Σύρος: Εξαιρετικά υποτονική η ανταπόκριση των καταναλωτών τις πρώτες ημέρες των χειμερινών εκπτώσεων

Δραματική η κατάσταση στην αγορά παρά τις εκπτώσεις

Πανδημία, οικονομική δυσπραγία και αυξημένα κόστη σε είδη πρώτης ανάγκης και ενέργεια έχουν αδειάσει τις “τσέπες” των καταναλωτών

Άδειοι εμπορικοί δρόμοι και μειωμένη καταναλωτική κίνηση είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της φετινής χειμερινής εκπτωτικής περιόδου στη Σύρο, καθώς οι συνέπειες της πανδημίας, της αύξησης των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης και η εκτόξευση των λογαριασμών ρεύματος, έχουν καθηλώσει τα νοικοκυριά και τους πολίτες, όσον αφορά άλλες αγορές.

Στα εμπορικά καταστήματα του ιστορικού κέντρου έχει πέσει “βαρυχειμωνιά” με τους επαγγελματίες να βιώνουν μία από τις πιο δύσκολες περιόδους, παρά το γεγονός πως οι εκπτώσεις από την “αυγή” τους κινούνται σε ποσοστά από 30-50%.

Σε συνέχεια ενός δύσκολου διαστήματος με μέτρα που έχουν προηγηθεί, οι καταστηματάρχες εξακολουθούν να τηρούν τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα, προκειμένου να δουλέψουν, σε συνθήκες ιδιαιτέρως πιεστικές.

Για τη φετινή πορεία των χειμερινών εκπτώσεων ρωτήθηκε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Βαγγέλης Αλεξανδρίδης, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του μέχρι στιγμής για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, θίγοντας παράλληλα τις αυξημένες δαπάνες και τα υψηλά κόστη λειτουργίας των καταστημάτων, με τα οποία έρχονται μηνιαίως αντιμέτωποι οι επαγγελματίες. Παράλληλα έδωσε απαντήσεις για τη “στροφή” του κόσμου στο ηλεκτρονικό εμπόριο, τονίζοντας όμως πως χρειάζεται η τοπική κοινωνία να στηρίξει την τοπική αγορά, καθώς υπάρχει με αυτόν τον τρόπο ανταποδοτικότητα και τα χρήματα κάνουν “κύκλο”.

Τέλος, ο κ. Αλεξανδρίδης γνωστοποίησε πως ο Εμπορικός Σύλλογος με τα μέλη του έχουν αναπτύξει διάλογο και συζήτηση προκειμένου να συναποφασίσουν το ωράριο των καταστημάτων για το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν και περιπτώσεις επαγγελματιών που κρίνουν πως η λειτουργία των εμπορικών τον χειμώνα, τρία απογεύματα σε εβδομαδιαία βάση είναι περιττή, καθώς ο κόσμος δεν προχωρά σε αγορές και άρα, οι εμπορικοί δρόμοι είναι “νεκροί”, την ίδια στιγμή που τα έξοδα λειτουργίας “τρέχουν”.

Αξίζει να παρατηρηθεί πάντως πως στη Σύρο αρχίζει και κάνει την εμφάνισή του και το φαινόμενο της εποχικής λειτουργίας εμπορικών, καθώς σχετικές ανακοινώσεις υπάρχουν σε – λίγα ευτυχώς προς το παρόν – καταστήματα του κέντρου της Ερμούπολης.

Απογοητευτική εικόνα στην τοπική αγορά

Την κατάσταση που συναντούν οι επαγγελματίες στην αγορά σε καθημερινή βάση και παρά το γεγονός πως υπάρχει εκπτωτική περίοδος, περιγράφει με σαφήνεια ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου.

“Οι εκπτώσεις ξεκίνησαν στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας. Όλη την περασμένη εβδομάδα είχε πολύ κρύο, βροχή και χαμηλές θερμοκρασίες. Ο κόσμος με την κακοκαιρία από τη μία πλευρά και από την άλλη με την πανδημία, δεν κατέβηκε στην αγορά. Η πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων δεν πήγε καλά” συμπεραίνει ο ίδιος, τονίζοντας ταυτόχρονα πως, “Στην αρχή αυτής της εβδομάδας και με δύο μεγάλες γιορτές, υπήρξε κινητικότητα. Ήταν πιο ήπιος ο καιρός για λίγες ημέρες”.

Παρά την υποτονική εικόνα σήμερα, ο κ. Αλεξανδρίδης ευελπιστεί πως όσο περνά ο καιρός και αυξάνονται τα ποσοστά των εκπτώσεων, τόσο περισσότερο ο κόσμος θα κάνει αγορές.

