Σε γενική συνέλευση θα προχωρήσει ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου αναφορικά με το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων τον χειμώνα

Εμπορικά: Αστερίσκος για τα απογεύματα της Πέμπτης

Θα συζητηθεί η πρόταση να παραμένουν ανοικτά τα καταστήματα μόνο Τρίτη και Παρασκευή απόγευμα

Να μειώσουν τον αριθμό των ημερών κατά τις οποίες είναι σε λειτουργία και τις απογευματινές ώρες τα εμπορικά καταστήματα της Σύρου, τη χειμερινή περίοδο αποκλειστικά, θα κληθούν να συζητήσουν όλα τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, στο πλαίσιο έκτακτης μονοθεματικής γενικής συνέλευσης που θα πραγματοποιηθεί άμεσα.

Η πρόταση θα τεθεί επί τάπητος προκειμένου τα εμπορικά να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο ενεργειακό κόστος που προκύπτει στο προσκήνιο όλο το τρέχον διάστημα, σε μία προσπάθεια να περιορίσουν το κόστος λειτουργίας των καταστημάτων τους, ώστε αυτά να μπορέσουν να “κρατηθούν” τον προσεχή χειμώνα.

Τα παραπάνω προκύπτουν σε συνέχεια της πανελλαδικής συζήτησης που άνοιξε προσφάτως στο Υπουργείο Ανάπτυξης, με σχετικά αιτήματα Εμπορικών Συλλόγων των μεγαλύτερων πόλεων της Ελλάδας, από την οποία τελικώς δεν υπήρξε συγκεκριμένη απόφαση, αλλά μόνον εξήχθη ως συμπέρασμα πως ο κάθε Εμπορικός Σύλλογος θα μπορεί να πάρει μία απόφαση για τα μέλη του, η οποία ωστόσο θα είναι μη δεσμευτική.

Ως εκ τούτου, το βασικό θέμα που θα συζητήσει ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου είναι η μη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τα απογεύματα της Πέμπτης για διάστημα από 10 Ιανουαρίου μέχρι και τέλος Μαρτίου (2023).

Γενικό πλαίσιο

Με φόντο τη σχετική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στο Υπουργείο Ανάπτυξης, τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Βαγγέλης Αλεξανδρίδης, αναφορικά με το πλαίσιο εντός του οποίου θα λειτουργήσει ο Εμπορικός Σύλλογος.

“Αυτό το θέμα το ξεκίνησε ο Εμπορικός Σύλλογος της Θεσσαλονίκης και διαμόρφωσε ένα ωράριο που όπως πληροφορήθηκα, το πήρε πίσω. Στη συνέχεια, πήρε τη σκυτάλη ο πρόεδρος της Αθήνας μαζί με τον πρόεδρο του Πειραιά. Οι τρεις μεγάλες πόλεις σε συνεργασία με την ΕΣΕΕ πραγματοποίησαν μία κοινή συνάντηση με το Υπουργείο Ανάπτυξης και με τον Υπουργό, Άδωνι Γεωργιάδη. Σε αυτήν συμμετείχαν και οι εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ. Το αίτημα της Ομοσπονδίας μαζί με τους Εμπορικούς Συλλόγους και νομίζω ότι είναι σωστό είναι πως το ωράριο που θα διαμορφωθεί θα πρέπει να ισχύει για όλους και όχι μόνον για τα μικρά καταστήματα, αλλά και για τα σούπερ μάρκετ” σημείωσε ενημερωτικά ο κ. Αλεξανδρίδης, υπενθυμίζοντας πως, σε αυτή τη συνάντηση υπήρξαν αντιδράσεις από την πλευρά αλυσίδων και σούπερ μάρκετ.

“Τα σούπερ μάρκετ πήραν θέση μπροστά στον Υπουργό και ενώ ο ίδιος ήταν θετικός στη συζήτηση να εξετασθεί πώς μπορούν να βελτιωθούν τα πράγματα, όταν πήραν θέση τα σούπερ μάρκετ και είπαν ότι θα αυξηθεί η ανεργία και θα απολύσουν κόσμο, αμέσως τα πράγματα άλλαξαν. Ο Υπουργός είπε τελικά ότι δεν αλλάζει το ωράριο και πως οι Σύλλογοι μπορούν να διαμορφώνουν ένα δικό τους ωράριο, το οποίο δεν θα είναι δεσμευτικό απέναντι στα καταστήματα” πρόσθεσε σχετικά, λέγοντας πως και ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου, σε αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθεί.

Εκτόξευση παγίων λόγω ενεργειακής κρίσης

Ερωτηθείς ο πρόεδρος αν το θέμα της διαμόρφωσης του ωραρίου κατά τη χειμερινή περίοδο, έχει απασχολήσει ήδη τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου, ο ίδιος υπήρξε σαφής.

“Πέρυσι τέτοια εποχή και κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου είχαμε κάνει ένα γκάλοπ στα καταστήματα. Είχαμε ζητήσει να μας πουν τη γνώμη τους για το χειμερινό ωράριο, το οποίο θα μπορεί να ξεκινήσει μετά τα Χριστούγεννα, μετά τις 10 Ιανουαρίου. Οι προτάσεις που έπεσαν επί τάπητος ήταν ότι θα μπορούσε να αφαιρεθεί από τη λειτουργία, το απόγευμα της Πέμπτης. Δηλαδή να δουλεύουμε Τρίτη και Παρασκευή απόγευμα και να μην ανοίγουμε την Πέμπτη το απόγευμα με ένα διευρυμένο ωράριο ως τις 3 και 4 αργά το μεσημέρι για τις άλλες ημέρες” γνωστοποίησε, λέγοντας πως, “Τότε, δεν πήραμε απόφαση να εφαρμόσουμε αυτή τη σκέψη”.

