Η Επιτροπή Καταλληλότητας θα αποφανθεί αν στο οικόπεδο του πρώην 3ου Δημοτικού Σχολείου στην “Πηγάδα” θα μπορέσει να κατασκευαστεί νέο σχολείο

Ενέργειες για ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου

Προσπάθεια αξιοποίησης προγράμματος κατόπιν ενημέρωσης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης από το Υπ. Εσωτερικών

Σε διερευνητικό στάδιο σχετικά με το αν το πολυσυζητημένο οικόπεδο του πρώην 3ου Δημοτικού Σχολείου στην περιοχή της “Πηγάδας” είναι κατάλληλο για να προχωρήσει η ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου που θα καλύπτει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών της περιοχής, βρίσκεται ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, ανταποκρινόμενος σε σχετική πρόσκληση του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ειδικότερα, με φόντο την πρόθεση της εταιρείας “ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΕ” που αποτελεί τον ενιαίο κατασκευαστικό φορέα του ελληνικού κράτους να συμβάλει στην εκπόνηση μελέτης, αλλά και κατασκευής νέων διδακτηρίων, πανελλαδικά, τα οποία και θα χρηματοδοτηθούν μέσω ΕΣΠΑ, είτε θα προχωρήσουν με ΣΔΙΤ, ο Δήμος εξέτασε τις ανάγκες του σε τοπικό επίπεδο, προκρίνοντας το θέμα της απόκτησης ενός κατάλληλου και νέου σχολικού κτιρίου για τη λειτουργία του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης αλλά και του 3ου Νηπιαγωγείου.

Τα δύο σχολεία σήμερα, στεγάζονται σε μέρος του παλιού κτιρίου του Ισιδώρειου Ορφανοτροφείου στην περιοχή του Βροντάδου (Τρεις Ιεράρχες), αντιμετωπίζοντας μεγάλα προβλήματα σε επίπεδο συντηρήσεων και επισκευών.

Ως εκ τούτου, η Δημοτική Αρχή και ειδικότερα η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας και η Τεχνική Υπηρεσία ξεκίνησαν τις ενέργειες τους προκειμένου να γνωρίζουν άμεσα αν το οικόπεδο στην περιοχή της Πηγάδας είναι κατάλληλο, προκειμένου να γίνει η ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου, αφού βεβαίως κατεδαφιστεί το υπάρχον παλιό ακίνητο.

Πρώτο βήμα η διαπίστωση της καταλληλότητας του οικοπέδου

Με δεδομένο το έγγραφο της εταιρείας “ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΕ” που προωθήθηκε προς τους Δήμους της χώρας και κατά συνέπεια προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής, Ειρήνη Δράκου επιβεβαίωσε αρχικά πως η Δημοτική πλευρά έχει ξεκινήσει τις απαραίτητες ενέργειες για να διαπιστώσει αν μπορεί να αξιοποιήσει το νέο πρόγραμμα.

“Αυτή τη στιγμή “τρέχει” πρόγραμμα πανελλαδικά και μπορούν να υποβάλουν οι Δήμοι υποψηφιότητα, ωριμάζοντας έργα. Αυτό είναι κομμάτι και αρμοδιότητα των Τεχνικών Υπηρεσιών” σχολίασε, με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, Μηνά Αληφραγκή να εξηγεί από την πλευρά του, πως, η προώθηση των αναγκών στέγασης του 3ου Δημοτικού Σχολείου και του 3ου Νηπιαγωγείου σε ένα νέο κτίριο προκρίθηκε για συγκεκριμένους λόγους.

