Προτεινόμενες δραστηριότητες με θέμα το Περιβάλλον, την Υγεία και τον Πολιτισμό από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων

Δημιουργική απασχόληση των παιδιών μέσω τεχνολογίας

  • Πέμπτη, 30 Απριλίου, 2020 - 06:17

Δραστηριότητες με σκοπό την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα περιβάλλοντος, υγείας και πολιτισμού, με τη χρήση των σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών, προτείνονται από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Π.Ε. Γ΄ Αθήνας.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας όλων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας για τη διατήρηση της επαφής των μαθητών με την εκπαιδευτική πραγματικότητα και την αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης κατάστασης που βιώνει ο πλανήτης μας και η χώρα μας, αποφασίστηκε η δημιουργία ενός καταλόγου με προτάσεις πηγών και εφαρμογών, διαθέσιμων στο διαδίκτυο που μπορούν να αξιοποιηθούν για τη δημιουργική απασχόληση των μαθητών. Σημειώνεται πως, ο κατάλογος είναι ενδεικτικός.

Οι προτάσεις μπορούν να αξιοποιηθούν τόσο από τους εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο της σύγχρονης και ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, όσο και από τους γονείς/ κηδεμόνες με στόχο τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών κατά την παραμονή τους στο σπίτι.

Επιπλέον, εφόσον επιθυμούν, μπορούν να γνωστοποιήσουν τις προτάσεις στους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών, ώστε και εκείνοι να τις αξιοποιήσουν κατά βούληση.

Αναμφίβολα, οι προτάσεις αυτές δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη δια ζώσης εμπειρία βιωματικής και συνεργατικής μάθησης, που αποτελεί τον πυρήνα της φιλοσοφίας των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων, αλλά και των παιδαγωγικών διαδικασιών γενικότερα.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται από την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ.Π.Ε. Κυκλάδων, Χρυσάννα Διαμαντή, στις παρούσες συνθήκες που βιώνουμε, είναι σημαντικό να ενδυναμώσουμε τους μαθητές, να τους περάσουμε το μήνυμα ότι η δημιουργικότητα, η αλληλεγγύη, η προσωπική έκφραση και η επικοινωνία μπορούν να βρουν δίοδο σε όλες τις συνθήκες που μπορεί να παρουσιαστούν στην ζωή.

Ένας από τους πολλούς τρόπους, όχι ο μόνος και ίσως όχι πάντα και ο καλύτερος, είναι και τα μέσα που μας προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.

Το Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων παραμένει στη διάθεση των εκπαιδευτικών για συνεργασία, ανταλλαγή απόψεων και κάθε δυνατή συνδρομή στην αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων.

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν, καλώντας στα τηλέφωνα 6947429290 – 22810-79354 ή μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στo e mail: schdraseis@dipe.kyk.sch.gr.

Υλικό με θεματικό άξονα την Υγεία

Μέσα από ταινίες, βιβλία και λοιπό έντυπο υλικό που παρέχονται από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, μαθητές και γονείς μπορούν να ενημερωθούν για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να κάνουν το σπίτι τους «οχυρό» διαδικτυακής ασφάλειας». Μεταξύ άλλων, προτείνονται δράσεις για ποιοτική αξιοποίηση του χρόνου μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, πληροφορίες για online παιχνίδια, ενώ δίνονται συμβουλές σχετικά με τα μέτρα που ο γονιός θα κληθεί να λάβει όταν το παιδί του έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με το διαδίκτυο.

Ο Εθνικός Συσσωρευτής Εκπαιδευτικού Περιεχομένου «Φωτόδεντρο» περιλαμβάνει παρουσιάσεις, απεικονίσεις, κουίζ και παιχνίδια σχετικά με την προστασία που μας παρέχουν τα εμβόλια, την ιστορία των αντιβιοτικών, το κυκλοφορικό σύστημα του ανθρώπου και τις καθημερινές συνήθειες που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του, την ισορροπημένη διατροφή, το αναπνευστικό σύστημα, τη στοματική υγιεινή, την αξία των τροφών για τη φυσιολογική ανάπτυξη του ανθρώπινου οργανισμού και την ανάπτυξη της ικανότητας αντίληψης και αναγνώρισης των βασικών συναισθημάτων (χαράς, λύπης, φόβου, θυμού, ηρεμίας).

Με αφορμή τον Covid-19, το Εργαστήριο Σχολικής Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ έχει δημιουργήσει τρία έντυπα για την ψυχολογική υποστήριξη οικογενειών, παιδιών και εφήβων. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) παρέχει ανάλογο ενημερωτικό υλικό, μέσα από το οποίο τα μικρά παιδιά μαθαίνουν τι είναι ο κορωνοϊός και πώς να προστατεύονται απ' αυτόν. Τέλος, παραμύθια με θέμα την εν λόγω πανδημία υπάρχουν διαθέσιμα στην Ανοιχτή Βιβλιοθήκη (www.openbook.gr).

