Η τοπική αγορά εκτιμά πως σταδιακά θα αυξηθεί η επισκεψιμότητα των καταναλωτών στα εμπορικά καταστήματα της Σύρου

Με την ελπίδα χριστουγεννιάτικης “ανάσας” παρά την ακρίβεια

Φειδωλές οι κινήσεις των πολιτών μέχρι στιγμής, με φόντο τις αυξήσεις σε προϊόντα ενώ αυξημένο κατά 12% είναι και το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Σημαντική προσπάθεια να διατηρήσει την αισιοδοξία της πραγματοποιεί η τοπική αγορά της Σύρου, η οποία αν και κινείται σε ρυθμούς εορταστικού ωραρίου, ωστόσο, προς το παρόν δεν βλέπει μεγάλη κίνηση στα εμπορικά, με φόντο τη γενικότερη ακρίβεια που πλήττει την “τσέπη” των νοικοκυριών.

Οι εκτιμήσεις του εμπορικού κόσμου δια στόματος προέδρου, Βαγγέλη Αλεξανδρίδη, θέλουν τις επόμενες ημέρες να αυξάνεται ο αριθμός των καταναλωτών στις εμπορικές οδούς του ιστορικού κέντρου, καθώς οι πολίτες θα αξιοποιήσουν το χριστουγεννιάτικο δώρο τους σε αγορές και δώρα. Προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της τοπικής αγοράς, αλλά και της ικανοποίησης των καταναλωτών, ορισμένα καταστήματα προχωρούν σε κάποιες προσφορές, ενώ με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, θα υπάρξουν πρωτοβουλίες ώστε να διαμορφωθεί ένα εορταστικό κλίμα στις εμπορικές οδούς.

Συγκεκριμένα, την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ο πεζόδρομος της Θυμάτων Σπερχειού και της Πρωτοπαπαδάκη, όπως επίσης και το πρώτο τμήμα της οδού Σταματίου Πρωίου που θα πεζοδρομηθεί, θα “φωτιστούν” με μουσική και χριστουγεννιάτικη ψυχαγωγία για μικρούς και μεγάλους. Οι πρωτοβουλίες του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου με την υποστήριξη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης έχουν σκοπό να προσελκύσουν τους κατοίκους του νησιού ώστε να απολαύσουν αγορές στα εμπορικά καταστήματα.

Πρέπει να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής η κίνηση στα εμπορικά φαίνεται να έχει επηρεαστεί από τη γενικότερη οικονομική συγκυρία, καθώς οι πολίτες πρέπει να ανταποκριθούν πρωτίστως σε πάγια έξοδα. Οι συνέπειες του πληθωρισμού δε, αποτυπώνονται και στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, που σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, φέτος, αυτό θα είναι ακριβότερο κατά 12%.

Για την κατάσταση στην αγορά μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Βαγγέλης Αλεξανδρίδης.

Μουδιασμένοι” μέχρι στιγμής οι καταναλωτές. Υπάρχουν εορταστικές προσφορές

Στη Σύρο “τρέχει” ήδη το εορταστικό ωράριο από αρχές της εβδομάδας και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου ρωτήθηκε για την ανταπόκριση του κόσμου μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε οι καταναλωτές φαίνεται να είναι “μουδιασμένοι” μέχρι τώρα, ωστόσο, βάσει των εκτιμήσεών του, αφού έγινε η καταβολή του χριστουγεννιάτικου δώρου, θα υπάρξει κάποια αλλαγή από σήμερα και προσεχώς.

“Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε μια ιδιαίτερη κινητικότητα δεδομένου ότι σήμερα πληρώνεται ο κόσμος και τα δώρα του και σταδιακά αρχίζουν να βλέπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους. Με βεβαιότητα λοιπόν, μπορώ να πω ότι τις επόμενες μέρες θα έχει μία σημαντική κίνηση και εκτιμώ ότι θα πάμε καλά για τα Χριστούγεννα” ανέφερε αρχικά ο ίδιος, εκτιμώντας πως ο κόσμος θα επισκεφθεί την Ερμούπολη για αγορές.