“Ήταν μία ιδέα της Τεχνικής Υπηρεσίας σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή. Μας απασχολούσε η σκέψη πώς μπορεί να αξιοποιηθεί το παλιό σχολείο στη θέση “Πηγάδα”. Κι επειδή σήμερα το 3ο Δημοτικό Σχολείο και το 3ο Νηπιαγωγείο λειτουργούν σε κτίριο του Ισιδωρείου και είναι με ενοίκιο, προχωράμε σε πρώτη φάση στη διερεύνηση για το κατά πόσον θα μπορούσε να κατασκευαστεί ένα σχολείο στο οικόπεδο του παλιού 3ου Δημοτικού (Πηγάδα)” ανέφερε σχετικά με το θέμα, διευκρινίζοντας μάλιστα πως, σε πρώτο επίπεδο, η Επιτροπή που συστάθηκε με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, χθες, στη δια περιφοράς συνεδρίαση των μελών του, “θα εξετάσει την καταλληλότητα του οικοπέδου”.

Ο κ. Αληφραγκής μάλιστα τόνισε πως κρίνεται θετικό το γεγονός πως το παλιό σχολείο στη θέση “Πηγάδα” εντός του δημοτικού οικοπέδου, μπορεί να κατεδαφιστεί, ώστε να είναι εφικτή η ανέγερση νέου κτιρίου.

Είναι θετικό το γεγονός πως για το παλιό κτίριο στην “Πηγάδα” υπάρχει άδεια κατεδάφισης κι έχουν ξεπεραστεί τα παλιά προβλήματα που υπήρχαν με το Υπουργείο Πολιτισμού για το αν είναι διατηρητέο ή όχι”.

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, πως, στο πλαίσιο της διερεύνησης από πλευράς Δήμου, σε πρώτο επίπεδο, “συστάθηκε η Επιτροπή, η οποία θα αποφανθεί για την καταλληλότητα του οικοπέδου ως προς την ανάγκη ανέγερσης νέου σχολείου. Γι αυτόν τον λόγο ακόμη δεν έχει έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο σαν θέμα, καθώς είμαστε στο πλαίσιο της διερεύνησης για να δούμε κατά πόσον μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτό το οικόπεδο ή όχι. Όταν τα πράγματα ξεκαθαρίσουν, τότε σαφώς το θέμα θα τεθεί επί τάπητος στο Δημοτικό Συμβούλιο”.

Ξεκινάμε με την Επιτροπή”

Σε παρόμοιο τόνο για το πρώτο βήμα που αφορά στο έργο της Επιτροπής Καταλληλότητας μίλησε και η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής, Ειρήνη Δράκου.

“Από την πλευρά μας πρέπει να κάνουμε την προετοιμασία για την αναγκαιότητα της δημιουργίας ενός σχολείου. Και σαφώς υπάρχει μεγάλη ανάγκη ενός δημόσιου σχολείου που να έχει το δικό του κτίριο ώστε να μπορούν οι μαθητές να είναι καλά, αλλά και αυτό το κτίριο να έχει τις προδιαγραφές του σχολικού χώρου για να καλυφθεί συνολικά η γειτονιά που “κάλυπτε” παραδοσιακά το 3ο Δημοτικό Σχολείο” ανέφερε η ίδια, ενώ πρόσθεσε πως, “Ξεκινάμε φτιάχνοντας την Επιτροπή Καταλληλότητας, η οποία θα εξετάσει το οικόπεδο χωρίς το παλιό κτίριο”.

Διευκρίνισε μάλιστα πως, ο Δήμος “είναι ακόμη σε στάδιο συγκέντρωσης των δικαιολογητικών που χρειάζονται ώστε να δημιουργηθεί ο φάκελος” που θα σταλεί στο Υπουργείο.

Με φόντο τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να γίνουν για τη σύνταξη της πρότασης που υπάρχει η βούληση να υποβληθεί στο αρμόδιο Υπουργείο για την απόκτηση μελέτης αναφορικά με ένα νέο σχολικό κτίριο, αλλά και την ανέγερσή του, η ίδια υπογράμμισε πως, “Αυτό σίγουρα δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά μπορεί να προετοιμαστεί να ωριμάζει και να είναι έργο τετραετίας. Δεν μπορώ να πω ότι η κατασκευή του θα ξεκινήσει αύριο, αλλά ήδη μπαίνει η βάση για να προχωρήσει”.

