Διευκρινίσεις του Γ.Γ. του υπουργείου Εργασίας

Περί εποχιακού βοηθήματος των εκτάκτων του Νεωρίου

Διευκρινίσεις, οι οποίες στερούνται της οποιαδήποτε εξαιρεσιμότητας, για τους εκτάκτους υπαλλήλους του ναυπηγείου του Νεωρίου, όσον αφορά τα όσα το Σωματείο τους ανακοίνωσε για την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης τους, δίνει ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Αν. Νεφελούδης.

Στην ανακοίνωση του Σωματείου των αμμοβολιστών, τα όσα αφορούν στη δέσμευση του Γ.Γ. του υπουργείου για καταβολή έκτακτου βοηθήματος, καταρρίπτονται από τον ίδιο, ο οποίος διευκρινίζει πως ισχύουν τα όσα εκ του νόμου ορίζονται για την καταβολή των εποχιακών βοηθημάτων.

Αυτό καθιστά σαφές πως δεν τίθεται θέμα ουδεμίας καταβολής βοηθήματος κατ’ εξαίρεση για του εκτάκτους εργαζομένους του Νεωρίου, όπως αφήνεται να εννοηθεί στην ανακοίνωση του Σωματείου, οι οποίοι κρίνονται ως δικαιούχοι εφ’ όσον πληρούν τις προϋποθέσεις που από την σχετική εγκύκλιο ορίζονται.

Η ανακοίνωση του Σωματείου Αμμοβολιστών

Το Σωματείο των αμμοβολιστών στην ενημέρωση του σχετικά με την καταβολή έκτακτης ενίσχυσης των εκτάκτων εργαζομένων του Νεωρίου ανέφερε:

«Συνάδελφοι, μετά από συνεχείς οχλήσεις (γραπτές και προφορικές) του Σωματείου μας προς το αρμόδιο Υπουργείο, για την άμεση ανάγκη καταβολής ενίσχυσης των εκτάκτων εργαζομένων του Νεωρίου Σύρου, είμαστε στην ευχάριστη θέση να μεταφέρουμε την δέσμευση του Γ.Γ. του Υπουργείου Εργασίας κ. Α. Νεφελούδη για την καταβολή εκτάκτου βοηθήματος.

Ο κ. Γενικός δεσμεύτηκε επιπλέον ότι θα καλυφθούν ασφαλιστικά – ανεξάρτητα από αριθμό ενσήμων- όλοι οι συνάδελφοι και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους. Ταυτόχρονα ο κ. Γενικός ζήτησε από το Σωματείο μας να συγκεντρώσει τα στοιχεία όλων των δυνητικών δικαιούχων. Το βοήθημα αυτό θα καταβληθεί μέσω του ΟΑΕΔ.

Κατόπιν αυτών, το Σωματείο μας προκειμένου να διευκολύνει, καλεί όλους τους συναδέλφους ( εκτάκτους), ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ - που έχουν οποιοδήποτε αριθμό ενσήμων στο Νεώριο το 2015, ( μέλη και μη του Σωματείου μας) να καταθέσουν τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο / αρ. μητρώου ΙΚΑ και αριθμό τραπεζικού λογαριασμού).

Τα στοιχεία μπορούν να κατατεθούν το αργότερο μέχρι και την Δευτέρα 28 Μαρτίου. Τα στοιχεία συγκεντρώνονται στο Νεώριο ( γραφείο εργολάβου- υπεύθυνη κ. Α. Μπάϊλα ώρες 8:00 -15:00 καθημερινά).

Επισημαίνουμε ότι η απόφαση για το ποιοι και με ποια κριτήρια (οικονομικά και ενσήμων) δικαιούνται το βοήθημα θα παρθεί από το Υπουργείο.

Το Σωματείο μας καταβάλει προσπάθειες να δοθεί το βοήθημα σε όλους, ανεξαρτήτως αριθμού ενσήμων».

Διευκρίνηση του υπουργείου

Κατόπιν της δημοσιοποίησης της προαναφερόμενης ανακοίνωσης του Σωματείου των αμμοβολιστών, περί καταβολής έκτακτου βοηθήματος των εκτάκτων εργαζομένων στο Νεώριο, διευκρινίσεις δίνει επί του θέματος ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Νεφελούδης.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Γ.Γ. του υπουργείου, για την καταβολή των βοηθημάτων, υπάρχουν 2 περιπτώσεις και μόνον.