“Πιστεύω πως όσο θα προχωρά ο καιρός και οι εκπτώσεις θα αυξάνονται, ο κόσμος θα βγει για αγορές, τουλάχιστον για να καλύψει βασικές ανάγκες για το σπίτι ή για ένδυση και υπόδηση. Μέχρι τώρα δεν μπορούμε να πούμε όμως πως για εκπτωτική περίοδο έχει ανταπόκριση ο κόσμος. Στην αγορά υπάρχει ανησυχία και παράπονα”.

Ερωτηθείς για τη συγκυρία της πανδημίας αλλά και για τα αυξημένα έξοδα που έχει να αντιμετωπίσει κάθε νοικοκυριό λόγω της ενεργειακής κρίσης, ο ίδιος μιλά με σαφήνεια: “Είναι γεγονός πως και η πανδημία μας επηρέασε αρκετά εδώ και ενάμιση μήνα με την μεγάλη αύξηση κρουσμάτων. Υπάρχει πολύ μεγάλος φόβος στον κόσμο και προσοχή όσον αφορά τις μετακινήσεις του. Είμαστε σε κατάσταση αναμονής και προσδοκούμε το καλύτερο για τις εκπτώσεις. Δεν βλέπω πως η κατάσταση θα κινηθεί σε καλά επίπεδα, αλλά τουλάχιστον να φτάσουμε ένα μέτριο επίπεδο”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω δε, πρόσθεσε πως, “Ο κόσμος είναι πιεσμένος και από τα αυξημένα έξοδα σε λογαριασμούς, σε είδη πρώτης ανάγκης, σε πετρέλαιο και ρεύμα ενώ οι μισθοί είναι καθηλωμένοι”.

Σύμφωνα με όσα επανέλαβε, “Όλα αυτά λειτουργούν ανασταλτικά για το εμπόριο και την ομαλή πορεία του.”.

Στροφή” του κόσμου στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Ερωτηθείς αν διαπιστώνει πως η μειωμένη προσέλευση στην αγορά οφείλεται και στη “στροφή” του κόσμου προς το ηλεκτρονικό εμπόριο, ο ίδιος απαντά καταφατικά. “Είναι ένα ζήτημα των καιρών αυτό και δυστυχώς πιστεύω πως έχουμε χάσει έσοδα από το ηλεκτρονικό εμπόριο. Δεν ξέρω το μέγεθος αυτών” σχολίασε, γνωστοποιώντας μάλιστα πως, “Πριν από ένα αρκετά μεγάλο διάστημα, έκανα έρευνα για το τί έρχεται με τις εταιρείες courier. Έρχεται μεγάλος όγκος εμπορεύματος. Έρχονται φορτηγά σε καθημερινή βάση και συνολικά, ημερησίως, πρέπει να είναι αρκετά χρήματα που φεύγουν εκτός τόπου.”.

Έκκληση για στήριξη των τοπικών καταστημάτων

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου θέλησε να απευθύνει δημοσίως έκκληση προς τους κατοίκους για στήριξη της τοπικής αγοράς, προκειμένου οι επιχειρήσεις να μείνουν ανοικτές, αλλά και να διατηρηθούν θέσεις εργασίας.

“Θέλω να κάνω έκκληση στον κόσμο και να πω ότι πρέπει να στηρίξουν την τοπική αγορά, το τοπικό εμπόριο. Να στηρίξουν τον τόπο τους. Οι επαγγελματίες απασχολούν αρκετούς υπαλλήλους και είναι σημαντικό να υπάρχουν θέσεις εργασίας και να διατηρούνται” τόνισε, λέγοντας ακόμη πως, “Αν το κατάστημα έχει δυσκολία στην πορεία της λειτουργίας του και μειώνονται δραματικά τα έσοδα, τότε υπάρχουν κι άλλες συνέπειες”.

Παρακάλεσε μάλιστα τους πολίτες να προτιμούν τα τοπικά καταστήματα, σημειώνοντας πως αυτή η επιλογή λειτουργεί ανταποδοτικά.