Η κα Δράκου με φόντο την αναγκαιότητα απόκτησης ενός νέου σχολείου για τη λειτουργία του 3ου Νηπιαγωγείου και του 3ου Δημοτικού Σχολείου, υπενθύμισε μάλιστα πως, το σημερινό κτίριο του Ισιδωρείου Ορφανοτροφείου που στεγάζει αυτά τα δύο σχολεία, δεν προοριζόταν για σχολικό συγκρότημα.

“Σήμερα στεγάζονται σε ένα κτίριο που παλιά λειτουργούσαν τα Λύκεια. Ουσιαστικά ήταν ένα κτίριο - ξενώνες για να φιλοξενεί παιδιά που ήθελαν να φοιτήσουν εδώ. Δηλαδή ήταν ένα κτίριο αρχικά, που δεν προοριζόταν για σχολείο” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αξιοποίηση προγράμματος για μελέτη και κατασκευή

Βάσει των δυνατοτήτων που παρέχει η σχετική πρόσκληση του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Δήμος προχωρά τις απαραίτητες κινήσεις, με την κα Δράκου να σημειώνει μάλιστα αναφορικά με την πολυσυζητημένη ιστορία του πρώην 3ου Δημοτικού Σχολείου στην Πηγάδα, πως, “το κτίριο έχει παρουσιάσει τεράστια προβλήματα και όλοι “άγγιζαν” αυτό το θέμα, αλλά το άφηναν ακριβώς επειδή θα απαιτήσει μεγάλες δαπάνες”.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, “Σήμερα, που υπάρχει αυτή η πρόσκληση, θα κάνουμε τις δικές μας κινήσεις για τη μελέτη και για την κατασκευή ενός νέου σχολείου”, με φόντο μάλιστα και την ισχύουσα νομοθεσία για τα σχολικά κτίρια, για την οποία η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, σημείωσε πως, “είναι ξεκάθαρη και αυστηρή”. Μάλιστα πρόσθεσε, πως, η Επιτροπή Καταλληλότητας “αυτήν τη νομοθεσία θα τη λάβει υπόψιν της” προκειμένου να αποφανθεί για την καταλληλότητα ή μη, του οικοπέδου στη θέση Πηγάδα.

Σε ανάλογο τόνο και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής πρόσθεσε τα ακόλουθα: “Υπάρχει χρηματοδοτικό πρόγραμμα αυτή τη στιγμή που “τρέχει” και είναι μία ευκαιρία που θέλουμε να διερευνήσουμε. Οι Υπηρεσίες μας κυνηγούν τα πάντα. Θέλουμε να εξετάσουμε το κομμάτι της καταλληλότητας με το οποίο συνδέονται πολλά θέματα, όπως το γεγονός πως η πρόσβαση σε αυτό γίνεται από σκαλοπάτια. Όμως με τα μέσα που διαθέτουμε όπως αναβατόρια κ.α., αυτά αντιμετωπίζονται. Ενδέχεται όμως να μας πει είτε η Επιτροπή, είτε το Υπουργείο για παράδειγμα, πως, χωρίς οδική προσβασιμότητα, δεν μπορείς να κατασκευάσεις σχολείο. Άρα, είμαστε σε στάδιο διερεύνησης ακόμη”.

Ο ίδιος όμως, υπογράμμισε πως, “αν μας δοθεί το πράσινο φως θα προχωρήσουμε και χωρίς να επωμιστεί ο Δήμος κανένα κόστος. Θα αποκτήσουμε μία μελέτη και σαφώς και η κατασκευή του θα μπει σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Απαραίτητη προϋπόθεση για όλα είναι το οικόπεδο να είναι ιδιοκτησιακά και πολεοδομικά καθαρό”.

