Βάλλονται οι δύο κλάδοι της οικονομίας σε ανησυχητικό βαθμό εξαιτίας των τελευταίων κυβερνητικών αποφάσεων για τους ανεμβολίαστους στη χώρα, όπως δηλώνουν οι πρόεδροι του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου και της “Τερψιχόρης”

Αγωνία σε λιανεμπόριο και εστίαση λόγω νέων μέτρων και ελέγχων

Αναμένουν λεπτομέρειες σήμερα από τη σχετική ΚΥΑ που θα εκδοθεί για την εντατικοποίηση των ελέγχων, οι πλευρές της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος

Στο κόκκινο... βρίσκεται η αντοχή των κλάδων της εστίασης και του λιανικού εμπορίου σε πανελλαδικό επίπεδο, στα νησιά και στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, καθώς τα νέα κυβερνητικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους που ξεκινούν από αύριο, φέρνουν τους επιχειρηματίες και τους εμπόρους αντιμέτωπους με νέο κύκλο απώλειας εσόδων, αλλά και πελατών – καταναλωτών.

Συγκεκριμένα, οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για είσοδο ανεμβολίαστων πολιτών σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, μικτούς χώρους διασκέδασης, ανοικτούς χώρους διασκέδασης, εμπορικά κέντρα, καταστήματα και κομμωτήρια μόνον μετά από διενέργεια rapid test ή test PCR (πάντα αρνητικό), προκάλεσαν νέες αντιδράσεις από Συλλόγους και Ομοσπονδίες, πλευρές οι οποίες εκφράζουν την αγωνία και τους φόβους των επιχειρηματιών εστίασης και των εμπόρων σχετικά με το νέο οικονομικό πλήγμα που θα δεχθούν.

Παράλληλα δε, οι εκπρόσωποι αυτών των κλάδων κάνουν λόγο για μέτρα που κινούνται μακριά από τη βάση της λογικής, καθώς η κυβέρνηση αφήνει ελεύθερους τους ανεμβολίαστους σε χώρους προμήθειας τροφίμων και σούπερ μάρκετ, αλλά και σε φαρμακεία, σε χώρους άσκησης θρησκευτικού δικαιώματος (εκκλησίες) και σε μέσα μεταφοράς, όπου και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, οι πλευρές της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος αναμένουν – λογικά σήμερα – την έκδοση της νέας ΚΥΑ, στο περιεχόμενο της οποίας θα εξειδικεύονται τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, αλλά και θα δίδονται σαφείς κατευθύνσεις σχετικά με την εντατικοποίηση των ελέγχων.

Σημειώνεται εξ αρχής, πως, απόφαση που τρομάζει εμφανώς τους πολύπαθους κλάδους του λιανεμπορίου και της εστίασης αποτελεί η αναφορά για την αύξηση των προστίμων (5.000 ευρώ σε παραβάτες και 15 ημέρες κλείσιμο επιχείρησης).

Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, πρέπει να αναφερθεί πως σε συνέχεια των κυβερνητικών αποφάσεων και της εξαίρεσης των εκκλησιών από τα μέτρα, ήρθε η Ιερά Σύνοδος χθες και με εγκύκλιό της, επιβάλλει τη διενέργεια rapid test στους ανεμβολίαστους πιστούς που θέλουν να εισέλθουν στους ναούς.

Σήμερα οι κατευθύνσεις για τους ελέγχους

Σχετικά με τη στάση της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος που έχουν επιφορτιστεί με την ευθύνη των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς της Covid-19, ρωτήθηκε τόσο ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας στο Ν. Αιγαίο, Πέτρος Βασιλάκης, όσο και ο Λιμενάρχης Σύρου, Γιάννης Βαμβακούσης.

Ειδικότερα για την ευθύνη της Αστυνομίας στο κομμάτι των ελέγχων των επιχειρήσεων, ο κ. Βασιλάκης υπήρξε σαφής. “Η Αστυνομία συνεχίζει και πραγματοποιεί ελέγχους για την τήρηση των μέτρων κατά της Covid-19. Δεν έχουμε σταματήσει. Η Ελληνική Αστυνομία καθημερινά πραγματοποιεί περί τους 1.000 ελέγχους σε όλη την περιφέρεια, δηλαδή σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα” ανέφερε σχετικά, ενώ αναφορικά με τη νέα κατεύθυνση της πραγματοποίησης ελέγχων και σε άλλες επιχειρήσεις και υπηρεσίες, πρόσθεσε πως αναμένουν τις λεπτομέρειες από την ΚΥΑ που θα εκδοθεί.

