«Η Άνδρος των νερών και των γεύσεων» σήμανε την έναρξη της τουριστικής περιόδου

Άνοιξε και επίσημα η τουριστική περίοδος για το νησί της Άνδρου, με την πραγματοποίηση μίας σημαντικής ημερίδας, η οποία είχε τον τίτλο, «Η Άνδρος των νερών και των γεύσεων». Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9 Μαρτίου, με διοργανωτή το Cycladic Tourism Network Of Andros, είχε βασικούς στόχους, τη διεθνή προβολή, την επέκταση της σεζόν και με εξαγγελία για την ίδρυση τουριστικού οργανισμού. Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν εκπρόσωποι της πολιτικής και της επιχειρηματικής ζωής του νησιού και των Κυκλάδων, γενικότερα.

Δ. Λοτσάρης: “Με αυτή την εκδήλωση κάναμε την έναρξη της τουριστικής περιόδου”

Ο δήμαρχος Άνδρου, Δημήτρης Λοτσάρης, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για την σπουδαιότητα της συγκεκριμένης εκδήλωσης και έδειξε πολύ ικανοποιημένος. Μεταξύ άλλων, ανέφερε, “Ήταν μία πάρα πολύ σημαντική εκδήλωση,  και ουσιαστικά με αυτή την εκδήλωση κάναμε και την έναρξη της τουριστικής περιόδου της νέας χρονιάς. Πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Δήμου, της Περιφέρειας και ιδιωτών επιχειρηματιών του τουρισμού, αναδεικνύοντας την Άνδρο ως έναν αυθεντικό προορισμό και ένα νησί το οποίο έχει έντονο γαστρονομικό ενδιαφέρον αλλά και φυσικό περιβάλλον. Το σλόγκαν που έχουμε καθιερώσει, “ Άνδρος, αν θες να αποδράσεις”, δεν αφορά μόνο τη γειτνίαση με το μεγάλο αστικό κέντρο των Αθηνών, αλλά είναι μία πραγματική απόδραση, προσφέροντας αυτή την αυθεντικότητα και αυτή την ξεγνοιασιά που χρειάζεται ο κόσμος, που θέλει να κάνει διακοπές. Νομίζω ότι και με τη φιλοξενία του Νικόλα Πουλμέντη, του διάσημου ελληνοαμερικανού σεφ, αλλά και με την παρουσία του κυρίου Σκλαβενίτη αναδείξαμε και την Άνδρο της γεύσης, των τοπικών προϊόντων και των τοπικών κρασιών.”

“Η Άνδρος πρωταγωνιστεί και πραγματικά δείχνει ένα άλλο πρόσωπο”

Στη συνέχεια ο κ. Λοτσάρης. αναφέρθηκε στην Άνδρο συνολικά, αλλά και στην αισιοδοξία που επικρατεί για την τουριστική ανάπτυξη του φετινού καλοκαιριού, τονίζοντας ότι, “η Άνδρος πρωταγωνιστεί. Η Άνδρος πραγματικά δείχνει ένα άλλο πρόσωπο, στην προβολή του προορισμού και αυτή η αυθεντικότητα και αυτό το ευ ζην, που νιώθει ως συναίσθημα ο επισκέπτης της Άνδρου είναι αυτό που πρέπει να αναδείξουμε και να προστατεύσουμε τα επόμενα χρόνια. Είμαστε αισιόδοξοι για την φετινή χρονιά και τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, με ποιοτικά κριτήρια και αυτό είναι κάτι που θα βοηθήσει και ποσοτικά και ποιοτικά.” Κλείνοντας αναφέρθηκε και στη συζήτηση για την ίδρυση Τουριστικού Οργανισμού στο νησί, λέγοντας, “Δεν έχει ληφθεί ακόμα κάποια απόφαση αλλά έχει υπάρξει συζήτηση, ώστε να μπορέσουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να υπάρχει μία κοινή προσπάθεια της προβολής του προορισμού. Είναι μία συζήτηση που έχει ανοίξει και τους επόμενους μήνες θα γίνει πραγματική διαβούλευση για να οδηγηθούμε σε ένα σχήμα που θα μπορεί το νησί να ακουμπήσει πάνω σε αυτό και να φύγει μπροστά στο μέλλον ως τουριστικός προορισμός.”

Ο στόχος της ημερίδας «Η Άνδρος των νερών και των γεύσεων» 

Το Cycladic Tourism Network Of Andros (Κυκλαδίτικο Τουριστικό Δίκτυο Άνδρου) διοργάνωσε την Ημερίδα «Η Άνδρος των νερών και των γεύσεων» με άξονες την αυθεντικότητα, τη γαστρονομία, τη δραστηριότητα και τη φυσιολατρία, πάνω στους οποίους στηρίζεται και το τουριστικό προϊόν του νησιού. Η ημερίδα αυτή είχε βασικούς στόχους, τη διεθνή προβολή, την επέκταση της σεζόν και με εξαγγελία για την ίδρυση τουριστικού οργανισμού άνοιξε την τουριστική σεζόν η Άνδρος. Η 1η Ημερίδα «Η Άνδρος των νερών και των γεύσεων» αποτέλεσε μια δράση από μία σειρά εκδηλώσεων που θα έχουν ως βασικό πυλώνα την ανάδειξη του νησιού ως έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδος.

