Ο περιφερειάρχης της ΠΟΕΣΕ στο Ν. Αιγαίο, Γ. Παπαδόπουλος μιλάει για τα βασικά προβλήματα που απασχολούν τις νησιωτικές επιχειρήσεις

Ενεργειακό κόστος και ΦΠΑ “καίνε” την εστίαση

Σαφή αιτήματα προς το κεντρικό κράτος για την οικονομική στήριξή τους

Τη “φωνή” της εστίασης από το νησιώτικο χώρο των Κυκλάδων ενώνει με τις επιχειρήσεις του κλάδου πανελλαδικά ο περιφερειάρχης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) στο Ν. Αιγαίο, Γιάννης Παπαδόπουλος, αναφορικά με τα αιτήματα που διεκδικούν από το κεντρικό κράτος, με φόντο τη “θηλιά” του ενεργειακού κόστους και του ΦΠΑ.

Η οικονομική “αιμορραγία” που έχει υποστεί η εστίαση τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της πανδημίας, δυστυχώς παίρνει παράταση αφού οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης με τα αυξημένα λειτουργικά κόστη, προκαλούν μία “εκρηκτική” κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Παράλληλα, η διατήρηση του ΦΠΑ στο 13% στον καφέ και τα ροφήματα, αποτελεί ένα ζήτημα διαπραγμάτευσης, αφού όπως υποστηρίζει ο κ. Παπαδόπουλος, το ποσοστό θα πρέπει να μειωθεί, όταν η Ελλάδα – τουριστικά – πρέπει να είναι ανταγωνιστική έναντι άλλων χωρών. Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιχειρήσεις και δη στο νησιωτικό νομό, πρέπει να ενισχυθούν με πρωτοβουλίες που θα πάρει το κεντρικό κράτος, ανταποκρινόμενο στα αιτήματα της εστίασης.

Την κοινή γραμμή των διεκδικήσεων χαράσσουν συνολικά όσοι συμμετέχουν στη συμμαχία “Στηρίζω HORECA” στην οποία εκπροσωπείται και ο κλάδος της εστίασης από τα νησιά των Κυκλάδων και του Ν. Αιγαίου.

“Κάναμε μία συνάντηση η συμμαχία που ονομάζεται “Στηρίζω HORECA” και που αποτελείται από επτά επιμέρους φορείς οι οποίοι ασχολούνται βασικά με το τουριστικό προϊόν και το προϊόν της εστίασης προκειμένου να χαράξουμε τη στρατηγική των διεκδικήσεων και των αιτημάτων μας” δηλώνει χαρακτηριστικά στην “Κοινή Γνώμη” ο κ. Παπαδόπουλος, τονίζοντας πως θα ακολουθήσουν συναντήσεις σε Υπουργεία το αμέσως προσεχές διάστημα.

Τεράστιες αυξήσεις στα έξοδα των επιχειρήσεων

Ο ίδιος μίλησε αρχικά για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η εστίαση στις Κυκλάδες το τρέχον διάστημα, όπου αρκετές επιχειρήσεις του κλάδου παραμένουν κλειστές ή υπολειτουργούν και ως εκ τούτου, δεν έχουν έσοδα, ασχέτως αν οφείλουν να καλύπτουν τις πάγιες υποχρεώσεις τους.

“Παραδοσιακά τις ημέρες των εορτών τα νησιά μας αδειάζουν και ο κόσμος πηγαίνει διακοπές και δεν μπορεί να στηριχθεί η λειτουργία των επιχειρήσεων. Βέβαια, ο καλός καιρός βοηθά και διατηρεί μια ροή στις επιχειρήσεις και άρα, μία επισκεψιμότητα. Όμως ο χειμώνας είναι πού δύσκολος για τις επιχειρήσεις στα νησιά. Το καλοκαίρι είναι διαφορετική η κατάσταση” ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΠΟΕΣΕ από τις Κυκλάδες, σημειώνοντας ακόμη πως, τη θερινή περίοδο “πήγαμε καλά οι Κυκλάδες και το Νότιο Αιγαίο γενικότερα, αλλά από εκεί και πέρα, γνωρίζουμε όλοι ότι έχουν γίνει τεράστιες αυξήσεις στις πρώτες ύλες κλπ και το κόστος του προσωπικού ήταν τεράστιο”.

Όλα τα παραπάνω, σημείωσε πως, “μείωσαν πολύ την κερδοφορία, η οποία είναι ανύπαρκτη καθώς ερχόμαστε από το 2021 που ήταν κι αυτό έτος με προβλήματα”. Συγκεκριμένα, εξήγησε πως, “Το 2021, το 60% των επιχειρήσεων παρουσίασε ζημιές. Πρέπει να καταφέρουμε να καλύψουμε τις ζημιές που έχουν προέλθει και από αυτό”.