Ο έλεγχοι εστιάζουν κάθε φορά στο αντικείμενο αναλόγως του πώς βγαίνουν τα μέτρα. Αυτό αφορά όλους τους ελεγκτικούς φορείς. Άρα, εστιάζουμε τους ελέγχους στην ουσία. Συνεχίζουμε τους ελέγχους αναλόγως των κυβερνητικών μέτρων και στον βαθμό που αυτά μας αφορούν” δήλωσε ο ίδιος, δίνοντας παρακάτω μία γενική εικόνα των παραβάσεων που διαπιστώνουν οι αστυνομικοί καθημερινά. “Κάποιες ημέρες οι παραβάσεις είναι πιο λίγες, κάποιες ημέρες όπως τα Σαββατοκύριακα είναι πιο πολλές. Κατά τον ίδιο τρόπο θα εστιάσουμε και στους υπόλοιπους ελέγχους βάσει της ΚΥΑ που θα εκδοθεί και θα μας προωθηθεί” επανέλαβε κατηγορηματικά ο ίδιος, απαντώντας τέλος στην ερώτηση αν οι αστυνομικοί συναντούν αντιδράσεις κατά τη διάρκεια των ελέγχων.

Όχι. Δεν έχουμε αντιμετωπίσει αντιδράσεις μέχρι στιγμής πουθενά. Αν διαπιστώσουμε παράβαση επιβάλουμε πρόστιμο και αν κάποιος επιθυμεί να προσφύγει, το κάνει. Προς το παρόν δεν έχουμε συναντήσει κάτι. Οι περισσότεροι προσέχουν” σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, επαναλαμβάνοντας τέλος πως, “ενδεικτικά για τα μαγαζιά εστίασης, κάνουμε αντιπαραβολή των εγγράφων. Εξετάζουμε αν όσοι είναι μέσα έχουν τα πιστοποιητικά και έχουν ελεγχθεί από το κατάστημα. Πρέπει να τηρούνται τα μέτρα και τα πρωτόκολλα”.

Σε ανάλογο τόνο απάντησε και ο Λιμενάρχης Σύρου, διευκρινίζοντας εξ αρχής όμως, πως, για τις επιχειρήσεις εστίασης, οι έλεγχοι γίνονται στο σύνολό τους από την Αστυνομία.

Όχι με την εστίαση δεν έχουμε καθόλου εμπλοκή. Είναι αρμοδιότητα και ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας” ανέφερε πρωτίστως ο κ. Βαμβακούσης εστιάζοντας την αναφορά του παρακάτω στον έλεγχο των πολιτών που θέλουν να επιβιβαστούν στα πλοία.

Όσον αφορά εμάς, ακόμη δεν έχει εκδοθεί η Υπουργική απόφαση η οποία θα ισχύει από το Σάββατο. Επομένως δεν έχω κάτι να πω επί της ουσίας. Εμείς συνεχίζουμε και κάνουμε εντατικά τους ελέγχους. Βέβαια έχει διαφοροποιηθεί το καθεστώς των ελέγχων που γίνεται από την πλευρά μας σε σχέση με το καλοκαίρι, πριν ακόμη αποφασίσουν τα τελευταία μέτρα που θα ισχύουν από το Σάββατο”.

Σύμφωνα με τον κ. Βαμβακούση, μετά το πέρας της θερινής περιόδου “πλέον οι έλεγχοι που γίνονται από τις Λιμενικές Αρχές και άρα και από τη Λιμενική Αρχή Σύρου είναι δειγματοληπτικοί στα λιμάνια. Δεν είναι καθολικοί όπως ήταν το καλοκαίρι”. Για το κομμάτι της επιβολής προστίμων σε παραβάτες, ο ίδιος ανέφερε πως, “Επιβάλλονται κυρώσεις οποτεδήποτε διαπιστωθεί μη τήρηση των μέτρων, δηλαδή οποτεδήποτε κάποιος επιβάτης πλοίου δεν έχει τα απαιτούμενα έγγραφα και πιστοποιητικά” ενώ όπως πρόσθεσε, με βάση όσα ισχύσουν από το Σάββατο, “θα συνεχίσουμε να ασκούμε εντατικούς ελέγχους και θα προβούμε σε ελέγχους ακόμη περισσότερους σε αριθμό”.

Ολοκληρώνοντας τις σύντομες δηλώσεις του προς την εφημερίδα, εξήγησε πως, “Κάτι περισσότερο θα έχουμε να πούμε όταν εκδοθεί η ΚΥΑ και σαφώς αν μας έρθει κάτι στην Υπηρεσία ως κατευθυντήρια οδηγία”. Αυτό όμως, εύλογα σχολίασε πως, “δεν μπορεί να γίνει βάσει των εξαγγελιών στους τηλεοπτικούς σταθμούς, παρά μόνον αν υπάρξει κάτι συγκεκριμένο που θεσπίζεται με νομοθετικό πλαίσιο”.

Κραυγή αγωνίας από την εστίαση

Με μία ακόμη “θηλιά” στον “λαιμό” του, βρίσκεται ο κλάδος της εστίασης μετά από ένα διάστημα δύσκολο, αφού τους μήνες πριν τη θερινή σεζόν, είχε έρθει αντιμέτωπος με τα πολύμηνα “λουκέτα” για να μειωθεί ο βαθμός μετάδοσης του κορωνοϊού και στη χώρα.

Σήμερα, με φόντο τις νέες κυβερνητικές αποφάσεις για τη μη προσέλευση των ανεμβολίαστων στις επιχειρήσεις εστίασης, αν προηγουμένως δεν έχουν πραγματοποιήσει υποχρεωτικά rapid test, οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών αντιδρούν, σχολιάζοντας το ζήτημα στην ουσία του.

Ένας εξ αυτών και ο πρόεδρος της “Τερψιχόρης” στη Σύρο, Γιώργος Χατζαντώνης, ο οποίος εκφράζει με σαφήνεια τις θέσεις του.

Είναι δυσάρεστες εξελίξεις. Δεν μπορούμε να κάνουμε τους αστυνομικούς και να κάνουμε τους κακούς στους πελάτες μας επειδή η κυβέρνηση έχει πάρει αυτήν τη συγκεκριμένη απόφαση. Είναι μέτρα άδικα για την εστίαση” τονίζει σε απόλυτο τόνο, σημειώνοντας ακόμη πως, “Η δουλειά μας είναι να προσελκύουμε πελάτες, να έχουμε εργασία και έσοδα και να αποδίδουμε φόρους, όμως, αυτήν τη στιγμή, τα προβλήματά μας δεν είναι αυτά, αν δηλαδή τα μαγαζιά μας είναι γεμάτα, αλλά κοιτάζουμε πώς να αποφύγουμε πρόστιμα των 5.000 ευρώ και 15 ημέρες κλεισίματος”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτά τα πρόστιμα, “είναι ταφόπλακα για εμάς, για τα μαγαζιά εστίασης στη Σύρο, για τους επιχειρηματίες αλλά και τους εργαζόμενους, οι οποίοι θα μείνουν χωρίς μεροκάματο”.

Τήρησα πιστά τα μέτρα και δεν πήρα πίσω την ελευθερία μου”

Ο κ. Χατζαντώνης υπενθυμίζοντας παράλληλα πως, σήμερα, “Οι εσωτερικοί χώροι είναι μόνον για εμβολιασμένους και οι εξωτερικοί από το Σάββατο το πρωί θα πρέπει να ελέγχονται για να διαπιστώνεται αν υπάρχει rapid test 48 ωρών”, εξήγησε πως η πλευρά της κυβέρνησης “μας βάζει σε μία διαδικασία να διώχνουμε κόσμο. Βρισκόμαστε σε πάρα πολύ δύσκολη θέση και οικονομικά και ηθικά αν μπορούμε να το πούμε έτσι, καθώς γινόμαστε οι κακοί για τους πολίτες”.

