Καθαρισμοί, εργασίες, τήρηση των κανόνων υγιεινής και επισκέψεις γνωριμίας στα σχολεία της Σύρου, εν όψει της έναρξης της νέας διδακτικής χρονιάς

«Νιώθουμε ασφαλείς, αλλά πρέπει να προφυλασσόμαστε»

Συνέντευξη της προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Ειρήνη Δράκου

Σε λιγότερο από μία εβδομάδα θα ηχήσει το πρώτο κουδούνι στα σχολεία όλης της χώρας, με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να επιστρέφουν στις θέσεις τους, ερχόμενοι αντιμέτωποι με μια σειρά αυξημένων μέτρων πρόληψης και προφύλαξης που επιβάλλουν οι νέες -πρωτόγνωρες- για όλους συνθήκες, μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού στη ζωή μας.

Η μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης της λειτουργίας τους από 7 σε 14 Σεπτεμβρίου 2020, έδωσε στα σχολεία, αλλά και στους αρμόδιους φορείς τη δυνατότητα να προετοιμαστούν περισσότερο για τη νέα διδακτική χρονιά, η οποία ξεκινά ομολογουμένως με έντονο το αίσθημα αγωνίας και αβεβαιότητας για την ομαλή έκβασή της.

Σταδιακή η τοποθέτηση του προσωπικού καθαριότητας

Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι ενέργειες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης τόσο για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων του και την τήρηση των προβλεπόμενων οδηγιών και κανόνων υγιεινής, όσο και για την πρόοδο των εργασιών που πραγματοποιούνται σε κάποιες εξ’ αυτών.

«Η μετακίνηση της ημερομηνίας μας έδωσε τον χρόνο και τον αέρα που χρειαζόμασταν για την πρόσληψη των καθαριστριών», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη», η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Ειρήνη Δράκου. Η ίδια, κατέστησε γνωστό πως, από χθες, τα περισσότερα σχολεία του νησιού διαθέτουν υπάλληλο καθαριότητας, προκειμένου να ξεκινήσουν εντατικά οι απαιτούμενες εργασίες και να είναι όλα έτοιμα την ερχόμενη Δευτέρα. Πρόσθεσε μάλιστα πως, αύριο θα αρχίσει και η τοποθέτηση των υπαλλήλων οκτάμηνης σύμβασης στις υπηρεσίες του δήμου, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρχει μεγαλύτερη υποστήριξη στους καθαρισμούς και στις βοηθητικές εργασίες. Σημειώνεται ότι οι απολυμάνσεις στο σχολικό συγκρότημα των Γυμνασίων έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία στα δημοτικά σχολεία του νησιού. Αντίστοιχες εργασίες θα πραγματοποιηθούν το προσεχές σαββατοκύριακο και στα Λύκεια.

Σχετικά με την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε φέτος στην τοποθέτηση καθαριστών στις σχολικές μονάδες, η κ. Δράκου απέδωσε την αιτία στην αλλαγή του συστήματος πρόσληψης. Όπως εξήγησε, μέχρι και πέρυσι, κατόπιν προκήρυξης που εκδιδόταν τον Αύγουστο, όσοι επιθυμούσαν να εργαστούν ως καθαριστές στα σχολεία, δήλωναν ενδιαφέρον και αναλάμβαναν τα καθήκοντά τους με σύμβαση έργου για οχτώ μήνες (Σεπτέμβριο-Ιούνιο) και για συγκεκριμένες αίθουσες.

«Η διαδικασία άλλαξε για όλη τη χώρα. Η εγκύκλιος από το υπουργείο Εσωτερικών ήρθε βέβαια λίγο αργά κι εδώ τα πράγματα έγιναν φοβερά πιεστικά και γρήγορα». Ωστόσο, η κ. Δράκου επεσήμανε πως για την έγκαιρη πρόσληψη των καθαριστών συνεργάστηκαν άψογα και με μέθοδο όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, ακολουθώντας πιστά όλα τα προβλεπόμενα βήματα (συγκέντρωση μορίων, ανάρτηση πινάκων, ενστάσεις κλπ). «Ακόμα βρίσκονται σε εκκρεμότητα κάποιες κυρίες που δεν έχουν προσκομίσει τα δικαιολογητικά τους και ευελπιστούμε ότι αυτό θα γίνει εγκαίρως, διαφορετικά θα μείνουν δυστυχώς εκτός».

Η κ. Δράκου εξήγησε πως με το νέο σύστημα πρόσληψης οι καθαρίστριες των σχολείων είναι πλέον δημοτικοί υπάλληλοι, οι οποίοι θα εργάζονται στα σχολεία κατά τη διάρκεια λειτουργίας των σχολείων, ενώ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, θα αξιοποιούνται σε άλλες δραστηριότητες.

