¨ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ”

Καταστροφικές οι επιπτώσεις της πανδημίας στον κλάδο της εστίασης

  • Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2020 - 06:24

Ελπίδα Αριστείδου

Καταστροφικές χαρακτηρίζουν τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στην εστίαση οι επαγγελματίες του κλάδου στο Ρέθυμνο, οι οποίοι αναφέρονται σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση που χαρακτηρίζεται από πτώση του τζίρου, που κατά μέσο όρο φτάνει το 60% σε σχέση με πέρυσι, την ίδια στιγμή που δεκάδες εργαζόμενοι οδηγηθήκαν στην ανεργία.

Η συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου και η περιορισμένη τουριστική κίνηση, που καταγράφηκε στον νομό, είχε ως αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να δουλέψουν επί της ουσίας ικανοποιητικά μόνο δεκαοκτώ μέρες τον Αύγουστο, ενώ τον Ιούλιο στα εστιατόρια του Ρεθύμνου η πτώση ξεπέρασε το 50%. Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων δεν άνοιξε μετά το lockdown, ενώ και πολλά καταστήματα της παραλίας έχουν ήδη κλείσει αφού η επαναλειτουργία τους εν μέσω πανδημίας ήταν ασύμφορη.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του συλλόγου εστίασης και αναψυχής Ρεθύμνου Ανδρέας Κλαψινός, η κατάσταση είναι δραματική για όλους τους επαγγελματίες, οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων τους.

Τα μέτρα οικονομικής στήριξης με διευκολύνσεις, φοροελαφρύνσεις αλλά και χαμηλότοκες δανειοδοτήσεις ώστε να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά είναι απαραίτητα.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτισμού, μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κανένα εξειδικευμένο μέτρο για έναν κλάδο που αφορά 80.000 επιχειρήσεις και απασχολεί 330.000 εργαζομένους, ενώ τα μέχρι στιγμής λουκέτα ανέρχονται σε 3.000 – 4.000 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα. «Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι κλείνουν ξαφνικά. Το ένα βράδυ λειτουργούν και το επόμενο δεν υπάρχουν. Είναι ακαριαία τα χτυπήματα. Κλείνουν επιχειρήσεις που ήταν παραδοσιακά στον χώρο της εστίασης, με 20-30 χρόνια παρουσίας, και ξαφνικά, με τα βάρη που είχαν από τη 10ετή κρίση, ήρθε και το πρόβλημα της πανδημίας που ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» καταλήγει.

Οι επαγγελματίες περιμένουν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη, διεκδικώντας μεταξύ άλλων μείωση του ΦΠΑ στο 8%, παράταση του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής καθώς και της επιδότησης του ενοικίου έως το τέλος του έτους.

Επίσης οι επιχειρηματίες εστίασης της Κρήτης σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν με τον περιφερειάρχη έλαβαν διαβεβαιώσεις για μέτρα οικονομικής ενίσχυσης μέσω προγράμματος της περιφέρειας Κρήτης από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Η ανησυχία και ο προβληματισμός είναι διάχυτος και οι επαγγελματίες αναφέρονται σε ένα «βαρύ» χειμώνα, στον οποίο οι επιχειρηματίες, όπως δηλώνουν, θα πρέπει να επιδοθούν σε έναν αγώνα δρόμου για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να διατηρήσουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους.

Αναλυτικά,

Ισχυρό οικονομικό πλήγμα έχει δεχτεί ο κλάδος της εστίασης σε ολόκληρη την Κρήτη εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Η συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου αλλά και οι σημαντικά περιορισμένες αφίξεις επισκεπτών είχαν ως αποτέλεσμα η κίνηση στα καταστήματα εστίασης να καταγράψει τεράστια πτώση τους καλοκαιρινούς μήνες που για τον νομό Ρεθύμνου φτάνει κατά μέσο όρο το 60%.

Χαρακτηριστικό της τραγικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι επαγγελματίες του κλάδου είναι ότι πολλοί εξ αυτών, που δραστηριοποιούνται σε τουριστικές περιοχές, δεν άνοιξαν καθόλου τις επιχειρήσεις τους τη φετινή χρονιά, ενώ και όσοι άνοιξαν τα καταστήματα τους που βρίσκονται επί της παραλιακής παραλίας ετοιμάζονται για πρόωρο λουκέτο αφού η κίνηση είναι μηδαμινή.

Οι επαγγελματίες αγωνιούν για την επιβίωση των επιχειρήσεων τους καθώς δυσκολεύονται να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα, τη στιγμή που ήδη το προσωπικό τους είναι μειωμένο. Ο χειμώνας προβλέπεται βαρύς και ιδιαίτερα δύσκολος γι’ αυτό και οι επιχειρηματίες ζητούν οικονομικά μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση με φοροελαφρύνσεις και διευκολύνσεις ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν ανοιχτά τα καταστήματα τους. Στο πλαίσιο αυτό και ως μορφή πίεσης τα σωματεία εστίασης ετοιμάζουν κινητοποιήσεις με κλείσιμο των καταστημάτων τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ειδικότερα, το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑ.ΣΚ.Κ.Ε.ΔΙ), έχει αποφασίσει να κατεβάσει ρολά στα καταστήματα από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του συλλόγου εστίασης και αναψυχής Ρεθύμνου Ανδρέας Κλαψινός, το τοπικό σωματείο εντάσσεται θεσμικά στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων «Π.Ο.Ε.Σ.Ε.», η οποία ετοιμάζει κινητοποίηση για τις 14 Σεπτεμβρίου. Το τοπικό σωματείο θα συνεδριάσει έως το τέλος της εβδομάδας για να αποφασίσει τη συμμετοχή ή όχι στην κινητοποίηση της Τρίτης που προβλέπει κλείσιμο των επιχειρήσεων για μια μέρα.

Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», ο πρόεδρος του συλλόγου εστίασης και αναψυχής Α. Κλαψινός ανέφερε: «Τα πράγματα για τον κλάδο μας είναι δυστυχώς πολύ άσχημα. Όπως βλέπουμε, πολλοί συνάδελφοι που δραστηριοποιούνται στην παραλία έχουν ήδη κλείσει αφού δεν υπάρχει τουρισμός. Αυτοί που είναι στον Πλατανιά και στα Περιβόλια δεν άνοιξαν καν τη φετινή σεζόν και όσοι βρίσκονται στην καινούρια παραλία (από το Δελφίνι και έπειτα) ή έκλεισαν ήδη ή ετοιμάζονται να κλείσουν. Φαντάζομαι σε 15 μέρες τελειώνει και η σεζόν και δεν θα έχουμε καθόλου τουρίστες. Είμαστε έντονα ανήσυχοι και προβληματισμένοι. Οι τζίροι μας είναι τρομαχτικά πεσμένοι. Ο Αύγουστος κινήθηκε για 18 μόνο μέρες σε όλη την εστίαση στο Ρέθυμνο σε ικανοποιητικά επίπεδα. Αν το υπολογίσουμε μαζί με τα ποσοστά του Ιουλίου, όπου ο μήνας έκλεισε με 60-65% μείον σε σχέση με πέρυσι και ο Αύγουστος είναι γύρω στα 50% πτώση συγκριτικά με πέρυσι, έχουμε πτώση συνολική 60%. Την ίδια στιγμή το περιοριστικό μέτρο για υποχρεωτικό κλείσιμο των καταστημάτων μας τα μεσάνυχτα ήταν η χαριστική βολή. Αυτό που δεν ξέρουν είναι ότι η εστίαση δουλεύει πολύ μετά τις 12. Υπάρχουν εκδηλώσεις στη Φορτέτσα και συναυλίες όπου είθισται οι άνθρωποι που αποχωρούν από εκεί να πηγαίνουν για φαγητό. Όταν λοιπόν λες στον πελάτη που θέλει να βγει στις 11, ότι στις 12 πρέπει να φύγει, ακυρώνει εντελώς την έξοδο του. Ό,τι κίνηση έχουμε είναι από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 11.

Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι αυτό το μέτρο ήρθε για να μείνει και δεν πρόκειται να ισχύει μόνο μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου».

Η περιφέρεια θα ενισχύσει τον κλάδο της εστίασης

Μέτρα οικονομικής στήριξης για τους επιχειρηματίες εστίασης της Κρήτης προανήγγειλε την Παρασκευή ο περιφερειάρχης Στ. Αρναουτάκης κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του κλάδου ωστόσο, όπως είπε, επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν μέσα στον Σεπτέμβρη.

Σε σχετική δήλωση του ο Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «έχουμε την υποχρέωση να στηρίξουμε και να σταθούμε δίπλα σε αυτές τις επιχειρήσεις, διεκδικώντας πάντα από την κεντρική εξουσία, αλλά και μέσα από τα δικά μας προγράμματα. Πολύ σύντομα θα ανακοινώσουμε κι εμείς μέσα από το περιφερειακό μας πρόγραμμα μέτρα ενίσχυσης όλων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ούτως ώστε να πάρουν μια ανάσα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Μέχρι στιγμής η Περιφέρεια Κρήτης έχει δώσει από τα προγράμματα της 100 εκατομμύρια για τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων, για τη στήριξη γιατρών, νοσηλευτών και τεχνικού προσωπικού για όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης και την 7η ΥΠΕ, όπως επίσης και αγορά εξοπλισμού για τα νοσοκομεία.

Μέσα από ένα περιφερειακό πρόγραμμα έχουμε ήδη δώσει 100 εκατομμύρια και συνεχίζουμε, γιατί υπάρχουν σημαντικές δράσεις, οι οποίες το επόμενο διάστημα θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν. Μέσα στον μήνα θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε ποια θα είναι ακριβώς τα μέτρα και οι χρηματοδοτήσεις που θα δώσουμε».

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης Ρεθύμνης Ανδρέας Κλαψινός ανέφερε ότι «πολλές επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν. Οι συνάδελφοι που ασχολούνται αμιγώς με τουρίστες έχουν τρομακτικά οικονομικά προβλήματα. Ζητάμε τη βοήθεια της περιφέρειας για να ανέβουμε αυτό τον Γολγοθά. Η ανεργία αγγίζει το 50-55%. Είναι ένα τρομακτικό ποσοστό αν σκεφτούμε πόσοι άνθρωποι δουλεύουν στον επισιτισμό. Πιστεύω ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν τους επόμενους μήνες. Μιλάμε για έναν αγώνα επιβίωσης της εστίασης».

Όπως ανέφερε ο κ. Κλαψινός ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε προγράμματα χρηματοδότησης για τον κλάδο της εστίασης, προκειμένου να στηριχτούν οικονομικά οι επαγγελματίες. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, βασικό ζητούμενο για την επιβίωση των εστιατορίων παραμένει η μείωση της φορολογίας και συγκεκριμένα του ΦΠΑ στην εστίαση στο 8%. Παράλληλα, οι επαγγελματίες ζητούν την παράταση των επιστρεπτέων προκαταβολών έως το τέλος του έτους αλλά και παράταση της έκπτωσης του ενοικίου έως κα τον Δεκέμβριο.