Η πρώτη αναφέρεται στην εγκύκλιο του υπουργείου περί εποχικών βοηθημάτων του έτους 2015, το ποσό των οποίων ανέρχεται στα 641,41 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Οι προϋποθέσεις είναι να έχουν πραγματοποιήσει από 50-210 ημέρες ασφάλισης στον κλάδο τους το 2014 και επιπλέον τα όσα ορίζονται στο κεφάλαιο 6 της εγκυκλίου.

Στο συγκεκριμένο κεφάλαιο αναφέρεται συγκεκριμένα πως:

«1. Να έχουν πραγματοποιήσει το ημερολογιακό έτος που προηγείται του έτους καταβολής του βοηθήματος από 50 έως 210 ημέρες ασφάλισης στον κλάδο τους. Να έχουν την ιδιότητα κατά την περίοδο καταβολής του βοηθήματος (10/9 – 30/11)……….

6. Τα ημερομίσθια που έχουν τυχόν πραγματοποιήσει σε άλλους κλάδους κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της καταβολής να μην είναι περισσότερα απ’ αυτά που πραγματοποίησαν στον επαγγελματικό κλάδο ως μέλη του οποίου ζητούν το βοήθημα.

7. Το σύνολο των ημερομισθίων που έχουν πραγματοποιήσει κατά το

ημερολογιακό έτος που προηγείται της καταβολής να μην υπερβαίνει τα 240 ημερομίσθια.

8. Δεν είναι δικαιούχοι όσοι συγκεντρώνουν προϋποθέσεις τακτικής

επιδότησης κατά τον χρόνο καταβολής του βοηθήματος. Στη περίπτωση που η τακτική επιδότηση ανεργίας εμπίπτει μέσα στην περίοδο καταβολής του βοηθήματος (10/9 – 30/11), τότε το εποχικό βοήθημα συμψηφίζεται με το αντίστοιχο ποσό της τακτικής ανεργίας.

9. Στερούνται το ειδικό εποχικό βοήθημα του έτους στο οποίο

περιλαμβάνεται το μεγαλύτερο διάστημα της εκπαίδευσής τους, οι δικαιούχοι που συμμετέχουν σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης του ΟΑΕΔ και λαμβάνουν εκπαιδευτικό επίδομα. (παρ. 5α, άρθρου 37 Ν. 1836/89)».

Η δεύτερη περίπτωση που αναφέρει ο κ. Νεφελούδης είναι:

«Το Δ.Σ. του ΟΑΕΔ με την με αριθμ. 256/6/2-2-2016 απόφαση του (διαβιβαστικό ΟΑΕΔ: 12714/10-2-2016), ενέκρινε την υποβολή πρότασης προς τον υπυοργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την καταβολή έκτακτης οικονομικής βοήθειας σε μισθωτούς της Ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης και εκκρεμεί η έκδοση της υπουργικής απόφασης.

Οι προϋποθέσεις είναι:

1. Να έχουν πραγματοποιήσει κατά το έτος 2014 από 5-49 ημέρες ασφάλισης στον κλάδο τους.

2. Να έχουν την ιδιότητα του μισθωτού της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης μέχρι την περίοδο καταβολής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης.

3. Τα ημερομίσθια που έχουν τυχόν πραγματοποιήσει σε άλλους κλάδους ανά έτος 2014 και 2015 να μην είναι περισσότερα απ’ αυτά που πραγματοποίησαν ως μισθωτοί της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης.

4. Να μην έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 250 ημέρες ασφάλισης αθροιστικά στο έτος 2015 και όχι πάνω από 30 στο Α΄δίμηνο του έτους 2016.

5. Να μην έχουν λάβει το ειδικό εποχιακό βοήθημα του άρθρου 22 του Ν. 1836/89 έτους 2015.

6. Να είναι άνεργοι και μη επιδοτούμενοι κατά την διάρκεια της καταβολής.

Από το γραφείο του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εργασίας επισημαίνεται πως αυτές είναι και οι μοναδικές περιπτώσεις καταβολής εκτάκτων βοηθημάτων.

Ετικέτες: