Δημιουργικές δράσεις με την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων διδασκαλίας

Τα Εκπαιδευτήρια Δελασάλ Σύρου τίμησαν τον προστάτη τους

Την παγκόσμια ημέρα εορτασμού του Ιωάννη-Βαπτιστή Δελασάλ (15 Μαΐου) τίμησαν τα Εκπαιδευτήρια Δελασάλ Σύρου μέσα από μία σειρά δημιουργικών δράσεων, αφιερωμένων στον Ιδρυτή του Τάγματος των Αδελφών των Χριστιανικών Σχολείων, το έργο του οποίου εμπνέει καθημερινά τους εκπαιδευτικούς για να συνεχίζουν με αγάπη και αισιοδοξία την αποστολή τους.

Το 1681, ο πρωτοπόρος παιδαγωγός έθεσε τα θεμέλια μιας μεγάλης παράδοσης από την οποία επωφελούνται σήμερα 1.300.000 νέοι σε 80 χώρες του κόσμου.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μπόρεσε να εφοδιάσει τους συνεχιστές του έργου του με ένα Εκπαιδευτικό Σχέδιο που το χαρακτηρίζει η συνοχή και που ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των παιδιών και των νέων. Στηρίζεται στην εμπειρία, στο διάλογο, τη συνεργασία, και την πίστη σε κοινές αξίες (χριστιανικές και ανθρωπιστικές), οι οποίες προσδίδουν στο Λασαλιανό Εκπαιδευτικό Σχέδιο μια ανθρωπιστική και πνευματική δυναμική.

Το λασαλιανό σχολείο, σεβόμενο απόλυτα την ελευθερία συνείδησης του ατόμου, δέχεται μαθητές χωρίς θρησκευτικές, δογματικές, πολιτικές, φυλετικές, οικονομικές και κοινωνικές διακρίσεις. Έτσι, εξασφαλίζει την αποδοχή της διαφορετικότητας του άλλου, την αμοιβαία κατανόηση και εκτίμηση, καιθώς και το σεβασμό της ιδιαιτερότητας του καθενός. Με τον τρόπο αυτό, συμβάλλει τα μέγιστα στην αγάπη και την ειρήνη ανάμεσα στους ανθρώπους. Οι λασαλιανοί εκπαιδευτικοί έχουν συνείδηση ότι επιτελούν λειτούργημα. Όλοι οι Λασαλιανοί (Freres και λαϊκοί συνεργάτες) αφοσιώνονται στη μόρφωση και την αγωγή των νέων, πιστοί στην προτροπή του ιδρυτή τους: «Πρέπει το παράδειγμά σας να ανταποκρίνεται σε αυτά που λέτε…».

«Συναισθησία»

Στο πλαίσιο του εορτασμού του ιδρυτή του σχολείου τους, οι μαθητές και οι μαθήτριες των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου δημιούργησαν έργα ζωγραφικής ακούγοντας το τραγούδι «One heart, one commitment, one life». Ο συνδυασμός αυτός «ζωντάνεψε» τη χαρά της δημιουργίας και περνώντας το εκπαιδευτικό μήνυμα των Λασαλιανών Σχολείων.

Ψηφιακό διαδραστικό παιχνίδι

Οι μαθητές της Β’ Γυμνασίου στο μάθημα της Πληροφορικής υλοποίησαν ψηφιακό διαδραστικό εκπαιδευτικό παιχνίδι. Το παιχνίδι ήταν σε μορφή quiz και περιλάμβανε ερωτο-απαντήσεις παρμένες από τη ζωή και του έργο του Ιωάννη Βαπτιστή Δελασάλ.

Ηλεκτρονική έκθεση

Ένας από τους σκοπούς των Λασαλιανών Σχολείων και της Λασαλιανής Εκπαίδευσης είναι η εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων διδασκαλίας. Αυτές οι μέθοδοι έχουν υιοθετηθεί από τα Εκπαιδευτήρια Δελασάλ Σύρου, ενώ στο τμήμα Αισθητικής Αγωγής, το σχολείο προσπαθεί να ενθαρρύνει την έκφραση και επικοινωνία σε διεθνές επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο έχει ξεκινήσει την ηλεκτρονική έκθεση "Ο Δελασάλ Σήμερα - Delasalle Today".

Για τις ανάγκες της έκθεσης, οι μαθητές κλήθηκαν να δημιουργήσουν ένα έργο τέχνης, το οποίο θα απεικόνιζε πώς θα ήταν ένας σύγχρονος Jean Baptist Delasalle.

Κάθε τάξη δούλεψε με τον δικό της τρόπο χρησιμοποιώντας διαφορετικά υλικά και εφαρμόζοντας διαφορετικές τεχνικές.

Σημειώνεται ότι, όλο το σχολείο συμμετείχε στη συγκεκριμένη δράση. Αυτή τη στιγμή, οι επισκέπτες της ψηφιακής πλατφόρμας (https://deepsyros.wixsite.com/delasallesyros) μπορούν να δουν τις εργασίες μαθητών της Β’ Δημοτικού, της Β’ και Γ’ Γυμνασίου που αρχειοθετήθηκαν, προτού ανασταλεί η λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων της χώρας.

Καθημερινή έμπνευση

Ο Ιωάννης-Βαπτιστής Δελασάλ ανακηρύχτηκε άγιος της Καθολικής Εκκλησίας στις 24 Μαΐου του 1900. Σήμερα, το έργο του αγίου Δελασάλ συνεχίζουν 3.500 μοναχοί (Frères), με τους οποίους συνεργάζονται πάνω από 90.000 εκπαιδευτικοί, άντρες και γυναίκες, κάθε θρησκείας και κάθε πολιτιστικής παράδοσης, οι οποίοι είναι στην υπηρεσία εκατομμυρίων παιδιών, εφήβων και νέων, σε 80 χώρες, σε όλον τον κόσμο.

Στις 15 Μαίου, όλοι οι Λασαλιανοί "Μαζί και Από Κοινού", συγκινημένοι γιορτάζουν τον Ιδρυτή των σχολείων μας και υπόσχονται να συνεχίζουν το όραμά του, επιδιώκοντας να αγγίξουν τις καρδιές των παιδιών που τους εμπιστεύονται οι γονείς τους.