Σ. Ζαχαράκη: “Η Άνδρος μπορεί να προσδώσει, διαφορετικό χρώμα στην ελληνική φιλοξενία”

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, δήλωσε ότι “τα  νησιά των Κυκλάδων αποτελούν κάποια από τα πιο πολύτιμα πετράδια στο στέμμα του ελληνικού τουρισμού. Η Άνδρος μπορεί να προσδώσει και ένα διαφορετικό χρώμα σε αυτό που ονομάζουμε ελληνική φιλοξενία. Κάποιες από τις στρατηγικές που έχουμε εντάξει για τα επόμενα χρόνια στον σχεδιασμό μας στο υπουργείο Τουρισμού περιλαμβάνονται σε τρεις λέξεις: βιωσιμότητα, διαφοροποίηση και ποιότητα. Η Άνδρος, με ένα πολιτιστικό αποτύπωμα χιλιετών, διαθέτει και τα τρία.” 

Οι βουλευτές των Κυκλάδων για την Άνδρο

Με τη σειρά τους, ξεχωριστές αναφορές έκαναν και οι βουλευτές των Κυκλάδων. Ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ, Ιωάννης Βρούτσης, ανέφερε: «Η Άνδρος είναι ένα νησί με δικό της χρώμα. Διαθέτει πανέμορφα ψηλά βουνά, τον πρωτογενή τομέα και άφθονο νερό, το οποίο αποτελεί ευλογία για το νησί, ενώ έχει διατηρήσει το χρώμα της. Σήμερα, το νησί είναι εδώ έτοιμο να ανοίξει τα φτερά, να πετάξει ψηλά και να δείξει σε όλο τον κόσμο τις ομορφιές του». Στη συνέχεια, η βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ, Κατερίνα Μονογυιού, τόνισε, ότι «το νησί έχει καταφέρει να διατηρήσει την αυθεντικότητά του. Διαθέτει ένα μεγάλο δίκτυο με μονοπάτια και πολύ καλές πρώτες ύλες, χάρη στον πρωτογενή τομέα. Εύχομαι καλή επιτυχία στις δράσεις του CTN Andros καθώς τέτοιες κινήσεις στηρίζουν τον τουρισμό και τα νησιά μας», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ, Φίλιππος Φόρτωμας, σημείωσε πως «η Άνδρος και η δυναμική κοινωνία της μπορούν να προσφέρουν πάρα πολλά στο τουριστικό κεφάλαιο της χώρας από πολλούς τομείς, όπως στον βιωματικό τουρισμό. Έχει πολλά να δώσει σε αυτόν τον τομέα και, ακόμα, δεν τα έχει δώσει. Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία».

Χ. Μπαλογιάννης: “Κοινά αποδεκτή η θετική και η ανοδική μας πορεία ως προορισμός”

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας, ο πρόεδρος του CTN Andros Χρήστος Μπαλόγιαννης αναφέρθηκε στα επιτεύγματα του CTN Andros, “Είναι η κοινά αποδεκτή η θετική και η ανοδική μας πορεία ως προορισμός, χρόνο με τον χρόνο, τα τελευταία έξι χρόνια. Οι επιχειρήσεις – μέλη  μας συμμετέχουν  σε  δράσεις και φιλοξενίες συνεργαζόμενες με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς του νησιού. Το δεύτερο εξ ίσου σημαντικό είναι ότι οι άνθρωποι των επιχειρήσεων του CTN Andros, ως μια δυνατή ομάδα, έχουμε κερδίσει την μεταξύ μας εμπιστοσύνη και έχουμε κοινό όραμα ανάπτυξης.”

Νικ Πουλμέντης: “Ο γαστρονομικός πλούτος του νησιού αποτελεί έμπνευση για δημιουργία”

Από την δική του μεριά, ο Ελληνοαμερικανός σεφ, Νίκ Πουλμέντης, ανέφερε, “Η Ελλάδα είναι ένας ευλογημένος τόπος και η Άνδρος μας το επιβεβαίωσε. Ο γαστρονομικός πλούτος του νησιού αποτελεί έμπνευση για δημιουργία. Όλα τα προϊόντα είναι φτιαγμένα με αγάπη και μεράκι».  Σε έναν πανέμορφο χώρο, στο οινοποιείο «Κουρτέση», ο Νικ Πουλμέντης, πλαισιωμένος από σεφ επιχειρήσεων του νησιού, δημιούργησαν εξαιρετικές γευστικές προτάσεις βασισμένες σε ανδριώτικες συνταγές και πρώτες ύλες. Παράλληλα, ο κορυφαίος Έλληνας sommelier Άρης Σκλαβενίτης μίλησε για τα ανδριώτικα κρασιά.

Ο στόχος του CTN Andros

Βασικός στόχος του CYCLADIC TOURISM NETWORK OF ANDROS είναι η ενίσχυση και προώθηση της κάθε επιχείρησης – μέλους ξεχωριστά και του νησιού ως κορυφαίο τουριστικό προορισμό, σε Ελλάδα και εξωτερικό. Με πρώτες ύλες τον καθαρό νησιώτικο αέρα, τη θέα της θάλασσας, τα διαφορετικά χρώματα  των τεσσάρων εποχών, την πολιτιστική κληρονομιά, τη ζεστασιά των κατοίκων, τις γεύσεις τα αρώματα και τα τοπικά προϊόντα η Άνδρος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ιδανικός προορισμός για τον κάθε επισκέπτη. 374 χλμ2 βουτηγμένα σε βαθύ μπλε και λουσμένα από τον ελληνικό ήλιο 12 μήνες το χρόνο,  με μονοπάτια, νερά και εικόνες που συναρπάζουν, εκπληρούν όλες τις προδιαγραφές για την εξέλιξη μιας ιστορίας που θα θυμάστε για πάντα.