“Και μία μικρή διαφορά να βρουν σε κατάστημα της Σύρου, ας τολμήσουν να στηρίξουν την τοπική επιχείρηση. Είμαστε όλοι σε ένα νησί και η οικονομία κάνει κύκλο. Αν προχωρούμε όλοι σε ηλεκτρονικές αγορές, θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα. Η τοπική αγορά είναι μία αλυσίδα. Εσείς αγοράζετε από εμένα, εγώ τα δίνω στον υδραυλικό και εκείνος κάνει άλλες αγορές σε μανάβη κ.α.. Αυτήν την αλυσίδα πρέπει να τη στηρίξουμε και να την ενισχύσουμε” δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας παρακάτω πως, “Ο κόσμος ανταποκρίνεται έντονα στο ηλεκτρονικό εμπόριο και αυτό είναι θλιβερό για όλες τις μικρές κοινωνίες. Υπάρχει “διαρροή” χρημάτων προς το ηλεκτρονικό εμπόριο. Όμως, θέλω να πιστεύω πως οι Συριανοί έχουν μία τάση να στηρίζουν τον τόπο τους.”.

Ακολουθούν υψηλότερα ποσοστά εκπτώσεων

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, προσεχώς οι καταστηματάρχες θα δώσουν υψηλότερα ποσοστά εκπτώσεων στα είδη που πωλούν. “Οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Πιστεύω πως όσο περνά ο καιρός, προς τα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου, οι εκπτώσεις θα αυξάνονται σημαντικά. Πιστεύω πως θα “πιάσουμε” ποσοστά 60-70% προς το τέλος” ανέφερε, εξηγώντας παράλληλα πως, “Ο κόσμος μακάρι να ανταποκριθεί καθώς το γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν έχουν πάει καλά, ίσως είναι ένα μήνυμα προς τους επαγγελματίες να αυξήσουν τα ποσοστά συντομότερα”. Πάντως, από γενικότερη σκοπιά ο κ. Αλεξανδρίδης επανέλαβε πως, “Γενικά η κατάσταση είναι δύσκολη”.

Αυξημένο κόστος λειτουργίας

Με φόντο την ενεργειακή κρίση, αυξημένο είναι και το κόστος λειτουργίας των καταστημάτων. Γι αυτό ο Εμπορικός πραγματοποιεί συζητήσεις με τα μέλη του, ώστε να καταγράψει τις θέσεις τους για το ωράριο λειτουργίας.

Προσεχώς μάλιστα, δεν αποκλείεται επί αυτού, να επιδιωχθούν αλλαγές. “Έχουμε ξεκινήσει σαν Εμπορικός Σύλλογος και κάνουμε συζητήσεις με τους επαγγελματίες για το θέμα του ωραρίου. Να λειτουργήσουμε πιο “σύγχρονα” αν μπορούμε να το πούμε έτσι. Λαμβάνουμε πολλά μηνύματα με θέσεις και απόψεις των επαγγελματιών. Μερικοί επισημαίνουν το γεγονός πως το κόστος λειτουργίας των καταστημάτων σε συνδυασμό με το ότι πρέπει όλα τα φώτα να είναι αναμμένα από το απόγευμα ενώ η προσέλευση καταναλωτών είναι ελάχιστη, δημιουργεί προβλήματα.

Δεν ξέρω σε ποια απόφαση θα καταλήξουμε. Όμως, οι επαγγελματίες είναι πολύ προβληματισμένοι με το θέμα του κόστους γιατί η ΔΕΗ έχει φτάσει στα ύψη σε χρεώσεις και οι λογαριασμοί που έρχονται, σε σχέση με αυτούς που λαμβάναμε στο παρελθόν, δεν έχουν καμία σχέση. Όταν δεν έχει δουλειά, τα απογεύματα “μπαίνουμε μέσα”” παρατήρησε σε απόλυτο τόνο ο Βαγγέλης Αλεξανδρίδης, λέγοντας παρακάτω πως ίσως προκύψουν αλλαγές στο ωράριο.

“Ίσως χρειαστεί να γίνουν αλλαγές στα ωράρια για το διάστημα μέχρι 31 Αυγούστου. Για το φθινόπωρο, θα το δούμε” σχολίασε ο ίδιος, αφήνοντας να εννοηθεί όμως πως τη θερινή περίοδο τα καταστήματα πρέπει να λειτουργούν περισσότερες ώρες και ημέρες.

“Υπάρχει κόσμος που παραπονιέται και λέει πως τα τρία απογεύματα είναι πολλά για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Όταν θα πάρουμε αποφάσεις, θα τις ανακοινώσουμε. Ο Σύλλογος πρέπει να ακούσει τα αιτήματα πρώτα” επανέλαβε ο ίδιος, λέγοντας τέλος πως, “Η σημερινή εποχή μας προβληματίζει. Δηλαδή η κατάσταση που βιώνουμε.”.