Χρηματοδοτήσεις από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης ζητούν οι ακτοπλόοι

  • Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου, 2020 - 06:10

Με επιστολή του προς Υφυπουργό Τουρισμού, Μάνο Κόνσολα, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), ζητά στήριξη του κλάδου από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η συμπερίληψη του ΣΕΕΝ στις χρηματοδοτήσεις που θα αντληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, προήλθε κατόπιν της τηλεδιάσκεψης του φορέα με το Υπουργείο Τουρισμού, προκειμένου να διαμορφωθούν οι σχετικές προτάσεις.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην επιστολή του ΣΕΕΝ «Κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19 αναδείχτηκε για μία ακόμα φορά η μεγάλη σημασία των ακτοπλοϊκών μας συγκοινωνιών, οι οποίες αποδείχθηκε ότι αποτελούν την μοναδική εγγύηση για τη συνεχή εξυπηρέτηση των νησιών μας και τη συνοχή της χώρας.

Οι ακτοπλοϊκές μας συγκοινωνίες κατά τη διάρκεια της κρίσης απετέλεσαν το αποκλειστικό μεταφορικό μέσο για την εξυπηρέτηση των νησιών μας με σχεδόν ανύπαρκτη επιβατική κίνηση την περίοδο 20/3-31/5 και μειωμένη κατά 50% την θερινή περίοδο του 2020.

Σε κάθε περίπτωση οι ακτοπλοϊκές μας συγκοινωνίες εξυπηρετώντας τα νησιά μας χειμώνα καλοκαίρι αποτελούν τον κυριότερο παράγοντα πάνω στον οποίο στηρίζεται η ανάπτυξη των νησιών μας, η βελτίωση των συνθηκών επιβίωσης των νησιωτών και η τουριστική ανάπτυξη της χώρας, λαμβανομένου υπόψη ότι το 70% του τουρισμού μας αφορά τα νησιά.

Το μεταφορικό έργο του 2019 προς και από τα νησιά μας ξεπέρασε τους 19 εκ επιβάτες, εκ των οποίων οι 12.5 εκ διακινήθηκαν για τουρισμό, επίσης πρέπει να τονίσουμε ότι η ενδοεπικοινωνία των νησιών εξυπηρετείται αποκλειστικά από τα ακτοπλοϊκά πλοία. Σε ότι αφορά την εμπορευματική κίνηση, το 2019 μεταφέρθηκαν περισσότεροι από 8 εκ τόνοι ειδών διατροφής, υλικών και εμπορευμάτων απαραίτητα για τη στήριξη του τουρισμού και των υποδομών των νησιών μας.

Είναι σημαντικό επίσης να τονίσουμε την καταλυτική σημασία της ακτοπλοΐας για την αύξηση του πληθυσμού των νησιών και την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή στην οποία αντιμετωπίζουμε προκλήσεις.

Σε ότι αφορά τις γραμμές Αδριατικής πρέπει να λάβουμε υπόψη τη μεγάλη συμβολή τους στον τουρισμό της χώρας με μεταφορά 1.400.000 επιβατών το 2019 κυρίως για αναψυχή. Το 2020 η μεταφορά επιβατών μηδενίστηκε από 20/3 έως 30/6, ενώ σε ετήσια βάση η επιβατική κίνηση προβλέπεται  να είναι μειωμένη κατά 70%.

Για τη διαμόρφωση των προτάσεων του Υπουργείου Τουρισμού και για τα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου, προτείνουμε:

1. Η επιβατηγός ναυτιλία, συμπεριλαμβανομένων και των πλοίων τα οποία δραστηριοποιούνται στις γραμμές Ελλάδας Ιταλίας, πρέπει να είναι επιλέξιμη και να συμπεριλαμβάνεται στα αναπτυξιακά προγράμματα με ταυτόχρονη αναγνώριση του σημαντικού ρόλου του κλάδου στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας αλλά και στην προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων ιδιαίτερα στην σημερινή εποχή όπου αντιμετωπίζονται σοβαρές προκλήσεις.

2. Τα πλοία είναι μεταφορικό μέσο και ταυτόχρονα προσφέρουν ξενοδοχειακές υπηρεσίες, διαθέτοντας όλα τα χαρακτηριστικά ενός ξενοδοχείου, συνεπώς πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στα μέτρα τα οποία εξαγγέλλονται για τον τουρισμό και τις ξενοδοχειακές μονάδες.

3. Πρέπει να αναδειχθεί η έννοια της νησιωτικότητας με παράλληλη έμφαση στις υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των λιμανιών αλλά και των πλοίων.

4. Σε ότι αφορά την απασχόληση πρέπει να τονίσουμε ότι η επιβατηγός ναυτιλία απασχολεί σχεδόν το 50% του συνόλου των Ελλήνων ναυτικών (το 100% των γενικών υπηρεσιών - ναύτες και ξενοδοχειακό προσωπικό). Στις προτάσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης και την εκπαίδευση πρέπει να συμπεριληφθεί το χερσαίο προσωπικό των εταιρειών καθώς και οι ναυτικοί.

5. Τέλος προτείνουμε τη στήριξη από το Υπουργείο Τουρισμού στα πάγια αιτήματα του κλάδου που αφορούν τη θεσμοθέτηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τους επιβάτες και τα οχήματα ΙΧ και την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών του προσωπικού ξηράς και θάλασσας».

Ετικέτες: