“ΣΥΝΕΙΔΙΣΗ” ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Αγρίνιο: Ανοικτή «πληγή» η ενεργειακή κρίση στο λιανεμπόριο – «Κλειστό» το ωράριο

  • Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου, 2022 - 06:22

Ανοικτή «πληγή» η ενεργειακή κρίση στο λιανεμπόριο, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία επισημαίνει πως θέλουν «κλειστό» το ωράριο, καθώς στην επαρχία που το ωράριο δεν είναι συνεχές δεν τίθεται θέμα περαιτέρω μείωσης του ωραρίου.

Αναστάτωση στο λιανεμπόριο έφερε η πρόταση ως μέτρο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης της μείωσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Στη Θεσσαλονίκη ο Εμπορικός Σύλλογος επιμένει στην πρότασή του, ως προαιρετική, για  μειωμένο ωράριο και κλείσιμο των καταστημάτων στις 4 το μεσημέρι τη Δευτέρα, την Τετάρτη και το Σάββατο και στις 7 το απόγευμα τις υπόλοιπες ημέρες.

Στην Αθήνα, ο Εμπορικός Σύλλογος καταλήγει στην απόφαση να μην υπάρξει πρόταση προς τα μέλη του για μείωση του ωραρίου λειτουργίας. Η μείωση της λειτουργίας των καταστημάτων κατά 2 ώρες ημερησίως εκτιμάται ισοδυναμεί με μείωση κατά 50% της κατανάλωσης ενέργειας για αυτές τις ώρες!

Από πολιτική απόψεως, στο θέμα προκάλεσαν αρχικά αλαλούμ οι δηλώσεις του αρμοδίου υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος αρχικά άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο της μείωσης του ωραρίου και στη συνέχεια έκλεισε την… πόρτα…

Στο Αγρίνιο, όπως και σε όλη την επαρχία, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, καθώς το ωράριο δεν είναι συνεχές, ενώ δύο απογεύματα της εβδομάδας, το απόγευμα της Δευτέρας και της Τετάρτης, τα εμπορικά καταστήματα είναι κλειστά.

Συνεπώς, σύμφωνα με τα όσα είπαν καταστηματάρχες του Αγρινίου στη «Σ» δεν τίθεται θέμα ωραρίου. Ωστόσο οι έμποροι αγωνιούν για τη βιωσιμότητα των καταστημάτων τους καθώς ο πληθωρισμός μικραίνει το τζίρο τους, ενώ τα έξοδα όπως το ρεύμα αυξάνονται συνεχώς.

Ωστόσο παράλληλα υπό συζήτηση μπαίνει και το θέμα του περιορισμού στο φωτισμό των βιτρινών.  Επ’ αυτού κάποιοι δεν είναι εντελώς αρνητικοί και ενδεχομένως προαιρετικά να εφαρμόσουν το μέτρο αυτό έστω και σε περιορισμένο βαθμό, δηλαδή με λιγότερα φώτα αναμμένα στις βιτρίνες, ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία του εμπορικού κόσμου θέλει να διατηρήσει φωτισμένες τις βιτρίνες των καταστημάτων.

Συγκεκριμένα ο Βαγγέλης Καρακίτσος που έκανε και την πρόταση επισημαίνει: «η βιτρίνα είναι μεγάλο εργαλείο στα «χέρια» ενός καταστήματος, άρα είναι δύσκολο όταν θες να προβάλλεις το εμπόρευμά σου στον καταναλωτή να μην την έχεις φωταγωγημένη. Εγώ ήδη έχω μειώσει το χρόνο που έχω ανοιχτά τα φώτα της βιτρίνας τη νύχτα, τόσο για το συνολικό καλό, όσο και για το προσωπικό μου καλό.

Σχετικά με τη μείωση του ωραρίου ήδη ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου έχει κάποια απογεύματα που τα μέλη του δεν ανοίγουν τα μαγαζιά τους, τη Δευτέρα και την Τετάρτη, ενώ το Σάββατο κλείνουμε νωρίς το μεσημέρι, στις 14.00 δηλαδή.

Επίσης, το ωράριο μας δεν είναι συνεχές, επομένως πιστεύω πως δεν τίθεται θέμα ωραρίου και πως είναι καλό το ωράριο του Αγρινίου. Δεν πρέπει να μειωθεί κι άλλο, τόσο για εμάς, όσο για τον καταναλωτή.

Στην πρόσφατη γενική συνέλευση του εμπορικού συλλόγου πρότεινα τα εγγεγραμμένα καταστήματα στον Εμπορικό σύλλογο να πάμε μαζικά και να ζητήσουμε από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας καλύτερο τιμολόγιο με δέσμευση 2 ή 3 ετών. Και εξαρτάται τι προσφορές θα έχουμε να μελετήσουμε τι θα πράξουμε. Αυτό θα είναι προς όφελος δικό μας και της πόλης».

Ο Τάσος Χασαπάκης ανέφερε: «η μείωση του ωραίου λειτουργίας των καταστημάτων πιστεύω πως στο Αγρίνιο δεν χρειάζεται. Δεν έχουμε συνεχές ωράριο, κλείνουμε αρκετές ώρες το μεσημέρι, κάποια απογεύματα μέσα στην εβδομάδα είναι κλειστά τα μαγαζιά μας, επομένως θεωρώ πως δεν χρειάζεται καμία αλλαγή στο ωράριο.

Σχετικά με τα φώτα στις  βιτρίνες αν η κυβέρνηση μας πει ότι είναι αναγκαίο και επιβάλλεται λόγω προβλήματος στα αποθέματα ενέργειας πιστεύω πως τότε θα το κάνουμε. Δε νομίζω πως θα ανακύψουν άλλα προβλήματα, όπως κλοπές, αν και όποτε αποφασιστεί να κλείνουμε τα φώτα στις βιτρίνες.

Η αστυνομία κάνει καλά την δουλειά της στο Αγρίνιο και δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Δεν είμαι ο ειδικός να προτείνω κάτι, κάποια λύση, αλλά πιστεύω πως οι αρμόδιοι και η κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα όπως χρειάζεται».

Ο Νεκτάριος Ασημακόπουλος τόνισε: «η μείωση του ωραρίου στο Αγρίνιο δε νομίζω πως στέκει. Το δικό μας το ωράριο είναι διακεκομμένο και όχι συνεχές όπως σε μεγάλες πόλεις, οι ώρες είναι λίγες. Πιστεύω επίσης πως τη μείωση του ωραρίου δεν θα την δεχθούν και τα πολυκαταστήματα. Διαφωνώ επίσης στο να κλείσουν τα φώτα στις βιτρίνες, θα είναι πολλά τα αρνητικά για τα καταστήματα.

Δεν θα μπορούμε να προβάλλουμε τα εμπορεύματά μας στον κόσμο, ενώ δεν αποκλείεται να έχουμε ζητήματα δολιοφθορών και κλοπών. Χρειάζεται να αλλαχθούν όλες οι λάμπες σε led και να μειωθούν λίγο τα φώτα. Δεν θεωρώ πως υπάρχουν πολλές λύσεις.

Αν ένας επιλέξει να αφήσει στο κατάστημά του τις ώρες που δεν λειτουργεί ανοιχτές λ.χ 10 λάμπες θα πληρώσει το ανάλογο τίμημα, αν επιλέξει να αφήσει 2 ή 3 λ.χ. θα πληρώσει λιγότερα, αλλά να σβήσουν τελείως τα φώτα από τις βιτρίνες θεωρώ πως θα είναι πολύ αρνητικό».

Πλαφόν 10 λεπτά την κιλοβατώρα θέλει ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου

Αρνείται με ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου (το διορισμένο ΔΣ) να μπει στη συζήτηση για πιθανή αλλαγή στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων ως μέτρο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου ωστόσο ζητά πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας (σε καμία περίπτωση πάνω από 0,10€/kwh) για όλες τις επιχειρήσεις και όλα τα νοικοκυριά ανεξαιρέτως.

Στην ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος μεταξύ άλλων αναφέρει:

Γνωρίζουμε και το έχει παραδεχτεί ακόμα και ο Πρωθυπουργός αυτής της πολύπαθης χώρας ότι οι πάροχοι ενέργειας αισχροκερδούν στις πλάτες μας. Αντιλαμβανόμαστε ότι κάθε επιδότηση της κιλοβατώρας με αυτές τις τιμές που μας τις χρεώνουν αποτελεί κρατική επιχορήγηση προς τους παρόχους.

Είμαστε βέβαιοι ότι αυτά τα λεφτά που παίρνουν σήμερα από τα κρατικά ταμεία, για να φουσκώσουν περισσότερο τις τσέπες των ολιγοπωλιακών κροίσων που εμπορεύονται την ενέργεια, θα καλεστούμε αύριο να τα πληρώσουμε πάλι εμείς.

Και επειδή οι συνθήκες είναι πραγματικά δύσκολες, και το αν θα υπάρχουμε αύριο για να πληρώσουμε πάλι εμείς τη νύφη δεν είναι καθόλου βέβαιο, επειδή χρειάζονται πράγματι γενναίες παρεμβάσεις και επειδή τα μικρομάγαζα και οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας κατά κοινή ομολογία για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης,

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ μέτρα ουσιαστικά και απαραίτητα για την επιβίωση μας:

-Επιβολή πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας (σε καμία περίπτωση πάνω από 0,10€/kwh) για όλες τις επιχειρήσεις και όλα τα νοικοκυριά ανεξαιρέτως.

-Επιστροφή χρημάτων σε όσους πλήρωσαν τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής και διαγραφή του όποιου χρέους έχει αυτή δημιουργήσει.

-Υπερφορολόγηση από το πρώτο ευρώ στους ομίλους που αποδεδειγμένα θησαύρισαν στις πλάτες μας.

-Ρύθμιση σε μακροχρόνιες άτοκες δόσεις των χρεών που δημιουργήθηκαν από τις επιχειρήσεις προς τους παρόχους ρεύματος από την αρχή της πανδημίας.

-Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς

-Κρατική επιδότηση πολύ μικρών επιχειρήσεων για ενεργειακή τους αναβάθμιση.

-Άτοκα δάνεια σε πολύ μικρές επιχειρήσεις με κρατικές εγγυήσεις για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ρευστότητας και να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Κωνσταντίνος Χονδρός