Σε επαφές μου με άλλους προορισμούς όμως, διαπιστώθηκε η ίδια κατάσταση. Είναι γνωστό πως οι επιβάτες της κρουαζιέρας μετακινούνται με πολύ προσοχή και χωρίς μεγάλη ελευθερία στην εποχή της πανδημίας. Νομίζω πως τα επόμενα χρόνια, θα είμαστε καλύτερα. Φέτος, όχι, δεν ενισχυθήκαμε από την κρουαζιέρα”.

  • Αρκετά καταστήματα για ένδυση, υπόδηση, αλλά και κοσμηματοπωλεία και καταστήματα οπτικών παρέμεναν σε λειτουργία ως αργά το βράδυ, σε καθημερινό επίπεδο και συνεχίζουν και σήμερα. Αυτό το επέλεξαν λόγω επισκεψιμότητας. Υπήρξαν όμως και καταστήματα που παρέμειναν κλειστά και ακολούθησαν ένα συγκεκριμένο ωράριο, αδιαφορώντας για τον τουρισμό στο νησί. Θα γίνουν ενέργειες από εσάς για αλλαγή αυτής της κατάστασης;

“Δυστυχώς κλείνουν μερικοί τα καταστήματά τους. Θα αναλάβει ο Εμπορικός Σύλλογος μία πρωτοβουλία μετά τον Σεπτέμβρη, ώστε να επιχειρήσουμε να αλλάξουμε το ωράριο που ακολουθούμε και δεν ταιριάζει πλέον με τις ανάγκες που προκύπτουν και τουριστικά.

Είμαστε ένα νησί που δουλεύει δώδεκα μήνες τον χρόνο. Πρέπει να βελτιώσουμε την κατάσταση τον χειμώνα και έχουμε κάποιες προτάσεις που δεν είναι ακόμη ανακοινώσιμες. Θα πρέπει το καλοκαίρι, απαραιτήτως από 1η Ιουλίου έως και 31 Αυγούστου, όλες τις ημέρες, πρωί, απόγευμα, βράδυ, τα καταστήματα να είναι ανοικτά”.

  • Αν ο κλάδος σας ανταποκριθεί, θα δείξει στην πράξη ότι αγκαλιάζει τον τουρισμό. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.

“Ακριβώς. Αν θέλουμε να στηρίξουμε τον τουρισμό και να κερδίσουμε ένα κομμάτι σημαντικό, θα πρέπει να κοιτάξουμε να αυξήσουμε τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων μας. Πρέπει να αποδείξουμε πως είμαστε ένα νησί που ζητά τον τουρισμό υπεύθυνα. Άρα, εντός Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουμε έναν μεγάλο διάλογο με τα μέλη μας για να δούμε πώς θα αλλάξουμε το ωράριο από το 2022”.

  • Αποδείχθηκε ως τώρα άκαρπη η προσπάθεια για πεζοδρόμηση του πρώτου τμήματος της οδού Σταματίου Πρωίου. Θα επιμείνετε σε αυτή την πρόταση – αίτημά σας; Σίγουρα η εικόνα των πεζών να βρίσκονται μαζί με οχήματα και δίκυκλα τη θερινή περίοδο και μάλιστα σε έναν κεντρικό εμπορικό δρόμο, δεν είναι η καλύτερη εικόνα που εισπράττει ο επισκέπτης από κάθε άποψη.

“Η άποψη του Συλλόγου είναι πως όσοι δεν θέλησαν να πεζοδρομήσουν αυτό το τμήμα ήταν λάθος. Και μιλήσαμε για απογευματινή πεζοδρόμηση για κάποιες ώρες. Δεν το ζητάμε μόνον για να έχουν όφελος τα καταστήματα. Όφελος θα έχει συνολικά το νησί, από την εικόνα που θα παρουσιάζει στους επισκέπτες. Είναι ένας εμπορικός δρόμος στον οποίον δεν μπορούν να συνυπάρχουν οχήματα και πεζοί. Σαφέστατα υπήρχε ένας σοβαρός προβληματισμός με την οδό Κέας αναφορικά με τον όγκο που θα σήκωνε, αλλά πρέπει να βρεθεί λύση ώστε ο κόσμος να κινείται με ασφάλεια και ελεύθερα.