Υλικό προτείνεται επίσης σχετικά με τη διαχείριση των φόβων, τη διαφορετικότητα, τον εθελοντισμό, τη διατροφή, την κυκλοφοριακή αγωγή και τον σεισμό.

Περιβαλλοντική εκπαίδευση & e-books

Παιδιά, γονείς, δάσκαλοι και γονείς μπορούν να αναζητήσουν στην online Βιβλιοθήκη και να βρουν 36 βιβλία για το περιβάλλον, τη φύση, τη χλωρίδα και την πανίδα, τη Γη κλπ. Εκδόσεις χρήσιμες για την Περιβαλλοντική εκπαίδευση, την ευαισθητοποίηση και τη διαπαιδαγώγηση των μαθητών.

Επιπλέον, προτείνονται παιχνίδια που συνδυάζουν τη διασκέδαση και τη γνωριμία με τη φύση και τη γνώση, καθώς και μουσικά κομμάτια, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αφορμή για συζήτηση, προβληματισμό κι ευαισθητοποίηση. Εκτός από τραγούδια, είναι και οι ήχοι από το περιβάλλον, όπως για παράδειγμα το τραγούδι των φαλαινών, οι ήχοι της πόλης και των εργοστασίων. Ένας ακόμη τρόπος είναι η κατασκευή μουσικών οργάνων με απλά υλικά. Η χρησιμοποίηση, ή καλύτερα, η επαναχρησιμοποίηση υλικών βοηθάει τα παιδιά να έρθουν κοντά σε έννοιες, όπως η ανακύκλωση και ο σεβασμός στο περιβάλλον.

Στον οδηγό του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου – Χανίων, συμπεριλαμβάνονται τραγούδια, στίχοι και δραστηριότητες βασισμένες στα μουσικά κομμάτια. Επίσης, μπορείτε να βρείτε οδηγίες και ιδέες για κατασκευή μουσικών οργάνων. Ένα υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Τέλος, υπάρχουν σύνδεσμοι για προβολή ντοκιμαντέρ, μέσα από τα οποία τα παιδιά θα ανακαλύψουν περισσότερες πληροφορίες για τα ζώα και τα φυτά, καθώς και δράσεις με περιβαλλοντικά θέματα από το WWF Ελλάς και άλλους οργανισμούς.

Υλικό με θεματικό άξονα τον Πολιτισμό

Ελεύθερα και νόμιμα στο Διαδίκτυο από τους δημιουργούς ή τους εκδοτικούς οίκους λογοτεχνικά βιβλία και ηχητικές ιστορίες αγαπημένων συγγραφέων με τη φωνή ταλαντούχων ηθοποιών θα βοηθήσουν στη διατήρηση των μαθητών με την παιδική λογοτεχνία.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα για εικονική περιήγηση σε εκθέσεις και συλλογές όπως αυτές του Ιδρύματος Β. & Ε. Γουλανδρή και της Google Arts & Culture. Με τον ίδιο τρόπο, τα παιδιά μπορούν να «επισκεφτούν» σημαντικά μνημεία (Αρχαία Ολυμπία, Κνωσός, Πομπηία) και μεγάλα Μουσεία της χώρας μας, όπως το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Μουσείο της Ακρόπολης και το Μουσείο Μπενάκη.

Το ψηφιοποιημένο Αρχείο του Εθνικού Θεάτρου προσφέρει επιτυχημένες παιδικές παραστάσεις όπως: η «Ωραία Κοιμωμένη» και ο «Τσάρος με τη μακριά γενειάδα» της Κάρμεν Ρουγγέρη, ο «Γύρος του Κόσμου σε 80 ημέρες» της Μαριάννας Τόλη και ο «Δον Κιχώτης» του Σταύρου Τσακίρη. Οι μικροί φίλοι μπορούν επίσης να διασκεδάσουν, να γελάσουν, να μάθουν ιστορία και να προβληματιστούν για τα κακώς κείμενα της κοινωνίας μας μέσα από το αρχείο παραστάσεων Καραγκιόζη του Ευγένιου Σπαθάρη με την υπογραφή της ΕΡΤ.

Τα παιδιά μπορούν να απολαύσουν μαθητικές κινηματογραφικές ταινίες που έχουν βραβευτεί σε μαθητικούς διαγωνισμούς από την πλατφόρμα icreate του ΥΠ.Π.Ε.Θ και ταινίες που προτείνονται καθημερινά από το Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και το Νεανικό Πλάνο.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών δίνει την ευκαιρία στους φίλους του να ταξιδέψουν ψηφιακά σε μερικούς από τους πιο ιστορικούς συναυλιακούς χώρους σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, μέσα από μια σειρά καταπληκτικές συναυλίες που προβάλλονται μέσω facebook κάθε βράδυ στις 21:00. Τέλος, η εμβληματική Οπερα του Παρισιού θα συνεχίζει να δωρίζει, έως τις 3 Μαΐου 2020, στο κοινό την αφρόκρεμα των παραγωγών της σε όπερα και μπαλέτο μέσω διαδικτύου. Τελευταία παράσταση που είναι ήδη διαθέσιμη: «Κάρμεν».