Βασανίζει” το ενεργειακό κόστος

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε αρχικά στο σοβαρό πρόβλημα του ενεργειακού κόστους, με το οποίο επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις εστίασης.

“Το ενεργειακό θέμα είναι αυτή τη στιγμή εκείνο που βασανίζει τις περισσότερες επιχειρήσεις. Είναι στο κομμάτι της ενέργειας που πρέπει να βρεθούν λύσεις, είτε με ένα ειδικό τιμολόγιο που μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις για να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους, επειδή χωρίς ενέργεια δεν μπορούν να λειτουργήσουν, είτε και με άλλες κινήσεις” υποστήριξε ο ίδιος, λέγοντας ακόμη πως, θα μπορούσε να προέλθει – ποικιλοτρόπως - στήριξη και μέσα από τη νέα προγραμματική περίοδος ώστε να μειώσουν τα έξοδα οι επιχειρήσεις τους.

“Επίσης, μπορούν να δοθούν κάποια προγράμματα ΕΣΠΑ τα οποία θα βοηθήσουν στην αλλαγή του εξοπλισμού προς τις επιχειρήσεις για να είναι ενεργειακά μειωμένη η λειτουργία τους.

Αυτό είναι το νούμερο ένα πρόβλημα που απασχολεί αυτή τη στιγμή τον επαγγελματία της εστίασης” πρόσθεσε σχετικά με το θέμα.

Επιπλέον, ο Γιάννης Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στο θέμα των οφειλών των επιχειρήσεων.

“Οπωσδήποτε η δυνατότητα ρύθμισης στις οφειλές στο ενεργειακό κομμάτι είναι κι αυτό κάτι πολύ σημαντικό. Κι αυτό, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις μας, που τον χειμώνα είναι κλειστές ή υπολειτουργούν, να ρυθμίσουν τις οφειλές τους μέχρι το καλοκαίρι που θα έχουν μία μεγαλύτερη ταμειακή ροή” πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Να μειωθεί ο ΦΠΑ στα ροφήματα

Σε συνέχεια των ανωτέρω μίλησε για το θέμα του ΦΠΑ. “Στο θέμα του ΦΠΑ έχουμε σταθερό αίτημα τη μείωσή του στο 6%. Ουσιαστικά η μείωση στο κομμάτι της εστίασης των ροφημάτων δεν έχει θεσμοθετηθεί. Δηλαδή δίνονται παρατάσεις” ανέφερε ο ίδιος, υπενθυμίζοντας πως, όσον αφορά το ποσοστό του 13%, “η σχετική απόφαση είχε λήξει τον Ιούνιο και δόθηκε νέα παράταση μέχρι τον Δεκέμβριο για τη διατήρηση του ΦΠΑ στο 13% στο κομμάτι των ροφημάτων”. Συμπλήρωσε δε, πως, “Ακόμη ακροβατούμε στο 13% όταν το βιώσιμο για εμάς είναι το 6%”.

Παρακάτω σύνδεσε το θέμα με την ανάγκη να είναι η χώρα - και συνεπώς και τα νησιά – ανταγωνιστικά, απέναντι σε άλλους προορισμούς διαφορετικών χωρών.

“Όπως κατανοούμε μία τουριστική χώρα, όταν έχει ανταγωνίστριες χώρες που έχουν έναν ΦΠΑ μονοψήφιο, αυτό θα πρέπει να απασχολήσει και να παρθούν αποφάσεις ώστε να μειωθεί ο ΦΠΑ” σχολίασε, λέγοντας ακόμη πως, “Ζητάμε να γίνει κάτω από 10% και στην Ελλάδα και κατ΄ επέκταση και για τα νησιά”.

Ο κ. Παπαδόπουλος έκλεισε τις δηλώσεις του, σημειώνοντας πως, “Αυτά τα δύο αιτήματα είναι τα βασικά μας για την επόμενη ημέρα. Για να μπορέσουν να υπάρχουν οι επιχειρήσεις μας. Η ρευστότητα και το κόστος της ενέργειας είναι αυτά που μας απασχολούν”.

Υπογραμμίζεται πως αναφορικά με τα ζητήματα εύρεσης προσωπικού στην εστίαση, σχολίασε προς το παρόν πως, “είναι ένα βασικό κομμάτι και είναι σύνθετο, για το οποίο απαιτούνται λύσεις άμεσες. Ο κλάδος μας θα επανέλθει σε αυτό προς το κεντρικό κράτος”.