Εμφανώς αγανακτισμένος καθώς αναμένεται η εστίαση να χάσει σίγουρα έναν αριθμό πελατών, ο πρόεδρος της “Τερψιχόρης” τόνισε τα ακόλουθα: “Γιατί πάλι η εστίαση όταν δεν παίρνουν μέτρα για άλλες πλευρές; Βλέπουμε μέσα μεταφοράς, σούπερ μάρκετ, εκκλησίες. Προσωπικά αισθάνομαι προδομένος γιατί ενώ σε προσωπικό επίπεδο τήρησα πιστά τα μέτρα και ως επιχειρηματίας και σαν επιχείρηση, δεν έχω πάρει πίσω την ελευθερία μου”.

Φόβοι για νέα lockdown παρά τις διαψεύσεις της κυβέρνησης

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο Γιώργος Χατζαντώνης ρωτήθηκε αν υπάρχουν φόβοι στον κλάδο για απόφαση νέου lockdown με φόντο τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων ημερησίως, παρά τις επίμονες διαψεύσεις της κυβέρνησης, εκπρόσωποι της οποίας κατηγορηματικά απορρίπτουν ένα σχετικό σενάριο.

Παρόλο που διαψεύδει κατηγορηματικά η κυβέρνηση ένα τέτοιο σενάριο, προσωπικά φοβάμαι για lockdown. Από τη στιγμή που υπάρχει πιθανότητα να φθάσουμε στα 10.000 κρούσματα ημερησίως, τί θα κάνουν; Ήδη βρισκόμαστε στα 6.500 κρούσματα” παρατήρησε ο ίδιος, τονίζοντας ακόμη πως, “Ενώ η κυβέρνηση χτυπά πάλι την εστίαση, δεν υπάρχει κανένα μέτρο ανακούφισης για να τη στηρίξει. Μας βάζει σε ρόλο αστυνομικού, μας βάζει σε διαδικασία να διώχνουμε πελάτες και να λειτουργούμε με ένα ποσοστό 40% από το σύνολο των δυνατοτήτων μας, κάνουμε τη δουλειά της κυβέρνησης, χωρίς καμία οικονομική υποστήριξη”.

Ο πρόεδρος της “Τερψιχόρης” ολοκληρώνοντας τις απαντήσεις του, υποστηρίζει πως κεντρικά οφείλουν να βρουν τρόπους να εμπιστευθεί ο κόσμος τον εμβολιασμό, χωρίς να θίγουν οικονομικά μεγάλους κλάδους.

Θα έπρεπε να βρουν άλλους τρόπους να πείσουν τον κόσμο για να εμβολιαστεί. Όλα τα μέτρα πίεσης είναι για να εμβολιαστούν οι ανεμβολίαστοι. Είναι λυπηρό να χρησιμοποιούν ξανά την εστίαση για να πάνε οι αρνητές να εμβολιαστούν. Να βρουν άλλους τρόπους χωρίς να μας θίγουν οικονομικά” δήλωσε κατηγορηματικά.

Στο πόδι... ο εμπορικός κόσμος

Σε συνέχεια των έντονων αντιδράσεων τόσο της ΕΣΕΕ, όσο και της ΓΣΕΒΕΕ, ο εμπορικός κόσμος μέσα από τους τοπικούς Συλλόγους του, ξεσηκώνεται κατά των κυβερνητικών αποφάσεων.

Εν προκειμένω, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Βαγγέλης Αλεξανδρίδης τονίζει πως, “Δυστυχώς οι εξελίξεις δεν είναι θετικές. Είμαι σε επικοινωνία με την Ομοσπονδία μας από χθες και έχει υπάρξει μία πολύ μεγάλη αναστάτωση σε όλους τους Συλλόγους και τους επαγγελματίες και τους καταναλωτές”.

Ο ίδιος μίλησε σχετικά με έναν νέο κύκλο απώλειας εσόδων και μειωμένων τζίρων, εκφράζοντας τη θέση πως με αυτόν τον τρόπο διαμορφώνεται αθέμιτος ανταγωνισμός ανάμεσα σε μικρά εμπορικά καταστήματα και μεγάλες αλυσίδες.

