Χρήση εργαλείων εξ' αποστάσεως εκπαίδευσης, επικοινωνίας και συνεργασίας

«Μένουμε Σπίτι με το eTwinning»

  • Δευτέρα, 6 Απριλίου, 2020 - 06:22

Η ευκαιρία για ενημέρωση και επιμόρφωση στη χρήση εργαλείων εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης με στόχο την αξιοποίησή τους κατά τη διεξαγωγή της ηλεκτρονικής διδασκαλίας παρέχεται στους εκπαιδευτικούς μέσω του διαδικτυακού μαθήματος της Εθνικής Υπηρεσίας Υποστήριξης eTwinning.

Στο μάθημα αυτό, παρουσιάζονται εργαλεία σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης. Περιλαμβάνονται τα προτεινόμενα εργαλεία από το Υπουργείο Παιδείας αλλά και εργαλεία τα οποία έχουν παρουσιαστεί από την Υπηρεσία στα ετήσια σεμινάρια του eTwinning.

Εκτός από οδηγίες και συμβουλές για την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση, το διαδικτυακό μάθημα περιλαμβάνει:

Πλατφόρμες ασύγχρονης τηλε-εκπαίδευσης

Ηλεκτρονική τάξη (e-class) από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (Μέρος Α’, Β’), Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα e-me, Πλατφόρμα Τηλεκπαίδευσης Moodle (Μέρος I, ΙΙ, III, IV,V), Edmodo (Μέρος Α, Β), Google Classroom, TES Teach with Blendspace.

Πλατφόρμες σύγχρονης τηλε-εκπαίδευσης

Ζωντανά Ηλεκτρονικά Μαθήματα από το ΠΣΔ (Lessons sch.gr)Τηλεδιασκέψεις από το ΠΣΔ (Meeting.sch.gr), WebEx meeting - Πλατφόρμα Τηλεδιάσκεψης, Skype, Whereby.com - Πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης.

Βοηθητικά Εργαλεία τηλε-εκπαίδευσης

Remind - Επικοινωνήστε με τους μαθητές σας, Doodle – Προγραμματισμός εκδηλώσεων, Ψηφιακός ασπροπίνακας.

Το διαδικτυακό μάθημα είναι προσβάσιμο από όλους τους επισκέπτες, συνεπώς δεν χρειάζονται κωδικοί για να προσπελαστεί και είναι ανοιχτές όλες οι ενότητες. Ο εκπαιδευτικός μπορεί να ανοίξει και να διαβάσει τις ενότητες που πιστεύει ότι μπορούν να τον βοηθήσουν. Δηλαδή δεν διαβάζεται σειριακά.

Το υλικό του σεμιναρίου βασίστηκε στο υλικό των 11 ετήσιων σεμιναρίων του eTwinning, αφού επικαιροποιήθηκε με τα νέα δεδομένα. Το υλικό θα βελτιώνεται συνεχώς.

«Τα blogs στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο είναι ένας ασφαλής τρόπος ασύγχρονης επικοινωνίας με τους μαθητές. Είναι ένα ασφαλές περιβάλλον αφού μπορούν να συμμετέχουν είτε όλοι είτε μόνο χρήστες του ΠΣΔ. Μπορούμε να "ανεβάσουμε" εκπαιδευτικό υλικό αλλά και να επικοινωνούμε με τους μαθητές μας», σημειώνει ο υπεύθυνος των σεμιναρίων, Νίκος Τζιμόπουλος, μέλος της Εθνικής Υπηρεσίας Υποστήριξης eTwinning.

Σημειώνεται πως, όταν τα σχολεία της Ελλάδας έκλεισαν λόγω κορωνοϊού, η Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης eTwinning αποφάσισε να συνεχίσει τα προγραμματισμένα μέχρι τον Μάιο του 2020 διαδικτυακά σεμινάρια, δεδομένου ότι αυτά δεν επηρεάζονται από τα προληπτικά μέτρα που εφαρμόζονται. Στα σεμινάρια συμμετέχουν μόνο οι δάσκαλοι που είναι etwinners.

Παράλληλα, με την αναστολή λειτουργίας των σχολείων, το υπουργείο Παιδείας είπε στους δασκάλους να συνεχίσουν την εκπαιδευτική διαδικασία με σύγχρονη και ασύγχρονη ηλεκτρονική μάθηση, παρέχοντας τις σχετικές πλατφόρμες. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται, δεν προωθήθηκε η κατάρτιση των εκπαιδευτικών σε τα απαραίτητα εργαλεία και τις πλατφόρμες, που θα καλούνταν να χρησιμοποιούσαν. Απεναντίας, εκπαιδεύτηκαν μόνο οι Διευθυντές για μία ώρα κάθε φορά, στο πλαίσιο διαδικτυακής συνάντησης 500-2.000 καθηγητών.

Εντός πέντε ημερών, η Υπηρεσία οργάνωσε και ανακοίνωσε το ηλεκτρονικό μάθημα “Μένουμε σπίτι με το eTwinning". Συγκεκριμένα, δημιούργησε ένα σεμινάριο 22 ενότητες που περιέχει όλες τις γνωστές σύγχρονες και ασύγχρονες πλατφόρμες ηλεκτρονικής μάθησης, καθώς και συμβουλές για τον τρόπο σωστής χρήσης τους. Το σεμινάριο μεταφορτώθηκε στον εξυπηρετητή eTwinning (https://seminars.etwinning.gr/). Το σεμινάριο ήταν ελεύθερα προσβάσιμο από όλους τους εκπαιδευτικούς στην Ελλάδα και το επισκέφτηκαν δεκάδες χιλιάδες καθηγητές.