Συμμετοχή μαθητών στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Euroscola

  • Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου, 2019 - 16:01

Κατά το τρέχον σχολικό έτος 2019-20 υλοποιήθηκε στο σχολείο μας το ευρωπαϊκό πρόγραμμα  Euroscola το οποίο αφορά μαθητές Λυκείου από τη Β΄ και Γ’ τάξη. Η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συμμετείχε με 24 μαθητές σχολείων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ από Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.

Η αντιπροσωπεία των Κυκλάδων είχε επτά συμμετέχοντες μαθητές από τα ΓΕΛ Σύρου, Τήνου, Μυκόνου, Πάρου και Μήλου και από το ΕΠΑΛ Σύρου. Όσον αφορά το νησί μας,  συμμετείχαν δύο μαθητές: ο μαθητής Κοκολαντωνάκης Νικόλαος από το Γενικό Λύκειο Σύρου και η μαθήτρια Ρίζου Αικατερίνη από το ΕΠΑΛ Σύρου.

Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μια μοναδική εμπειρία αξιοποιώντας γνώσεις – και δεξιότητες που έχουν αναπτύξει (όπως η χρήση γραπτού και προφορικού λόγου, χρήση ξένων γλωσσών κ.ά) με αποκορύφωμα -σε επίπεδο προσομοίωσης- εκφορά πολιτικού λόγου στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μάλιστα ενώπιον πολυμελούς αντιπροσωπείας.

Η χρήση του διαλόγου, η ώσμωση ιδεών, η ανταλλαγή απόψεων με συμμαθητές από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης συνιστούν ένα μοναδικό μάθημα δημοκρατίας στην πράξη. Παράλληλα, η βιωματική εμπειρία εξοικείωσης με τις διαδικασίες και τις πρακτικές λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου φέρνει πιο κοντά τους μαθητές στην ουσία της ευρωπαϊκής τους ταυτότητας και της πολιτικής και μάλιστα σε εποχές αδράνειας και αποχής από τα κοινά. Αυτή η ανταλλαγή ιδεών και απόψεων συντελείται σε ένα κόσμιο περιβάλλον αλληλοσεβασμού, διάθεσης κατανόησης και συνεργασίας ενισχύοντας αποφασιστικά τη διαμόρφωση ανάλογου ήθους στο πιο ελπιδοφόρο κομμάτι της κοινωνίας μας, τους νέους.

Γίνεται επομένως κατανοητή η σημασία του προγράμματος στο πλαίσιο μιας ουσιαστικής ευρωπαϊκής παιδείας η οποία πρέπει να ενθαρρύνεται και να ενισχύεται προκειμένου να ανταποκριθούμε στο ευρωπαϊκό ιδεώδες σε καιρούς χαλεπούς. Η εκπαίδευση εξάλλου παραμένει η απάντηση και η προοπτική για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και τη χάραξη νέων κατευθύνσεων στο πλαίσιο της κοινής ευρωπαϊκής μας πορείας.