Τι σημαίνει η αναβάθμιση από τη Standard & Poor’s σε θετικό outlook για το ελληνικό αξιόχρεο

  • Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 - 16:05

Σε μια κίνηση έκπληξη-για την Αθήνα, ο Οίκος S&P’s ξεπέρασε τον εαυτό του κάνοντας εχθές και νέο διαδοχικό βήμα αναβάθμισης της ελληνικής Οικονομίας. Διατήρησε την βαθμολογία «ΒΒΒ-» για την Ελλάδα, αλλά ανέβασε την προοπτική της για επόμενη αλλαγή βαθμίδας, σε «θετική». Σε έξι μήνες που θα επανέλθει με νέα αξιολόγηση, θα φανεί αν το σερί θα μπορεί να συνεχιστεί.

O Standrard and Poor’s θέτει από τώρα τις προϋποθέσεις για νέες αναβαθμίσεις: Ανάπτυξη, πλεονάσματα, μείωση του χρέους με μεταρρυθμίσεις που θα οδηγούν την Ελλάδα μπροστά. Όλα τα παραπάνω βλέπει ότι γίνονται και τα αποδίδει στο μεταρρυθμιστικό έργο και την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά και με έναν όρο: να μπορεί η κοινωνία να βλέπει τα οφέλη της προόδου, για να συνεχίζει να στηρίζει και να συμμετέχει στην προσπάθεια.

Σήμα στις αγορές

Ακόμα και εν καιρώ πολέμου και οικονομικής αστάθειας -στα όρια της ύφεσης- στην Ευρώπη, ο αμερικανικός Οίκος «ρίσκαρε» να στείλει μήνυμα-σύσταση στους πελάτες του (επενδυτές) που τον ακολουθούν, να εμπιστευτούν την ελληνική οικονομία, για την Ανάπτυξη και ασφάλεια που μπορεί να παρέχει.

Όπως τονίζει, «με την επανεκλογή της πέρυσι, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) άρχισε να εφαρμόζει μια ισχυρή μεταρρυθμιστική ατζέντα». Προαναγγέλλει αναβαθμίσεις αν το έργο της συνεχιστεί. Αλλά προειδοποιεί με υποβάθμιση, εάν:

– οι δημοσιονομικές επιδόσεις και το αυξημένο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, επιδεινωθούν σημαντικά πέρα από τις προσδοκίες μας

– άν οι γεωπολιτικές και εξωτερικές πιέσεις πλήξουν την Ελλάδα πιο σκληρά από ό,τι υποθέτουμε σήμερα.

Ποιος είναι ο κίνδυνος;

«Κατά τη γνώμη μας, ο βασικός κίνδυνος εφαρμογής είναι αν επέλθει μεταρρυθμιστική κόπωση, ιδιαίτερα εάν τα βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα δεν γίνονται αισθητά σε όλη την κοινωνία».

πηγή: protothema