“Νομίζω ότι ο κόσμος θα πρέπει να κατέβει στο κέντρο, να κάνει τον περίπατό του, να δει τα καταστήματα, να κάνει έρευνα αγοράς, να δει τις ανάγκες του και να προχωρήσει σε αγορές. Νομίζω πως είναι επιβεβλημένο να επισκεφθεί το κέντρο” πρόσθεσε, δίνοντας παρακάτω απαντήσεις σχετικά με το αν οι καταστηματάρχες την εορταστική περίοδο, θα προχωρήσουν σε προσφορές. “Σίγουρα κάποια καταστήματα θα έχουν προσφορές για να προσελκύσουν τον κόσμο. Απλά νομίζω ότι ο κόσμος θα πρέπει να επισκεφθεί την αγορά και να κάνει μόνος τις συγκρίσεις του. Να κάνει την έρευνά του και να κάνει αγορές” δήλωσε συγκεκριμένα ο Βαγγέλης Αλεξανδρίδης.

Πληθωρισμός και κρίση “σπρώχνουν” σε διαδικτυακές αγορές

Απαντήσεις έδωσε και όσον αφορά τη γενικότερη διαπίστωση πως η ενεργειακή κρίση, οι συνέπειές της και ο πληθωρισμός που φέρνουν ακρίβεια, “σπρώχνουν” μια μεγάλη μερίδα κόσμου να κάνει διαδικτυακές αγορές ώστε να αναζητά φθηνότερα προϊόντα.

“Όντως ο πληθωρισμός είναι ένα τεράστιο θέμα. Το 8-9% είναι ένας πλασματικός πληθωρισμός. Στο σούπερ μάρκετ οι ανατιμήσεις είναι από 20-30% και το καλάθι της νοικοκυράς μειώνεται σημαντικά και γι αυτό και η κυβέρνηση αναγκάζεται και παίρνει και διάφορα μέτρα για να μπορέσει να ανακουφίσει κάποιους ανθρώπους που πραγματικά έχουν μεγάλο πρόβλημα” παρατήρησε ο κ. Αλεξανδρίδης, εστιάζοντας στο κομμάτι των διαδικτυακών αγορών που είναι και το μεγάλο πρόβλημα για την τοπική αγορά.

“Πραγματικά για τις διαδικτυακές αγορές θέλω να πω ότι είναι “θηλιά” για εμάς. Διότι κάποιος που ασχολείται με το ηλεκτρονικό εμπόριο ίσως είναι μόνος του και έχει μία αποθήκη, δεν έχει έξοδα καταστήματος, πάγια, ούτε υπαλλήλους. Αντιθέτως, εμείς έχουμε όλα όσα είπα. Θα πρέπει να εστιάσουμε στην κυκλική οικονομία στον τόπο μας. Δηλαδή στη Σύρο να στηρίζεται η αγορά και όλα τα επαγγέλματα. Αυτό είναι μία αλληλοϋποστήριξη” υποστηρίζει ο πρόεδρος, επισημαίνοντας πως αυτή η στροφή στις διαδικτυακές αγορές αποτελεί “αιμορραγία” για τους τοπικούς καταστηματάρχες.

“Δυστυχώς τα χρήματα που φεύγουν από το νησί, αποτελούν μία οικονομική αιμορραγία που δεν μας αξίζει. Θα πρέπει να στηρίξει η τοπική κοινωνία τα καταστήματα διότι πέρα από αυτό, σε κάθε οικογένεια υπάρχει κάποιο μέλος της που εργάζεται σε εμπορικά καταστήματα” ανέφερε παρακάτω, γνωστοποιώντας μάλιστα πως, “Τα εμπορικά – και πρέπει να το γνωρίζει ο κόσμος – απασχολούν περίπου 1.200 με 1.300 εργαζόμενους. Κάθε καταστηματάρχης έχει υπάλληλο και κάποιοι έχουν και περισσότερους από δύο. Όλοι αυτοί θα πρέπει να στηριχθούν μέσα από τον τζίρο των καταστημάτων. Όταν λοιπόν ο κόσμος στρέφεται στο διαδικτυακό εμπόριο είναι σίγουρα απώλεια για εμάς. Υπάρχει μία οικονομική αιμορραγία” επανέλαβε σε απόλυτο τόνο.

