Η υψηλή επισκεψιμότητα του Πάσχα στη Σύρο απέδωσε καρπούς και γέμισε αισιοδοξία την τοπική οικονομία

Το φετινό Πάσχα ενίσχυσε επιχειρήσεις και καταστήματα

Απολογισμός των ημερών από τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου και τον πρόεδρο της “Τερψιχόρης”

“Απογειώθηκαν” οικονομικά οι επιχειρήσεις εστίασης και τα εμπορικά καταστήματα στη Σύρο το φετινό Πάσχα, αφού η πολύ υψηλή επισκεψιμότητα, χάρισε ανάσα και αισιοδοξία στην τοπική οικονομία.

Μετά από δύο έτη πανδημίας, η Σύρος χτύπησε “κόκκινο” στην επισκεψιμότητα κερδίζοντας 9.030 αφίξεις επισκεπτών τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η “Κοινή Γνώμη”, σε επικοινωνία με το Λιμεναρχείο Σύρου.

Οι εμπορικοί δρόμοι της Ερμούπολης γέμισαν από επισκέπτες, με την εικόνα να καταγράφεται θετική και στις επιχειρήσεις εστίασης στο ιστορικό κέντρο, αλλά και στην περιφέρεια της Σύρου, όπου ο κόσμος απόλαυσε τις ημέρες του Πάσχα.

Η αποτίμηση από την πλευρά του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου και της “Τερψιχόρης” (κλάδος εστίασης) αποτυπώνεται σε θετική κατεύθυνση, με τους προέδρους των δύο Συλλόγων να τονίζουν με δηλώσεις τους στην εφημερίδα πως η Σύρος “φλέρταρε” με την επιτυχία του 2019 από άποψη επισκεψιμότητας, γεγονός που πρέπει να προασπίσει.

Μάλιστα τόσο ο Βαγγέλης Αλεξανδρίδης, όσο και ο Γιώργος Χατζαντώνης εξέφρασαν την πεποίθηση πως η εικόνα του Πάσχα στο νησί, λειτουργεί σαν “προάγγελος” για το φετινό καλοκαίρι, εκτιμώντας πως η επισκεψιμότητα τους επόμενους μήνες θα είναι πολύ υψηλή.

Κοσμοπλημμύρα στις επιχειρήσεις εστίασης

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Τερψιχόρης, Γιώργος Χατζαντώνης αναφορικά με την κίνηση και την επισκεψιμότητα στο νησί, καθώς απέδωσε όφελος στην τοπική οικονομία γενικότερα και σαφώς και στις επιχειρήσεις του κλάδου.

“Ήταν ένα πολύ δυνατό Πάσχα. Η Σύρος παρουσίασε μία εικόνα πολύ αισιόδοξη. “Πιάσαμε” νούμερα που παραπέμπουν στην εποχή προ κορωνοϊού. Η επισκεψιμότητα ήταν κοντά σε αυτήν του 2019. Ελπίζω το Πάσχα να είναι προάγγελος για μία καλή σεζόν” δήλωσε αρχικά ο πρόεδρος της Τερψιχόρης, εξηγώντας πως σε αυτή την κατάσταση, λειτούργησε θετικά η μη ύπαρξη μέτρων για τον κορωνοϊό.

“Βοήθησε σίγουρα πάρα πολύ το γεγονός ότι δεν υπήρχαν μέτρα περιοριστικά για την πανδημία και ο κόσμος λειτούργησε πιο ελεύθερα. Βέβαια σαφώς και η παρουσία της Αστυνομίας υπήρξε αλλά διακριτική” παρατήρησε ο ίδιος, λέγοντας πως, “Η γενική εικόνα είναι ότι το νησί πήγε πάρα πολύ καλά. Ευτυχώς δούλεψαν όλα τα μαγαζιά και μπορώ να πω ότι δούλεψαν καλά”.

Επενδύσεις και βελτίωση παροχής υπηρεσιών

Σχετικά με το κομμάτι της παροχής υπηρεσιών, ο πρόεδρος επεσήμανε πως η Σύρος πλέον ανεβάζει ψηλά τον πήχη.

“Στη Σύρο πλέον γίνονται πολύ μεγάλες επενδύσεις και σωστές επενδύσεις. Μοιραία όλο αυτό “μαγνητίζει” και εμάς τους πιο παλιούς στον κλάδο ώστε να κάνουμε βήματα προόδου. Διαφορετικά μαγαζιά, ανακαινίσεις. Επίσης, η παροχή υπηρεσιών είναι σημαντική. Ανεβαίνει το επίπεδο στην εστίαση και στη διασκέδαση και υπάρχει ένας θετικός και υγιής ανταγωνισμός” ανέφερε σε απόλυτο τόνο, σχολιάζοντας παρακάτω και το γεγονός πως μέσα σε δύο εβδομάδες, πριν το Πάσχα, λειτούργησαν ξανά όλες οι επιχειρήσεις του νησιού, σε Ερμούπολη και περιφέρεια.

“Βεβαίως. Άνοιξαν και επιχειρήσεις στην Ερμούπολη και στα χωριά της Σύρου που ήταν κλειστές. Βλέπω και μία τάση να ανοίγουν νέες επιχειρήσεις και όλο αυτό δεν μπορεί παρά να είναι μόνο αισιόδοξο για το νησί μας. Ο κόσμος δεν πτοείται, εστιάζει στο επιχειρείν και προχωράμε” υπογράμμισε ο Γιώργος Χατζαντώνης, λέγοντας τέλος πως η ευχή για το καλοκαίρι είναι να τρέξει η επισκεψιμότητα πολύ καλά.

“Εύχομαι χρόνια πολλά σε όλους και αναμένουμε με αγωνία το καλοκαίρι να έχουμε την ίδια καλή εικόνα. Εύχομαι μετά από δύο χρόνια μεγάλης ταλαιπωρίας και ανατροπών να έχουμε μία πολύ καλή σεζόν” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ευνοήθηκαν τα εμπορικά καταστήματα

Σε ανάλογο τόνο μίλησε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Βαγγέλης Αλεξανδρίδης, ο οποίος εστίασε στο γεγονός πως το Πάσχα λειτούργησε ανακουφιστικά και για τα εμπορικά καταστήματα.

“Στη Σύρο φέτος το Πάσχα ήρθαν πάρα πολλοί επισκέπτες. Έχουμε σπάσει όλα τα ρεκόρ. Αυτό μακάρι να είναι ένας προάγγελος για το νησί το καλοκαίρι. Η εικόνα είναι θετική για όλο το νησί και για την τοπική οικονομία” ανέφερε ο πρόεδρος, σημειώνοντας πως η εξυπηρέτηση από πλευράς Σύρου σε κάθε επίπεδο πρέπει να είναι τέτοια που να κερδίζει τον επισκέπτη.

“Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στον τρόπο με τον οποίον διαχειριζόμαστε τον κόσμο τιμολογιακά. Πρέπει επίσης να δείχνουμε καλό και ποιοτικό “πρόσωπο” από τα καταστήματα, τα καταλύματα μέχρι και το σέρβις στις επιχειρήσεις εστίασης. Με αυτό τον τρόπο κερδίζουμε τις εντυπώσεις. Διαφορετικά τις συνέπειες θα τις βρούμε μπροστά μας” διευκρίνισε ο ίδιος, εστιάζοντας παρακάτω στο γεγονός πως όσον αφορά ειδικότερα τα καταστήματα, “Η αγορά κινήθηκε αρκετά καλά. Ο κόσμος είναι συγκρατημένος, δεν ξοδεύει αλόγιστα, αλλά περπάτησε στις εμπορικές οδούς και προχώρησε σε αρκετές αγορές. Όλα τα καταστήματα δούλεψαν και μάλιστα σε ένα πολύ καλό επίπεδο”.

Ο κ. Αλεξανδρίδης πρόσθεσε δε, πως, “Η προσέλευση του κόσμου στη Σύρο, το Πάσχα είναι κάτι που θα πρέπει να το προφυλάξουμε. Η εικόνα με τον εορτασμό του Πάσχα από Ορθόδοξους και Καθολικούς σίγουρα προσελκύει κόσμο” και σύμφωνα με τον ίδιο, “Μακάρι η εικόνα και της θερινής περιόδου να είναι αυτή. Όλα μέχρι στιγμής δείχνουν πως το νησί μας θα πάει καλά και το καλοκαίρι”.

Δυσφήμιση για τη Σύρο το κυκλοφοριακό”

Ο κ. Αλεξανδρίδης θέλησε να παρατηρήσει πως για μία ακόμη φορά η επισκεψιμότητα ήρθε να αναδείξει το μεγάλο πρόβλημα του ιστορικού κέντρου, το κυκλοφοριακό, το οποίο απαιτεί λύσεις και διαχείριση σε παρόντα(!) χρόνο.

“Παρακολουθώντας το κέντρο της Ερμούπολης θέλω να επισημάνω κάτι σημαντικό. Από τη Μ. Τρίτη και μετά, το κέντρο της Ερμούπολης απλά φώναζε “βοήθεια”. Η κατάσταση με το κυκλοφοριακό είναι γνωστή. Δυστυχώς δεν υπάρχουν επαρκείς χώροι στάθμευσης, το κέντρο καταλαμβάνεται σαφώς από νομίμως σταθμευμένα οχήματα, αλλά και από παρανόμως σταθμευμένα οχήματα. Αυτή η κατάσταση είναι δυσφήμιση για τον τόπο μας” υπογράμμισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, εξηγώντας πως, “Είναι ένα πρόβλημα που εμάς δεν μας αφήνει σε ηρεμία”.

Ερωτηθείς για προτεινόμενες λύσεις, υπήρξε σαφής: “Από την πλευρά μας έχουμε κάνει συγκεκριμένη πρόταση στον Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, τόσο μέσω επιστολής, όσο όμως και σε συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε. Έχουμε ζητήσει συγκεκριμένα πράγματα: Πρώτον ορισμένοι εμπορικοί δρόμοι, όπως στην οδό Σταματίου Πρωίου, αλλά και στην οδό Κ. Καραμανλή (πλατεία Μιαούλη) όπως και στη συνέχεια της οδού Χίου να τηρηθεί η σήμανση του ΚΟΚ. Η Αστυνομία γνωρίζουμε ότι δεν μπορεί να τα ελέγχει όλα, δεν έχει τις δυνάμεις για σταθερή παρουσία”. Με αυτό το δεδομένο εξήγησε πως ο Εμπορικός προτείνει την πρόσληψη ιδιωτικού αστυνομικού.

“Από την πλευρά μας, αυτό που προτείναμε στον Δήμαρχο, έχοντας στο μυαλό μας το περυσινό καλοκαίρι και το πρόβλημα που συναντήσαμε, είναι να μπορέσουμε να προσλάβουμε ένα άτομο για την ασφάλεια (security). Αυτός ο ιδιωτικός αστυνομικός θα εξηγεί στον κόσμο πού μπορεί να εξυπηρετηθεί, αφού βέβαια θα διανεμηθούν από εμάς ενημερωτικά φυλλάδια που θα μπαίνουν στα οχήματα και σαφώς θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Πρέπει να γίνει κατανοητό πως κανένας δεν μπορεί να αφήνει στις εμπορικές οδούς τα οχήματά του για δέκα ώρες ημερησίως, αφού οι σχετικές πινακίδες προειδοποιούν για ολιγόλεπτη στάση. Καλό θα είναι να εξυπηρετούνται όλο και περισσότεροι” ανέφερε, προσθέτοντας παράλληλα πως, “Μπορεί κάποιοι να ξεβολευτούν και μιλάω και για συναδέλφους μου που αφήνουν τα οχήματά τους ακόμη και στην πόρτα τους, ή για υπαλλήλους καταστημάτων ή και για δημόσιους υπαλλήλους, όμως πρέπει να ακούσουμε την πόλη μας που φωνάζει για λύσεις”.