Σήμερα, όμως, σύμφωνα με όσα περιγράφει η οικονομική κατάσταση για τα εμπορικά έχει διαμορφωθεί περισσότερο αρνητικά.

“Τώρα τα δεδομένα έχουν αλλάξει προς το χειρότερο από πέρυσι και έχουμε την ενεργειακή κρίση που έχει αυξήσει κατά 60 – 70% τα πάγια των καταστημάτων και ειδικότερα στο κομμάτι της ενέργειας. Η μη επαρκής δουλειά, δηλαδή η μη παρουσία καταναλωτών στα εμπορικά θεωρώ ότι θα είναι χειρότερη συγκριτικά με πέρυσι. Αυτό το βλέπουμε όλοι” παρατήρησε, εξηγώντας πως αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει σε συζήτηση όλων των μελών του Εμπορικού.

“Οπότε, το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου ζητά να πάνε όλα τα μέλη σε μία έκτακτη γενική συνέλευση με μοναδικό θέμα όλα τα παραπάνω. Κι αυτό ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε μία απόφαση η οποία θα εκφράζει όλους τους επαγγελματίες. Σε αυτήν τη συνέλευση θέλουμε μεγάλη απαρτία ώστε να ληφθεί μία απόφαση που θα είναι αποδεκτή από την πλειοψηφία” τόνισε σε απόλυτο ύφος ο Βαγγέλης Αλεξανδρίδης.

Έκτακτη συνέλευση

Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε ο πρόεδρος ακολούθως, η συγκεκριμένη πρόταση από πέρυσι είχε μία σημαντική αποδοχή, βέβαια, υπήρξαν και φωνές που αντιτάχθηκαν στην εφαρμογή της.

“Αυτή η θέση πέρυσι στις συζητήσεις μας είχε την αποδοχή της πλειοψηφίας των μελών μας, όμως, υπήρχαν και αντίθετες φωνές και σοβαρός αντίλογος. Γι αυτό και πέρυσι δεν λάβαμε καμία απόφαση. Και αυτός ο αντίλογος λέει πως θα σπρώξουμε τους καταναλωτές προς τα σούπερ μάρκετ” ανέφερε ο ίδιος, λέγοντας όμως, πως, “Φέτος, επειδή τα δεδομένα είναι χειρότερα από πέρυσι πρέπει να δούμε πώς θα πορευθούμε και πώς θα διαμορφώσουμε ένα ωράριο”.

Τόνισε μάλιστα πως, όλα πρέπει να συζητηθούν, λαμβάνοντας υπόψιν και τη στάση των σούπερ μάρκετ. “Δεν μπορούν να σούπερ μάρκετ να “αλωνίζουν” και τα μικρά εμπορικά να είναι κλειστά. Ένα εξ αυτών δεν ακολουθεί τη γενική κατεύθυνση και δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για να συνυπάρχει με την τοπική αγορά” συμπλήρωσε ο πρόεδρος, εξηγώντας παράλληλα πως, “Δεν θέλουμε να ρίξουμε νερό στον μύλο των σούπερ μάρκετ. Είμαστε σε δίλημμα, αλλά όλα θα συζητηθούν”. Ως εκ τούτου ξεκαθάρισε πως, “Οπότε τις επόμενες ημέρες θα έχουμε κάποιες εξελίξεις σχετικά με το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, για το διάστημα από 10 Ιανουαρίου μέχρι 10 Μαρτίου. Η απόφαση που θα πάρουμε θα αφορά αποκλειστικά τα εμπορικά καταστήματα, αλλά δεν θα είναι δεσμευτική”.

Συνέπειες σε ωράρια απασχόλησης

Δεδομένου του κόστους που σηκώνουν τα εμπορικά με φόντο τις ενεργειακές δαπάνες, ο κ. Αλεξανδρίδης ρωτήθηκε αν θα υπάρξουν συνέπειες στο χώρο των καταστημάτων γενικότερα, σε μία προσπάθεια περιορισμού των εξόδων τους.

“Οι αυξήσεις των εμπορευμάτων δεν σταματούν. Σε κάθε τιμολόγιο υπάρχει μία αύξηση 3-5%. Πολλά καταστήματα δεν μεταφέρουν τις αυξήσεις στο “ράφι”. Κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να απορροφήσουν τις αυξήσεις. Το αποτέλεσμα είναι ότι μειώνουν το κέρδος, αυξάνονται τα λειτουργικά και αυτό θα έχει επιπτώσεις” ανέφερε, λέγοντας πως, “Πιστεύω ότι μέσα στο 2023 θα έχουμε επιπτώσεις στις ώρες απασχόλησης των υπαλλήλων, ενδεχομένως να περιοριστούν τα 8ωρα και να γίνουν 6ωρα ή 4ωρα. Εκ των πραγμάτων θα υπάρξει ένας περιορισμός εξόδων για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε”.

Επανέλαβε δε, πως, “Οι συνέπειες είναι ντόμινο και όλη αυτή η κατάσταση δημιουργεί αγωνία και ο χειμώνας θα είναι δύσκολος. Ο χειμώνας που έρχεται δεν θα έχει καμία σχέση με τους προηγούμενους χειμώνες”. Ολοκληρώνοντας τις απαντήσεις του, τόνισε πως, “Αν υπολογίσουμε τι ανάγκες υπάρχουν σε κάθε έναν για τη θέρμανση και μόνο, η κατάσταση θα διαμορφωθεί δύσκολη. Πανελλαδικά”.