Θα περιοριστεί η ποικιλία”

Ο ίδιος τόνισε πως στην περίπτωση που δεν στηριχτεί η τοπική αγορά σταθερά, τότε τα καταστήματα θα περιορίσουν την ποικιλία τους, κάτι που θα έχει συνέπειες και στις επιλογές για τους καταναλωτές.

“Αν δεν υπάρχει ζήτηση προϊόντων, τα καταστήματα δεν θα στοκάρουν πράγματα. Έχουν μεγάλη ποικιλία. Δεν θα βρίσκει ο κόσμος όσα θα ζητάει. Διότι οι καταστηματάρχες δεν θα στοκάρουν πράγματα. Φοβούνται και λογικό. Με όλη αυτή την κατάσταση δεν θα υπάρχει η ποικιλία που πρέπει να υπάρχει στα εμπορικά καταστήματα στο νησί. Από όποια πλευρά και να το δούμε, η στροφή – η τόσο έντονη στροφή – στο ηλεκτρονικό εμπόριο είναι κακή για τον τόπο μας” πρόσθεσε, ενώ υπογράμμισε ακόμη πως, “Από μία έρευνα που είχαμε κάνει στη Σύρο με τις εταιρείες courier διαπιστώνουμε ότι έρχονται τεράστια πακέτα από Αθήνα”.

Στην ερώτηση αν υπάρχει η προτροπή από τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου προς τα μέλη του να διατηρούν τις τιμές σε λογικό επίπεδο, ώστε να εκφράζει την προτίμησή του ο κόσμος, υπήρξε ξεκάθαρος. “Το καλοκαίρι που μίλησα με αρκετούς επισκέπτες, θέλω να πω ότι δεν βρίσκουν κακές τις τιμές μας. Για νησιωτική περιοχή είμαστε σε ένα πάρα πολύ καλό επίπεδο. Και υπάρχει και ανταγωνισμός και υπάρχουν και μεγάλες προφορές. Ο κόσμος με τον οποίον συζητώ το καλοκαίρι, μου μεταφέρει ακριβώς την ικανοποίησή του με τις τιμές” υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας επίσης πως, “Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε όλοι πως όταν σε ένα κατάστημα αυξάνεται ο τζίρος, τότε αυτό δίνει άλλες δυνατότητες στον κάθε καταστηματάρχη. Έχει διαφορά στα προϊόντα και υπάρχει ποικιλία”. Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “Συγκριτικά και με τα άλλα νησιά βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Δεν είμαστε στο επίπεδο του διαδικτύου, αλλά κινούμαστε σε πολύ καλό επίπεδο.

Νομίζω πως ο κόσμος εδώ στη Σύρο θα πρέπει να κάνει δύο φορές σκέψη να αγοράσει μέσω διαδικτύου”.

Εορταστικό κλίμα σε πεζόδρομο, Σταματίου Πρωίου και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Όπως προαναφέρθηκε με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου θα υπάρξει εορταστικό κλίμα στις εμπορικές οδούς τόσο την παραμονή Χριστουγέννων, όσο και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Για την ομαλή διεξαγωγή των πρωτοβουλιών, ο Εμπορικός εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας ζητά και την τήρηση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων. Αυτούσιο το περιεχόμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής.

“Στο πλαίσιο των εορτών «Χριστούγεννα Μαζί» στην πόλη μας, ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου και ο Δήμος Σύρου Ερμούπολης διοργανώνουν εκδηλώσεις με μουσική, κεράσματα και διασκεδαστές για τα παιδιά, το πρωί και το απόγευμα της παραμονής των Χριστουγέννων 24/12/2022.

Οι εκδηλώσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν στις οδούς, Θυμάτων Σπερχειού, Πρωτοπαπαδάκη, Ερμού & Σταματίου Πρωίου (μέχρι την οδό Κέας). Η οδός Σταματίου Πρωίου (μέχρι την οδό Κέας) θα πεζοδρομηθεί.

Θερμή παράκληση προς όλους τους οδηγούς, να μην παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους από τις 23/12/2022, παραμονή των εκδηλώσεων, ώστε να υπάρξει απρόσκοπτη και ομαλή διεξαγωγή των δρώμενων, αλλά και να αποφευχθούν προβλήματα με παρκαρισμένα αυτοκίνητα που δεν θα μπορούν να μετακινηθούν κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων.