«Θα λαμβάνουν κανονικά τον μισθό τους, που είναι πολύ καλύτερος από αυτόν με τις συμβάσεις, αλλά θα έχουν την υποχρέωση περισσοτέρων ωρών εργασίας. Περισσότερες ώρες, μεγαλύτερος μισθός, ασφάλεια, επιδόματα… όλα τακτοποιημένα σύμφωνα με τη νομοθεσία».

«Οι οδηγίες ισχύουν για όλα τα σχολεία της χώρας»

Αυτή τη στιγμή, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης αναμένει την παραλαβή των μασκών, που θα προμηθευτούν από την Κεντρική Ένωση Δήμων και θα διανείμουν σε όλα τα σχολεία, καθώς και τα πολυσυζητημένα παγούρια για τους μαθητές Δημοτικού, δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη με στόχο την αποφυγή ανταλλαγής μπουκαλιών, ποτηριών, επαφής στόματος με τη βρύση και τη μείωση της χρήσης πλαστικού.

«Οι οδηγίες από πλευράς του Υπουργείου για τις αποστάσεις, τα ξεχωριστά διαλείμματα των τάξεων και τη σωστή χρήση της μάσκας είναι αυστηρές, όμως οι δάσκαλοι και οι διευθυντές που γνωρίζουν καλά τα παιδιά και τους χαρακτήρες τους, θα βρουν σίγουρα τον τρόπο να τα εκπαιδεύσουν στις νέες συνθήκες. Έχω εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς», υπογράμμισε η κ. Δράκου.

Κατανοώντας την αγωνία της εκπαιδευτικής κοινότητας και περισσότερο των γονέων, η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας υπενθύμισε πως τα νέα μέτρα ισχύουν για όλη την Ελλάδα και εφαρμόζονται με γνώμονα την ομαλή λειτουργία των σχολείων και την προστασία όλων των μελών τους.

«Ό,τι κάνουν όλα τα σχολεία της χώρας, θα κάνουν και τα σχολεία των νησιών. Μπορεί να είμαστε πιο ασφαλείς, ή να νομίζουμε ότι είμαστε, αλλά πρέπει να προφυλασσόμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ των έργων του Δήμου που προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς είναι και η επισκευή του 2ου Νηπιαγωγείου-Ειδικού Νηπιαγωγείου Ερμούπολης, ενώ ολοκληρώνεται και η προετοιμασία του νέου Δημοτικού Σχολείου της Βάρης, όπου έχουν ήδη τοποθετηθεί τα θρανία, οι υπολογιστές και ο απαραίτητος εξοπλισμός.

«Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου μας, λόγω της μικρής δύναμής της, δεν μπορεί να καλύπτει ταυτόχρονα τις ανάγκες ολόκληρου του νησιού. Ακολουθεί ένα πολύ αυστηρό πλάνο, που προχωρά με μέθοδο, χρονοδιάγραμμα και έμφαση στις επείγουσες περιπτώσεις». Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την ενεργειακή αναβάθμιση των Λυκείων και σύντομα θα ξεκινήσουν ανάλογες εργασίες στα Γυμνάσια και το Δημοτικό Σχολείο της Ποσειδωνίας.

«Πάντα θα υπάρχουν ελλείψεις και ανάγκες»

Το τρέχον χρονικό διάστημα ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας και η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας κ. Δράκου πραγματοποιούν επισκέψεις γνωριμίας σε σχολικές μονάδες του νησιού, προκειμένου να συζητήσουν με τα στελέχη τους για τις καταγεγραμμένες ανάγκες των σχολείων τους.

«Συνομιλώντας με εκπαιδευτικούς και διευθυντές, διαπιστώνουμε ότι είναι ήδη δρομολογημένα κάποια ζητήματα από τις Τεχνικές Υπηρεσίες, γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Πάντα υπάρχουν ελλείψεις και πράγματα που πρέπει να διευθετηθούν. Κάθε σύλλογος διδασκόντων επιζητά το καλύτερο για το σχολείο του. Εμείς τα βλέπουμε ως σύνολο. Δεν μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε. Μεριμνούμε κατά τον ίδιο τρόπο για όλα τα σχολεία σε Ποσειδωνία, Βάρη, Άνω Σύρο, Ερμούπολη. Όλα τα σχολεία της Σύρου πρέπει να λειτουργούν καλά».

Καταλήγοντας, η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας εξέφρασε την ευχή να είναι όλα έτοιμα μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα και τα σχολεία να λειτουργήσουν κανονικά και με ασφάλεια, χωρίς τις αγωνίες που έζησαν τους προηγούμενους μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας.