200 περίπου μαθητές θα εισέλθουν πρώτοι στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του νεοϊδρυθέντος Γυμνασίου Άνω Μεράς

Ένα εκπαιδευτικό «κόσμημα» στη Μύκονο

Το όνειρο έγινε πραγματικότητα και το νεοϊδρυθέν Γυμνάσιο της Άνω Μεράς είναι έτοιμο να υποδεχθεί εκπαιδευτικούς και μαθητές την προσεχή Δευτέρα, ημέρα έναρξης του καινούριου διδακτικού έτους.

Το νέο Γυμνάσιο που πληροί τις σύγχρονες προδιαγραφές, διατηρώντας παράλληλα τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά της Μυκόνου προστίθεται από φέτος στην πληθώρα εκπαιδευτικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίες λειτουργούν στο νησί, επανδρωμένες με έμπειρο και ικανό προσωπικό για την παροχή βέλτιστων εκπαιδευτικών υπηρεσιών.

Το εν λόγω εκπαιδευτικό ίδρυμα κατασκευάστηκε με δωρεά της μυκονιάτικης οικογένειας Δακτυλίδη, σε οικόπεδο ιδιοκτησίας της Ι.Μ. Παναγίας Τουρλιανής, που παραχωρήθηκε από την Ι.Μ. Σύρου & Μυκόνου στο Δήμο Μυκόνου για τον σκοπό αυτό.

Οι μοναδικές εγκαταστάσεις τους και οι μεγάλες, ευρύχωρες και φωτεινές αίθουσές του  δημιουργούν ένα ξεχωριστό περιβάλλον για τους εκπαιδευτικούς και τους περίπου 200 μαθητές που θα φιλοξενήσει.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Μυκόνου, Κωνσταντίνο Κουκά, «το Γυμνάσιο Άνω Μεράς αποτελεί ένα μοναδικό παράδειγμα κοινωνικής προσφοράς και απόδειξης των αποτελεσμάτων που μπορεί να έχει η συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης με ιδιώτες που αγαπάνε πραγματικά τον τόπο τους».

Το χρονικό της δημιουργίας

Το 2004 η Ιερά Μητρόπολη Σύρου δώρισε στον Δήμο Μυκόνου ένα οικόπεδο για την κάλυψη σημαντικών εκπαιδευτικών αναγκών του νησιού και ειδικότερα της Άνω Μεράς με χρονικό πλαίσιο υλοποίησης του έργου, 15 έτη.

Δεδομένου ότι, τα τελευταία χρόνια, η περιοχή αναπτύσσεται αρκετά και ο πληθυσμός που ζει εκεί αυξάνεται συνεχώς, η ανάγκη για τη δημιουργία ενός δεύτερου γυμνασίου στη Μύκονο ήταν επιτακτική.

Σημειώνεται πως, το Γυμνάσιο Μυκόνου ιδρύθηκε το 1963 και λειτουργεί έως σήμερα σε δωρηθέν οικόπεδο από τους Ντεμένεο και Πετρούλα Δακτυλίδη. Το πρώτο κτιριακό συγκρότημα επαυξήθηκε έκτοτε με προσθήκες (γυμναστήριο, βιβλιοθήκη και λοιπά) για την κάλυψη των διαρκώς αυξανόμενων αναγκών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Συστεγάζονταν μέχρι το σχολικό έτος 2001 - 2002 με το Λύκειο Μυκόνου, μέχρι την μεταστέγαση του τελευταίου στο νέο κτιριακό συγκρότημα του Πετεινάρου. Σήμερα λειτουργεί μόνο ως Γυμνάσιο και τα κτίρια του καλύπτουν επιφάνεια 1.250 τετραγωνικών μέτρων. Μέχρι πρότινος, στο σχολείο φιλοξενούνταν ετησίως περίπου 400 μαθητές.