Το ίδιο ισχύει και για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς 31/12/2022 από το πρωί έως τις 17.00 θα υπάρξουν ανάλογες εορταστικές εκδηλώσεις για την Πρωτοχρονιά και η παράκληση προς τους οδηγούς είναι να μην παρκάρουν στις παραπάνω οδούς τα αυτοκίνητά τους, από την προηγούμενη ημέρα 30/12/2022”.

Σχολιάζοντας τις σχετικές αποφάσεις του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, ο κ. Αλεξανδρίδης τόνισε ξεκάθαρα πως σκοπός είναι να ενισχυθεί η αγορά αλλά και να προβούν σε αγορές οι καταναλωτές. “Στην Θυμάτων Σπερχειού, στην Πρωτοπαπαδάκη και στην Σταματίου Πρωίου θα βοηθήσουμε το εορταστικό κλίμα με μουσική, ώστε να είναι πιο γιορτινές οι εικόνες των εμπορικών καταστημάτων ενώ θα έχουμε και κεράσματα. Επίσης, θα είναι και ο Σύλλογος Κρητών Σύρου με μουσική, όπως επίσης θα έχουμε και κάποια πρόσωπα που θα ψυχαγωγήσουν τα μικρά παιδιά. Ίσως να έχουμε ξυλοπόδαρους την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Θέλουμε να δώσουμε μία ευχάριστη νότα στο κέντρο της Ερμούπολης για να προσελκύσουμε κόσμο” ανέφερε ως πρόεδρος, σημειώνοντας ακόμη πως σχετικά με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, οι οδηγοί θα πρέπει να ανταποκριθούν και να διευκολύνουν.

“Βγάλαμε και την ανακοίνωση για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για να δείξει κατανόηση ο κόσμος και να ενισχύσει την προσπάθειά μας. Ιδιαίτερα στο πρώτο τμήμα της οδού Σταματίου Πρωίου που θα πεζοδρομηθεί, καλό θα είναι να μην υπάρχει κανένα όχημα” υποστήριξε, κλείνοντας τις δηλώσεις του.

Τσιμπημένο” λόγω ακρίβειας το εορταστικό τραπέζι

Άξια αναφοράς είναι η έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας σχετικά με το κόστος του εορταστικού τραπεζιού φέτος. Όπως γίνεται κατανοητό οι πληθωριστικές τάσεις φέρνουν αυξημένο κόστος σε ένα σημαντικό ποσοστό. Ειδικότερα, στην έρευνα της ΕΣΕΕ αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: “Το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ), εκτίμησε το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού για το 2022 σύμφωνα με την πάγια πρακτική του. Καταγράφηκαν, με επιτόπια τιμοληψία και συνεντεύξεις με key-informers της αγοράς, οι τιμές τόσο από αλυσίδες Supermarkets όσο και από ειδικευμένα καταστήματα λιανικής (πχ ζαχαροπλαστεία/ κρεοπωλεία κτλ), καθώς και από τη Βαρβάκειο αγορά. Η εκτίμηση του κόστους για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι (6-8 ατόμων) κυμαίνεται από 92,55 έως 127,07 ευρώ. Πρόκειται για μεταβολή της τάξης του 11,6% έως 12,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τραπέζι του 2021. Το εύρος των τιμών δικαιολογείται από την καταγραφή σειράς προϊόντων διαφορετικής ποιότητας, σε αρκετές τοπικές αγορές και διαφορετικούς τύπους καταστημάτων”. Διευκρινίζεται μάλιστα πως, “Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι για λόγους συγκρισιμότητας των δεδομένων, με τις προηγούμενες ετήσιες έρευνες του ΙΝΕΜΥ για την εκτίμηση του κόστους του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, δεν έχουν συμπεριληφθεί κάποια προϊόντα που εντάσσονται στο «εορταστικό καλάθι». Αντίθετα, τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες καταγράφονται όπως κάθε χρόνο ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται στο «καλάθι του νοικοκυριού» ή στο «εορταστικό καλάθι»”.

Τέλος, υπογραμμίζεται πως μετά την εορταστική περίοδο το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ “πρόκειται να διενεργήσει πανελλαδική έρευνα σχετικά με την εξέλιξη των πωλήσεων κατά την εορταστική περίοδο στις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου”.