Απορρόφηση οχτώ Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων του ΔΙΕΚ Σύρου σε παιδικούς σταθμούς του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, στο πλαίσιο του προγράμματος Μαθητείας

Απόκτηση αξιόλογης προϋπηρεσίας

Στο σημαντικό ρόλο που επιτελείται στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση των νέων που φοιτούν στο ΔΙΕΚ Σύρου θα συμβάλει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, στηρίζοντας το θεσμό της Μαθητείας με την προσφορά αντίστοιχων θέσεων για τη σχολική περίοδο 2020-2021.

Η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση στοχεύουν μεταξύ άλλων στην ενίσχυση των επαγγελματικών δεξιοτήτων και τη διευκόλυνση των αποφοίτων τους να ενταχθούν και να παραμείνουν στην αγορά εργασίας. Τα συναρμόδια Υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθώς και ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού στηρίζουν την αναβάθμιση μαθησιακών διαδρομών που συνδέονται με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Ιδιαίτερη προτεραιότητα αποτελεί ο θεσμός της μαθητείας, όπου οι φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα αναλαμβάνουν να παράσχουν στον μαθητευόμενο μάθηση στο χώρο εργασίας, σύμφωνα με καθορισμένο πρόγραμμα, το οποίο σε συνδυασμό με το πρόγραμμα μάθησης στην εκπαιδευτική δομή, οδηγεί μετά από εξετάσεις σε πιστοποίηση των γνώσεων και ειδικοτήτων σε συγκεκριμένη ειδικότητα. Ο μαθητευόμενος συνδέεται με Σύμβαση Μαθητείας με τον εργοδότη, λαμβάνει αμοιβή ή επίδομα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, και έχει ασφαλιστική κάλυψη. Μέσω του θεσμού, οι συμμετέχοντες αποκτούν εργασιακή εμπειρία σε πραγματικές συνθήκες εργασίας και επιπλέον εφόδια στην ειδικότητα που έχουν επιλέξει ενώ συνεργάζονται με επαγγελματίες του κλάδου.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, κατά την περίοδο 2020-2021, οι συναρμόδιοι φορείς θα εφαρμόσουν Προγράμματα Μαθητείας συνολικά για τους μαθητευόμενους των ΕΠΑΣ και του Μεταλυκειακού Έτους – Τάξη Μαθητείας αποφοίτων ΕΠΑΛ και καταρτιζόμενους των ΙΕΚ των δομών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης αρμοδιότητάς τους.

Το Πρόγραμμα Μαθητείας στα Δημόσια Ι.Ε.Κ.

Το ΔΙΕΚ Σύρου συμμετέχει για πρώτη φορά στο εν λόγω πρόγραμμα με την ειδικότητα του «Βοηθού Βρεφονηπιοκόμων». Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης ανταποκρίθηκε στο αίτημά του και ολοκλήρωσε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ενταχθεί στους φορείς που μετέχουν στην υλοποίηση μαθητείας ΔΙΕΚ του σχολικού έτους 2020-2021. Συνολικά διατέθηκαν οκτώ θέσεις μαθητευομένων ΔΙΕΚ Σύρου της ειδικότητας “Βοηθός βρεφονηπιοκόμων”.

Το «Πρόγραμμα Μαθητείας Ι.Ε.Κ.» αφορά στο 5ο εξάμηνο κατάρτισης των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και αποτελείται από δύο τμήματα: το «Πρόγραμμα Μαθητείας στο Ι.Ε.Κ.» και το «Πρόγραμμα Μαθητείας στον χώρο εργασίας». Η συνολική διάρκεια του προγράμματος είναι 960 ώρες και επιμερίζεται σε 192 ώρες κατάρτιση στο Ι.Ε.Κ., και 768 ώρες μαθητεία στον χώρο εργασίας. Για να έχει δικαίωμα υποβολής αίτησης στο πρόγραμμα Μαθητείας Ι.Ε.Κ. ένας καταρτιζόμενος θα πρέπει να είναι απόφοιτος του 4ου εξαμήνου φοίτησης των προσφερόμενων ειδικοτήτων, να μην πραγματοποιεί πρακτική άσκηση και να βρίσκεται εκτός απασχόλησης (κατά την ημερομηνία εγγραφής του στο τμήμα Μαθητείας και καθ’ όλη τη διάρκεια του «Προγράμματος Μαθητείας Ι.Ε.Κ.»).

Η ειδικότητα «Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων» εντάχθηκε ξανά στο πρόγραμμα του ΔΙΕΚ Σύρου το 2019, έπειτα από τέσσερα χρόνια απουσίας. Στο πρώτο έτος φοίτησαν 13 εκπαιδευόμενες, οι οποίες θα συνεχίσουν τα μαθήματά τους και την επόμενη χρονιά. Στο τμήμα θα ενταχθούν και μαθήτριες με κατάταξη από το ΕΠΑΛ Σύρου, οι οποίες προάγονται απευθείας στο Γ’ Εξάμηνο. Οι σπουδάστριες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να συμμετέχουν στο πρόγραμμα μαθητείας κατά την περίοδο 2020-2021, θα πρέπει να ολοκληρώσουν πρώτα το τρίτο και το τέταρτο εξάμηνο φοιτητής τους στο ΔΙΕΚ. Επομένως ο κύκλος μαθητείας τους θα ξεκινήσει από τον επόμενο Σεπτέμβριο.  