Υψηλές οι δαπάνες συντήρησης του σημερινού σχολείου στο Ισιδώρειο

Αναφορικά με την κατάσταση του σημερινού ακινήτου που χρησιμοποιούν το 3ο Νηπιαγωγείο και το 3ο Δημοτικό Σχολείο στην περιοχή του Βροντάδου, ο κ. Αληφραγκής τόνισε πως καθώς πρόκειται για ένα πολύ παλιό κτίριο, σε ετήσια βάση “ζητά” μεγάλα ποσά για επισκευές και συντηρήσεις.

“Ήδη, στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης που έχουμε κάνει με την πλευρά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τις συντηρήσεις των σχολικών μονάδων (300 χιλ. ευρώ), αναφορικά με το σημερινό κτίριο που λειτουργούν το 3ο Νηπιαγωγείο και το 3ο Δημοτικό θα “πέσει” το ποσό των 80-90 χιλ. ευρώ” γνωστοποίησε σχετικά, λέγοντας μάλιστα πως, “είναι ένα κτίριο πολύ παλιό που συνεχώς χρειάζεται παρεμβάσεις με υψηλό οικονομικό κόστος και κάποια στιγμή ένα νέο σχολικό κτίριο θα εξυπηρετούσε καλύτερα τον Δήμο, αλλά κυρίως τη μαθητική κι εκπαιδευτική κοινότητα”.

Ανάγκη για νέα σχολικά κτίρια

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση της Ειρήνης Δράκου στην “Κοινή Γνώμη”, αναφερόμενη στο σημερινό κτίριο του Ισιδωρείου που λειτουργούν τα δύο σχολεία.

“Εδώ υπάρχει ένα θετικό και ένα αρνητικό. Τα περισσότερα είναι παλιά και ιστορικά κτίρια και δείχνουν την ευαισθησία που υπήρξε σε αυτόν τον τόπο να θέτει πάντα σε προτεραιότητα την παιδεία και την εκπαίδευση σαν αγαθά. Βέβαια κι αυτά τα κτίρια κάποτε παλιώνουν και κοστίζουν αρκετά για τη συντήρησή τους. Έχουν γίνει πολλά έργα συντήρησης. Γίνονταν και γίνονται. Κανένας Δήμος και καμία Δημοτική Αρχή δεν τα αφήνει. Όμως, είναι δύσκολο να βρίσκονται πάντα χρήματα και να γίνεται εδώ και τώρα η κάθε παρέμβαση” σχολίασε κατηγορηματικά, εξηγώντας πως, όλες οι σοβαρές υποθέσεις του Δήμου, όπως και τα ζητήματα των σχολείων, απαιτούν προγραμματισμό.

Με φόντο την παραδοχή της μάλιστα πως, στη Σύρο “πρέπει να γίνουν νέα σχολικά κτίρια”, η ίδια παρουσιάστηκε εξαιρετικά ικανοποιημένη και χαρούμενη για την “ευκαιρία” που υπάρχει σήμερα, λέγοντας πως, σε επόμενο διάστημα, πρέπει να εξετασθούν κι άλλες ανάγκες όπως η δημιουργία ενός Ειδικού Σχολείου. “Πρέπει να είμαστε όλοι στις επάλξεις ώστε να αξιοποιούμε τις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας για να προχωράμε για το καλό όλων μας και κυρίως των νέων ανθρώπων” ανέφερε η κα Δράκου, με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, να προσθέτει στις δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη” πως, όσον αφορά την υπόθεση ενός συγκροτήματος Ειδικού Σχολείου που θα καλύπτει όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, “αυτή τη στιγμή δεν έχουμε άλλο δημοτικό οικόπεδο διαθέσιμο για να ανεγερθεί σχολείο”.