Τήρηση ωραρίου τροφοδοσίας επιχειρήσεων και καταστημάτων

Παράλληλα, ο κ. Αλεξανδρίδης, εξήγησε πως, επ΄ ουδενί δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση μη τήρησης του ωραρίου τροφοδοσίας των επιχειρήσεων και των καταστημάτων, καθώς δυστυχώς, διαμορφώνεται μία επικίνδυνη κατάσταση για πεζούς και οδηγούς.

“Πρέπει να τηρείται το ωράριο στο κομμάτι του ανεφοδιασμού και της τροφοδοσίας των καταστημάτων. Μιλάω για τις οδούς Θυμ. Σπερχειού και Πρωτοπαπαδάκη κυρίως, αλλά και για όλο το κέντρο. Τα καταστήματα πρέπει να τροφοδοτούνται με προϊόντα και πράγματα έως και τις 10.30 και από τις 3 το μεσημέρι μέχρι και τις 6 το απόγευμα” τόνισε ο ίδιος, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως απασχολεί έντονα και το θέμα της αποκομιδής της ανακύκλωσης από τον πεζόδρομο.

“Επίσης θα κάνουμε εκ νέου συνάντηση με την πλευρά της Αντιδημάρχου Καθαριότητας, Αγγελική Πρίντεζη για να βρούμε τη λύση στο θέμα της αποκομιδής της ανακύκλωσης. Θα βρούμε τη λύση ώστε να πάψει η Σύρος να δυσφημίζεται. Πρέπει να φροντίσουμε όλοι με υπευθυνότητα για τον τόπο μας” ξεκαθάρισε, θίγοντας ακόμη και το ζήτημα των μουσικών του δρόμου.

“Επιπλέον, με αυτόν τον ιδιωτικό αστυνομικό θα ελέγχεται και η κατάσταση με τους μουσικούς του δρόμου. Βάσει ευρωπαϊκής οδηγίας, δεν πρέπει να έχουν μικροφωνικές εγκαταστάσεις και μεγάφωνα” ανέφερε, λέγοντας παράλληλα πως, “Πρέπει όλα τα παραπάνω να τα διαχειριστούμε άμεσα, γιατί ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το καλοκαίρι”.

Τροφοδοσία και ακτοπλοϊκή κάλυψη

Στον επίλογο των δηλώσεών του, ο κ. Αλεξανδρίδης παρατήρησε και το θέμα της εξυπηρέτησης των φορτηγών προς τη Σύρο σε επίπεδο τροφοδοσίας του νησιού, τις περιόδους με υψηλή επισκεψιμότητα, οπότε και το νησί, πρέπει να καλύπτεται πλήρως.

“Τέλος, θέλω να πω ότι σε περιόδους αιχμής - Πάσχα, τριήμερα, τετραήμερα, καλοκαίρι -, υπάρχει θέμα με τη μεταφορά φορτηγών. Οι εταιρείες προτιμούν να μεταφέρουν τα οχήματα πρώτα. Πάρα πολλοί επαγγελματίες μου λένε ότι δεν μπορούμε να παραλάβουμε εμπόρευμα” ανέφερε ο ίδιος, σημειώνοντας ακόμη πως, “ Όταν υπάρχει αυξημένη κίνηση, υπάρχει όμως και αυξημένη ροή εμπορευμάτων”. Από την πλευρά του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, εξήγησε πως, “Και γι αυτό το θέμα πρέπει να βρεθεί μία λύση ώστε το νησί να μη μένει χωρίς εξυπηρέτηση. Οι έκτακτες δρομολογήσεις πλοίων σε τέτοιες περιόδους είναι απαραίτητες”.