Με αφορμή το οικόπεδο που είχε δωρίσει η Ιερά Μονή της Παναγίας Τουρλιανής, το 2017, σε συνεννόηση με τη δημοτική αρχή, η οικογένεια Δακτυλίδη αποφάσισε με δικές της δαπάνες να κατασκευάσει το σχολείο στο στην περιοχή της Άνω Μεράς. Όπως εξηγεί ο κ. Κουκάς στην «Κοινή Γνώμη», σε σύντομο χρονικό διάστημα ο Δήμος Μυκόνου εξασφάλισε όλες τις απαραίτητες άδειες, η τεχνική υπηρεσία επέβλεπε το έργο, το ΦΕΚ ίδρυσης του σχολείου δημοσιεύτηκε και η οικογένεια Δακτυλίδη ολοκλήρωσε με ταχείς ρυθμούς τη σπουδαία αυτή δωρεά.

Αποσυμφόρηση του υφιστάμενου Γυμνασίου

Αξίζει να σημειωθεί πως δίπλα στο νέο σχολικό συγκρότημα, κατασκευάστηκαν και 18 κατοικίες για τους εκπαιδευτικούς που θα υπηρετούν στο Γυμνάσιο Άνω Μεράς. «Με αυτό τον τρόπο, θα αντιμετωπιστεί και το ζήτημα των ακριβών ενοικίων της Μυκόνου, που αποτελούσε πάντοτε «αγκάθι» για την εκπαιδευτική κοινότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κουκάς. Προσθέτει δε, ότι η λειτουργία της καινούριας σχολικής μονάδας θα συμβάλει σημαντικά στην αποσυμφόρηση του υφιστάμενου Γυμνάσιο, καθώς πλέον το μισό νησί θα φοιτά στο σχολείο της Άνω Μεράς. Διευθύντρια του Γυμνασίου ορίστηκε η Καλλιόπη Κωνσταντίδου, πρώην υπεύθυνη του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών Σύρου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στο νέο Γυμνάσιο Άνω Μεράς έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα 187 μαθητές, ενώ η διαδικασία των μετεγγραφών βρίσκεται σε εξέλιξη. Ειδικότερα, έχουν δημιουργηθεί τρία τμήματα για κάθε τάξη. Η μαθητική δύναμη των τμημάτων της Β’ και Γ’ Γυμνασίου θα ανέρχεται στα 20 παιδιά, ενώ ο μέγιστος αριθμός των τμημάτων της Α’ Τάξης θα είναι 25 παιδιά. Το σχολείο θα ξεκινήσει αρχικά να λειτουργεί με έναν συγκεκριμένο αριθμό εκπαιδευτικών, ωστόσο ο αριθμός τους αναμένεται να συμπληρωθεί με τις επόμενες προσλήψεις αναπληρωτών. Τα εγκαίνια του σχολείου θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρονιάς, εφόσον το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες.

Όλα έτοιμα για το πρώτο κουδούνι της χρονιάς

Για μία ακόμη χρονιά, ο Δήμος Μυκόνου ενήργησε άμεσα για τη συντήρηση των σχολικών μονάδων του, οι οποίες θα είναι έτοιμος να ανοίξουν τις πόρτες τους και να υποδεχτούν την εκπαιδευτική και τη μαθητική κοινότητα του νησιού. «Προχωρήσαμε στους καθιερωμένους ελαιοχρωματισμούς, γίνονται απολυμάνσεις και όλα είναι στην εντέλεια», υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς.

Σχετικά με τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές ανάγκες του νησιού, αυτή τη στιγμή, ολοκληρώνονται από τον Δήμο οι μελέτες για την κατασκευή του Επαγγελματικού Λυκείου Μυκόνου που συστεγάζεται με το Γενικό Λύκειο, με αποτέλεσμα λόγω έλλειψης αιθουσών οι μαθητές να κάνουν μάθημα σε αποθήκες και στο αμφιθέατρο, ενώ τα εργαστήρια βρίσκονται μακριά από το σχολικό συγκρότημα. Το ΕΠΑΛ Μυκόνου είναι το τέταρτο στις Κυκλάδες και σε αυτό φοιτούν περί τα 300 παιδιά.

Επιπλέον, ο Δήμος προχωρά και το έργο της επέκτασης του νηπιαγωγείου στο Μαράθι. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο έχει συνολική έκταση 4.687 τ.μ. και περιέχει στην παρούσα χρονική στιγμή σχολικό κτίριο 226 τ.μ., ενώ η επέκταση αφορά την προσθήκη 530 τ.μ. και 195 τ.μ. υπόγεια.