“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ”

«Επιδημία» καταλήψεων στα σχολεία του ν. Λάρισας

  • Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου, 2020 - 06:29

Της Νατάσας Πολυγένη Φωτ.: Κ. Τσάντζος

Ανησυχητικά εξαπλώνεται η «επιδημία» των καταλήψεων στα σχολεία του νομού Λάρισας.

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε μετ’ εμποδίων φέτος και έτσι συνεχίζεται, αφού μόλις λίγες ημέρες μετά το άνοιγμά τους σε πολλά σχολεία μπήκε λουκέτο, εξαιτίας καταλήψεων των μαθητών. Στον νομό Λάρισας, στις 31 ανήλθαν χθες οι σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που οι μαθητές έβαλαν λουκέτο με κυρίαρχα αιτήματα το σπάσιμο των υπερπληθών τμημάτων και τη χρήση μάσκας. Το φαινόμενο των καταλήψεων δεν είναι καινούριο, ιδιαίτερα αυτή την εποχή. Μέχρι και πέρυσι υπήρχαν σχολεία που προχωρούσαν σε κατάληψη τις ημέρες λειτουργίας του παζαριού, ένα «έθιμο» που φαίνεται να τηρούν και φέτος αν και παζάρι δεν γίνεται.

Η αλήθεια είναι ότι το κύμα των καταλήψεων φουντώνει σε όλη τη χώρα, προκαλώντας πονοκέφαλο στο Υπουργείο Παιδείας που ψάχνει να βρει πώς θα αναπληρώσει τις χαμένες διδακτικές ώρες, ενώ ανοιχτά πλέον εκφράζεται η άποψη από γονείς αλλά και το εκπαιδευτικό περιβάλλον, ότι οι φετινές καταλήψεις είναι υποκινούμενες από ανθρώπους που διαμαρτύρονται για την υποχρεωτική χρήση μάσκας και κομματικές οργανώσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι συζητήσεις για τις καταλήψεις στα σχολεία της Λάρισας φουντώνουν και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου ορισμένοι γονείς επικροτούν τις κινητοποιήσεις των μαθητών και έρχονται σε αντιπαράθεση με γονείς που θέλουν τα παιδιά τους να μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο. Η ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία σε μια περίοδο μάλιστα που η πανδημία του κορονοϊού έχει αυξητική τάση, εντείνεται, καθώς οι μαθητές που φεύγουν από τα σχολεία συνωστίζονται σε καφέ, πάρκα και πλατείες χωρίς φυσικά να τηρούν κανένα μέτρο προφύλαξης. Η διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Βασιλική Ζιάκα υπογραμμίζει στην «Ε» ότι το ζήτημα των καταλήψεων είναι σοβαρό. «Οι καταλήψεις δεν είναι καινούριο φαινόμενο. Πάντα υπήρχαν. Η κατάσταση όμως φέτος είναι διαφορετική καθώς καλούμαστε να διαχειριστούμε μια υγειονομική κρίση. Τόσο οι μαθητές όσο και οι οικογένειές τους θα πρέπει να αντιληφθούν ότι στο σχολείο τηρούνται όλα τα μέτρα και είναι ένα ελεγχόμενο περιβάλλον. Όταν οι μαθητές βρίσκονται εκτός σχολείου, ποια μέτρα τηρούνται; Είναι μια κοινή προσπάθεια και πρέπει όλοι να συνεργαστούμε με γνώμονα το καλό των παιδιών μας». Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κατάληψη είχαν χθες τα εξής σχολεία:

ΓΥΜΝΑΣΙΑ: 9ο, 12ο, 13ο, 15ο, Γυμνάσιο Γόννων, Γυμνάσιο Δομένικου, 1ο Γυμνάσιο Ελασσόνας, Γυμνάσιο-Λυκειακές Τάξεις Μακρυχωρίου, Γυμνάσιο-Λυκειακές Τάξεις Αρμενίου, 1ο Γυμνάσιο Τυρνάβου.

ΛΥΚΕΙΑ: 11ο, 2ο, 3ο, 7ο, 8ο , 9ο, 12ο, 13ο, ΓΕΛ Πλατυκάμπου, ΓΕΛ Γόννων, ΓΕΛ Δομένικου, ΓΕΛ Αγιάς

ΕΠΑΛ, ΓΕΛ Συκουρίου, 1ο, 2ο, 4ο, 6ο, 7ο ΕΠΑΛ Λάρισας, ΕΠΑΛ Ελασσόνας, ΕΠΑΛ Τυρνάβου, ΕΠΑΛ Αγιάς.ΠΡΩΤΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ

Τα σχολεία φέτος όμως δεν κλείνουν μόνο λόγω των καταλήψεων αλλά και λόγω κορονοϊού. Εκπαιδευτικός του Γυμνασίου-Λυκειακές Τάξεις Καλλιθέας Ελασσόνας βρέθηκε θετική στον κορονοϊό και σύμφωνα με απόφαση της διευθύντριας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η λειτουργία δύο τμημάτων του σχολείου ανεστάλη για 14 ημέρες.

Ξεκίνησε η ιχνηλάτηση των επαφών της εκπαιδευτικού και από τα αποτελέσματα θα εξαρτηθεί αν θα ληφθούν επιπλέον μέτρα.