Οι αιτήσεις των καταρτιζόμενων εστάλησαν απευθείας στο Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να υπάρχει κάποια δέσμευση πιστώσεων.

Σε περίπτωση που ο αριθμός των υποψήφιων είναι μεγαλύτερος από τις προσφερόμενες θέσεις ανά ειδικότητα, για την επιλογή των καταρτιζόμενων, γίνεται κατάταξη βάσει του Μέσου Όρου (Μ.Ο.) της βαθμολογίας των τρίτου και τέταρτου εξαμήνου κατάρτισης.

Αμοιβή και ασφαλιστική κάλυψη

Το ποσοστό αποζημίωσης των μαθητευόμενων του «Προγράμματος Μαθητείας στο Ι.Ε.Κ.» ορίζεται στο εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) επί του νόμιμου, νομοθετημένου, κατώτατου ορίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, που κατά την παρούσα στιγμή είναι 21,78€ ή όπως αυτό διαμορφώνεται από το αρμόδιο Υπουργείο. Μέρος της αποζημίωσης επιδοτείται από το Υ.ΠΑΙ.Θ μέσω της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ και καταβάλλεται από τον Ειδικό Λογαριασμό στους μαθητευόμενους.

Το ποσό της επιδότησης του Υ.ΠΑΙ.Θ ορίζεται την παρούσα στιγμή στα 16,54 € για κάθε ημέρα του «Προγράμματος Μαθητείας στο χώρο εργασίας», ή όπως αυτό διαμορφώνεται από το αρμόδιο Υπουργείο. Το υπολειπόμενο ποσό της αποζημίωσης, συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων ασφαλιστικών εισφορών, καταβάλλεται από τον εργοδότη, στον οποίο πραγματοποιείται το «Πρόγραμμα Μαθητείας στο χώρο εργασίας» της εφαρμογής του «Προγράμματος Μαθητείας στο Ι.Ε.Κ.».

Οι μαθητευόμενοι, από την πρώτη μέρα μαθητείας ασφαλίζονται στο ΕΦΚΑ και τους παρέχεται ασφαλιστική κάλυψη για όλο το διάστημα μαθητείας, ενώ υπάγονται στην ασφάλιση τόσο του κλάδου παροχών ασθένειας σε είδος, όσο και του κλάδου παροχών ασθένειας σε χρήμα, ο δε χρόνος ασφάλισής τους είναι συντάξιμος.

Οι μαθητευόμενοι δικαιούνται κανονική άδεια με αποδοχές. Η Κανονική άδεια μπορεί να είναι μέχρι 8 ημέρες και για τις αναρρωτικές άδειες εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 657-658 του Α.Κ. Το όριο απουσιών του «Προγράμματος Μαθητείας στο χώρο εργασίας» δεν μπορεί να υπερβαίνει το σύνολο των κανονικών αδειών και αδειών ασθενείας. Ο μαθητευόμενος δεν δικαιούται να λείπει αδικαιολόγητα από τον εργοδότη. Σε αυτήν την περίπτωση διακόπτεται η σύμβασης μαθητείας. Το όριο απουσιών του «Προγράμματος Μαθητείας στο Ι.Ε.Κ.» δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% του συνολικού αριθμού ωρών. Με κατάθεση δικαιολογητικού από Δημόσιο Φορέα μπορεί το παραπάνω ποσοστό να αυξάνεται κατά 5%. Συνεπώς οι αδικαιολόγητες απουσίες δεν μπορούν να υπερβούν τις 19 και οι δικαιολογημένες (ασθένεια με κατάθεση δικαιολογητικού από Δημόσιο φορέα) τις 10. Σε περίπτωση υπέρβασης των ανωτέρω ορίων ο Διευθυντής του ΙΕΚ προχωρά σε διακοπή της μαθητείας.

Ειδικότητα με επαγγελματική αποκατάσταση

Σε δηλώσεις της στην «Κοινή Γνώμη», η Διευθύντρια του ΔΙΕΚ Σύρου, Δήμητρα Τσιόρβα εξηγεί πως η ειδικότητα του «Βοηθού Βρεφονηπιοκόμων» έχει μεγάλη ανταπόκριση στην αγορά εργασίας, προσθέτοντας μάλιστα ότι πολλές απόφοιτες του ΔΙΕΚ που έχουν λάβει και την απαραίτητη πιστοποίηση ήδη απασχολούνται σε παιδικούς ή βρεφικούς σταθμούς ως αναπληρώτριες. «Χαίρομαι ιδιαιτέρως που συμμετέχουμε για πρώτη φορά στο πρόγραμμα της μαθητείας, γιατί η προϋπηρεσία αυτή είναι αξιόλογη και μετράει σημαντικά», αναφέρει η ίδια χαρακτηριστικά. Μεταξύ των ειδικοτήτων των ΙΕΚ που εντάσσονται στο πρόγραμμα μαθητείας είναι και η ειδικότητα «Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής – Πολυμέσα), η οποία λειτουργεί επίσης στο ΔΙΕΚ Σύρου. Ωστόσο, η κ. Τσιόρβα διευκρινίζει ότι ο αριθμός των καταρτιζόμενων δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος, ώστε να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής κάποιων σπουδαστών στο πρόγραμμα μαθητείας.