Ανταπόκριση Πρωτοβάθμιας: Αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών

Στο πλαίσιο της τεκμηρίωσης της αναγκαιότητας ανέγερσης ενός νέου σχολικού κτιρίου για τη λειτουργία του 3ου Νηπιαγωγείου και του 3ου Δημοτικού Σχολείου, ανταποκρίθηκε και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου και ειδικότερα η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, προσκομίζοντας στοιχεία στον Δήμο για τα δύο προαναφερθέντα σχολεία, τα οποία και θα συμπεριλάβει στον απαραίτητο φάκελο προς το Υπουργείο.

Συγκεκριμένα, η Πρωτοβάθμια αναφέρει τα παρακάτω: “Σε απάντηση του σχετικού εγγράφου σας και προκειμένου να υποβάλετε φάκελο με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που αφορούν στη μελέτη και ανέγερση νέου διδακτηρίου που θα στεγάσει το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης και το 3ο Νηπιαγωγείο Ερμούπολης Σύρου, σας ενημερώνουμε για τα παρακάτω: Α. Με το ΦΕΚ 352/τ.Β΄. /17-5-1993 το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης Σύρου υποβαθμίστηκε από 7/θέσιο σε 6/θέσιο.

B. Οι δύο σχολικές μονάδες στεγάζονται και λειτουργούν σε κτήριο που μισθώνεται από το Ισιδώρειο Ίδρυμα Αρρένων Ερμούπολης (περιοχή Βροντάδου). Το παλιό κτίριο στο οποίο στεγάζονταν τα σχολεία (πλησίον της οδού Βαφειαδάκη) εκκενώθηκε από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Γ. Ενδεικτικά παραθέτουμε αριθμητικά στοιχεία προηγούμενων ετών από τα οποία διαφαίνεται η αύξηση του μαθητικού δυναμικού: Τη σχολική χρονιά 2015 – 2016 στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης φοιτούσαν 71 μαθητές και στο 3ο Νηπιαγωγείο Ερμούπολης φοιτούσαν 23 μαθητές. Το 2016 – 2017φοιτούσαν 66 μαθητές στο 3ο Δημοτικό ενώ μόλις 19 στο 3ο Νηπιαγωγείο. Επίσης το σχολικό έτος 2017 – 2018 το 3ο Δημοτικό Σχολείο υποδεχόταν 62 μαθητές ενώ το 3ο Νηπιαγωγείο 17, το 2018 – 2019, 66 παιδιά και 22 αντίστοιχα, όπως τέλος το σχολικό έτος 2019 – 2020, 79 και 35”.

Μάλιστα η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης παραθέτει αναλυτικότερα στοιχεία και για τον τρόπο που λειτουργούν τα δύο σχολεία κατά τη φετινή χρονιά, γνωστοποιώντας τα τμήματά του. Συγκεκριμένα, κατά τη φετινή σχολική χρονιά το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης λειτουργεί με έξι τάξεις – τμήματα, ένα Τμήμα Ένταξης, ένα Ολοήμερο Τμήμα ενώ λειτουργεί και αίθουσα Βιβλιοθήκης (ενταγμένη στο Δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών Δημοτικών Σχολείων του ΥΠΑΙΘ.

Επίσης, το 3ο Νηπιαγωγείο Ερμούπολης λειτουργεί σήμερα με δύο πρωινά τμήματα και ένα ολοήμερο τμήμα. Τέλος, η αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης ενημερώνει πως βάσει της κείμενης νομοθεσίας τα τμήματα και των δύο τύπων σχολείων λειτουργούν με 22 έως και 25 μαθητές.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις της προς την εφημερίδα, η Ειρήνη Δράκου προσθέτει τα ακόλουθα: “Από τα στοιχεία διαπιστώνει ο καθένας πως υπάρχει μία αύξηση στον αριθμό των μαθητών. Υπήρξε μία “κοιλιά” τα προηγούμενα χρόνια, αλλά αυτό ήταν γενικό θέμα και όχι μόνον θέμα της περιοχής. Πλέον, βλέπουμε ότι έχουμε ανάκαμψη. Είναι κι αυτός ένας πολύ σημαντικός λόγος για την ανέγερση νέου κτιρίου”.