Τί κατάσταση διαμορφώνουν; Η πρόταση του εμπορικού κόσμου είναι η χρήση της μάσκας και συγκεκριμένος αριθμός ανά ορισμένα τετραγωνικά. Σεβόμαστε την προσπάθεια μη εξάπλωσης του κορωνοϊού, αλλά τί μας ζητούν να κάνουμε; Τους ιατρούς; Τους αστυνομικούς; Τους ελεγκτές; Ενώ παράλληλα αφήνουν ελευθερία σε σούπερ μάρκετ και εκκλησίες; Έχει λογική αυτό που ζούμε; Καμία λογική!” δήλωσε στην εφημερίδα αγανακτισμένος, σχολιάζοντας παρακάτω τα εξής: “Ένα εμπορικό κατάστημα που υποδέχεται έναν ή δύο πελάτες την ώρα συγκρίνεται με ένα σούπερ μάρκετ που δέχεται τόσον κόσμο; Αυτό δεν είναι ξεκάθαρος αθέμιτος ανταγωνισμός;”

Ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων δε, θέλησε να εκφράσει τον φόβο του για μειωμένη καταναλωτική κίνηση, αν τελικώς προωθηθούν αυτά τα μέτρα. “Είμαστε σε μία πορεία προς τα Χριστούγεννα. Αυτό μας τρομάζει. Είναι ένας από τους καλύτερους μήνες του έτους για τον τζίρο μας και αγωνιούμε πολύ εξαιτίας όλων αυτών”.

Τα νησιά σε καλύτερη μοίρα και χωρίς πολλά κρούσματα

Επιπλέον, ο κ. Αλεξανδρίδης βασιζόμενος στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας, όπως αυτή παρουσιάζεται καθημερινώς από τον ΕΟΔΥ, τόνισε πως τα νησιά – με στοιχεία – παρουσιάζουν πολύ μικρό αριθμό κρουσμάτων, συγκριτικά με περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας που “βράζουν”. Ως εκ τούτου, έθεσε επί τάπητος το ζήτημα της ανάγκης μη εφαρμογής των ίδιων μέτρων στις δύο περιοχές.

Δεν είναι όλη η Ελλάδα το ίδιο. Επιμένει ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου σε αυτήν τη θέση. Στη βόρεια Ελλάδα “βράζουν” από κρούσματα, στα νησιά είμαστε πολύ καλά. Ποιος ο λόγος για όλα αυτά τα μέτρα “τυφλά”; Ποιος ο λόγος για 5.000 ευρώ πρόστιμο και δεκαπέντε ημέρες κλειστά μαγαζιά; Θέλουν να διαλύσουν το λιανεμπόριο τελείως; Δεν υπάρχει εξήγηση στις αποφάσεις τους” σχολίασε σε έντονο ύφος, λέγοντας τέλος πως, χρήσιμο είναι η κυβέρνηση να αναθεωρήσει για ορισμένα μέτρα.

Να αναθεωρήσουν και να μην τιμωρούν τις μικρές επιχειρήσεις. Με “όχημα” τον κορωνοϊό, θέλουν να μας αφανίσουν; Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την Ομοσπονδία μας” σχολίασε ο κ. Αλεξανδρίδης καταλήγοντας στις δηλώσεις του.

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου

Στον προγραμματισμό της τρίτης δόσης του εμβολίου μπορούν να προχωρούν οι πολίτες που είναι ήδη πλήρως εμβολιασμένοι, καθώς από σήμερα, η πλατφόρμα του Υπουργείου Υγείας emvolio.gov.gr παρέχει τη σχετική δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν.

Σύμφωνα με όσα έχουν τονισθεί από κυβερνητικής πλευράς, η τρίτη δόση δεν είναι υποχρεωτική, ωστόσο η προτροπή της είναι να σπεύσει ο κόσμος να προγραμματίσει ραντεβού.

Σε τοπικό επίπεδο, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να μπαίνουν στην πλατφόρμα να κλείνουν το ραντεβού τους, ενώ σύμφωνα με όσα γνωστοποιεί ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, Μιχάλης Ζουλουφός μέσω της “Κοινής Γνώμης”, στη νοσηλευτική δομή θα προσέρχονται για την αναμνηστική δόση όσοι έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson ενώ στο Κέντρο Υγείας Ερμούπολης (πρώην ΙΚΑ), όσοι θα κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer.

Σημειώνεται πως οι πολίτες δεν θα λαμβάνουν sms στα κινητά τους, σε αντίθεση με όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, οι οποίοι προ εβδομάδων, ξεκίνησαν να ενημερώνονται μέσω σχετικών sms.