Ίσως είναι δύσκολη μία συνολική πεζοδρόμηση, αλλά η τμηματική και συγκεκριμένα τα απογεύματα του καλοκαιριού, το Πάσχα και τα Χριστούγεννα νομίζω πως είναι εφικτή. Όλοι θα πρέπει να εξετάσουμε το καλό του τόπου μας και να μην κοιτάζουμε μόνον την προσωπική μας εξυπηρέτηση. Αυτό το θέμα πρέπει να συζητηθεί ξανά”.

  • Σίγουρα το ιστορικό κέντρο μπορεί να ανακουφιστεί και κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, αν αντιμετωπισθεί το κυκλοφοριακό. Ποια είναι η γνώμη σας για τη στάση του Δήμου σε αυτό το θέμα; Δυστυχώς ως τώρα και από την παρούσα Δημοτική Αρχή δεν έχουμε δει κάποια κίνηση.

“Δυστυχώς. Επειδή μιλούσα με αρκετό κόσμο και με επισκέπτες, όλοι παρατηρούσαν ότι το νούμερο ένα πρόβλημα είναι το κυκλοφοριακό και ουσιαστικά η έλλειψη χώρων στάθμευσης. Αυτό εντόπιζαν και κατά τη διάρκεια των αφίξεων των πλοίων, το έντονο μποτιλιάρισμα. Είναι βέβαιο ότι όποιος προσεγγίζει την Ερμούπολη, δεν βρίσκει να παρκάρει.

Αυτό το θέμα πρέπει να λυθεί. Κατά την άποψή μας, θα πρέπει ο Δήμος να ξεκινήσει έναν διάλογο με όλες τς πλευρές. Εμείς θα στείλουμε μία επιστολή προς τον Δήμαρχο για να ξεκινήσει έναν διάλογο για το πώς μπορούμε να διαχειριστούμε επιτέλους ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα.

Η Ερμούπολη που έχει δεχθεί και την ανάπλαση, καλώς αναβαθμίστηκε, αλλά έχασε θέσεις στάθμευσης. Και χάνει συνεχώς. Πρέπει να βρούμε λύση σε αυτό το πρόβλημα για το καλό του νησιού μας και την ανάπτυξή του. Πρέπει να ξεβολευτούμε αν θέλουμε το καλό του τόπου μας. Πρέπει να κοιτάξουμε το σύνολο. Και σαφώς και ο Δήμος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να μελετήσει το θέμα για να βρεθούν λύσεις”.

  • Ακολουθεί φθινόπωρο και χειμώνας. Το νησί δείχνει πως θα έχει κόσμο για κάποιο μικρό διάστημα. Σας ανησυχεί η πορεία της πανδημίας αναφορικά με την ενδεχόμενη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων το προσεχές διάστημα;

“Νομίζω πως μέχρι και τις 15 Σεπτέμβρη θα έχουμε καλή επισκεψιμότητα. Θα έχουμε αρκετές αφίξεις. Συζητώ και με την πλευρά των ξενοδόχων και των καταλυματιών και διαπιστώνω πως έχουμε κρατήσεις.

Θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε τον χειμώνα. Θέλω να πιστεύω πως δεν θα έχουμε τόσους περιορισμούς και lockdown όπως πέρυσι. Σίγουρα – και αναλόγως της πορεία της πανδημίας, θα έχουμε κάποιες δεσμεύσεις. Αλλά όσο προοδεύει ο εμβολιασμός θα είναι καλύτερα.

Το δικό μου μήνυμα είναι να εμβολιαστεί ο κόσμος που παραμένει διστακτικός για να προχωρήσουμε τη ζωή μας. Κάθε μέρα στο νησί μας έχουμε μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων, αλλά γι αυτό δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε. Πρέπει να εμβολιαστεί ο κόσμος.

Κλείνοντας θέλω να επαναλάβω κάτι σημαντικό. Πρέπει όλοι να δούμε το καλό του τόπου και να κεφαλαιοποιήσουμε το φετινό μας όφελος”.